Επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – ΒΙΝΤΕΟ


0
(0)

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οκ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι άμεσα θα έλθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης επιφυλασσόμενος μάλιστα να πράξει το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

“Η Ελλάδα μεγαλώνει, το έχουν πει κι άλλοι, εμείς είμαστε αυτοί που το κάνουν πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα του Ιονίου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 του Δικαίου της Θάλασσας. Επιφυλασσόμαστε να το ασκήσουμε και σε άλλες περιοχές” είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία δίνοντας συγχαρητήρια στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη, ενώ με ιδιαίτερο νόημα επεσήμανε ότι και σε όλο το Αιγαίο οι άνδρες και οι γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων παραμένουν σε επιφυλακή. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις δύο συμφωνίες ως εμβληματικές και δήλωσε εξ αρχής ότι θα είναι ολιγόλογος και μετρημένος καθώς τα  όσα θα ακουστούν αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια τα οποία ανά πάσα στιγμή, μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική. Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας δικαιώματα  ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε όλα τα νησιά μας. “ Διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Πάνω από όλα σηματοδοτούν επιστροφή Ελλάδας στον  ρόλο του εγγυητή των συνόρων και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Τον ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου” είπε.

Με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ιταλία την οποία χαρακτήρισε ως ορόσημο καθώς στηρίζεται στο δίκαιο της θάλασσας, υιοθετεί τη μέση γραμμή ως μέθοδο χάραξης θαλασσίων ζωνών, αναγνωρίζει στα νησιά υφαλοκρηπίδα και κατοχυρώνει την ταύτιση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε ό,τι αφορά στο εύρος τους. “Η χώρα παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της για τη μέση γραμμή και για την επήρεια νησιών ακόμα κι αν  αυτό βρίσκεται απέναντι από  ηπειρωτικά εδάφη” είπε φωτογραφίζοντας το Καστελλόριζο. Δικαιολογώντας μάλιστα τη μειωμένη επήρεια νησιών τόνισε ότι  αντισταθμίζεται από τη μετακίνηση της μέσης γραμμής υπέρ της Ελλάδας σε άλλα σημεία της οριοθέτησης .

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο χαρακτήρισε την άμεση οριοθέτηση ως επείγουσα λόγω του τουρκολιβυκού συμφώνου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Αίγυπτος στη διάρκεια  των συζητήσεων αναμόρφωσε την αρχικά άκαμπτη θέση της, η συμφωνία να αφορά μόνο τον χώρο μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού. “Το Καϊρό απέρριψε δελεαστικές προτάσεις οι οποίες υποτίθεται ότι θα απέφεραν στην Αίγυπτο μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο. Εξουδετέρωσε στην πράξη τις μεθοδεύσεις Άγκυρας Τρίπολης. Δικαίωσε τις ελληνικές θέσεις” είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εθνικό πολιτικό και συμβολικό πολιτικό φορτίο των κυρώσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εκτάσεις που αναφέρονται καθώς αίρονται χρόνιες εκκρεμότητες  και επαναφέρει το διεθνές δίκαιο ως κύριο ρυθμιστή διακρατικών σχέσεων. Επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών χώρων και μετατρέπει τις θάλασσες σε πηγές ευημερίας για τους λαούς.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σήμα για αλλαγή της διπλωματίας από παθητική σε ενεργητική και δρώσα: “Η ακινησία περιθωριοποιεί όταν οι συσχετισμοί αλλάζουν. Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα. Οι σημερινοί δισταγμοί κινδυνεύουν να γίνουν αυριανοί οδυνηροί συμβιβασμοί . Οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα ενός νέου  πατριωτισμού που αποτελεί πυξίδα της χώρας”.

Αναφερόμενος τέλος στον διάλογο με την Τουρκία είπε ότι η Ελλάδα  έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον δρόμο της νομιμότητας καθώς η Ελλάδα έχει ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. “Ο δρόμος για το ένα θέμα που έχουμε σε εκκρεμότητα είναι ανοικτός. Υπό έναν όρο. Να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Οι Έλληνες  πρώτοι καθιέρωσαν τον κλάδο ελαίας. Έξι λέξεις είναι οι κρίσιμες: Σταματούν οι προκλήσεις , ξεκινούν οι συζητήσεις”.

Απευθυνόμενος τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το  αμήχανο παρών ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποσύρει το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη συμφωνία με την Αίγυπτο και για πρακτικούς λόγους καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να πάει αύριο στη Σύνοδο Υπουργών με ψηφισμένη τη συμφωνία.


real.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.