«Επέκταση του προγράμματος μακροχρονίως ανέργων 55-67 ετών για 1+1 χρόνια».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Mε πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, με την οποία- μεταξύ άλλων- ζητά επέκταση του προγράμματος μακροχρονίως ανέργων 55-67 ετών για 1+1 χρόνια.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας, με αύξηση σε 15.000 από 8.500 θέσεις που προβλέπονται σήμερα, είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ομόφωνες αποφάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων ΠΕΔ και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, έχει ζητηθεί να υπάρχει η δυνατότητα για το ισχύον πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, οι επωφελούμενοι που συμπληρώνουν δύο χρόνια εργασίας, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν αλλά και εφόσον καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, να μπορούν να παραμείνουν άλλα «1+1», δηλαδή συνολικά τέσσερα χρόνια.

Επειδή η εμπειρία όλων όσοι υπηρετούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες στο πρόγραμμα μακροχρονίων ανέργων  και η εξοικείωση με το αντικείμενο είναι σημαντική, ενώ η συμβολή τους στην υποστελεχωμένη τοπική αυτοδίοικηση είναι καθοριστική

Επειδή σε περίπτωση απόλυσης, οι ήδη εργαζόμενοι στο πρόγραμμα μακροχρονίως ανέργων θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα λόγω της ηλικίας τους για να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Επειδή η Τ.Α έχει ανάγκη και από τις υπηρεσίες τους

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων στα προγράμματα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών κατά 2 έτη (1+1), όπως σας έχει ζητήσει Κ.Ε.Δ.Ε., η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής για όσους εργαζόμενους το αιτηθούν;

-Αληθεύει ο αποκλεισμός της ΤΑ από το νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών και αν ναι σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να συμπεριληφθούν, εκτός τον ιδιωτικό τομέα και οι  Ο.Τ.Α με τα νομικά τους πρόσωπα;»

«Στη Βουλή η επιστολή του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος από τον Βασίλη Κεγκέρογλου».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε  αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος, με την οποία ζητούν παράταση 2 ετών, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος  συμμόρφωσης με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4415/25.09.2021 τ. Β’), η οποία προβλέπει την εναρμόνιση με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων αλλά και για να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος κλεισίματος  χιλιάδων βρεφονηπιακών σταθμών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο σύλλογος, σύμφωνα με την ανωτέρω Υ.Α. όλες οι επιχειρήσεις βρεφονηπιακών σταθμών αλλάξαν κατηγορία χρήσης και από κτίρια εκπαίδευσης χαρακτηρίζονται εφ’ εξής ως κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η εναρμόνιση όμως που απαιτείται να γίνει θα επιφέρει στις νομίμως αδειοδοτημένες και αναγερμένες – κατασκευασμένες επιχειρήσεις βρεφονηπιακών σταθμών,οι οποίες κατασκευάστηκαν  με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αδειοδότησή τους σοβαρά ζητήματα και προβλήματα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η εναρμόνιση, η οποία καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί  στην παρούσα φάση αφού:

α) Οι οικονομικές συγκυρίες λόγω του Covid-19 και της πληθωριστικής τάσης δεν το επιτρέπουν.

β) το κόστος δαπανών για την εναρμόνιση είναι ανέφικτο

γ) η μείωση της δυναμικότητας των ΜΦΠΑΔ σε περιόδους οικονομικής κρίσης θα οδηγήσουν τον κλάδο σε απόγνωση και κλείσιμο.

Παρακαλούμε, αφού λάβετε υπόψη την επιστολή αλλά και τις δυσχέρειες που προκαλεί η Υπουργική Απόφαση, να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος εξεύρεσης της  καλύτερης λύσης αλλά και αποφυγής κλεισίματος των επιχειρήσεων των βρεφονηπιακών σταθμών.

Download (DOC, 141KB)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.