Εξοικονόμηση ενέργειας: Κυρώσεις για τους φορείς του Δημοσίου που δεν θα συμμορφωθούν με τα μέτρα


Τελευταία ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου 2022 by energinews (admin)

Κυρώσεις θα προβλέπονται για τους φορείς τους Δημοσίου οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν με τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ήδη, έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. Όσοι φορείς δεν τα τηρούν, θα είναι αντιμέτωποι με κυρώσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με τις προσλήψεις, την κινητικότητα, αλλά και τη χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία.

Τι προβλέπουν τα μέτρα για το Δημόσιο 

Τα υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και Εσωτερικών έχουν ανακοινώσει τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Άμεσος στόχος τους είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, ενώ μακροπρόθεσμα στοχεύουν στην εξοικονόμηση κατά 30% έως το 2030.

Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας του Δημοσίου, μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί. Επίσης, θεσπίστηκαν κίνητρα και αντικίνητρα για τους φορείς του Δημοσίου.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέας, επεσήμανε ότι για τα κτίρια του Δημόσιου τομέα προβλέπεται:

– Αρχικά οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο κατά προτίμηση μηχανικό.

– Συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων στα κτίρια του Δημοσίου και ρύθμιση της θερμοκρασίας για την ορθολογική χρήση.

– Ζητάμε από κάθε έναν που εργάζεται να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο εργασίας του

– Μια απλή ενέργεια χωρίς κόστος είναι η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης-θέρμανσης όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι

– Κατά αποχώρηση οι εργαζόμενοι πρέπει να μεριμνούν για κλείσιμο φώτων και συσκευών

– Ο ενεργειακός υπεύθυνος μπορεί να ορίσει έναν υπάλληλο που θα φύγει τελευταίος και θα ελέγξει αν όλες οι συσκευές έχουν κλείσει.

– Προτείνεται φυσικός αερισμός κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας τους καλοκαιρινούς μήνες.

– Ανάλογης σημασίας είναι η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου απαιτείται

Για τον οδοφωτισμό των πόλεων, προτείνεται η βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού, η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού φωτισμού που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35%.

Ανάλογες συστάσεις για την εξοικονόμηση της ενέργειας και κίνητρα θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα τόσο για τον ιδιωτικό τομέα, όσο και νοικοκυριά, προανήγγειλε ο κ. Σκρέκας.

Βορίδης: 221 από τους 2.495 φορείς έχουν ορίσει υπεύθυνο 

Έως τώρα, μέσα σε δύο μήνες, μόνο 221 από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο στην πλατφόρμα, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Πολλοί από αυτούς τους φορείς μπορεί να είναι πάρα πολύ μικροί, σημείωσε. «Οι πιο μεγάλοι φορείς στην πλειοψηφία τους έχουν εγγραφεί», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όμως, υπογράμμισε πως όταν υπάρχει αυτή η κατάστασης και η κατάσταση ζητά και από τους πολίτες να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, τότε, «δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί σε αυτό το δημόσιο και όλοι οι φορείς του».

Κυρώσεις σχετικές με τις προσλήψεις 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα που προβλέπει η ΚΥΑ, προβλέπονται κυρώσεις για τους φορείς του Δημοσίου.

«Σε πρώτο επίπεδο, στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έρθει προς κύρωση ο προγραμματισμός των προσλήψεων. Εάν δεν έχουν συμμορφωθεί οι φορείς και δεν έχουν κάνει αυτά που πρέπει, θα εξετάσουμε αν πρόκειται να τους εντάξουμε στον προγραμματισμό προσλήψεων ή όχι», είπε αρχικά ο κ. Βορίδης.

Επιπλέον, οι φορείς που έχουν συμμορφωθεί «δεν θα ενταχθούν στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο», συμπλήρωσε. «Θα είμαστε αυστηροί σε αυτό το ζήτημα, ζητείται κάτι αρκετά απλό», τόνισε.

Τα κίνητρα και αντικίνητρα 

Παράλληλα δίνονται και οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του Δημοσίου, για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επίτευξη του στόχου της μείωσης της κατανάλωσης κατά 10%.

Αναλυτικά, προβλέπονται τα εξής, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης:

– Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό ή και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους, όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες

Πρακτικά αυτό θα συμβαίνει σε περιπτώσεις παράλειψης διορισμού ενεργειακού υπεύθυνου ή στην περίπτωση που αυτοί δεν κάνουν στοιχειωδώς τα καθήκοντά τους.

– Για δήμους τους η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10%, σε σχέση ειδικά με τον οδοφωτισμό, αποτελεί δεσμευτικό στόχο σε ότι αφορά την έκτακτη βοήθεια που θα δοθεί στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο.

– Σε δημόσιες υπηρεσίες με κρίσιμες λειτουργίες έχει μπει σύστημα μπόνους στους υπαλλήλους. Στους στόχους θα προστεθεί και η μείωση κατά 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στις εν λόγω υπηρεσίες, για θεωρηθεί ότι υλοποιείται πλήρως η στοχοθεσία.

– Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% στην εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή 5% πάνω από τον στόχο, θα ενισχυθούν με αυτό το ποσό που θα εξοικονομήσουν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.