Εξαπλώνεται ο ιός της καστανής ρυτίδωσης – Απαντήσεις από τον ιολόγο του ΑΠΘ, Νίκο Κατή


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

«Πονοκέφαλο» σε κάθε αγρότη έχει εδώ και καιρό αρχίσει να προκαλεί ο ιός της καστανής ρυτίδωσης ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στη Ελλάδα το 2019 από τα Χανιά και μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί ή επανεισαχθεί σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Κρήτης.

Ο Νίκος Κατής, καθηγητής ιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που έχει ασχοληθεί με το θέμα και εποπτεύει εργαστήριο που κάνει σχετικές αναλύσεις από όλη την Ελλάδα, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα για την πορεία του ιού στη χώρα, και τους τρόπους αντιμετώπισης από ένα ιό που επηρεάζει ιδιαίτερα τις καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς και προκαλεί αλλοιώσεις που κάνουν πολύ δύσκολη την εμπορία της.

Όπως λέει, παρά τους αξιόπιστους και τηρώντας διεθνή δεδομένα, ελέγχους που γίνονται δειγματοληπτικά από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε κάθε παρτίδα σπόρων που εισάγεται στη χώρα, κανένας έλεγχος δεν μπορεί να διασφαλίσει πως ο ιός δεν θα διασπαρεί ακόμα και από σπόρο που ελέγχεται, οπότε είναι σημαντικό από μόνες τους εταιρίες και φυτώρια να παίρνουν την πρωτοβουλία να ελέγχουν τους σπόρους που χρησιμοποιούν και πρακτικά να αξιοποιηθούν όλα τα εργαστήρια της χώρας.

Το πρόβλημα όπως λέει είναι υπαρκτό, ο ιός στην Κρήτη έχει εγκατασταθεί μόνιμα και είναι απλά θέμα χρόνου να υπάρξει πλήρης διασπορά παντού, με τον κ. Κατή να τονίζει πως όλοι όσοι ασχολούνται με την διακίνηση και καλλιέργεια κηπευτικών θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να μη διστάζουν να ελέγχουν τα φυτά τους όποτε υπάρχει πιθανότητα προβλήματος.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.