Εντολή για πρόστιμα μέχρι 10.000 ευρώ και κατεδαφίσεις κατασκευών στα παραλιακά καταστήματα της Ιεράπετρας


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 26 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Ένα θέμα που εδώ και χρόνια έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ σχεδόν όλους τους καταστηματάρχες στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας από το παραλιακό Γυμναστήριο ως και το Φρούριο Καλέ, έρχεται ξανά στο προσκήνιο αφού πλέον τα καταστήματα είναι αντιμέτωπα με μεγάλα πρόστιμα και μια νέα προοπτική κατεδαφίσεων με βάση τις εντολές που πολύ πρόσφατα δέχθηκε το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία της Ιεράπετρας.

Πλέον, και πέρα από τα δικαστήρια που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα, μετά από αυτοψία και σύνταξη δικογραφίας που έχει αναλάβει να συντάξει το ΑΤ Ιεράπετρας,  το Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας καλείται να βεβαιώσει πρόστιμα σε κάθε κατάστημα ξεχωριστά, ανάλογα με το μέγεθος και τις παράνομες κατασκευές με ποσά που ανά περίπτωση μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν ποσά από 1.500 έως και 10.000 ευρώ.

Όλα αυτά μετά από αυτοψίες που έγιναν τους περασμένους μήνες από την Κτηματική Υπηρεσία βεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τις παραβάσεις, οι οποίες προέκυψαν τα τελευταία χρόνια μετά από εντολές των τότε Δημοτικών Αρχών για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι αναφέροντας πως έχει ενημερωθεί για το θέμα από τον Λιμενάρχη ο οποίος του ανέφερε πως σύντομα θα αρχίσει να καλεί ένα – ένα τους καταστηματάρχες για να τους ενημερώσει για την κατάσταση ενώ παράλληλα σύντομα θα γίνει και μια συνάντηση μεταξύ του Λιμενάρχη και του Συλλόγου ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση και να βρεθεί μια βέλτιστη λύση στο πρόβλημα, ενώ θα ζητηθεί επαφή και με τον Υπουργό Ναυτιλίας για να υπάρξει λύση.

Παρά τις δεσμεύεις από πλευράς Υπουργείο Ναυτιλίας και του Γιάννη Πλακιωτάκη πως το ζήτημα θα λυθεί με αλλαγή της χρήσης γης ώστε αυτή να περάσει στον έλεγχο του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, το θέμα αυτό κόλλησε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία δεν δέχθηκε το συγκεκριμένο αίτημα ακριβώς λόγω της ύπαρξης των παράνομων κατασκευών, ανέφερε ο κ. Μιχελαράκης.

Από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας η κα Χατζημαρκάκη ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό στο Δήμο, οπότε και η ίδια δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, όμως τόνισε πως εφόσον έγιναν αυτοψίες η Κτηματική έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα συγκεκριμένα πρόστιμα. Πρόσθεσε πάντως πως μέχρι τώρα οι καταστηματάρχες δεν έχουν πληρώσει χρήματα προς την Κτηματική, τα οποία είχαν έτσι κι αλλιώς καταβάλει στο Δήμο τα περασμένα χρόνια, αφού μετά τις δίκες που έγιναν όλα τα ποσά πληρώθηκαν από το Δήμο Ιεράπετρας.

Εξαίρεση πάντως αποτελούν τα επιπρόσθετα ποσά τα οποία διεκδίκησε και για ορισμένα καταστήματα κέρδισε η Κτηματική Υπηρεσία και έτσι κάποιοι καταστηματάρχες κλήθηκαν να πληρώσουν τη διαφορά από τα 17 στα 38 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις παράνομες κατασκευές για το χρονικό διάστημα από το 2014 και έπειτα.

Ο κ. Τρικοίλης, επιχειρηματίας με κατάστημα στην παραλία μιλώντας κι αυτός στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί απλά την ταφόπλακα για κάθε καταστηματάρχη της παραλίας καλώντας αφενός τον Υπουργό Ναυτιλίας να εξηγήσει γιατί δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που έδωσε πως θα λυθεί το θέμα, αλλά καλώντας και το Δήμο Ιεράπετρας να αναλάβει τις διαχρονικές ευθύνες που έχει για το θέμα και σε περίπτωση κατεδαφίσεων να φροντίσει να καλύψει τα έξοδα κατεδάφισης μέχρι να βρεθεί μια νέα νόμιμη λύση.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4.5 / 5. Πλήθος ψήφων 2

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.