Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη χριστουγεννιάτικη αγορά


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Δεκεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Αυξημένη ζητά να είναι η συχνότητα ελέγχων στην αγορά, κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Ένταση των ελέγχων στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με έμφαση στα τρόφιμα-ποτά, στα παιχνίδια και τις μεγάλες αγορές, ζητά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, με εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, ζητά να δοθεί προτεραιότητα σε επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης τροφίμων και ποτών, οχήματα μεταφοράς, λαϊκές αγορές και λοιπές κεντρικές αγορές, προσωρινούς πάγκους, καταστήματα πώλησης “χριστουγεννιάτικων ειδών” και παιχνιδιών και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Οι έλεγχοι θα εστιαστούν στην ορθή επισήμανση των προϊόντων, στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων και πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις, στον εντοπισμό παραπλανητικών πρακτικών, στην έκδοση αποδείξεων και λοιπών παραστατικών, στην τήρηση των ανώτατων τιμών, όπου αυτές εφαρμόζονται (αερολιμένες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς, επιβατικών πλοίων εσωτερικού).

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν αυξημένη παρουσία σε σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους αγαθών, ιδίως τροφίμων (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.λπ., είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας, κ.λπ.), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. οφείλουν, πέραν των ελέγχων που διενεργούν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και στους χώρους ευθύνης στους, να συνδράμουν, όταν ζητείται, τη Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Ανάπτυξης.

Το Συντονιστικό Κέντρο (ΣΥΚΕΑΑΠ) συγκεντρώνει-αναλύει πληροφορίες και συντονίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες στη συγκρότηση μικτών κλιμακίων και στη διενέργεια ελέγχων για την πάταξη φαινομένων παραεμπορίου».

 

Στην Κρήτη

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, ενόψει της προσεχούς εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της έλευσης του νέου χρόνου, στο πλαίσιο διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της προστασίας των καταναλωτών, θα δοθεί προτεραιότητα σε επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και ποτών που δραστηριοποιούνται στη λιανική και χονδρική πώληση, οχήματα μεταφοράς προϊόντων, λαϊκές αγορές, προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται είτε σε υπαίθριους είτε σε στεγασμένους χώρους, καταστήματα πώλησης “χριστουγεννιάτικων ειδών” και παιχνιδιών, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που δραστηριοποιούνται σε χώρους-σημεία (σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων) όπου υφίσταται ο καθορισμός ανώτατων τιμών πώλησης για συγκεκριμένα είδη.

Οι έλεγχοι θα εστιαστούν:

– Στην ύπαρξη και πλήρη τήρηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις για τα πωλούμενα είδη.

– Στην ορθή επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη).

– Στην ορθή επισήμανση βιομηχανικών προϊόντων.

– Στην αποφυγή παραπλανητικών πρακτικών.

– Στην έκδοση και κατοχή των νόμιμων παραστατικών στοιχείων σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

– Στην κατοχή των απαιτούμενων αδειών.

– Στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων και της αναγραφής επ’ αυτών των προβλεπόμενων ενδείξεων.

– Στην τήρηση των ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

 

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.