ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΥ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Οκτωβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Όχι μόνο χειροκρότημα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Όλοι χειροκροτούμε και αναγνωρίζουμε το έργο και την κοινωνική προσφορά-ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία-των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί υπό δυσχερέστατες συνθήκες ακόμη και με κινδύνους για την υγεία τους, μάχονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αναγνώρισης της προσφοράς τους η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε και πρότεινε στην Βουλή, την υιοθέτηση 2 τροπολογιών -προσθηκών που τους αφορούν, στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Η πρώτη αφορά:

Ø Την άμεση ένταξη στα Βαρέα-Ανθυγιεινά επαγγέλματα, του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στο ΕΣΥ και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.

Ø Την χορήγηση σε αυτούς μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση την πανδημίας.

Η δεύτερη: Αφορά την αυτοτελή φορολογία των αμοιβών από εφημερίες του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολόγηση τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να αποδεχθούν και ν α ψηφίσουν τις δύο αυτές προτάσεις μας. Τα λόγια πια δεν φθάνουν.

Η αναγνώριση του έργου των υγειονομικών απαιτεί πράξεις και όχι υποκριτικά χαμόγελα.

Εδώ κρίνονται όλοι.

Παραθέτουμε συνημμένα τα δύο κείμενα των τροπολογιών.

Αθήνα, 16/10/2020

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου Του Υπουργείου Υγείας: Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις»

ΘΕΜΑ: «Αυτοτελής φορολόγηση Ιατρικού Προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Εισηγητική έκθεση

Άρθρο μόνο

Αυτοτελής φορολόγηση Ιατρικού Προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Η αυτοτελής φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες του ιατρικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει τεθεί από καιρό ως αίτημα, αλλά η κρίση του Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί καθώς έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι απαιτήσεις από το Ιατρικό Προσωπικό που εργάζεται σε όλα τα επίπεδα και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αύξηση όμως των εφημεριών και της υπερωριακής απασχόλησης του Ιατρικού Προσωπικού και των σχετικών αμοιβών προκαλεί υπέρμετρη φορολόγηση του εισοδήματος του αν αυτό φορολογηθεί βάσει των πάγιων διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όπως έχει θεσμοθετηθεί με το άρθρο 15 του ν.4172/2013 όπως ισχύει. Η υπέρμετρη φορολόγηση, πέραν των παραπάνω, προκύπτει και από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από την κατάργηση της οποίας η κυβέρνηση με μία εντελώς άδικη και αναιτιολόγητη απόφαση εξαίρεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο, μεταξύ των οποίων και οι ιατροί του ΕΣΥ. Ως πράξη δίκαιης φορολόγησης αλλά και ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ με την προτεινόμενη διάταξη θεσμοθετείται η αυτοτελής φορολόγηση της εφημεριακής απασχόλησης του για το έτος 2020 και δίνεται η δυνατότητα η περίοδος να παραταθεί σε περίπτωση που η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του Covid-19 συνεχιστεί και τον επόμενο έτος.

Τροπολογία – Προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου Του Υπουργείου Υγείας: Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις»

Άρθρο μόνο

Αυτοτελής φορολόγηση Ιατρικού Προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Στο άρθρο 15 του ν.4172/2013, στην παράγραφο 2 προστίθεται περίπτωση ε ως εξής:

«ε)Οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών που εργάζονται σε όλα τα επίπεδα και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείαςγια το φορλογικό έτος 1.1.2020 έως τις 31.12.2020 φορολογούνται αυτοτελώς, με φορολογικό συντελεστή 15%.Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υγείας καθορίζονται λεπτομέρειες σχετικά με την παρακράτηση του φόρους και λοιπών θεμάτων για την εφαρμογή της προηγούμενου εδαφίου. Με όμοια απόφαση μπορεί να παρατείνεται η ως ορισθείσα περίοδος.»

Oι Προτείνοντες Βουλευτές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Υγείας:

«Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις»

Θέμα: Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων κ.λ.π.

Αιτιολογική έκθεση

Με την τροπολογία αυτή προτείνεται να ισχύουν πλέον και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα Υγείας και Πρόνοιας, όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και παράλληλα επιδιώκεται η συμβολική και απολύτως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου όσων είναι στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δοκιμάζει την αντοχή της κοινωνίας μας , απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της απειλής αυτής έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, το Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, κ.λ.π. που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση «φυλάττουν Θερμοπύλας» υπό δυσχερέστατες συνθήκες, συχνά διακινδυνεύοντας την ίδια τους την υγεία. Ο πατριωτισμός που επιδεικνύουν, ο ανθρωπισμός προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και η συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της απειλής και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αναδεικνύουν τους διακονούντες το ΕΣΥ ως πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και ατομικής ευθύνης και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε, σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων κάποιων που μέχρι πρότινος αποθέωναν την Αγορά, σήμερα όμως σιωπούν στρεφόμενοι στο ΕΣΥ ως αποκούμπι και στήριγμα στις δύσκολες περιστάσεις.

Ως πραγματικά ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου έργου των λειτουργών υγείας που επιδεικνύουν ύψιστη προσήλωση στο έργο προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και των λειτουργών της προστασίας, της ασφάλειας των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας προτείνονται τα παρακάτω άρθρα.

Επί του άρθρου 1

Η διαφορετική αντιμετώπιση στην ασφάλιση και στις παροχές μεταξύ των ασφαλισμένων με όμοια χαρακτηριστικά και των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από διαφορετικά ταμεία πριν το 2016 είναι μια παθογένεια, η οποία αντιβαίνει την αρχή της ισότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν εργαζόμενοι ως νοσηλευτές σε νοσηλευτικά ιδρύματα: όσοι από αυτούς υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάγονται και στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αντίθετα, νοσηλευτές που ασκούν την ίδια εργασία με τα ίδια καθήκοντα ακόμη και στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου δεν υπάγονται στα ΒΑΕ. Η παθογένεια αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα έντονα σήμερα που οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους

Με τη διάταξη αυτή προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και Νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων ), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λ.π., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εμπέδωση και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης.

Επί του άρθρου 2

Με το άρθρο αυτό προτείνεται ως συμβολική και απολύτως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΒ, των Μονάδων Πρόνοιας, των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας, κ.λ.π., των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι στην πρώτη γραμμή, η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών και για όσο χρόνο κρατήσει η πανδημία και η έκτακτη κατάσταση που έχει προκληθεί.

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Υγείας:

«Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)», που εδρεύει στο VADUZ του LIECHTENSTEIN, και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις»

Προτεινόμενες ρυθμίσεις

Άρθρο 1

Υπαγωγή εργαζομένων στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

1.Στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Κ.Β.Α.Ε) του άρθρου 17 του ν. 3863/2010 υπάγονται, ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης τους μέχρι 31.12.2016 που στην συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ:

α) Οι απασχολούμενοι ως νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στις Μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.Σ.Κ.Φ) στο Βοήθεια στο Σπίτι και σε όλες τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων.

β) Τα πληρώματα ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας(ΕΚΑΒ).

γ)Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας που λαμβάνουν το επίδομα επικινδυνότητας.

2. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου αυτού και προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες δομές και υπηρεσίες των παραγράφων α), β) και γ) των οποίων οι εργαζόμενοι, διοικητικοί και τεχνικοί εντάσσονται στις παραπάνω προβλέψεις.

Ομοίως, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι ειδικότητες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος αναλογικής εφαρμογής του άρθρου αυτού για τους εργαζόμενους στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τις υγειονομικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρθρο 2

Χορήγηση επιδόματος έκτακτων συνθηκών

Στους εργαζόμενους σε μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, ανεξαρτήτως ειδικότητας και χρόνου απασχόλησης, στο ΕΚΑΒ, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στις δομές και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στις υπηρεσίες καθαριότητας, χορηγείται μηνιαίο επίδομα έκτακτων συνθηκών για το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος 2020 μέχρι τη λήξη των πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δικαιούχοι και το ύψους του επιδόματος καθορίζονται με Κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, και Εργασίας που εκδίδεται εντός 10 ημερών και βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας οι προβλέψεις του άρθρου αυτού επεκτείνονται αναλογικά για εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και καθορίζεται το ύψος, οι ειδικότητες και οι προϋποθέσεις καταβολής του.

 

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2020

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL 97,8 FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Αμφισβητείται και δικαίωμα μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας και η Κυβέρνηση το αποδέχεται

Διπλωματικά και επιχειρησιακά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην αφήσει το Oruc Reis να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί αμφισβητείται και δικαίωμα μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας. Ζήτησα να ανακληθεί η δήλωση υπουργού που είπε ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Όχι μόνο δεν έγινε, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι επίσημη κυβερνητική η αποδοχή αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μας. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τα εθνική μας.

 

Όταν η εντολή στο στράτευμα είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ναυτικά μίλια τότε τους δένουν τα χέρια

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής μιλάμε για διπλωματικά και επιχειρησιακά μέτρα αποτροπής τετελεσμένων. Με ευθύνη όμως της κυβέρνησης τα διπλωματικά μέτρα έρχονται αργά, καθυστερημένα και πρόχειρα. Στα επιχειρησιακά απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Τα επιχειρησιακά τα γνωρίζουν στο στράτευμα. Το θέμα είναι τι εντολές παίρνουν από το Μαξίμου. Όταν η εντολή είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ναυτικά μίλια τότε τους δένουν τα χέρια. Και αλλοίμονο αν δεν δράσουμε ούτε πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια. Αυτό είναι αδιανόητο και να το συζητάμε. Και όλα αυτά αποθρασύνουν την Τουρκία και ανησυχώ ότι θα πάμε σε θερμό επεισόδιο όσο δεν δείχνουμε δύναμη, αποφασιστικότητα και συγκεκριμένη στρατηγική για να υπερασπιστούμε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η αδυναμία μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους συμμάχους να υπερασπιστούν τις απόψεις μας όταν εμείς δεν το κάνουμε στην πράξη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ώρα ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού για αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το ζήτησα εδώ και ένα χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε και είναι φανερό γιατί το αρνήθηκε. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ. Η Κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση και σας θυμίζω ότι στον πρώτο της προϋπολογισμό η ΝΔ είχε μειώσει τις αμυντικές δαπάνες. Εμείς τότε το καταψηφίσαμε και ήταν πρώτη φορά που το έκανε κόμμα. Υπήρχε ήδη η εξέλιξη με το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο και η Κυβέρνηση υποτίμησε την κατάσταση . Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Χρειάζεται εγρήγορση, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους συμμάχους να υπερασπιστούν τις απόψεις μας όταν εμείς δεν το κάνουμε στην πράξη.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική απέναντι στη νεοθωμανική στρατηγική της Τουρκίας

Δεν μιλάμε απλώς για βαρύ κλίμα, αλλά για δυσάρεστες εξελίξεις. Είναι μία σειρά από ενέργειες της Τουρκίας που ξεδιπλώνει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική και είναι φανερό ότι διεκδικεί πολύ συγκεκριμένα πράγματα εις βάρος συμφερόντων της χώρας μας. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μία νεοθωμανική στρατηγική για την αναθεώρηση των συνθηκών, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως η προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων, μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, η οποία θα διαπραγματεύεται με την Ευρώπη, με την Αμερική, τη Ρωσία και την Κίνα, με όλους τους διεθνείς οργανισμούς με τους δικούς της όρους. Ξετυλίγει, λοιπόν, αυτή την στρατηγική και απέναντι σε αυτή τη στρατηγική η Ελλάδα είναι αμήχανη, χωρίς να έχει χαράξει δική της συμμετοχή με ευθύνη του Πρωθυπουργού που αρνήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες να συγκληθεί το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να σχεδιάσει πως θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά που είχε προαναγγείλει ο κ. Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή μιλάνε για διπλωματικές ενέργειες της Ελλάδας. Ενέργειες που γίνονται καθυστερημένα και πρόχειρα. Δεν υπάρχει μία συνεκτική στρατηγική που να υπηρετείται από την πλευρά της Κυβέρνησης. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Κυβέρνηση για τις προκλητικές ενέργειες Τουρκίας για κυρώσεις της Τουρκίας και μιλούσε για κυρώσεις στην Τουρκία που δεν είδαμε ποτέ. Στο τελευταίο συμβούλιο λένε ότι ο Πρωθυπουργός τους ανέφερε απλώς το ζήτημα του εμπάργκο των όπλων, μόλις το είχα αναφέρει στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και δεν πήρε καμία απάντηση. Χθες ακούσαμε για επιστολές που μιλούν για αναστολή της τελωνειακής σχέσης και έτσι όπως το άκουσα, γιατί επιφυλάσσομαι να διαβάσω την επιστολή, μου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό που λέμε εδώ και καιρό είναι να παγώσει η συζήτηση για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Τι ακριβώς ζητά η Ελλάδα και γιατί τώρα μετά απ’ όλα αυτά; Την ώρα που το Ορουτς Ρέις έχει περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια. Έρχομαι σε αυτό το ζήτημα που είναι το πιο δυσάρεστο. Οι Τούρκοι λένε ότι το Ορουτς Ρέι κάνει έρευνες. Έρευνες κάνει μία χώρα που έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μία περιοχή. Δεν είναι μία αβλαβής διέλευση σε διεθνή ύδατα. Μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα έχει δυνητικά το δικαίωμα μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εξελίξει τα χωρικά της ύδατα το δικαίωμά της, την αιγιαλίτιδα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λένε οι Τούρκοι ότι αυτό το δικαίωμα εμείς σας το περιορίζουμε ανά πάσα στιγμή.

Η εισήγηση της συγκεκριμένης εισαγγελέως είναι μία πρόκληση, το συντομότερο να κλείσουμε το δρόμο στη Χρυσή Αυγή στα στελέχη και τα μέλη της συμμετοχής στις επόμενες εκλογές

Η απόφαση του δικαστηρίου που χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση δικαιώνει τα θύματα και τη δημοκρατία. Η εισήγηση της συγκεκριμένης εισαγγελέως για τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών είναι μία πρόκληση. Το δικαστήριο αποφασίζει και περιμένουμε να δούμε την τελική απόφαση. Σημασία από τη μεριά του πολιτικού συστήματος είναι το επόμενο βήμα, να κλείσουμε το δρόμο στη Χρυσή Αυγή στα στελέχη και τα μέλη της συμμετοχής στις επόμενες εκλογές. Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της βουλής τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής με μοναδικό θέμα να συζητήσουμε νομοθετική παρέμβαση. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία σε αυτή την κατεύθυνση, που αποτελεί βάση διαλόγου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Το συντομότερο δυνατό πρέπει να προβεί σε αυτή την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Βουλής.

Ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει από την Κυβέρνηση και στο θέμα της διεξαγωγής αγώνων παρουσία φιλάθλων

Μου θυμίζει αυτό που λέει ο ελληνικός λαός «ράβε ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπε». Χθες απόφαση της Κυβέρνησης ήταν να διεξαχθούν οι αγώνες με την παρουσία φιλάθλων και μια μέρα μετά αλλάζουν τη δική τους απόφαση. Για άλλη μία φορά δείχνουν πως με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα χωρίς σχέδιο. Ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει…

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: O κ. ΒΕΜΠΕΡ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 07.00» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

Ο κόσμος της παράταξης ζητά από όλους μας να βάλουμε τα εγώ μας κάτω από το εμείς και να είμαστε η εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας και της ευθύνης της χώρας, σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα προχωράει με διπλωματικές κινήσεις εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας, έστω και μεγάλη καθυστέρηση.

Aυτό που έχουμε μέχρι στιγμής ως νίκη από τα ευρωπαϊκά συμβούλια, είναι μια αναβλητικότητα ρητορικής και γενικολογίας για πιθανές κυρώσεις εναντίον του κ. Ερντογάν.

Αποτέλεσμα απτό κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μηδέν.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες έβγαιναν στα κανάλια και έλεγαν ότι θα φορέσουν στενούς κορσέδες στην Τουρκία και μετά από τις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, απλώς ο κ. Ερντογάν συνέχιζε ανενόχλητος την πορεία της πρόκλησης σε όλη την ευρύτερη περιοχή,

Είναι αδιανόητο να υπάρχει κράτος-μέλος το οποίο να συνεχίσει να πουλά όπλα στην Τουρκία η οποία απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό σχετίζεται με τις βασικές αρχές, ιδέες και αξίες με τις οποίες δομήθηκε η ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για την πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, φυσικά και δεν αποτελεί πρόταση του Κ. Μητσοτάκη το θέμα αυτό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής το έχει βάλει πολύ καιρό τώρα είναι αυτονόητο, και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε.

Δε μπορεί να πουλάνε όπλα στην Τουρκία η οποία τα χρησιμοποιεί, ή απειλεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δύο κρατών μελών της Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρο για την οποία για εμάς τουλάχιστον το ενιαίο δόγμα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Να θυμίσω πως ο κ. Βέμπερ δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση όταν μπήκε στο ευρωκοινοβούλιο και αναφέρομαι στον κ .Βέμπερ γιατί ανήκει στο ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, για μην θεωρεί κανείς ότι δεν ξέρουμε την πραγματικότητα.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική που ασκούμε και επίπεδο Ευρώπης αλλά με σαφήνεια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε περίπτωση το Οruc reis να περάσει τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, αυτό το έχει τονίσει και η Προέδρος μας.

Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για μας και προφανώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι ελληνικές εθνικές ένοπλες να δουν τι πρέπει να κάνουν.

ΠΑΣΟΚ

Η ανάγκη που έχει ο κόσμος της παράταξης μετά από πολλά χρόνια που αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλα προβλήματα είναι να βάλουμε όλοι τα εγώ μας κάτω από το εμείς .

Xρειάζεται πρόταση απέναντι στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, εκεί δουλεύουμε και νομίζω πως σε αυτή την κατεύθυνση όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής.

Όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την εκλογή ηγεσία θα το κάνουμε τα έχει πει δημοσίως αυτά και η Φ. Γεννηματά.

Η κα. Καϊλή είπε πως δεν θα είναι υποψήφια το 2021, επομένως είναι ξεκάθαρη η θέση της, εργάζεται στο ευρωκοινοβούλιο και συνεχίζει τις δραστηριότητες της ως ευρωβουλευτής.

Η κα. Γεννηματά είπε το αυτονόητο, είπε ότι θα γίνει η εκλογική διαδικασία όταν είναι προγραμματισμένο να γίνει και η ίδια θα είναι υποψήφια , όπως επίσης και όποιος το επιθυμεί μπορεί να είναι υποψήφιος, αλλά εμείς δεν θα εγκλωβιστούμε στην εσωστρέφεια. Αυτό είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Αύριο, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, με στελέχη του χώρου από όλη την Ελλάδα και αντικείμενο τις θέσεις μας για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ΕΣΥ.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει με ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις-προτάσεις των στελεχών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Επίσκεψη Κλιμακίου του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής στο ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ και η Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα στην Ελλάδα είναι Έργο των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως και το Διοικητήριο του στην Αθήνα. Σήμερα Αντιπροσωπεία του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενη από τους Αν. Γραμματείς, Σωτήρη Ζώτο, Γιάννη Βλασερό, Βούλα Γεωργάκη και το μέλος της Γραμματείας Σπύρο Αδαμόπουλο, επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του συλλόγου εργαζομένων και με τον Πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου.

Εκφράσαμε την συμπαράστασή μας στους Διασώστες τους Γιατρούς και τους Εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Άμεσης Βοήθειας, που στις δύσκολες συνθήκες της Πανδημίας, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του ΕΣΥ και ενημερωθήκαμε για τις ελλείψεις του Προσωπικού, τις δυσκολίες στελέχωσης των υπηρεσιών στην Αττική και τη Νησιωτική Ελλάδα και την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να ολοκληρωθεί η προμήθεια νέων ασθενοφόρων και πλωτών μέσων διακομιδών.

Είναι κρίσιμο ότι στην Αττική εν μέσω Πανδημίας, επιχειρούν 55-60 Ασθενοφόρα, ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού επιβάλλουν τουλάχιστο διπλάσιο αριθμό και η κατάσταση οξύνεται εξαιτίας της ανάγκης απολύμανσης και συντήρησης των οχημάτων.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα των διακομιδών στα Νησιά εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και την απουσία προσφοράς, παρά την προκήρυξη θέσεων, ενώ και η πολυδιαφημισμένη αγορά 2 πλωτών ασθενοφόρων, λόγω αστοχίας στις προδιαγραφές δεν μπορεί να εξυπηρετήσει περιστατικά με ανέμους πάνω από τα 4 μποφόρ.

Πάγιο αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, η Ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η Αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών των διασωστών. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει ήδη σχετική τροπολογία για το πρώτο, ενώ επεξεργάζεται πρόταση για την αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών και τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την στελέχωση των υπηρεσιών στις νησιωτικές και τις άγονες περιοχές.

Εξαιρετικά γόνιμη υπήρξε η συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου, στον οποίο δεσμευτήκαμε για την αμέριστη υποστήριξη μας, δια της Κοινοβουλευτικής Οδού με κατάθεση σχετικής τροπολογίας, ώστε να προσαρμοστεί στο καθεστώς των μόνιμων προσλήψεων, η διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ, που εξαιτίας των αργών διαδικασιών πιστοποίησης, δημιουργεί εμπόδια στην άμεση στελέχωση των θέσεων που προκηρύσσονται, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί 400 περίπου θέσεις πανελλαδικά. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη για 400 προσλήψεις μόνοιμου προσωπικού και υποσχεθήκαμε την παρέμβασή μας για την επίλυση των προβλημάτων μισθοδοσίας του Επικουρικού Προσωπικού που αμείβεται από το ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη της δημιουργίας στο ΕΚΑΒ, του Εθνικού Κέντρου Τηλεϊατρικής, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που έχει εγκατασταθεί σε 42 σημεία, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Αιγαίου και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αττική. Επισημάναμε την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η online διασύνδεση του Επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και

τα 20 Νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, που προκηρύχθηκε ως έργο το 2012 για το ΕΚΕΠΥ με 1,450 εκ. ευρώ και δεν λειτουργεί.

Τέλος θέσαμε την ανάγκη λειτουργίας του σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας Πικερμίου και μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι με τις νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού θα υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση που εκκρεμεί πολύ καιρό λόγω μη πρόβλεψης του αναγκαίου προσωπικού.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 20.10.2020

Φώφη Γεννηματά: Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν γίνει ροζ

Είναι ώρα ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και του λαού για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο,τι και να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση για το Oruc Reis, δεν είναι μία αβλαβής διέλευση σε διεθνή ύδατα. Μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα έχει δυνητικά το δικαίωμα μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εξελίξει τα χωρικά της ύδατα το δικαίωμά της, την αιγιαλίτιδα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μας λένε οι Τούρκοι ότι αυτό το δικαίωμα μας το περιορίζουν ανά πάσα στιγμή. Ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση, προδίδει την αποσπασματικότητα και την έλλειψη στρατηγικής. Οι κόκκινες γραμμές του Αυγούστου, στα εθνικά θέματα, τον Οκτώβριο έγιναν ροζ, όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Θυμίζουμε δε ότι στον προϋπολογισμό του 2020 η κυβέρνηση μείωσε τις αμυντικές δαπάνες και το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε την πρόταση. Δεχθήκαμε τότε κριτική για την στάση μας. Όμως βλέπαμε μπροστά και είχαμε αξιολογήσει πριν απ’ όλους την τουρκική δραστηριότητα ως απειλητική. Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι ενστάσεις μας. Η Κυβέρνηση υποτίμησε την Τουρκία και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες του “βλέποντας και κάνοντας”, σε συνδυασμό με την ατολμία της Ευρώπης. Πώς μπορούμε άραγε να περιμένουμε από τους συμμάχους μας να υπερασπιστούν τις θέσεις μας, όταν εμείς δεν το κάνουμε στην πράξη;

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Βέμπερ – ο οποίος εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων – καταψήφισε την πρότασή μας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, την οποία είχε βάλει στο τραπέζι πολύ νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Περισσότερα ΕΔΩ

Αναγνώριση, όχι άλλα χειροκροτήματα στους μαχητές του ΕΣΥ

Για άλλη μια φορά ζητάμε την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των υγειονομικών και γενικότερα των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίοι, υπό δυσχερέστατες συνθήκες λόγω της πανδημίας και με κίνδυνο για τη δική τους υγεία, μάχονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για να σώσουν ζωές.

Καταθέσαμε έτσι δύο τροπολογίες-προσθήκες στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που διεκδικούν:

  • Την άμεση ένταξη στα Βαρέα-Ανθυγιεινά επαγγέλματα του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στο ΕΣΥ και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.
  • Την χορήγηση σε αυτούς μηνιαίου επιδόματος έκτακτων συνθηκών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση την πανδημίας
  • Την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολόγηση τους.

Είναι αυτονόητο πως καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να αποδεχθούν και να υπερψηφίσουν τις προτάσεις μας, διότι δεν αρκούν τα λόγια και τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια. Χρειάζονται πράξεις! Περισσότερα ΕΔΩ.

Δίκη Χρυσής Αυγής: πρόκληση η εισήγηση της Εισαγγελέως

Η εισήγηση της Εισαγγελέως της δίκης της Χρυσής Αυγής είναι πρόκληση. Ευτυχώς που η απόφαση του Δικαστηρίου δεν δεσμεύεται από αυτήν. Σημασία από τη μεριά του πολιτικού συστήματος έχει το επόμενο βήμα, δηλαδή να κλείσουμε το δρόμο στη Χρυσή Αυγή, στα στελέχη και τα μέλη της, ώστε να μην συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές.

Όπως επανέλαβε σήμερα η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά “έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής με μοναδικό θέμα να συζητήσουμε νομοθετική παρέμβαση. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία σε αυτή την κατεύθυνση, που αποτελεί βάση διαλόγου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.”. Αναμένουμε την ανταπόκριση του κ. Τασούλα, Προέδρου της Βουλής.

Μητσοτάκης για γήπεδα: “εγώ, ένας άλλος”

Η απόφαση για τη διεξαγωγή αγώνων με την παρουσία θεατών και η ανάκλησή της μόλις μέσα σε 24 ώρες «με εντολή Μητσοτάκη» είναι άλλο ένα δείγμα της προχειρότητας με την οποία πορεύονται στην Κυβέρνηση. Μόλις χθες έδιναν πράσινο φως για την παρουσία του 10% των φιλάθλων, σήμερα το πρωί το ανακάλεσαν. Είχαν όλο το καλοκαίρι να προετοιμαστούν, αλλά, όπως και με την κατάσταση στα σχολεία, η Κυβέρνηση πήγε διακοπές. Τελικά ήρθε ο κ. Μητσοτάκης να ακυρώσει τον εαυτό του. Το «ράβε-ξήλωνε» αποδεικνύεται τελικά κανόνας αρρυθμίας του λεγόμενου “επιτελικού κράτους”.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.