ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ | ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ


0
(0)

1] Παρέμβαση με συντηρητικό και ιδεοληπτικό περιεχόμενο.

Η Κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση ένα Σχέδιο Νόμου για τη δήθεν «μεταρρύθμιση» στις επικουρικές συντάξεις.

Με το σχέδιο της δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων.

Διατηρεί το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα για συνταξιούχους και εργαζόμενους άνω των 35 ετών και εισάγει ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα (κουμπαρά) για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία και τους νέους ως 35 ετών (προαιρετικά).

Επιχειρεί έτσι ξεκινώντας από τις Επικουρικές, την κατάργηση του αναδιανεμητικού συστήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτή είναι μια βαθιά συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή.

Γιατί επιχειρεί να περάσει από ένα σύστημα που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, στην συλλογική προσπάθεια και το «κοινό καλό», σε ένα σύστημα που κυριαρχεί απόλυτα το ατομικό συμφέρον.

Όπως η ΝΔ πράττει σ όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, στην επιχειρηματικότητα.

2] Αδιέξοδα και κίνδυνοι για τους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Το Κυβερνητικό σχέδιο οδηγεί σε επικίνδυνα οικονομικά αδιέξοδα το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Γιατί μειώνει σταδιακά, αλλά σταθερά τα έσοδα του, μια και οι εισφορές των νέων θα εντάσσονται στο «άλλο» σύστημα, στον νέο φορέα που δημιουργείται.

Έτσι σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες το Επικουρικό Ταμείο θα έχει ετήσιο έλλειμμα:

1 δις ευρώ μετά το 2030

3 δις ευρώ μετά το 2040.

Με το συνολικό κόστος της «μετάβασης» να ανέρχεται στα 75-78 δις ευρώ.

Ποιο Υπουργείο, και ποια Κυβέρνηση τότε θα δεχθεί να καλύπτει τέτοια ποσά, που επιπλέον θα επιβαρύνουν και το δημόσιο χρέος;

Ελλείμματα 10πλάσια από αυτά που έχουμε σήμερα.

Προφανώς θα οδηγηθούμε σε νέα πολύ μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μετά από αυτή που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου.

Ή σε μεγάλη αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση.

Επισημαίνουμε ότι με βάση το μοντέλο της Κυβέρνησης, το 2050 θα έχουμε 1.650.000 συνταξιούχους με το παλιό σύστημα και κανένα ασφαλισμένο, άρα καμία εισροή νέων πόρων.

Το απόλυτο αδιέξοδο.

Όσο για τα αποθεματικά των Ταμείων, δεν αρκούν παρά για να καλύψουν τα ελλείμματα μόνο των πρώτων ετών.

3] Λόγια…λόγια…λόγια για τους νέους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία, «μπορεί» να πάρουν μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις.

Για να γίνει πράξη όμως αυτό, πρέπει η οικονομία να καλπάζει ανοδικά για δεκαετίες και οι «επενδύσεις» των εισφορών τους να αποδίδουν.

Ποιος το εγγυάται αυτό;

Ποιος μπορεί να αποκλείσει μια νέα οικονομική κρίση ή προβλήματα σε μερικά χρόνια;

Αν υπάρξουν τέτοια προβλήματα οι σημερινοί νέοι θα πάρουν μόνο μια «εγγυημένη» επικούρηση, που θα είναι 25% χαμηλότερη από τη σημερινή.

Οι υπεραισιόδοξες Κυβερνητικές προβλέψεις, οδηγούν σε εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά υπεύθυνες. Παίζουν ουσιαστικά επικοινωνιακό παιγνίδι εις βάρος της νέας γενιάς.

4] Οι…σίγουρα κερδισμένοι από την αλλαγή.

Με το νέο σύστημα ενισχύονται οι πόροι που θα διατίθενται για επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά, από τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.

Αυτοί είναι οι μόνοι που θα κερδίσουν στα σίγουρα.

Εξ’ άλλου η Διοίκηση και οι διαχειριστές του νέου φορέα δεν θα έχουν καμία ευθύνη για τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα από τις «επενδύσεις» στα χρηματιστήρια των εισφορών της νέας γενιάς, μια και η Κυβέρνηση φροντίζει να νομοθετήσει το ακαταδίωκτο τους.

5]Ένα σύστημα που δεν υπάρχει στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Είναι ψευδής ο Κυβερνητικός ισχυρισμός ότι αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει σύστημα ατομικών λογαριασμών (κουμπαρά) και μάλιστα υποχρεωτικό.

Ακόμη και στη Σουηδία που επικαλείται η ΝΔ, το σύστημα έχει ισχυρά διανεμητικά στοιχεία και αλληλεγγύη των γενεών, δεν είναι μόνο ατομικός κουμπαράς.

6] Η Κυβέρνηση «κλείνει τα μάτια», αγνοεί επιδεικτικά τα πραγματικά προβλήματα του Ασφαλιστικού Συστήματος.

 

Σήμερα 283.000 συνταξιούχοι περιμένουν για πολλούς μήνες να πάρουν την σύνταξη τους (156.000 κύριες και 127.000 επικουρικές).
Και δεκάδες χιλιάδες ακόμη το εφ’ άπαξ τους.

Αυτά που δικαιούνται, μετά από δεκαετίες εργασιακού βίου και καταβολής εισφορών.

Ένα εφιαλτικό νούμερο που η ανικανότητα της Κυβέρνησης οδηγεί στην συνεχή αύξηση του κατά 35% αυξήθηκαν συνολικά οι εκκρεμότητες επί διακυβέρνησης ΝΔ. Ένα κράτος αναξιόπιστο απέναντι στους πολίτες του.

Σήμερα και μετά την ψήφιση Κατρούγκαλου-Βρούτση, οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν μειωμένες συντάξεις.
Μάλιστα μειώθηκε ιδιαίτερα το ανταποδοτικό μέρος των κύριων συντάξεων, δημιουργώντας ένα αντικίνητρο ασφάλισης των εργαζόμενων.

Σήμερα και παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις, η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μάλιστα δεν προβλέπονται και ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό, ούτε και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σήμερα-και μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ-υπάρχουν πάρα πολλοί συνταξιούχοι, που λαμβάνουν κύρια σύνταξη φτώχειας, ακόμη και 200 ευρώ.
Ένα απαράδεκτο φαινόμενο για μια ευρωπαϊκή κοινωνία.

Για όλα αυτά «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση», πλήρης αδιαφορία από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

7] Ώρα για τολμηρές αλλαγές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ασφάλιση

Συμπέρασμα: Το Κυβερνητικό σχέδιο είναι επικίνδυνο για τους νυν εργαζόμενους χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά στους νέους.

Όμως εμείς δεν επιλέγουμε την «ακινησία». Είναι ώρα για άμεσες και τολμηρές αλλαγές, που θα στηρίζουν το σύστημα.

Με προϋπόθεση βέβαια την άμεση αντιμετώπιση της ντροπής των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Τι προτείνουμε:

Στήριξη του πρώτου πυλώνα της ασφάλισης με τη μετάβαση σε ένα Φορέα ΕΦΚΑ που λειτουργεί με διαφάνεια , αποτελεσματικότητα και παρέχει κίνητρο ασφάλισης μέσα από την ενίσχυση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Η σημερινή κατάσταση του ΕΦΚΑ αποτελεί παράγοντα απαξίωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης πολύ περισσότερο για τους νέους.
Β) Ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης, με σύσταση και ανάπτυξη των επαγγελματικών Ταμείων.

Χωρίς κανένα ηλικιακό διαχωρισμό.

Αυτή η πραγματική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2010 από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχε συνέχεια.

Η εμπειρία από τα 4 πρώτα επαγγελματικά Ταμεία που ιδρύθηκαν και λειτουργούν (Φαρμακοϋπαλλήλων, Ασφ. Επιχειρήσεις, Πετρελαιοειδών, Τροφίμων) με συμφωνίες εργοδοτών-εργαζόμενων, αποτελεί μια θετική παρακαταθήκη για την συνέχεια.

Τα επαγγελματικά Ταμεία, έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν με δική τους επιλογή τα αποθεματικά τους, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις και να εξασφαλίζουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Γ) Θεσμοθέτηση ελάχιστου και εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ.

Αυτό που καθιέρωσε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1996 και κατήργησε τελικά το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ) Γενναία μέτρα για το Δημογραφικό τώρα.

Με οικονομική στήριξη των νέων ζευγαριών που αποκτούν παιδιά αλλά και ουσιαστική επιδότηση, της απόκτησης στέγης (ή του ενοικίου τους).

Κίνητρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

Για κάθε 1.000 ευρώ που πληρώνει μια επιχείρηση για πρόσληψη επιπλέον εργαζόμενων (με πλήρη απασχόληση) να φοροαπαλλάσσεται για 1.500.

Νέο σύστημα κατάρτισης για την ανταπόκριση τους στα νέα επαγγέλματα που δημιουργεί η ψηφιακή εποχή.

8] Καταψηφίζουμε το Κυβερνητικό σχέδιο.

Προτείνουμε ένα διάλογο ουσίας για το Ασφαλιστικό. Ώστε να σχεδιάσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Όχι στα επικοινωνιακά περιτύλιγμα, αδιέξοδων δήθεν λύσεων.

Γιατί το όλο το σύστημα πρέπει να εξετασθεί σε βάθος. Όταν η οικονομία και η κοινωνία εξελίσσεται, θα εξελίσσεται και αυτό. Αλλά με μελέτες και παραδοχές, που θα κάνουν κάθε αλλαγή και πραγματική μεταρρύθμιση να αντέχει τον χρόνο.

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ FUNDS ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ»

Μιχάλης Κατρίνης, Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής: «Χωρίς καμία προστασία νοικοκυριά και πρώτη κατοικία. Στο έλεος των funds οι δανειολήπτες»

«Η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή» επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ .Μιχάλης Κατρίνης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η μείωση των ‘’κόκκινων δανείων’’, για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, συντελείται μόνο στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αφορά σε μια συνολική προσπάθεια για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε επίσης ότι η μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, η πιστωτική επέκταση στα νοικοκυριά συνέχισε να μειώνεται το 2020 και το 1ο τετράμηνο του 2021, ενώ αυξήθηκε η πιστωτική επέκταση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις το 2020 και συνεχίστηκε και το 2021.

648 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δανειακό υπόλοιπο 24,5 δις τη στιγμή που 59.800 επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο 41,4 δις.» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Παράλληλα ανέφερε ότι η απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία δεν δικαιολογείται από τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ, εμφανίζει αυξημένες καταθέσεις 23 δις, κυρίως από χρήματα που δόθηκαν σε επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας, ενώ απαλλάχθηκαν από τα κόκκινα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν σε funds.

Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία που είναι πλέον χωρίς προστασία, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που περιλαμβάνουν:

• Επαναφορά του Ν.3869/10 με επικαιροποιημένα κριτήρια και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

• Δικαίωμα αγοράς του δανείου από το δανειολήπτη, πριν αυτό καταλήξει στο fund.

• Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ενός δανείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της αξίας κτήσης.

• Εξάντληση του αριθμού των 240 δόσεων σε περιπτώσεις δανείων με πρώτη κατοικία ή βασική επαγγελματική στέγη και προστασία ελάχιστου ποσοστού αγροτικής ιδιοκτησίας ως μέσο επιβίωσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90.1» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο, μίλησε για μία σειρά επίκαιρων ζητημάτων, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος. Πιο συγκεκριμένα:

Υπόθεση Παππά:

Πρόκειται για μία ξεκάθαρη και ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας να χαλιναγωγήσει τον Τύπο και να αλλοιώσει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να υπονομεύσουν το έργο της. Σε κάθε περίπτωση η παράβαση καθήκοντος, για την οποία κατηγορείται ο κ. Παππάς, είναι βαρύ στίγμα για έναν πολιτικό. Είναι κάτι το οποίο θα συνοδεύει και θα στιγματίζει την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εμβολιασμοί:

Όλα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν είχε υλοποιηθεί ταχύτερα ο μαζικός εμβολιασμός και δεν είχαμε καθυστερήσεις και μέτρα που μπέρδεψαν τον κόσμο. Έχουμε μία μεγάλη εθνική μάχη, πατριωτική. Οφείλουμε να πείσουμε εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν συστολές κι αμφιβολίες, που ίσως έχουν κάνει την πρώτη δόση και φοβούνται ή φοβούνται για επιπλοκές στην υγεία τους. Να τους πούμε ότι ο εμβολιασμός είναι μία πράξη ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης και δεν αφορά μόνο τον εαυτό μας. Είμαστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και γρήγορα, για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που περιλαμβάνουν και την Εκκλησία, τους οδηγούς στα μέσα μεταφοράς, τους οδηγούς ταξί, τους δασκάλους, όλους τους ανθρώπους που διαχειρίζονται και έρχονται σε επαφή με κοινωνικές ομάδες.

Δημοσκοπήσεις

Είναι μία μεταβατική περίοδος για όλα τα κόμματα. Επί της ουσίας, έχουμε ένα «παγωμένο» πολιτικό σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καθώς εξαιτίας και της πανδημίας κυριαρχεί ο φόβος και η ανάγκη για επιβίωση, παρά η σκέψη των πολιτών για το ποιον θα ψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση, πλέον καταγράφεται απογοήτευση και αποδοκιμασία κυβερνητικών πολιτικών. Από την άλλη, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση που μπορεί να δώσει λύσεις και προοδευτική διέξοδο στους πολίτες. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτήν τη νέα συνθήκη θα καρπωθούμε πολύ πιο σύντομα απ΄ όσο πιστεύουν κάποιοι, τα πολιτικά οφέλη γιατί έχουμε ιδέες, αξίες, πρόγραμμα και τα στελέχη να τα καταφέρουμε.

Σύμβολα ΠΑΣΟΚ

Το να αλλάξεις την μαρκίζα χωρίς να αλλάξεις το περιεχόμενο, δεν έχει κανένα νόημα. Εξάλλου, ως ΠΑΣΟΚ φτάσαμε στο 48% αλλά και στο 4,5% κάποτε. Σημασία έχει το κοινωνικό αποτύπωμα. Όσο μεγαλώνει το Κίνημα Αλλαγής δικαιώνεται και το ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση του κόσμου. Τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ δεν έφυγαν ποτέ. Τα ψηφοδέλτια του 2019 είχαν και τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Τα σύγχρονα κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά και να προσπαθούμε να ενώσουμε όσες περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις μπορούμε.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ!

Με δεδομένη την όχι καλή εξέλιξη της πανδημίας, θα πρέπει να διαμορφωθεί ΤΩΡΑ σχέδιο για την εφαρμογή της φυσικής λειτουργίας των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά.

Αν χαθεί και η επόμενη σχολική χρονιά – τρίτη κατά σειρά -, τότε δεν θα μιλάμε για “Μαθησιακό Κενό” αλλά για μείζον “Μορφωτικό και Παιδαγωγικό Έλλειμμα”, με σοβαρές κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν αξιοποίησε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής αλλά και των εκπαιδευτικών φορέων για καλύτερη φυσική λειτουργία των σχολείων. Δεν αξιοποίησε ούτε την εμπειρία της πρώτης χρονιάς και λειτούργησε τη δεύτερη χρονιά με την ίδια πρακτική – δηλαδή με μοναδική ευθύνη τις κατά καιρούς ανακοινώσεις για το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων!

Δεν αξιολόγησε ούτε τις τοπικές ιδιομορφίες. Έτσι, για παράδειγμα, υπήρξαν περιοχές της χώρας (κυρίως ορεινές και νησιώτικες) που δεν μπορούσαν να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση – λόγω ανυπαρξίας διαδικτύου – αλλά θα μπορούσαν να κάνουν κανονικό μάθημα λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Και τελικά έμειναν στο …κενό!

Δύο μέτρα απαιτούνται για να διαμορφωθούν τώρα όμως οι κατάλληλες συνθήκες για τη φυσιολογική λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά: α) υγειονομική προστασία όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών (εμβολιασμός, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα κλπ) και β) προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικών, για να καλυφθεί το μαθησιακό κενό των μαθητών των δύο χρόνων με προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης σε όλες τις τάξεις των σχολείων.

Το σημερινό κόστος για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων είναι απείρως μικρότερο από το μακροπρόθεσμο κόστος (εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό). Το πρόβλημα δεν θα εστιάζεται μόνο σε ελλειμματική θεσμική υποεκπαίδευση αλλά στη γενικότερη μόρφωση, παιδεία και κοινωνικοποίηση των παιδιών και των νέων.

Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι Δήμοι τώρα το καλοκαίρι, προκειμένου η επόμενη σχολική χρονιά να βρει τους μαθητές μας στα σχολεία τους και στους εκπαιδευτικούς τους, για να ξαναβρούν τη χαρά της μάθησης και της αγωγής και να διαμορφώνουν συστηματικά και με ευθύνη το μέλλον τους.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 15.7.2021

Εμβολιασμός: Παροχή ουσιαστικών κινήτρων για τους εργαζομένους

Ενώ ήδη διανύουμε τον έκτο μήνα από την έναρξη εμβολιασμού σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ακόμη δεν έχει υπάρξει από την κυβέρνηση ουσιαστική πρόβλεψη για ειδική άδεια από την εργασία. Αρχικά, η κυβέρνηση δεν είχε πάρει καμία πρωτοβουλία για ειδική άδεια από την εργασία για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων, ενώ μετά τις επισημάνσεις μας, με μεταγενέστερες εγκυκλίους, τελικά προβλέφθηκε ολιγόωρη άδεια κατά την ημέρα του εμβολιασμού, με την προϋπόθεση ότι η διεξαγωγή αυτού γίνεται εντός ωραρίου εργασίας. Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ένας στους τρεις ανθρώπους, που κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο και συνήθως υποχωρούν σε 1-2 ημέρες, πολλοί εργαζόμενοι αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία τους και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη μία νομοθετική πρόβλεψη για ειδική άδεια για τις ως άνω περιπτώσεις.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Πρώτη κατοικία: Καμία προστασία – Στο έλεος των funds οι δανειολήπτες

Απολύτως συνειδητή είναι η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς καμία προστασία την πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, η μείωση των ‘’κόκκινων δανείων’’ για την οποία υπερηφανεύεται, συντελείται μόνο στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αφορά σε μια συνολική προσπάθεια για να επιστρέψει στην κανονικότητα ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών, ούτε μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα, ενώ οι τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ, εμφανίζουν αυξημένες καταθέσεις 23 δις – κυρίως από χρήματα που δόθηκαν σε επιχειρήσεις- και απαλλάχθηκαν από τα κόκκινα δάνεια που μεταφέρθηκαν σε funds, συνεχίζουν να αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία! Περισσότερα ΕΔΩ.

Επικουρικές συντάξεις: Η αλήθεια για το κυβερνητικό σχέδιο

Η Κυβέρνηση με το Σχέδιο Νόμου για τη δήθεν «μεταρρύθμιση» στις επικουρικές συντάξεις, στοχεύει ξεκινώντας από αυτές, να καταργήσει το αναδιανεμητικό σύστημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δημιουργεί ένα σύστημα δύο ταχυτήτων καθώς διατηρεί το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα για συνταξιούχους και εργαζόμενους άνω των 35 ετών και εισάγει ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα (κουμπαρά) για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία και τους νέους ως 35 ετών (προαιρετικά). Πρόκειται για μια βαθιά συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή, αφού επιχειρεί να περάσει από ένα σύστημα που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, σε ένα σύστημα που κυριαρχεί απόλυτα το ατομικό συμφέρον. Μειώνει τα έσοδα του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), αφού οι εισφορές των νέων θα εντάσσονται στον νέο φορέα που δημιουργείται. Έτσι, θα οδηγηθούμε σε νέα πολύ μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μετά από αυτή που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου, ή σε μεγάλη αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση. Θα ενισχυθούν οι πόροι που θα διατίθενται για επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά, από τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων κι αυτοί είναι οι μόνοι που θα κερδίσουν στα σίγουρα. Η Διοίκηση και οι διαχειριστές του νέου φορέα δεν θα έχουν καμία ευθύνη για τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα, μιας και η Κυβέρνηση φροντίζει να νομοθετήσει το ακαταδίωκτο τους! Στον αντίποδα αυτών, οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής στοχεύουν σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Ενημερωτικό Σημείωμα ΕΔΩ

Σχολεία: Να μείνουν ανοιχτά – Η Κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη της

Αναδρομικά 11μήνου: Να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία

Το Κίνημα Αλλαγής επανέρχεται για ακόμη μία φορά στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την άδικη και δυσανάλογη φορολόγηση των αναδρομικών από περικοπές κύριων συντάξεων του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος των συνταξιούχων. Η καταβολή τους έγινε άτοκα, παρά το ότι καταβλήθηκαν με καθυστέρηση 5 ετών, και μόνο μετά από σχετική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, η κυβέρνηση, αντί να καταβάλει τα αναδρομικά έντοκα (όπως εισπράττει έντοκα τις οφειλές των ασφαλισμένων), όχι μόνο τα αποδίδει άτοκα, αλλά τα φορολογεί και μάλιστα διπλά! Μάλιστα, προφασιζόμενη νομικίστικα επιχειρήματα απέρριψε την πρότασή μας, η φορολόγηση να γίνει όπως και στην περίπτωση αναδρομικής απόδοσης ποσών σύνταξης για το πρώην ένστολο προσωπικό, με αυτοτελή φορολογικό συντελεστή 20% συμπεριλαμβανομένης σε αυτό και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και με εξάντληση κάθε φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων επί των ποσών αυτών. Περισσότερα ΕΔΩ.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην Αργολίδα

Την Αργολίδα θα επισκεφθεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Εκεί, πρόκειται να επισκεφθεί τη μεταποιητική γεωργική συνεταιριστική βιομηχανία, την παραγωγική εξαγωγική βιομηχανία, το Εμβολιαστικό Κέντρο του Άργους, αλλά και το Επιμελητήριο της Αργολίδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.