Ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ιεράπετρας για το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 15 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Την Τετάρτη 13/05/2020 έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Ιεράπετρας προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τον διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου (ΜΓ) Λασιθίου στις εγκαταστάσεις του ΜΓ Λασιθίου με έδρα το Καβούσι Ιεράπετρας. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της προέδρου και εκπροσώπων των τοπικών φορέων της τοπικής κοινότητας Καβουσίου, ενώ τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί ασφάλειας για την μη μετάδοση του κορωνοϊού.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ή εκπρόσωποι αυτών, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Κατά της διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στους χώρους του ΜΓ Λασιθίου και λεπτομερής ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες διεργασίες για την έναρξη και λειτουργία του σχολείου από τον Διευθυντή κο Τάσο Χατζημανώλη.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των επικεφαλής σε θέματα που αφορούν τόσο στην οργάνωση, στη στελέχωση και στις λειτουργικές ανάγκες του ΜΓ Λασιθίου, όσο και σε θέματα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν στις εγγραφές των νέων μαθητών και στην ορθή και έγκαιρη ενημέρωση τόσο των μαθητών και των γονιών τους, όσο και των διευθυντών των δημοτικών σχολίων της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας.

Οι παρευρισκόμενοι στο σύνολο τους συμφώνησαν ότι η λειτουργία του ΜΓ Λασιθίου είναι ευθύνη όλων και απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλη την κοινωνία του Δήμου Ιεράπετρας και των όμορων δήμων.

Στο παρόν επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο με πληροφορείς και οδηγίες για την εγγραφή στο ΜΓ Λασιθίου, το οποίο διανεμήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους από τον Διευθυντή κο Χατζημανώλη.

Με εκτίμηση,

Δρ. Παναγιώτης Φ. Σαρρής

Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας,

Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΌΜΕΝΟ

Θέμα : Πληροφορίες για την έναρξη του Μουσικού Γυμνασίου  Λασιθίου

         Προς όλους τους Διευθυντές Δημοτικών σχολείων και γονείς μαθητών    αποφοίτων της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων του Νομού Λασιθίου :

  • Φέτος πρόκειται να λειτουργήσει στον νομό μας πρώτη φορά Μουσικό Γυμνάσιο.
  • Το εν λόγω Γυμνάσιο έχει την έδρα του στο Καβούσι Ιεράπετρας.

Συχνές ερωτήσεις που μπορούν να προκύψουν :

  • Τι είναι το Μουσικό Γυμνάσιο;

Το Μουσικό «Σχολείο» (Γυμνάσιο και αργότερα και Λύκειο) είναι ένα Δημόσιο Γενικής Παιδείας Γυμνάσιο στο οποίο διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Επιλογής όπως συμβαίνει σε όλα τα Γενικά Γυμνάσια της χώρας. Με άλλα λόγια είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα Δημόσια Γυμνάσια.

Η μόνη διαφορά είναι ότι διδάσκονται επιπλέον και μαθήματα Μουσικής Παιδείας (Μουσικών οργάνων, Μουσικών συνόλων και θεωρητικών μαθημάτων της Μουσικής)

Τέτοιο είναι και Το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου με έδρα του το Καβούσι Λασιθίου.

  • Ποιος είναι ο σκοπός του;

Γενικός σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών μέσω της μουσικής παιδείας χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Το σχολείο έχει ανθρωπιστική κατεύθυνση και χρησιμοποιεί τη μουσική ως εκπαιδευτικό εργαλείο, για τη μαθησιακή, την κοινωνική, την ψυχική και την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών.

Ειδικότερα, έχει σκοπό την προετοιμασία και την κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης.

  • Πώς μπορεί κάποιος μαθητής να εισαχθεί στο Μουσικό Γυμνάσιο;

Μέχρι  29 Μαΐου και ώρα 14.00 , οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών που ολοκληρώνουν την Στ΄ Δημοτικού, υποβάλλουν αίτηση  στο σχολείο απ’ ευθείας στο Μουσικό Γυμνάσιο ή ηλεκτρονικά στο αντίστοιχο δεσμό-link της ΔΔΕ Λασιθίου https://dide.las.sch.gr/, όπου, αφού «κατεβάσουν» την αίτηση πρώτα σαν pdf (μη επεξεργάσιμη μορφή) και μετά σαν word (πατώντας πάνω δεξιά στο «βέλος» που υπάρχει στο αρχείο pdf) συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και την στέλνουν (σαν επισυναπτόμενο αρχείο) στο mail του σχολείου : mail@gym-mous-lasith.las.sch.gr,   με την οποία αιτούνται, τη συμμετοχή του/της μαθητή/μαθήτριας στη προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής. 

Η διαδικασία αυτή συνήθως πραγματοποιείται εντός του 2ου δεκαημέρου του Ιουνίου (θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά ή με mail για την ημερομηνία)

Εφόσον οι υποψήφιοι/ες μετά τη συμμετοχή τους στην διαδικασία επιλογής κριθούν επιτυχόντες/επιτυχούσες, αποκτούν το δικαίωμα να αποφασίσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν τελικά θα φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο ή όχι.

Αυτό πρακτικά θα γίνει με μετεγγραφή από το Γυμνάσιο της περιοχής που χωροταξικά ανήκουν (και έχουν ήδη εγγραφεί) στο Μουσικό Γυμνάσιο.

Επίσης αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία επιλογής δεν υποχρεώνει τους υποψήφιους σε φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο, αλλά τους δίνει το δικαίωμα εφόσον το επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτό.

Επομένως μαθητής ή μαθήτρια που δεν συμμετέχει ή δεν επιτυγχάνει στην διαδικασία επιλογής, δεν έχει (εκ του νόμου) το δικαίωμα εγγραφής  στην Α’ Γυμνασίου του Μουσικού 

  • Απαιτούνται Μουσικές Γνώσεις για την συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής;    

 Όχι! 

Η διαδικασία εξέτασης για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου είναι σχετικά απλή και αναφέρεται σε μαθητές που δεν έχουν προηγούμενη σχέση με την μουσική.

Μέσα από απλά τεστ, αξιολογούνται: η ρυθμική αντίληψη, η ακουστική ικανότητα, η φωνητική ικανότητα, η διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά, η ικανότητα εκτέλεσης σε μουσικό όργανο της επιλογής του υποψηφίου.

  • Μπορούν οι τελειόφοιτοι – απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου (Λυκείου) να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

  Βεβαίως και μπορούν ακριβώς όπως και όλοι οι απόφοιτοι – τελειόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων της χώρας. και μάλιστα για όποια Σχολή το επιθυμούν, πέραν των Μουσικών τμημάτων των Πανεπιστημίων.

  • Ποια μαθήματα διδάσκονται σε ένα Μουσικό Σχολείο;

Διδάσκονται τα μαθήματα ενός Δημόσιου Γυμνασίου ή Λυκείου (Γενικής Παιδείας / Ξένες Γλώσσες / Μαθήματα Επιλογής) και επιπλέον μια δέσμη Μουσικών μαθημάτων όπως Ελληνική Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μουσική, Ευρωπαϊκή Μουσική, Χορωδία, Αρμονία, Ιστορία της Μουσικής, Θεατρική Αγωγή, κ.α.

Επίσης διδάσκονται σε ατομικό επίπεδο πιάνο και ταμπουράς (υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές) και επιπλέον ένα όργανο επιλογής του μαθητή.

  • Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου;

Το διδακτικό ημερήσιο πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 8-9 ώρες διδασκαλίας (42 ώρες εβδομαδιαίως) με ένα διάλειμμα το μεσημέρι, όπου παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν στους μαθητές.

Ενδεικτικά στην Α΄ Γυμνασίου διδάσκονται 29 ώρες σε μαθήματα Γενικής Παιδείας (δεν διδάσκεται η Οικιακή Οικονομία και η Τεχνολογία, τα Θρησκευτικά 1 ώρα, και 1 ώρα επιπλέον Ιστορία Τέχνης) και 13 ώρες σε μαθήματα Μουσικής Παιδείας.

  • Πώς μεταφέρονται τα παιδιά προς /από το Μουσικό Σχολείο; Ποιές περιοχές εξυπηρετεί;

Για τη μετακίνηση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου προσφέρεται δωρεάν μεταφορά από και προς την περιοχή κατοικίας με ειδικά μισθωμένα λεωφορεία ή ταξί.

Το Μουσικό Σχολείο έχει έδρα το Καβούσι, αλλά εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Λασιθίου.

Για περισσότερες διευκρινήσεις-πληροφορίες μπορούν οι γονείς να απευθύνονται στον Διευθυντή του Σχολείου, Χατζημανώλη Τάσο στα τηλ 28420-94886 & 6948-019402.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.