Εμπλοκή στο σύστημα συμψηφισμού οφειλών αγροτών στον ΕΦΚΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Αναφορικά με την πρώτη διευκόλυνση, σε παραγωγική λειτουργία τίθεται η αναβαθμισμένη ηλεκτρονική εφαρμογή χορήγησης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για πιστοποιημένους φορείς, υπηρεσίες και πρόσωπα (ΚΕΠ, Δημόσιες Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφους) και εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Με σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε προ ολίγων ημερών, προβλέπεται η έκδοση ενιαίου Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, μετά από έλεγχο εργοδοτικών και ατομικών ασφαλιστικών οφειλών κάθε ασφαλιστέας δραστηριότητας, με τις προϋποθέσεις που τίθενται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε περιπτώσεις μη συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (π.χ. λόγω οφειλών), δημιουργείται Ενημερωτικό Σημείωμα Οφειλών ανά π. Φορέα, με το οποίο ενημερώνεται ο υπόχρεος, προκειμένου να προβεί στην τακτοποίηση της οφειλής (εξόφληση ή ρύθμιση), ώστε να είναι δυνατή η έκδοση ενιαίου ΑΑΕ.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τις εξής κατηγορίες χρηστών:

Επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) απογεγραμμένες και αναπόγραφες (δηλαδή αυτές που δεν απασχολούν προσωπικό) στο Μητρώο Εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ.

Φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μισθωτοί ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, λοιποί ιδιώτες).

Το υπόλοιπο της εκκαθάρισης του 2019 κλειδώνει στον λογαριασμό του ΕΦΚΑ

Την ίδια στιγμή, αγρότες που προχώρησαν σε συμψηφισμό των ασφαλιστικών τους οφειλών στον ΕΦΚΑ και είχαν λαμβάνειν ποσό επιστροφής έπειτα από την εκκαθάριση για τις εισφορές του 2019 που έγινε τον Νοέμβριο, βλέπουν το ποσό κλειδωμένο στην ασφαλιστικό  τους λογαριασμό με την προοπτική να συμψηφίζεται με μελλοντικές τους οφειλές. Από την άλλη, νέες και παλιές οφειλές στον ΕΦΚΑ φαίνεται ότι έχουν πάει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) και φαίνονται σαν χρέη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα οι αγρότες χωρίς δική τους ευθύνη αλλά λόγω καθυστέρησης της διαδικασίας από την πλευρά του ΕΦΚΑ.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.