ΕΜΠΑΡΓΚΟ 21.00 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ


Τελευταία ενημέρωση 9 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σήμερα εδώ από τη Ζάκυνθο, εδώ σ’ αυτό το όμορφο νησί του Ιουνίου συζητάμε με τους εργάτες, τους άνεργους τους μικροεπαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες για το τι πρέπει να γίνει για να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα, αφού ήδη βρισκόμαστε σε μια νέα φάση.

Και δω στη Ζάκυνθο δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε πολλά, για το γεγονός ότι είμαστε πλέον μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση. Γιατί την κρίση ήδη την ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού που αυτό το καλοκαίρι έμειναν άνεργοι, ή θα δουλεύουν για λίγες ώρες, λίγες μέρες, οι μικροί επαγγελματίες στον κλάδο που απειλούνται με καταστροφή, οι φτωχοί αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Χρειάζεται όμως να πούμε πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε και πως θα το πετύχουμε για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση, που ήδη έχουν πληρώσει πολλά!

Πάντα η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε μηχανισμός του συστήματος, το ίδιο το κεφάλαιο υπολόγιζε τις λαϊκές αντιδράσεις. Ήθελε ή να τις προλάβει με κάποια μέτρα – “παρηγοριά στον άρρωστο”, ή να τις ενσωματώσει και να τις οδηγήσει στην υιοθέτηση ανώδυνων αιτημάτων.

Από δίπλα αξιοποιούσε και την καταστολή, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων, της ταξικής πάλης. Το ίδιο κάνει και τώρα με το άθλιο, κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που τόλμησε να βγάλει από τα συρτάρια της. Τι κάνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο;

Ομολογεί ότι όσα λέει περί “δίκαιης κατανομής των βαρών” είναι παραμύθια, ότι η επίθεση στην  εργατική τάξη, το λαό θα κλιμακωθεί. Παραδέχεται την ανησυχία της ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υπομείνουν αδιαμαρτύρητα όλα όσα έρχονται με το πρόσχημα της νέας κρίσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αντιγράφει μόνο χουντικά διατάγματα,  βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση, για το όποιο χύθηκαν ποταμοί αίματος παντού σε όλη την Ελλάδα.

 

Κάνει όμως κι ένα επικίνδυνο βήμα μπροστά, ποινικοποιεί την αμφισβήτηση, τη δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Ενοχοποιεί το ριζοσπαστισμό δηλαδή τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου.

Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί από τα όσα γελοία λέγονται και γράφονται από τα παπαγαλάκια της ότι δήθεν οι διαδηλώσεις  παραλύουν την αγορά, ρίχνουν τον τζίρο, ευθύνονται για τα λουκέτα.

Αλήθεια στο νησί σας, όπως και σε όλα τα νησιά η αναδουλειά έχει  σχέση με τις διαδηλώσεις ή με το γεγονός ότι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν έχουν για να ξοδέψουν;

Για τα λουκέτα φταίνε οι συγκεντρώσεις ή τα μειωμένα εισοδήματα, τα υπέρογκα χρέη, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί; Τόσο φτηνή προπαγάνδα αλλά και τόσο επικίνδυνοι στόχοι. Το λέμε ξανά κι από αυτό εδώ το βήμα: Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί. Θα τον ακυρώσει στην πράξη, το εργατικό λαϊκό κίνημα, όπως έκανε και στο παρελθόν με πολλούς άλλους παρόμοιους νόμους.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, πηγαίνει με την όπισθεν και οδηγεί και την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε βαθύτερη κρίση. Κι αυτό γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επένδυσαν στη “μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, υπονόμευσαν τις υπαρκτές  παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, γιατί δεν αποτελούσαν  «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα κέρδη των επενδυτών.

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον τουρισμό, ξέρουν καλά πως το «τουριστικό θαύμα», τα ρεκόρ και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου, επιτεύχθηκε πάνω στις δικές τους πλάτες. Στον κλάδο του τουρισμού απογειώθηκε η «ευελιξία» με τις 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, γενικεύτηκαν οι χαμηλοί μισθοί και μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε μόλις το 10% των εργαζομένων στον κλάδο.

Για να μην πούμε βέβαια πως αυτό το “θαύμα” δεν το έζησαν οι λαϊκές οικογένειες για τις οποίες οι διακοπές και η αναψυχή παραμένουν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζει τους εργαζόμενους ότι “φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021». Για ποιους όμως θα είναι μια δύσκολη χρονιά; Για τους ομίλους του τουρισμού που τα προηγούμενα χρόνια έσκασαν από τα κέρδη ή για τους εργαζόμενους που μένουν  χωρίς εισόδημα;

 

Πραγματικά έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι όταν λένε πως οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού έχουν λεφτά να ζήσουν 10 ζωές ενώ οι εργαζόμενοι ούτε μια μέρα!  Και δεν φτάνει αυτό, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίξει ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ξενοδοχειακές, τουριστικές επιχειρήσεις.

Μαλώνει μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα διασφαλίσει περισσότερα στο κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πλειοδοτεί, όμως, έτσι “θα στηριχτεί ο κόσμος της εργασίας και θα μπει τέλος στο αλαλούμ” όπως είπε πριν λίγες μέρες από την Κέρκυρα ο κ. Τσίπρας; Γιατί στην πλειοψηφία του ο κόσμος της εργασίας, δηλαδή οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό στη Ζάκυνθο έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Το μεγαλύτερο αλαλούμ που επικρατεί στον τουρισμό αφορά την ασυδοσία των ομίλων, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται κάτω από  αντίξοες συνθήκες με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και πολλά ατυχήματα. Χωρίς ρεπό με πάνω από 10 ώρες εργασίας την ημέρα και χωρίς ολόκληρο το ένσημο. Σ’ αυτό το αντεργατικό αλαλούμ έχει βάλει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα όμως πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Σε κάθε σπίτι εργαζόμενου που έμεινε χωρίς δουλειά πρέπει να μπει ο μισθός που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς του και όχι τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση.

Να οργανωθεί η πάλη για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα.

Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία.

Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.

Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί.

Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού.

Φίλες και Φίλοι

Η ‘ατμομηχανή” του τουρισμού στα τελευταία βαγόνια τράβηξε μαζί της ένα μεγάλο κομμάτι από αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και εδώ στη Ζάκυνθο, αφού στον τουρισμό προσανατολίστηκαν πολλοί. Σήμερα όμως απειλεί να τους πετάξει στον γκρεμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις τους μόνους που θέλουν να διασώσουν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σ’ αυτούς κατευθύνονται τα παχυλά προγράμματα χρηματοδότησης, οι εγγυήσεις, οι φοροαπαλλαγές και διάφορες άλλες «διευκολύνσεις», ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες στον τουρισμό και την εστίαση απειλούνται με καταστροφή. Πώς θα πληρώσουν τα έξοδα, πώς θα βγάλουν το χειμώνα, αφού συνήθως τρώνε από τα έτοιμα του περσινού καλοκαιριού που τώρα τέλειωσαν;

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ αποτελούν πραγματική προστασία για τους χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες όχι μόνο γιατί εξασφαλίζουν να μην φορτωθούν με νέα χρέη, να μην απειληθούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αλλά και γιατί προβλέπουν να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις. Ο αγώνας για την επιβίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό και τον επισιτισμό αποκτά πλέον κρίσιμη σημασία.

Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η ορμητική είσοδος στον αγώνα.  Η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, φτωχών αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο: Το μεγάλο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του.

Η πάλη για τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει αποτελεσματική, όσο βάζει στο στόχαστρο τους μεγάλους ενόχους, όσο συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στο ίδιο το σύστημα, γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: Πάλη για να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία.

Με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών.

Η αναψυχή και η ξεκούραση θα  αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οι λαϊκές οικογένειες θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και δεν  θα  χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας.  Θα  απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής.

 

Τα δάση και οι παραλίες θα δίνουν ζωή και χαρά στον λαό και δεν θα καίγονται όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ στη Ζάκυνθο γιατί η “ατμομηχανή του τουρισμού” στην κυριολεξία καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Από τη μια η δασοκτόνα πολιτική, το νομικό πλαίσιο που  οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς και καταπατήσεις, αλλαγή χρήσης της γης και από την άλλη η πολιτική που εφαρμόζεται στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία έχουν σαν αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να απειλούν το νησί!! Και όλως τυχαίως μετά τις φωτιές αντί να φυτρώνουν ξανά δέντρα φυτρώνουν ξενοδοχεία ή οικόπεδα προς μελλοντική  εκμετάλλευση!

Η εξουσία της εργατικής τάξης, ο σοσιαλισμός θα μπορέσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, παιδείας δωρεάν για όλους, δικαιώματα που ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις του ούτε στον αιώνα τον άπαντα δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν στο λαό μας.

Για ποια υγεία, για ποια παιδεία μπορούμε να μιλάμε σήμερα το 2020, στη Ζάκυνθο που δεν είναι κανένα ακριτικό νησί, απομακρυσμένο από την ηπειρωτική χώρα; Για παράδειγμα, ενώ όλοι μιλούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας, κι ενώ το “άνοιγμα” του τουρισμού μεγαλώνει την ανησυχία ιδιαίτερα στους κατοίκους των νησιών, η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου παραμένει απαράδεκτη. Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, μηχανήματα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Φτάσαμε στο σημείο ορισμένοι να πανηγυρίζουν γιατί άνοιξε η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο και χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αφού ούτε ένας μόνιμος γιατρός δεν διορίστηκε επί Κορωνοιού. Για να μην μιλήσουμε για την παιδεία των παιδιών σας που προσπαθούν να μορφωθούν σε σχολικά κτίρια 30 χρόνων και βάλε και μάλιστα σε μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.

Κι όμως σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.  Αυτός είναι ο δικός ρεαλισμός, γιατί ρεαλιστικό και αναγκαίο είναι ότι συμφέρει την  εργατική τάξη, το λαό.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σήμερα, ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας ξεδιπλώνει βήμα – βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή. Στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεσπάσει μια σειρά πόλεμοι, συγκρούσεις, γίνονται επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των στρατηγικών δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

 

Αυτές όμως οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουμε στη χώρα μας, με άλλες που φτιάχτηκαν, με τα 4 δισ. που δίνουμε το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά και με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε αυτές τις χώρες.

Αυτό έγινε και συνεχίζει να γίνεται διότι υπάρχουν τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, επιχειρηματικά συμφέροντα που συμμετέχουν σε αυτό το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος χωρών και λαών.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που προωθούν τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση της Ν.Δ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας και όλων των αστικών κομμάτων που υλοποιούν την πολιτική της, είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή.

Θυμίζουμε πως ελληνική φρεγάτα της ευρωπαϊκής δύναμης «Irini» πήρε εντολή από την ιταλική διοίκηση να αφήσει ήσυχο το τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη και γι αυτό κανείς δεν είπε κουβέντα. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο έντονο το παζάρι ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική Γαλλία και Ιταλία με την Τουρκία. Η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, με τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, την παρουσία αεροπλανοφόρου και τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε. για την προώθηση των συμφερόντων της Γαλλίας στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου και στον κόλπο της Λιβύης.

Επίσης η Γαλλία συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με την Τουρκία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας στη Λιβύη για το τώρα και για το μετά του πολέμου στη Λιβύη.

Εξίσου έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή, δείχνει και η Ιταλία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε πανηγυρικό τόνο σχετικά με την υπογραφή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και ειδικότερα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και Ιταλία.

Πανηγυρισμοί δεν δικαιολογούνται. Η συμφωνία δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα υπηρετεί τα συμφέροντα και τα σχέδια των αστικών τάξεων των δύο κρατών.

 

Δεν ισχύει ο ισχυρισμός που λέει ότι με την συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία.

Τέτοιοι ισχυρισμοί αφενός υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο το τόξο από που αφορά Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο. Αφετέρου η συμφωνία για το Ιόνιο με την Ιταλία, είναι μία βάση από την οποία η Τουρκία θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της. Γι’ αυτή ακριβώς τη συμφωνία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως είναι θετική για την Τουρκία και ότι τους δίνει δίκιο για τη Συμφωνία με τη Λιβύη»!!!

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επισκέφθηκε την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπάρχει στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ήδη είχε πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση υποβρυχίων της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ενέργεια, που σχολιάστηκε από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συνδέοντάς την, με τα κοινά συμφέροντα, την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες των δύο χωρών στη Λεκάνη της Μεσογείου. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέδριο στην Αττάλεια ξεδίπλωσε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της αστικής τάξης της χώρας του, κλείνοντας το μάτι προς την ελληνική κυβέρνηση.

Στο τραπέζι όμως του διαλόγου, έχει ήδη σερβιριστεί η συνεκμετάλλευση από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ.  Συνεκμετάλλευση, όμως, σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές. Τέτοιες ρυθμίσεις, δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντίθετα περιπλέκουν τα προβλήματα αφού τα εμπλέκουν στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την ίδια στιγμή, η επίκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει μια «δίκαιη» λύση, είναι παραπλανητική. Το δίλημμα συνεκμετάλλευση – συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος, που όλο και περισσότερο λανσάρεται, είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού!

Είναι παραπάνω από σίγουρο, ότι η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση. Αντίστοιχα ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση.

Τελικά, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική, που είναι αδιέξοδη. Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή, ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών.

Οι λαοί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Το ΚΚΕ έχει υποστηρίξει από καιρό πριν πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης λλά και την αδειοδότηση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που καταστρατηγεί δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:

— Τη μη αλλαγή των συνόρων.

— Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

— Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

— Την ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Πολλοί από εσάς, που μπορεί να ξεκινάμε από τις ίδιες ή από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αναγνωρίσατε για άλλη μια φορά, πως το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτή της πανδημίας να μπει μπροστά για τα δικαιώματα του λαού. Πως αν δεν ήταν το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, θα υπήρχε «σιγή νεκροταφείου». Αυτό μας το δείξατε με τη θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά μας να μείνουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί, το νιώσαμε στις συζητήσεις μας.

Προχωράμε μαζί μπροστά !

Όλοι εσείς που αισθάνεστε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, που νιώθετε προδομένοι από προηγούμενες επιλογές σας. Εσείς που νιώθετε κοντά στο ΚΚΕ και στη νεολαία του, σας λέμε πως τώρα είναι η ώρα να έρθετε πιο θαρρετά δίπλα μας.

Ο δρόμος για να «αναπνεύσουμε καθαρό αέρα», είναι αυτός που έχει ως επίκεντρο την ανατροπή αυτού του συστήματος. Και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά.

 

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα! Ελάτε μαζί μας για να τα βγάλουμε πέρα στις νέες δυσκολίες που μας φέρνουν. Για να μην πληρώσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και αυτή την αλήθεια τη λέει μόνο το ΚΚΕ.

Μια πρωτοφανή μαζικότητα στους αγώνες το επόμενο διάστημα θα αλλάξει το κλίμα υπέρ του λαού. Τώρα χρειάζεται να πάμε όλοι μαζί, με πνεύμα αντεπίθεσης. Μόνο έτσι μπορεί να τρομάξουν και να κάνουν πίσω. Αυτή είναι η απάντηση στο «τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει». Γιατί αυτός ο αγώνας μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Μόνο έτσι τα νέα παιδιά, που βλέπουν τα φτερά τους να κόβονται, που είδαν να ενηλικιώνονται μέσα στην κρίση, θα αντιληφθούν ότι η φτώχεια, η παραίτηση και η οικονομική επισφάλεια δεν είναι δεδομένα. Ότι δεν θα γίνουνε συνήθεια.

Μόνο έτσι θα δουν ότι στο χέρι τους είναι να γίνει η δικαιολογημένη οργή τους δύναμη ανατροπής. Ότι μπορούν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας! Όλοι για έναν και ένας για όλους. Μην αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος. Ελάτε σε επαφή με τα ταξικά σωματεία και συσπειρώσεις, με τους συλλόγους γυναικών, με τις επιτροπές αγώνα στις γειτονιές. Αν δυναμώσουμε, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να κερδίσουμε μικρές και μεγάλες μάχες, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς εισόδημα, να αισθάνεται παράταιρος. Κανένας άνεργος να είναι χωρίς επίδομα, να αισθάνεται ντροπιασμένος. Κανένας χωρίς ρεύμα. Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας και κατασχέσεις. Να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εδώ μπορούν να συναντηθούν οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, με την θέληση για πραγματικές ριζικές αλλαγές. Η ιστορία μας, οι αγώνες μας, μας έχουνε δείξει ότι μπορούμε να έχουμε νίκες. Τώρα είναι η ώρα ο λαός, με το ΚΚΕ, να κάνει την κίνησή του. Γιατί μας ενώνουν η ανάγκη και το δίκιο μας!

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί το Ηράκλειο Κρήτης, τη Δευτέρα 13 Ιούλη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-Στις 6:00μμ θα μιλήσει σε σύσκεψη σωματείων εργαζομένων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων του τουρισμού και άλλων κλάδων και φορέων της περιοχής, με θέμα: “Οι επιπτώσεις της κρίσης και οι θέσεις του ΚΚΕ”, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

-Στις 9:00μμ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση, με θέμα: «Με το ΚΚΕ ανοίγουμε νέο δρόμο στη ζωή μας. Για το δίκιο μας», στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΡΑΚΗΝΑΔΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Ζάκυνθο,  μίλησε σε σύσκεψη φορέων στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τον Σύνδεσμο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, τα Σωματεία εργαζομένων ΕΑΣ, το Σωματείο ΔΕΥΑΖ, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Οδηγών ΚΤΕΛ, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο παράρτημα Ζακύνθου, την ΕΤΕ ΔΕΗ, το Σωματείο Συνταξιούχων, εκπρόσωποι αγροτών, η ΕΛΜΕΖ, το Σωματείο Εργαζομένων Εφορίας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρειας Ζακύνθου, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Φοροτεχνικών Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, το Σωματείο Κουρέων, ο Σύλλογος Γονέων Ειδικού Σχολείου, η Ένωση Γονέων, η Λαϊκή Συσπείρωση Ζακύνθου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι: «Ιόνιο Κύμα», «Γέρανος», «Ερωτόκριτος», «Φιόρο του Λεβάντε», «Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την εισηγητική ομιλία αναφέρθηκε  στη νέα καπιταλιστική κρίση, στα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού, στο λεγόμενο «άνοιγμα» του μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος.

Για την καπιταλιστική κρίση

«Σήμερα εδώ στη Ζάκυνθο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, συζητάμε με τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος του νησιού για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, οι άνεργοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, συζητάμε τι πρέπει να γίνει πως θα το πετύχουμε. Γιατί και εδώ, στη Ζάκυνθο, οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό και οι οικογένειές τους, ιδιαίτερα οι νέοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι – επαγγελματίες στον τουρισμό, οι φτωχοί αγρότες πλήρωσαν πολλά και δεν πρέπει να πληρώσουν ξανά. Η οργάνωση της πάλης μπροστά στα δύσκολα που ξεκίνησαν να έρχονται, είναι μονόδρομος.

Και τα δύσκολα είναι μπροστά, γιατί μια νέα καπιταλιστική κρίση, την οποία κανείς πλέον δεν αμφισβητεί, έχει ήδη εκδηλωθεί. Η πανδημία του κορονοϊού με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην  παραγωγή, στις μεταφορές, στο εμπόριο δεν ήταν η αιτία, αλλά η θρυαλλίδα για την εκδήλωση της.

Η προσπάθεια βέβαια των αστικών κυβερνήσεων να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίας της κρίσης, για να βγάλουν λάδι το σύστημα που υπηρετούν, δεν είναι καινούργια. Το 1973 μιλούσαν για «πετρελαϊκή κρίση», το 2008 για «κρίση χρέους» για να μην φτάσει ο λαός να δει τα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος που πλέον το μόνο που έχει να προσφέρει είναι κρίσεις, ανεργία και πολέμους.

Μπορεί πριν έξι μήνες να εκτιμούσαμε ότι η χώρα μας είχε περάσει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης, όμως από τότε επισημαίναμε τα σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη, επιβράδυνσης σε άλλες ισχυρές οικονομίες διεθνώς, όπως στις ΗΠΑ, τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα.

Και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιστροφή στην ανάπτυξη, εμείς προειδοποιούσαμε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη λόγω της διασύνδεσης της με αυτές τις οικονομίες, ιδιαίτερα στον τουριστικό και ναυτιλιακό τομέα. Είναι αυτό που πολλές φορές λέμε πως η ελληνική οικονομία στηρίζεται στα πήλινα πόδια του τουρισμού και των μεταφορών.

Τώρα, λοιπόν, όλοι είναι αναγκασμένοι να παραδεχτούν πως η νέα κρίση θα είναι βαθιά, χωρίς να μπορούν να εγγυηθούν τη διάρκεια της. Το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν είναι ποιος θα πληρώσει την κρίση. Ήδη έχουν ξεκινήσει να στέλνουν το λογαριασμό στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, όπως έκαναν και με την προηγούμενη δεκαετή κρίση. Ξεκίνησαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στην πανδημία δίνοντας στη μεγαλοεργοδοσία πλήθος αντεργατικών εργαλείων για να ξεφορτωθούν εργατικό δυναμικό ή για να το απασχολούν όποτε και όπως θέλουν.

Για το ν/ σ για τις διαδηλώσεις

Και επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ, ξέρει τι την περιμένει από έναν λαό που πλήρωσε πολλά και τώρα μπορεί με τους αγώνες του, το κίνημα του να πει “δεν θα πληρώσω ξανά”, έφερε στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Και από δω από τη Ζάκυνθο λέμε στην κυβέρνηση της ΝΔ: Να μην τολμήσει να ψηφίσει το νέο τερατούργημα. Ακόμα και αν το κάνει να ξέρει πως ο λαός μας, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους θα τον ακυρώσει στην πράξη.

Για τις εξελίξεις στον Τουρισμό

Οι εξελίξεις στον Τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα για την «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Ο Τουρισμός ως «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο για το λαό αλλά οδηγεί και την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε βαθύτερη κρίση.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που δεν αποτελούσαν όμως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα κέρδη των επενδυτών.

Οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στον Τουρισμό  γνωρίζουν ότι το «τουριστικό θαύμα» και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήρωσαν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του Τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας με τις 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζομένων στον κλάδο ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για το «τουριστικό θαύμα».

Την ίδια στιγμή οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

            Για τον τουρισμό στο νησί της Ζακύνθου

Τα στοιχεία και από εδώ, από τη Ζάκυνθο, μιλούν από μόνα τους:

Όλα τα τελευταία χρόνια οι τουριστικοί όμιλοι θησαύριζαν από τον τουρισμό. Τη 2ετία 2016 – 2018 μόνο στη Ζάκυνθο κατασκευάστηκαν 13 5αστερα ξενοδοχεία, 24 4άστερα, 4.000 κλίνες επιπλέον!!

Ο τουρισμός έχει γίνει μονοκαλλιέργεια και στη Ζάκυνθο, όλη η οικονομική δραστηριότητα περιστρέφεται γύρω από τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή που οι τουριστικοί όμιλοι είχαν τεράστια κέρδη, το εισόδημα των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό καταληστεύτηκε με τα περίφημα πακέτα πληρωμών που καταστρατηγούν την κλαδική σύμβαση εργασίας.

Με τα μέτρα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πρέπει να ζήσουν με 1.500 ευρώ για 18 μήνες, ενώ οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, τους οποίους σήμερα τους ενισχύει και με άλλα μέτρα, είχαν έσοδα 22 δισ. ευρώ το 2019 και συνολικά 120 δισ. σε διάστημα 6 χρόνων, από τον κόπο και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πραγματικά έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι όταν λένε πως οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού έχουν λεφτά να ζήσουν 10 ζωές ενώ οι εργαζόμενοι ούτε μια μέρα!

Οι εργαζόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις εργάστηκαν κάτω από  αντίξοες συνθήκες είτε στις κουζίνες, είτε ως καμαριέρες με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και πολλά ατυχήματα. Τα ωράρια αλλά και τα ρεπό καταπατήθηκαν συστηματικά με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να εργάζονται ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς ρεπό με πάνω από 10 ώρες εργασίας την ημέρα. Ενώ οι εργοδότες έβαζαν επί το πλείστον 4ωρα ένσημα σε 8ωρη- 10ωρη εργασία.

Η περίφημη μαθητεία έσπαγε κόκαλα, μια φάμπρικα με μαθητευόμενους φθηνούς εργάτες. Η δήθεν «εκμάθηση» ουσιαστικά ήταν σκληρή κακοπληρωμένη δουλειά με τους χειρότερους όρους εργασίας.

Παράλληλα η μεγαλοεργοδοσία απαιτούσε την επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων και μέρος των χρημάτων του μισθού και της αποζημίωσης απόλυσης, που συνήθως επιστρέφονταν χέρι με χέρι μετά την καταβολή τους στο λογαριασμό.

Αυτή λοιπόν η εκμετάλλευση, η καταλήστευση των εργαζομένων στον τουρισμό έδωσε τα απανωτά ρεκόρ κερδών για τους τουριστικούς  επιχειρηματικούς ομίλους.

Εδώ όμως στη Ζάκυνθο, η λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη περνάει μέσα και από την πώληση 15.000 στρεμμάτων γης στα ορεινά του νησιού στον όμιλο του εμίρη του Κατάρ, για την οποία όλοι έβαλαν πλάτη, και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση.

Ένας πανέμορφος τόπος, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού του νησιού και τις ομορφιές του να τις απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι επισκέπτες, παραδίδεται στους κάθε λογής ντόπιους και ξένους “επενδυτές” που θέλουν να βάλουν στο χέρι όλη την ορεινή και νότια Ζάκυνθο για τα κέρδη τους.

 

Για το «άνοιγμα του τουρισμού»

Το περιβόητο “άνοιγμα” του Τουρισμού γίνεται βέβαια με τους όρους που επιβάλλουν οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεταφορικές εταιρείες και οι tour operators γι’ αυτό και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζομένους στον τουρισμό  και στον επισιτισμό, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες.

Μάταια η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζομένους και να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα ότι τα νησιά είναι προστατευμένα από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά δε θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό, προληπτικό ιατρικό έλεγχο ενώ στα αεροπλάνα και στα πλοία δεν εφαρμόζονται συστηματικά και καθολικά τα αναγκαία μέτρα. Πως λοιπόν να νιώθουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι και οι νησιώτες;

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα επιδημίας στα νησιά είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.

Οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε νοσοκομεία, όπως και στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, σε Κέντρα Υγείας και σε ιατρεία είναι τραγικές, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των νησιωτών το χειμώνα, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και ιατρείων.

Το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες, μέτρα που αφορούν τόσο τη στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας, όσο και τον προληπτικό έλεγχο σε επισκέπτες, εργαζόμενους και μόνιμους κατοίκους.

Με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους των νησιών, γι’ αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο  ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ.

Το ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τη βουλή, θα συνεχίσει να μάχεται και να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της  υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους.

 

Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα

Το νέο πακέτο στήριξης στους τουριστικούς ομίλους με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων, επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Όμως η επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων δεν σταματάει εκεί, αφού κάθε μεγαλοεργοδότης στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, στις μεταφορές (καράβια, αεροδρόμια, ΚΤΕΛ κλπ.) μπορεί πλέον να απασχολεί τους εργαζόμενους, όσο, όποτε και όπως θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό και με τη συμμετοχή του κράτους στους μισθούς ή τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η απαίτηση σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλη από το να μην μείνει κανένας από τους περίπου 20.000 εργαζόμενους στον Τουρισμό στη Ζάκυνθο χωρίς εισόδημα. Να μπει σε κάθε σπίτι εργαζόμενου που έμεινε χωρίς δουλειά ο μισθός που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς του και όχι τα ψίχουλα των 9 ευρώ την ημέρα μέσω των απαράδεκτων επιδομάτων.

Ότι μέχρι τώρα έχει αποσπαστεί, όπως η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων και η ένταξη στο καθεστώς αναστολής, είναι αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζόμενων πανελλαδικά και γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί η διεκδίκηση, να δυναμώσουν τα σωματεία.

Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη για:

— Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας.

— Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα.

— Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία.

— Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.

— Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί.

— Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού.

Για τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες στον κλάδο του Τουρισμού

Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς για την κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων και παλεύουμε στο πλάι τους. Βιώνουν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της νέας οικονομικής κρίσης.

Η προστασία των αυτοαπασχολουμένων, των οικογενειακών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο, είναι βασικό ζήτημα. Και προστασία σημαίνει και φοροαπαλλαγές και απαλλαγή από χρέη και μία σειρά ζητήματα για να μην πληρώνουν όλα αυτά που συσσωρεύονται όπως είναι οι λογαριασμοί από το ρεύμα, να διατηρήσουν αυτά τα καταλύματα που είχαν, την εστίαση.

Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, όπως αντίστοιχα ισχύει και για τις προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων, μιλά για οριζόντια μέτρα στήριξης του «επιχειρηματικού κόσμου», ωστόσο τα παχυλά προγράμματα χρηματοδότησης, οι εγγυήσεις, οι φοροαπαλλαγές και άλλες «διευκολύνσεις» έχουν αποδέκτη πρώτα και κύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους ή και ορισμένες πιο δυναμικές, μεγαλύτερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Ελάχιστοι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι που θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν και όσοι τελικά τα καταφέρουν περνώντας το face control των τραπεζών και των προβλεπόμενων προϋποθέσεων – θυμίζουμε πως οι κυβερνητικές αποφάσεις απέκλεισαν τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό από την πρώτη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής – ελάχιστο αντίκρισμα θα έχουν μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Ήταν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας, επιλογή που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του, το πρόκριμα του Τουρισμού σε ατμομηχανή, στο περιβόητο τρένο της ανάπτυξης. «Συγκριτικό πλεονέκτημα», έλεγαν όλοι και όχημα να ξεπεραστεί η κρίση και να έρθει η «ανάπτυξη για όλους».

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι προσανατολίστηκαν εκεί ή από τα πράγματα σχετίστηκαν με την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στον κλάδο. Σήμερα το πλεονέκτημα αυτό αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως ακριβώς προειδοποιούσε το ΚΚΕ.

Το μερίδιο που αναλογούσε στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις δίπλα στα υπερκέρδη των μεγάλων ομίλων, και αυτό με ατελείωτες ώρες εργασίας, έγινε σήμερα φύλλο και φτερό μπροστά στο χαμένο τρένο του 2020.

Και, φυσικά, όσα μέτρα και αν παρθούν, τίποτε δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη δεδομένη υπεροπλία, την κυριαρχία των μεγαλύτερων καπιταλιστικών μονάδων που εδράζεται ακριβώς στη δυνατότητα οργάνωσης της παραγωγής και της εργασίας σε άλλο επίπεδο αλλά και στη δυνατότητα άμεσης ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών.

Γνωρίζουμε πως στο νησί σας το κύριο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων στηρίζεται στον τουρισμό με την πλειοψηφία να δουλεύει αποκλειστικά εποχικά, όπως πχ δωμάτια, εστιατόρια, καταστήματα με σουβενίρ κτλ. Και έμμεσα, απ’ αυτούς που εξυπηρετούν τις τουριστικές επιχειρήσεις,  όπως οικοδόμοι, συνεργεία καθαρισμού, συνέργεια αυτοκινήτων κτλ. Η καπιταλιστική τουριστική ανάπτυξη στο νησί οδήγησε σε δημιουργία πολλών τέτοιων μικρών επιχειρήσεων.

Επίσης, υπάρχει μεγάλος αναβρασμός, ειδικά σε αυτούς που νοικιάζουν κτίρια και έχουν μείνει κλειστά και αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ενοικίου αν όχι όλο. Μεγάλη είναι η απογοήτευση από την κυβέρνηση που έχει πάρει ελάχιστα μέτρα βοήθειας για να πληρωθούν τα ενοίκια. Είναι διάχυτη η αγωνία για την κατάσταση και την μη δυνατότητα πληρωμής των ενοικίων.

Όσο για τους ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων, τα μικρά συγκροτήματα έχουν υποβαθμιστεί και έχουν χτυπηθεί εδώ και χρόνια από τους tour operators με χαμηλές τιμές και μη πληρότητα και μετά την χρεοκοπία της thomas cook έχουν μείνει απλήρωτοι και χωρίς tour operator που ελέγχουν τη ροή των τουριστών, για τη φετινή χρονιά.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί αγρότες σε ένα νησί που αγροτική παραγωγή με το λάδι και τη σταφίδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που χρόνια τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τη φτωχή αγροτιά.

Κι όταν βέβαια μιλάμε για τη Ζάκυνθο, μιλάμε για να ένα πολύπαθο νησί που κάθε καλοκαίρι κατακαίγεται. Το χέρι όμως των εμπρηστών το οπλίζει όχι μόνο η δασοκτόνα πολιτική αλλά και η πολιτική που επιτρέπει εκεί που ήταν δάσος να ξεφυτρώνουν οικόπεδα και ξενοδοχεία.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Είναι ώρα λοιπόν να σκεφτούμε τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς.

Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η ορμητική είσοδος στον αγώνα. Η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, φτωχών αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο: Το μεγάλο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του.

Η πάλη για τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει αποτελεσματική, όσο βάζει στο στόχαστρο τους μεγάλους ενόχους, όσο συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στο ίδιο το σύστημα.

Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό.

Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: Πάλη για να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία.

Με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών. Η αναψυχή και η ξεκούραση θα  αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές,  που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και δεν  θα  χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας.  Θα  απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής.  Τα δάση, οι παραλίες θα δίνουν ζωή και χαρά στον λαό.

Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση σε αυτή τη βαρβαρότητα.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τολμήσατε να βγάλετε από τα συρτάρια σας, αυτό το κατάπτυστο σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και να το φέρετε στη Βουλή για να το ψηφίσετε. Γελιέστε όμως αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγάλατε έτσι και θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο.

Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός που θα το ακυρώσουν στην πράξη! Και μην παριστάνετε τους δημοκρατικά ευαίσθητους και θιγμένους όταν σας το λέμε αυτό. Μια ματιά στην ιστορία θα σας πείσει για του λόγου το αληθές και υλοποιήσιμο.

Και δεν εννοούμε εκείνους τους θιγμένους του παλιού ιδιώνυμου των αρχών των δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα. Το πρόσχημα τότε ήταν οι ζωοκλοπές. Όσοι στήριζαν το ιδιώνυμο υπερτόνιζαν και τότε τα δημοκρατικά τους δήθεν φρονήματα και ευαισθησίες.

Τι έγινε τελικά; Πριν αλέκτωρ λαλησαι τρεις γέμισαν τα ξερονήσια και οι φυλακές με αγωνιστές με το νόμο για την ζωοκλοπή, τον γνωστό πλέον ως ιδιώνυμο. Από τότε η παράταξή τους κουβαλάει αυτήν την μεγάλη ντροπή της Ιστορίας.

Γιατί όμως φέρνετε το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό, στην ουσία για την απαγόρευση των διαδηλώσεων;

Όλα αυτά που λέτε, ότι δήθεν θέλετε να βάλετε τάξη στις διαδηλώσεις, αφήστε να τα λένε τα παπαγαλάκια σας που έχουν πιάσει δουλειά για να πείσουν για την αναγκαιότητά του.

Μην εκτίθεστε περισσότερο. Το σχέδιο νόμου σάς ξεμπροστιάζει!

Είναι η απόδειξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί μπροστά στην νέα καπιταλιστική κρίση.

Εσείς οι ίδιοι αναγκαστήκατε να παραδεχτείτε, ότι θα είναι μια κρίση βαθιά, που θα τη φορτώσετε στους εργαζομένους, στα λαϊκά στρώματα όπως ακριβώς κάνατε και με την προηγούμενη.

Ξέρετε πολύ καλά πως τα αντεργατικά μέτρα που περάσατε μέσα στην καραντίνα με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αρκούν σε εσάς και στους φίλους σας. Θα ακολουθήσει νέο αντιλαϊκό πακέτο με μέτρα τα οποία βέβαια ούτε προσωρινά είναι, ούτε μέτρα “δίκαιης κατανομής των βαρών” όπως κοροϊδεύετε. Όπως άλλωστε, δεν ήταν και τα μνημονικά μέτρα που ψηφίσατε όλοι σας μηδενός εξαιρουμένου;

Κι ας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για να καθησυχάσει το λαό.

Δεν χρειάζεται να σας επιβάλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Θα τις κάνετε μόνοι σας. Είναι στο πρόγραμμά σας.

Έτσι και τώρα οι «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τα εργαλεία που θα φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους για να προστατευτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, θα είναι δικής σας έμπνευσης. Μπορείτε να καμαρώνετε πως θα έχουν τη σφραγίδα της δικής σας κυβέρνησης.

Τα νέα πακέτα της ΕΕ, για τα οποία πανηγυρίζετε κύριοι της ΝΔ, αλλά και σεις κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις μεγάλες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν. Θα πληρωθούν όμως από τις τσέπες του λαού. Και με την αύξηση της φορολογίας και με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας.

Γιατί όπως προκλητικά λένε τα “συνεταιράκια” σας της Κομισιόν “δεν υπάρχει τσάμπα γεύμα στην ΕΕ”.

Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, είναι η απόδειξη λοιπόν, σε ποιον θα σταλεί ο λογαριασμός των μέτρων: Στους εργαζόμενους, στο λαό.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ομολογία της κυβέρνησης σας. Ομολογείτε την ανησυχία σας ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, τα νέα παιδιά, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια να μετράνε νέες απώλειες.

Το κύριο όμως είναι ότι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό, ουσιαστικά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, υπηρετεί το στρατηγικό σας στόχο. Αυτόν της υπεράσπισης ενός συστήματος που έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού.

Η αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης μεγαλώνει κι αυτό δεν μπορεί να ανακόψει κανένας μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης. Ο προβληματισμός αλλά και η δράση για την αναζήτηση εναλλακτικής, θα μεγαλώνει.

Για αυτό εξοπλίζετε με νέα όπλα τη φαρέτρα σας. Για αυτό θέλετε να νομιμοποιήσετε μηχανισμούς και μέτρα που ήδη έχουν περάσει σε άλλες χώρες.

Κι αν εδώ καθυστέρησαν, αυτό έγινε χάρη στη μεγάλη συμβολή του οργανωμένου ταξικού κινήματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Γι’ αυτό ακριβώς, το τερατούργημα το οποίο ετοιμάζεστε σήμερα να νομιμοποιήσετε – φυσικά μόνο τυπικά – προβλέπει την εισαγωγή πιο εξελιγμένων και άρα πιο επικίνδυνων μηχανισμών κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας.

Το νομοσχέδιο της ΝΔ στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική προοδευτική ιδεολογία και πράξη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» τον ριζοσπαστισμό, με διάφορες υπαρκτές μορφές βίας, όπως είναι η ενδοοικογενειακή ή η ενδοσχολική βία.

Μάλιστα, προβλέπει τη σύσταση αρμόδιας υπηρεσίας – “Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας” ονομάζεται – η οποία θα προωθεί την από – ριζοσπαστικοποίηση.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως κατασκευάζετε, κύριοι της ΝΔ, έναν σύγχρονο ιδεολογικό κατασταλτικό χαφιεδίστικο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει, από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια, σε συνεργασία, με κρατικές και μη κρατικές αρχές.

Και για να έχουμε και το καλό ερώτημα: Ποιες είναι αυτές οι Μη Κρατικές Αρχές; Είναι ΜΚΟ και διάφορα ύποπτα ιδρύματα; Είναι εταιρείες παροχής ασφάλειας; Και τι ακριβώς θα κάνει ο μηχανισμός αυτός;

Η απάντηση είναι: Αυτός ο μηχανισμός θα έχει ως καθήκον του να συκοφαντεί, να ποινικοποιεί τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου.

Γιατί αυτή ακριβώς είναι ριζοσπαστική δράση η οποία σας ενοχλεί και με την οποία θέλετε να ξεμπερδεύετε.

Η πολιτική όμως αυτή δεν αποτελεί δική σας πρωτοτυπία, κύριοι της ΝΔ. Για το μόνο που μπορείτε να κομπάζετε, είναι πως εσείς, είστε ο πιο φανατικός υποστηρικτής της. Κι αυτή είναι μια από τις διαφορές σας με άλλους.

Γιατί η ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και πράξης, αποτελεί και επίσημη πολιτική της ΕΕ. Και με βάση αυτήν τη θεωρία, όπως και με βάση την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού, προωθείται σε μια σειρά χώρες, η ποινικοποίηση της δράσης των λαϊκών κινημάτων και των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Θέλετε να σας θυμίσουμε πως ορίζει η ίδια η ΕΕ την ριζοσπαστικοποίηση σε επίσημα κείμενά της; Γιατί μη μας πείτε πως δεν ξέρετε. Ξέρετε και παραξέρετε, αλλά δεν τολμάτε να τα πείτε εδώ μέσα καθαρά.

Η ΕΕ δηλαδή βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους φασίστες, τους φανατικούς ισλαμιστές και όσους παλεύουν για τη ριζική ανατροπή του σημερινού συστήματος.

Λέει χαρακτηριστικά: “οι υποστηρικτές των ριζοσπαστικοποιημένων αριστερόστροφων ιδεολογιών απορρίπτουν τις καπιταλιστικές αξίες, τις οποίες θεωρούν κύρια αιτία της κοινωνικής ανισότητας. Έχουν εξαιρετικά επικρίνει την πολυεθνική, στρατιωτική και οικονομική ρύθμιση, όπως το ΝΑΤΟ και το ΔΝΤ, αντιτίθεται στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, της υγείας, των μεταφορών κλπ.” Αυτά ορίζει η ΕΕ σε επίσημα κείμενά της, ως ριζοσπαστισμό.

Μήπως μπορείτε να μας πείτε στη χώρα μας ποιοι είναι αυτοί; Μήπως είναι τα εργατικά σωματεία, τα σωματεία εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των ναυτεργατών; Άλλοι κλάδοι εργαζομένων;

Αυτή είναι η ΕΕ, ο παράδεισος της δημοκρατίας!

Μάλιστα πριν έξι μήνες αυτή η αντιδραστική ΕΕ, σε Ετήσια Έκθεσή της, κατέγραφε επίσημα ως κίνδυνο για την ασφάλεια, τις λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Θέλετε να σας θυμίσουμε τι ψηφίσατε; Γιατί ορισμένοι μας παριστάνετε πως έχετε πάθει αμνησία! Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό.

Να λοιπόν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στην κριτική τους στέκονται ΜΟΝΟ στις χουντικές αντιγραφές, αντιδρούν στις διατάξεις που βγάζουν μάτι για την αντιδραστικότητά τους, αφήνουν όμως στο απυρόβλητο τον ιδεολογικό πυρήνα αυτού του νομοσχεδίου, πάνω στον οποίο θεμελιώνονται όλα τα υπόλοιπα.

Παρακολουθήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ να μαλώνουν για την περίοδο της μεταπολίτευσης, για την πατρότητα των κοινωνικών συμβολαίων. Θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τον καβγά ανάμεσα στη νέα και παλιά σοσιαλδημοκρατία, αλλά επειδή δεν είμαστε στη δεκαετία του ‘80, αλλά στο 2020 σας λέμε το εξής:

Πως αν ο λαός μας είχε ορισμένες κατακτήσεις, αυτό μπόρεσε να το κάνει και λόγω της ανόδου του εργατικού κινήματος και λόγω του ότι υπήρχε ένας διαφορετικός συσχετισμός δύναμης με την ύπαρξη του σοσιαλισμού που υποχρέωνε σε ορισμένες παραχωρήσεις. Όλα αυτά όμως που κατέκτησε ο λαός μας, του τα πήρατε πίσω! Ένα προς ένα! Όλοι σας και σεις κύριοι της ΝΔ, και σεις κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Άρα λοιπόν ο λαός μας μπορεί να είναι κερδισμένος όχι όταν δένεται χειροπόδαρα με κοινωνικά συμβόλαια, αλλά όταν αποφασίζει να τα σπάσει.

Το τερατούργημα σας κύριοι της ΝΔ, βάζει όχι γενικά κανόνες στις συγκεντρώσεις όπως κοροϊδεύετε, αλλά νέους προκλητικούς αντιδραστικούς περιορισμούς, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και αυτούς που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα σας και προηγούμενοι νόμοι σας!

Είναι ή δεν είναι πρόκληση να ορίζετε πως εξαρχής απαγορεύονται συγκεντρώσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία κ.λπ., ενώ μπορεί να απαγορευτούν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν πραγματοποιούνται χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν συμμορφώνονται οι διαδηλωτές στους περιορισμούς;

Για πείτε μας, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι κι αυτές τις μέρες ζητούν επίμονα να συναντηθούν με τον υπουργό σας, τον κ. Βρούτση, έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Εργασίας;

Που θέλετε να πάνε για να καταφέρουν να συναντηθούν μαζί του, μπας και εξασφαλίσουν ένα στοιχειώδες εισόδημα για όλους αυτούς που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι και δίνουν μάχη για την επιβίωση τους;

Μάλλον στα γραφεία του ΣΕΒ! Ίσως εκεί θα τον βρουν πιο εύκολα. Ξημεροβραδιάζετε μαζί τους για να πάρει γραμμή.

Οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών μαθημάτων που τα κόβετε από το νέο αναλυτικό πρόγραμμα στα γυμνάσια και στα λύκεια, γιατί δεν μπορούν να διαδηλώνουν έξω από το Υπουργείο Παιδείας;

Πού θέλετε να πάνε; Έξω από κανένα κολλέγιο για να βρουν την Υπουργό σας ή απλά δεν θέλετε να της χαλάνε την αταραξία της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής πρακτικής;

Δεν ξέρετε μήπως, πως έκτακτα γεγονότα από μόνα τους μπορεί να επιβάλλουν στους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν άμεσα;

Και μάλιστα χωρίς καν να προλάβουν, όπως απαιτείτε, να γνωστοποιήσουν στις αρχές μια διαμαρτυρία, μια διαδήλωση τους;

Για πείτε μας. Όταν σε ένα χώρο δουλειάς γίνει ένα εργατικό ατύχημα, σκοτωθεί ένας εργάτης, οι συνάδελφοί του, έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα την ίδια στιγμή να διαδηλώσουν έξω από μια υπηρεσία, ένα υπουργείο, να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας;

Τι δηλαδή περιμένετε; Πρώτα να πρωτοκολλήσουν την αίτησή τους για να τους δώσετε άδεια, αν έχουν δίκιο να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα;

Και μη μας πείτε ξανά πως δεν γίνονται κάθε μέρα εργατικά ατυχήματα. Γιατί προκαλείτε όχι μόνο εμάς, προκαλείτε τους εργάτες που έχουν χάσει τους συναδέλφους τους και τις οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών.

Ξέρετε πολύ καλά πως σήμερα υπάρχουν εργάτες, όπως είναι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ που φεύγουν για τη δουλειά και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους ζωντανοί, γιατί εσείς και οι προηγούμενοι οδηγήσατε την εταιρεία στην απαξίωση για να την παραδώσετε ολοκληρωτικά στους ιδιώτες!

Για πείτε μας: Ποιες είναι οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο για γεγονότα «κοινωνικής σημασίας»;

Αυτό το “κοινωνικής σημασίας” ποιος θα το ορίζει και με ποια κριτήρια; Έχει “κοινωνική σημασία” η διαμαρτυρία για την ακύρωση ενός πλειστηριασμού της κατοικίας μιας λαϊκής οικογένειας; Έχει “κοινωνική σημασία” η κινητοποίηση των κατοίκων μιας περιοχής γιατί δεν φτιάχνεται ένας δρόμος – καρμανιόλα στην περιοχή τους που έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές;

Έχει κοινωνική σημασία η αυθόρμητη κινητοποίηση σε ένα δημαρχείο των μαθητών ενός σχολείου που δεν έχει θέρμανση και οι μαθητές αναγκάζονται εν έτει 2020 να κάνουν μάθημα στο κρύο;

Με βάση όλα αυτά, ποιος τελικά θα ορίζει και με ποια κριτήρια, αν μια συγκέντρωση θα απαγορεύεται;

Μας απαντάτε:

Πρώτον: η Αστυνομία, η οποία αποκτά υπερεξουσίες και την αρμοδιότητα να απαγορεύσει εξαρχής ή να διαλύσει μια συγκέντρωση – διαδήλωση.

Δεύτερον: το Λιμενικό Σώμα το οποίο επίσης θα χρησιμοποιείται ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις, διευρύνοντας μάλιστα τον κατασταλτικό ρόλο του.

Δίνετε μάλιστα τη δυνατότητα στην ηγεσία της Αστυνομίας, είτε να απαγορεύσει μια συγκέντρωση με μικρό αριθμό διαδηλωτών, γιατί υποτίθεται θα προκαλέσει δυσανάλογη του μεγέθους της ταλαιπωρία…,

είτε να απαγορεύσει μια μαζική συγκέντρωση με την αιτιολογία για παράδειγμα ότι θα μείνει για πολλή ώρα κλειστό το κέντρο της Αθήνας.

Πως θα εκτιμά από πριν, η ηγεσία της αστυνομίας ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Θα ρίχνει στα χαρτιά σαν χαρτορίχτρα ή θα προσλάβει καφετζούδες για να ξέρει πόσος κόσμος θα κατέβει να διαδηλώσει;

Μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε προσλήψεις στην Αστυνομία, αφού όπως επίσης διαβάζουμε στο νομοσχέδιό σας, η αστυνομική αρχή μπορεί να λαμβάνει μέτρα και στην περίπτωση που πιθανολογείται σοβαρά η τέλεση αξιόποινων πράξεων!!!

Πέρα από όλα αυτά τα αντιδραστικά που περιέχει το νομοθετικό σας έκτρωμα, το πιο σοβαρό όμως είναι η αστική ευθύνη του “οργανωτή”, ο οποίος θα έχει την ευθύνη αποζημίωσης για τον οποιονδήποτε εισχωρήσει σε μια συγκέντρωση ή με αφορμή μια συγκέντρωση, εάν προκαλέσει ζημιές.

Δηλαδή τι μας λέτε;

Ότι ο οργανωτής, για παράδειγμα, ένα εργατικό σωματείο, ένας φοιτητικός σύλλογος, ένα μαθητικό συμβούλιο, δηλαδή ο πρόεδρος του σωματείου, του φοιτητικού συλλόγου, του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, θα έχει την ευθύνη για τις όποιες ζημιές μπορεί να προκαλέσουν οι διάφοροι μπαχαλάκηδες, δηλαδή οι λεγόμενοι «γνωστοί – άγνωστοι» προβοκάτορες; Δηλαδή οι «γνωστοί» στους κρατικούς μηχανισμούς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Και τι δηλαδή θα κάνετε; Θα τυλίγετε σε μια κόλλα χαρτί αγωνιστές και θα τους σέρνετε στα δικαστήρια; Για να αποδείξουν τι ακριβώς δηλαδή;

Αυτό που γνωρίζουν όλοι στη χώρα μας. Πως το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, οι φορείς της νεολαίας, δεν έχουν καμιά σχέση με τους προβοκατόρικους μηχανισμούς. Γιατί οι μόνοι που έχουν σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς είναι το ίδιο το κράτος και το εντός αυτού παρακράτος!!

Με αυτό που πάτε να ψηφίσετε, όχι μόνο δεν αποτρέπετε την προβοκάτσια, αλλά ρίχνετε νερό στο μύλο της παραγωγής της.

Τι λέγατε μέχρι σήμερα κύριοι της ΝΔ; Τι αναμασούσαν τα παπαγαλάκια σας;

Ότι όταν οι διάφοροι προβοκάτορες προκαλούν ζημιές σε καταστήματα, η ευθύνη της αποζημίωσης βαραίνει τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι ζημιές, δηλαδή τους προέδρους ενός σωματείου, μιας ομοσπονδίας κλπ.

Αν αυτό δεν είναι η θεσμική νομιμοποίηση της προβοκάτσιας και του κοινωνικού αυτοματισμού, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν οπλίζει και ταυτόχρονα αθωώνει τους προβοκάτορες, τότε τι κάνει; Τι ακριβώς κάνετε;

Πολύ απλά, στρώνετε εσείς το χαλί στα προβοκατόρικα στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια σε μια συγκέντρωση με σκοπό βέβαια, είτε να διαλυθεί η συγκέντρωση, είτε να εξοντωθούν ηθικά και οικονομικά οι διοργανωτές, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιό σας, έχουν την αντικειμενική ευθύνη για την προβοκατόρικη δράση αυτών των στοιχείων.

Είχατε μάλιστα το θράσος να επιβεβαιώσετε ότι αυτό ακριβώς επιδιώκετε με τη συγκεκριμένη διάταξη, μέσω του εισηγητή σας. Ο οποίος εισηγητής σας στην Επιτροπή της Βουλής, έσπευσε να χρεώσει στις μαζικότατες κινητοποιήσεις του 2010 και στους διοργανωτές τη δολοφονία των εργαζομένων της «Marfin»(!) που ήταν τα τραγικά θύματα ενός πολύ καλά οργανωμένου σχεδίου προβοκάτσιας, με στόχο να χτυπηθούν οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης

 

Σας παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες να προσπαθείτε να υπερασπιστείτε το αντιδραστικό σας νομοσχέδιο, με διάφορα γελοία επιχειρήματα παλιάς κοπής για παράδειγμα, η προσπάθειά σας να το πλασάρετε ως “σωτήριο” για τα εμπορομάγαζα, που υποφέρουν κυρίως ή και αποκλειστικά από τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν πείθει πλέον κανένα.

Οι επαγγελματίες ξέρουν καλά ποιοι τους οδήγησαν και τους οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα. Ξέρουν ποιοι ροκάνισαν τα ήδη μειωμένα από τον ανταγωνισμό εισοδήματά τους και τους οδήγησαν στην υπερχρέωση σε τράπεζες και δημόσιο, στον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Η δική σας κυβέρνηση ψήφισε και εμπλούτισε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που χρησιμοποιείται εις βάρος τους: Φορολόγηση απ’ το πρώτο ευρώ, χαράτσια όπως το τέλος επιτηδεύματος, κατασχέσεις για χρέη 500 (!!!) ευρώ, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Βρούτση-Κατρούγκαλου, τη σταδιακή άρση της Κυριακάτικης Αργίας… Ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Αλλά και το άθλιο επιχείρημα των γνωστών κλακαδόρων των αστικών σχεδιασμών, ότι οι κινητοποιήσεις παραλύουν το κέντρο και την αγορά, παραμένει διάτρητο.

Για πείτε μας: Οι 200.000 -κυρίως μικρές- επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο την 5ετία 2011-2016, έκλεισαν λόγω των κινητοποιήσεων ή λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που τη συνόδευσαν;

Για το ότι τα μικρομάγαζα βαράνε μύγες και κλείνουν το ένα μετά το άλλο στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στου Γκύζη και αλλού, φταίνε οι διαδηλώσεις ή η κυριαρχία μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων στην αγορά και το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα;

Σταματήστε πια αυτή την κουτοπονηριά. Το νομοσχέδιό σας το έχουν ήδη χαιρετίσει μεγαλοξενοδόχοι, πολυκαταστήματα και αλυσίδες του κέντρου, που -αργά, αλλά σταθερά- συγκεντρώνουν την εμπορική κίνηση της περιοχής και ορέγονται “τουριστικές οάσεις” και “μεγάλους περιπάτους”!

Αυτοί απαιτούν απαγόρευση διαδηλώσεων και σιγή νεκροταφείου, όχι οι επαγγελματίες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, που πολλές φορές αναγκάζονται και οι ίδιοι να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους.

Και ξέρουν ότι όταν έχουν εισόδημα τα λεφτά τους τα ακουμπάνε για να αγοράσουν τα εμπορεύματά τους, οι άνδρες και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που είναι εργάτες, υπάλληλοι, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, γυναίκες, δηλαδή όλοι αυτοί που διαδηλώνουν και διεκδικούν.

Σας ακούμε κύριοι της κυβέρνησης να λέτε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις συγκροτημένες, οργανωμένες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ. Μα ακριβώς τις συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος στοχοποιεί.

Ποιες δηλαδή στοχοποιεί; Τις ολιγάριθμες κινητοποιήσεις της κυβερνητικής ΓΣΕΕ που μερικές δεκάδες φωτογραφίζονται, κάνουν δηλώσεις στα κανάλια και μετά σκορπίζουν; Ή τις συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που κλείνουν τάχα όλο το δρόμο; Που το είδατε αυτό; Μόνο οι δικοί σας ΔΑΚίτες συνδικαλιστές μαζεύονται τόσοι.

Ούτε φυσικά εννοείτε τους 50 μπαχαλάκηδες που ανά διαστήματα παίζουν κλεφτοπόλεμο σε Εξάρχεια και κάποιες άλλες γειτονιές με την αστυνομία. Μόνο που αυτοί όλοι από όσο ξέρουμε και βλέπουμε δεν διαδηλώνουν ακριβώς. Το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού παίζουν μέσα σε στενά.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και οι συγκεντρώσεις των πολιτικών κομμάτων. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Καταλαβαίνετε και πολύ καλά μάλιστα.

Εκεί που μιλάτε για τον σκοπό της συγκέντρωσης, μιλάτε γι’ αυτό ακριβώς! Από που κι ως που, λοιπόν, το κράτος, η αστυνομία, ο δικαστής, θα κρίνει το σκοπό της συγκέντρωσης που κάνει ένα πολιτικό κόμμα;

Γιατί το κάνετε αυτό; Το κάνετε ξαναλέω γιατί δουλεύετε με τη στρατηγική σας, με σχέδιο. Για να μπορεί σε μία πορεία να έρχεται το κράτος και να λέει ότι αυτός ο σκοπός της συγκέντρωσης επειδή είναι ενάντια στον ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΕ, στον καπιταλισμό δεν συνάδει με το Σύνταγμα και άρα είναι επικίνδυνος και η συγκέντρωση πρέπει να απαγορευτεί.

Γι’ αυτό βάζετε το σκοπό της συγκέντρωσης που αφορά ξαναλέω και τα πολιτικά κόμματα.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι στο στόχαστρο μπαίνουν συνολικά οι διαδηλώσεις. Άλλωστε το ίδιο το νομοσχέδιό σας από τον τίτλο του κιόλας ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι οι «δημόσιες συναθροίσεις». Δεν μιλά ούτε για ολιγομελείς συναθροίσεις ορισμένων, ούτε για τις συναθροίσεις κάποιων μπαχαλάκηδων και προβοκατόρων του κινήματος.

Το νομοσχέδιο λοιπόν στοχεύει ακριβώς στις μαζικές, ταξικές και οργανωμένες διαδηλώσεις. Αυτές και το περιεχόμενό τους, σας ενοχλούν, γιατί δεν βολεύει το σύστημά σας και την «τάξη» σας. Τις άλλες, τις λίγες των λίγων, τις αξιοποιείτε κάθε φορά, για να συκοφαντήσετε το ταξικό εργατικό κίνημα, όπως άλλωστε κάνετε και τώρα με το νομοσχέδιο.

Φυσικά, και είναι αστείο να πιστεύει κανείς, ότι οι «μπαχαλάκηδες» θα εξαφανιστούν επειδή η αστυνομία θα ζητάει τα «στοιχεία του οργανωτή» και τη λίστα με τα αιτήματα για να δώσει άδεια σε διαδήλωση!!!

Βέβαια, οι κύριοι της κυβέρνησης, ξέρουν πολύ καλά πως το βήμα έντασης της καταστολής, που επιχειρούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ήταν μετέωρο, αν δεν είχαν προηγηθεί άλλα βήματα, και πιο συγκεκριμένα αυτά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέπετε, η συνέχεια του κράτους έχει εφαρμογή κι εδώ

– Ποιος προχώρησε στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, στο όνομα μάλιστα πάλι της απαράδεκτης λογικής περί “μειοψηφιών που ταλαιπωρούν”;

– Ποιος ψήφισε τη μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο αδίκημα;

– Ποιος διατήρησε το απαράδεκτο νομικό οπλοστάσιο των τρομονόμων, πού φτιάχτηκαν για να τυλίγονται άνθρωποι σε μια κόλλα χαρτί, παρά τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργησή τους;

Η δική σας κυβέρνηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ!

Σε όλους εσάς κύριοι της ΝΔ και στους παρατρεχάμενούς σας που βγάζουν φλύκταινες και μόνο στο άκουσμα μιας συγκέντρωσης, σας λέμε ξανά, ότι δεν πρόκειται να σας απαλλάξουμε από αυτό το «μαρτύριο»!

Από τότε που οι καταπιεσμένοι άρχισαν να παλεύουν ενάντια στην αδικία ισχύει ένα πράγμα, αυτό που λένε και οι στίχοι από ένα τραγούδι του αντιδικτατορικού αγώνα:

 

«Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο,/

στους δρόμους θα κριθεί ο σατράπης,/

απ΄ τη σκληράδα θα φυτρώσει,/

το νιό βλαστάρι της αγάπης».

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η ιστορία είναι γεμάτη από νόμους που βρικολάκιασαν, από νόμους που ήθελαν να βάλουν σε γύψο την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Τελικά όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, έμειναν στα χαρτιά.

Τα χαρτιά αυτά βέβαια ίσως είναι χρήσιμα για άλλη όμως χρήση, από το λαό και όλους τους αδικημένους και καταπιεσμένους αυτού του τόπου. Εκεί που ανήκουν πραγματικά τέτοιου είδους νόμοι: Στον «απόπατο» της ιστορίας.

Η πραγματική ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι και εμείς και θα είναι και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι αυτή που γράφτηκε στα πεδία των ταξικών μαχών.

Είναι η ιστορία που γράφουν οι μαζικές διαδηλώσεις, τα μαζικά συλλαλητήρια στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους της Ελλάδας. Αυτές οι κινητοποιήσεις κόντρα στα ιδιώνυμα και τις απαγορεύσεις είναι που προώθησαν προς τα εμπρός την δημοκρατία, την πρόοδο, την ελευθερία, είναι που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα, της θυσίας, της αξιοπρέπειας.

Στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ως ΚΚΕ θα είμαστε μπροστά, όπως πάντα.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 9/7/2020                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.