Εμβολιάστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – «Σπουδαία ημέρα για την επιστήμη»


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 27 Δεκεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Νωρίτερα εμβολιάστηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μια ιστορική στιγμή για την χώρα έφτασε καθώς η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αποτελεί τον πρώτο άνθρωπο στην χώρα μας που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, εγκαινιάζοντας το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού με το κωδικό όνομα Επιχείρηση «Ελευθερία».

Λίγο μετά τις 14:00 ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της Πρώτης Πολίτη της χώρας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στον “Ευαγγελισμό”, όπου την υποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και αφού ακολουθήθηκε η διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολλο εμβολιάσθηκε, παρέμεινε σε χώρο του νοσοκομείου και το αναγκαίο χρονικό διάστημα, για λόγους ασφαλείας.

«Τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη. Όλοι αυτοί οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο που μόχθησαν και πέρασαν ίσως νύχτες με αγωνία προσπαθώντας να έχουν εγκαίρως -όσο γίνεται πιο έγκαιρα- όσο γίνεται νωρίτερα, έτοιμο το εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάφερε να μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες σε όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός απέδειξε με τον τρόπο αυτό ότι είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πέρα από το έργο που προσφέρουν όλο αυτό τον καιρό και για το οποίο ποτέ πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να τους ευχαριστήσουμε όσο τους αναλογεί, θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού να μπορέσουν να το υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά αυτή τη φορά τώρα πια δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας.

Γi’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι φυσικά μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και με τις οδηγίες των γιατρών για να μπορέσουμε να νικήσουμε, να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να ανακτήσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας.

Χρόνια Πολλά σε όλους».

Στο νοσοκομείο “Αττικόν” έφθασε λίγο μετά τις 14:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να εμβολιασθεί κατά της covid-19. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ τον συνόδευε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιοδόξοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός φθάνοντας στο νοσοκομείο “Αττικόν”, όπου εμβολιάσθηκε κατά της covid-19.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολο, συμπληρώνοντας το σχετικό έγγραφο, εμβολιάσθηκε και στη συνέχεια μετέβη σε αίθουσα αναμονής, όπου θα παραμείνει για 15 λεπτά, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, για λόγους ασφαλείας.

«Παντελώς ανώδυνο το εμβόλιο», ήταν το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού, ενώ ευχήθηκε καλή αρχή στις νοσηλεύτριες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα όλοι χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες καθώς ξεκινάει το δύσκολο εγχείρημα του εμβολιασμού

Σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ΕΕ, που κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ιδία ημέρα σε όλες τις χώρες κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από το νοσοκομείο “Αττικόν”, μετά τον εμβολιασμό του κατά την covid-19.

Σήμερα όλοι μας χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας καθώς ξεκινάει το δύσκολο εγχείρημα του εμβολιασμού του πληθυσμού, προσέθεσε τονίζοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ανέφερε ότι σήμερα θα εμβολιασθούν επίσης και οι πρώτοι υγειονομικοί, «τους χρωστάμε τόσα πολλά, έτσι δίνουν το παράδειγμα αλλά παραμένουν και ασφαλείς», σημείωσε.

«Καθώς ο εμβολιασμός θα προχώρα και θα διαπιστώνουμε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, οι καχύποπτοι συμπολίτες μας θα πείθονται πως αυτό είναι το σωστό» είπε ο πρωθυπουργός

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας και να πάρει ξανά μπροστά η οικονομική δραστηριότητα», τόνισε προσθέτοντας πως όλα αυτά θα γίνουν πράξη εντός του επομένου 6μηνου και προέτρεψε:

«200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ας γράψουμε και εμείς τη δική μας ιστορία».

Σωτήρης Τσιόδρας: Σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας και όλον τον κόσμο

Πριν από λίγο εμβολιάστηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας που σχολίασε “αύτο ήταν, ούτε καν το κατάλαβα”.

Ως σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας και όλον τον κόσμο χαρακτήρισε την έναρξη του εμβολιασμού ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε η στιγμή αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη καθώς κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης της Ε.Ε και του Ηνωμένου Βασιλείου από την πανδημία.

Ελπίζουμε πως αυτό θα ξεπεραστεί σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας.

Για το εμβόλιο ανέφερε πως ίσχυσαν όλες οι νομικές επιταγές και οι υψηλές προδιαγραφές που τηρούνται για όλα τα εμβόλια και θέσπισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί στο εργαστήριο και στις κλινικές δοκιμές, τόνισε.

«Μαζί με τον δικό μου εμβολιασμό, ξεκινά και ο εμβολιασμός των συναδέλφων μου υγειονομικών που είναι εκτεθειμένοι στον ιό.

Δεν είναι το τέλος ακόμη, αυτό θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων. Να είμαστε προσεκτικοί ώστε να προστατεύσουμε ό ένας τον άλλο».

Πριν από λίγο εμβολιάστηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Νωρίτερα, η Ευσταθία Καμπισιούλη, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Νομίζω ότι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που με ζηλεύουν. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να είναι στη θέση μου» δήλωσε στην ΕΡΤ η πρώτη γυναίκα που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα εν αναμονή για τη λήψη του εμβολίου.

«Στο πρόσωπο μου τιμάται όλο το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Είμαι πολύ τυχερή που είμαι η πρώτη, ελπίζω από σήμερα να ανοίξει μια καινούργια σελίδα και όλοι να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας και όσα στερηθήκαμε.

Οι τελευταίοι 10 μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για όλους μας αλλά και για όσους από εμάς που είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Η επιλογή να εμβολιαστεί μια νοσηλεύτρια πρώτη είναι τιμητική και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς των νοσηλευτών.

Δεν πόνεσα καθόλου, πήγαν όλα καλά. Δεν έχω κανένα φόβο και καμία ανησυχία. Τέλος, προέτρεψε όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί».

 

Παράλληλα, εμβολιάστηκε πριν από λίγο και ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Όταν έλαβε τη δόση του εμβολίου, ο δεύτερος Έλληνας που εμβολιάζεται, δέχθηκε χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Όταν ρωτήθηκαν οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο για τον εμβολιασμό ο κ. Μιχάλης Γιοβανίδης φώναξε «Εγώ θέλω να είμαι ο πρώτος», σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, αφού εμβολιάστηκε ο ηλικιωμένος είπε απλά πως δεν πόνεσε καθόλου.

Νωρίτερα έφτασε στον «Ευαγγελισμό» και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δηλώντας πως «Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Θα ακολουθήσουν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει το εμβόλιο στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον «Ευαγγελισμό».

Κ. Τασούλας: «Η επιστήμη και η λογική κέρδισαν το στοίχημα»

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Το 2020 ξεκίνησε με απροσδόκητη αγωνία, η πανδημία σκορπώντας το φόβο και την αφωνία. Κλείνοντας το 2020 την αγωνία και το φόβο διαδέχεται η ελπίδα», ανέφερε ο κ. Τασούλας, μετά τον εμβολιασμό.

«Η επιστήμη και η λογική κέρδισαν το στοίχημα», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Αυτό που απομένει σε εμάς είναι η γοητεία της ευθύνης για να αλλάξουμε τη ζωή μας», όπως είπε επίσης «το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας».

Τόνισε τέλος μεταξύ άλλων, ότι αισθάνεται τυχερός «που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια».

Λίγο πριν τις 15:30 το απόγευμα εμβολιάστηκε και ο Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμό.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των πρώτων εμβολιασμών, έχει ως εξής:

 • 16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
 • 16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
 • 17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
 • Παράλληλα, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Ποιοι θα εμβολιαστούν στη συνέχεια – Η προτεραιοποίηση

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Ελευθερία», ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν

 • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
 • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
 • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
 • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν

 • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
 • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
 • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
 • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
 • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
 • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν

 • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

(Φωτογραφίες IN TIME)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.