Ελπίδα για τους παραγωγούς – «Έρχονται» πληρωμές


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Πληρώνονται τα οινοστάφυλα και σχεδιάζονται υπηρεσίες για τη στήριξη του αγροτικού κόσμο

Έχουν δοθεί οι εντολές και έχουν προετοιμαστεί τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου για την ολοκλήρωση της εξόφλησης του 60% της αξίας των οινοσταφύλων σε κάθε παραγωγό, με την αγορά των γεωργικών εφοδίων με τα κουπόνια αξίας 0,10 ευρώ ανά κιλό προϊόντος. Εκτός των κουπονιών, από τις 31 Δεκεμβρίου έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών το 40% της αξίας σε χρήματα και οι πληρωμές αυτές χαρακτηρίστηκαν ως πρωτοχρονιάτικο δώρο για τους παραγωγούς, σχεδόν λίγο μετά την καταβολή της δεύτερης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Αναλυτικότερα, για τα νέα στον τομέα της αμπελουργίας, η ΕΑΣΗ είχε αποφασίσει στα λευκά οινοστάφυλα να δώσει 30 λεπτά το κιλό, από 35 λεπτά το κιλό που είχε δώσει τη χρονιά του 2018. Όμως, στις υπόλοιπες ποικιλίες οι τιμές είναι όπως και το 2018: Στη βιλάνα Α’ 0,35 ευρώ το κιλό, στη βιλάνα Β’ 0,25 ευρώ το κιλό, στο ροζακί 0,35 ευρώ το κιλό, στο λιάτικο 0,35 ευρώ το κιλό, στο κοτσιφάλι 0,35 ευρώ το κιλό, στο μαντηλάρι 0,30 ευρώ το κιλό και στο Syrah 0,45 ευρώ το κιλό.
Στα ποικιλιακά οινοστάφυλα, η τιμή επρόκειτο να καθορίζεται μετά από επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο από τον αρμόδιο γεωπόνο. Η παραλαβή οινοσταφύλων, μάλιστα, έγινε μόνο για τους παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Ηρακλείου και ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους σε αυτή.

Στο πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης οργάνωσης και παραγωγών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις προαναφερόμενες τιμές, 0,10 € ανά κιλό προϊόντος αποφασίστηκε να δίνεται με τη μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου.
Όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της οργάνωσης Σταύρος Γαβαλάς, με το ποσοστό αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού που καλύφθηκε με κουπόνια για την αγορά γεωργικών εφοδίων, εξοφλείται το 60% της συνολικής αξίας των οινοσταφύλων.
Προσωπικά ο ίδιος αλλά και εκπροσωπώντας τη διοίκηση της ΕΑΣΗ απευθύνει εγκάρδιες ευχές προς τον αγροτικό κόσμο και δεσμεύεται ότι η οργάνωση θα είναι δίπλα τους, θα τους στηρίζει και θα είναι όσο πιο συνεπής γίνεται απέναντί τους.

Στο μεταξύ, ο ίδιος διαβεβαιώνει τους παραγωγούς ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά πολύ καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη, αφού κατά την προσωπική του εκτίμηση θα γίνει πράξη η δημιουργία φορέα διαχείρισης τυποποιημένου ελαιόλαδου από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του συνδικαλιστικού κλάδου. Ήδη οι πρόεδροι των συνεταιριστικών οργανώσεων της Κρήτης κάθισαν σε κοινό τραπέζι στα γραφεία της ΕΑΣΗ πρόσφατα, και σε πρώτη φάση προχώρησαν σε ομόφωνη απόφαση λέγοντας «ναι» στην ίδρυση του φορέα.
Εξάλλου, όπως μας είπε χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, «ευελπιστούμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να έχουν εξοφληθεί οι παραγωγοί. Τα καταστήματα των γεωργικών εφοδίων είναι πλήρως εξοπλισμένα για να εισπράξουν τα 10 λεπτά ανά κιλό οινοσταφύλων με το κουπόνι και να εφοδιάσουν τους παραγωγούς με τα αντίστοιχα γεωργικά εφόδια».

«Δίνουμε μεγάλο βάρος στον τομέα των επιδοτήσεων»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες πως «η ΕΑΣΗ σκοπεύει να μπει δυναμικά στη νέα προγραμματική περίοδο. Στον νέο σχεδιασμό. Δεν παύει όμως το 2020 να είναι ένα νέο έτος για όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας που έρχεται με ένα νέο συνεταιριστικό νόμο… Που αυτός ο νέος συνεταιριστικός νόμος πρέπει να μελετηθεί. Να παρθούν γενναίες αποφάσεις από τα μέλη των διοικήσεων για την τροποποίηση των καταστατικών και όλων των ενεργειών που πρέπει να κάνει η κάθε οργάνωση. Να γίνει ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα σε όλες τις οργανώσεις. Αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται και πλήρη ταμεία για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που θα δώσουν ξανά δύναμη σε αυτές να μπούνε στο εμπορικό κομμάτι που τα τελευταία χρόνια το έχουν ξεχάσει».

Τέλος, τονίζει ότι «η ΕΑΣΗ θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και φέτος στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι όρους και ό,τι προϋποθέσεις μας δώσει το υπουργείο για τη νέα προγραμματική περίοδο. Συνήθως η ενεργοποίηση ξεκινάει αρχές του Μάρτη και τελειώνει περίπου στις 10 Ιουλίου. Θεωρούμε ότι φέτος θα δοθεί το “πράσινο φως” για την έγκαιρη έναρξη του έργου, γιατί πέρυσι η ενεργοποίηση ξεκίνησε πολύ αργά, στις 15 Μαΐου, και έτσι η χώρα μας ζήτησε παράταση για ένα μήνα από τον επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν. Η ΕΑΣΗ θα ανοίξει με νέα σημεία σε όλη την ύπαιθρο. Τα νέα αυτά σημεία αφορούν κομβικούς δήμους του νομού, όπως είναι ο δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, ο δήμος Πεδιάδος, ο δήμος Ηρακλείου, ο δήμος Χερσονήσου και ο δήμος Μαλεβιζίου. Σε αυτούς τους δήμους θα έχουμε πολύ έντονη παρουσία και θα προσπαθήσουμε πλέον να έχουμε μόνιμη βάση προσωπικού σε όλα μας τα σημεία για όλο τον χρόνο. Για να μπορέσουμε πραγματικά ο αγρότης της υπαίθρου να έχει έναν αγροτικό σύμβουλο δίπλα του 365 μέρες τον χρόνο».

πηγη:www.neakriti.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.