ΕΛΛΙΠΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΛΣ– ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ, ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


0
(0)

Με πρωτοβουλία του Υπευθύνου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτή Κέρκυρας, κ Δημήτρη Μπιάγκη, 15 Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν Ερώτηση ως προς τα προβλήματα, τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που εξακολουθούν να βιώνουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.– ΕΛ.ΑΚΤ.) από την εφαρμογή των διατάξεων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις, και τις διαθέσεις τους, όπως έχει πρόσφατα διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, στην Ερώτηση αναφέρονται οι ελλείψεις και οι παραλείψεις, όχι μόνον νομοτεχνικού χαρακτήρα και τεκμηρίωσης, αλλά κυρίως αυτές που συνεπάγονται την υπονόμευση της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της ισονομίας των σχετικών διαδικασιών περί μεταθέσεων. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι τόσο η ίδια η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο τότε αρμόδιος εισηγητής της και νυν Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης κατά το παρελθόν, είχαν εκφράσει σχετικές επιφυλάξεις και διαφωνίες ως προς τις επιμέρους διατάξεις. Ωστόσο, σήμερα, ως Κυβέρνηση επιλέγουν να μην συμπεριλάβουν τις ρυθμίσεις αυτές που βελτιώνουν καθοριστικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το σύστημα μεταθέσεων των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αρμόδιος Υπουργός, σκοπίμως, αφενός διατηρούν και ενισχύουν περαιτέρω τις άδικες και μη αναλογικές προβλέψεις που καθιστούν το προσωπικό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ όμηρο και έρμαιο της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αφετέρου δεν έχουν προβεί καν στη ρύθμιση θεμάτων για τα οποία υπάρχουν ρητές εξουσιοδοτικές διατάξεις από Νόμο 4504/2017, όπως η εξειδίκευση των κοινωνικών κριτηρίων ή η λήψη πρόνοιας για τον μη αποχωρισμό των λιμενικών ανδρών και γυναικών από τα τέκνα τους, όπως ισχύει σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων και όπως επιβάλλουν οι αρχές και το θεσμικό πλαίσιο για τα δικαιώματα του παιδιού.

Κλείνοντας, οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής μέσω της Ερώτησής τους, καλούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ακούσουν επιτέλους τις τεκμηριωμένες και στοχευμένες προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και να ανταποκριθούν στο ζητούμενο διάλογο και διαβούλευση με σκοπό τη διόρθωση και βελτίωση του υφιστάμενου σχετικού νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου αυτό να καταστεί σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο, αντάξιο του επιχειρησιακού έργου που προσφέρει καθημερινά το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανά την Ελλάδα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ: Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΖΩΗΣ, ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το βλέμμα της Ελληνικής κοινωνίας είναι φυσικά στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι ακόμα εδώ, στον φόβο και την αγωνία για την ίδια τη ζωή, καθώς τα προβλήματα παραμένουν.

Αναγκάστηκε να το παραδεχθεί χθες και ο Πρωθυπουργός αφού πρώτα καλλιέργησε τον εφησυχασμό.

Κύριε Μητσοτάκη πράγματι «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», αλλά αυτό πρέπει να ισχύει πρώτα για την Κυβέρνησή σας και όχι μόνο για τους άλλους.

Δεν συνεχίζω την κριτική συνειδητά.

Γιατί πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κρίσιμα ζητήματα για το αύριο της χώρας και του Ελληνικού λαού.

Αν δεν προετοιμαστούμε σωστά οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας.

Γι αυτό προκαλέσαμε αυτή τη συζήτηση.

Γι αυτό χρειαζόμαστε ένα κλιματικό νόμο.

Γι αυτό πρέπει να τον διαμορφώσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Άκουσα προηγουμένως από τον κ. Υπουργό μία πολύ τεχνοκρατική και επικεντρωμένη στα θέματα ενέργειας προσέγγιση. Απουσίαζε κατά την άποψή μου ο άνθρωπος που θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της διαμόρφωσης αυτής της πρότασης και εμείς έχουμε μία άλλη προσέγγιση, ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από κάτω. Εμείς εδώ πρέπει να δώσουμε το μήνυμα, να διαμορφώσουμε το κλίμα, το σύνθημα ότι είναι η ώρα για συνδιαμόρφωση, για συναίνεση. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς σήμερα πρέπει να τους εμπνεύσουμε. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμά μας για να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και στην πορεία το πώς αυτά τα μέτρα πολιτικής θα εξελιχθούν και οι στόχοι οι συγκεκριμένοι, ανά κατηγορία, ανά πολιτική, προφανώς δεν είναι μονοδιάστατα. Εκεί υπάρχει πολιτική απόχρωση. Εκεί θα συγκρουστούμε. Αλλά να διαμορφώσουμε πρώτα το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσουμε. Αυτή είναι η δική μας η προσέγγιση και έχει μία πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν αθροίζουμε μέτρα αυτή τη στιγμή.

Στα λόγια κανείς δεν διαφωνεί με :

· Την Αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

· Την Προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

· Τον Μηδενισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες.

Όμως πια οφείλουμε να αποδείξουμε την θέληση και την αποφασιστικότητα μας στην πράξη.

Εδώ κρινόμαστε όλοι.

Γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία και απέστειλα προς τους αρχηγούς των κομμάτων πριν ένα μήνα, το πλήρες σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής, έναν «οδικό χάρτη», συγκεκριμένων βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να διαμορφωθεί και να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, ο πρώτος Ελληνικός Κλιματικός Νόμος.

Χαίρομαι που μετά την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού, συζητούμε σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την πρόταση μας, αλλά και την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις σχετικές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ελπίζω ότι δεν θα μείνουμε στις συζητήσεις.

Ότι δεν θα επικρατήσουν και σε αυτό το κρίσιμο θέμα σκοπιμότητες, ιδεοληψίες και κομματικές στοχεύσεις.

Ότι θα υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για την διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης, που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες.

Ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκόβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας να έχει ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ.

Άλλωστε η υιοθέτηση και η εφαρμογή τέτοιων μεγάλων αλλαγών απαιτεί ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή ώστε να αντέχουν αυτές στον χρόνο και στις Κυβερνητικές αλλαγές.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η Παγκόσμια Κοινότητα έχει κάνει ως τώρα διστακτικά μόνο βήματα για την προστασία του πλανήτη και εν τέλει για την προστασία του δικαιώματος των επόμενων γενεών να ζουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Από το κλαμπ της Ρώμης, και την έκθεση Μπρούντλαντ το 87, περάσαμε στην καθιέρωση του όρου της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην Ατζέντα 21 του Ρίο και μετά μέσω Κιότο στην Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα το 2015 και τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Σήμερα ολοένα και πιο συχνά και δυστυχώς πιο δραματικά, συνειδητοποιούμε ότι τα διστακτικά αυτά βήματα δεν αρκούν.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ε.Ε. δείχνει να παίρνει αποφάσεις με το Green Deal και την συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Κανονισμό.

Ότι ισχυρές δυνάμεις μέσα στην Ένωση με πρωτοπόρο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πιέζουν για άμεσες δράσεις για το κλίμα και το περιβάλλον, που πρέπει να συνδυασθούν με την πορεία ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.

Αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αλλά και τα νέα που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι θετικά. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν όχι μόνο επαναφέρει τις ΗΠΑ στην Κλιματική Συμφωνία των Παρισίων, αλλά ανέλαβε και νέα σημαντική δέσμευση στην πρόσφατη Σύνοδο για το Κλίμα που διοργάνωσε.

Να περιορίσουν οι ΗΠΑ τουλάχιστον κατά 50% τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου ως το 2030, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ως το 2050.

Σημειώνει έτσι την επιστροφή των ΗΠΑ στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πιέζει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει δράσεις.

Όμως ο νομικός δεσμευτικός στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050, δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη πορεία.

Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές προκλήσεις και ηθικά διλήμματα.

Γιατί η Κλιματική Αλλαγή, οδηγεί σε κλιματική κρίση, με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές επιπτώσεις, είναι κατά βάση ένα πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα.

Και οι σχετικές επιλογές και προτεραιότητες αποτυπώνονται σε νομικά μέτρα και εργαλεία πολιτικής.

Σε αυτά η παράταξη μας, με τους νόμους και τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ έδωσε διαχρονικά μεγάλο βάρος.

· Από τις πρώτες δράσεις ήταν η σύνδεση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ορθολογική διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

· Αργότερα οι ζώνες Οικονομικού Ελέγχου σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

· Η σύσταση Υπουργείου Περιβάλλοντος και η ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας, παρέχοντας σε μικρούς επενδυτές την δυνατότητα υλοποίησης έργων ανανεώσιμων πηγών.

· Όμως και στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε οι πρώτοι που παρουσιάσαμε πριν 2 χρόνια, «με το σχέδιο Ελλάδα» ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον λιγνίτη. Στην πρόταση μας το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το μέλλον», αναφερθήκαμε με θάρρος και γενναιότητα στην μεταλιγνιτική Ελλάδα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η δίκαιη μετάβαση και όχι μόνο στόχοι που δεν βλέπουν τον άνθρωπο, τις επιπτώσεις στις περιοχές, που οδηγούν πιθανόν σε φτώχια, σε ερημοποίηση, σε εγκατάλειψη ολόκληρες περιοχές. Χρειάζονται, λοιπόν, και οι στόχοι και η δίκαιη μετάβαση που θα εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να συνεχίζουν να ζουν με ποιότητα στη ζωή τους, στις περιοχές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Και πρόσφατα εξειδικεύσαμε στο Πλαίσιο της Πρότασης μας για την αξιοποίηση των Πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, πως η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας.

Με την παραγωγή πράσινων τεχνολογιών να γίνεται στον τόπο μας, δημιουργώντας πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Για να δώσω 2 απλά παραδείγματα, τεκμηριώνοντας τις επιλογές και προτεραιότητες μας:

· Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και προτεραιότητας πχ , αν επιλέγει η Κυβέρνηση να πριμοδοτεί τα ιδιωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αντί να εστιάσει στην ηλεκτροκίνηση των δημόσιων συγκοινωνιών. Και παράλληλα αν θα επιλέξει να εισάγει μόνο, τέτοιου είδους τεχνολογία. Εμείς λέμε ότι το βάρος χρειάζεται να δοθεί στην παραγωγή στον τόπο μας με επενδύσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

Για παράδειγμα άκουσα πολλές φορές τον Υπουργό να μιλά για το υδρογόνο, αλλά δεν άκουσα να μιλάει για «πράσινο υδρογόνο». Έχει και αυτό πολύ μεγάλη σημασία.

· Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και προτεραιότητας, το να τεθούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους δικαιούχους των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και Ενεργειακής Αναβάθμισης, και όχι να εφαρμοστεί το «όποιος προλάβει», «όποιος πληκτρολογήσει πιο γρήγορα κερδίζει».

Σήμερα που υπάρχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για λιγνιτικές περιοχές-νησιά, το Πράσινο Ταμείο κα. οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, με τις κατάλληλες επιλογές και προτεραιότητες.

Ο στόχος μας είναι ένα ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΖΩΗΣ, ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για τη χώρα και την Κοινωνία, θέτοντας τον στόχο της Ισόρροπης Βιώσιμης Ανάπτυξης.

· Με παραγωγή στον τόπο μας, όπως έχουμε πει.

· Με ριζικά νέα κατεύθυνση των πόρων, για την κοινωνική και γεωγραφική Δικαιοσύνη.

Μια Πράσινη επανεκκίνηση της Οικονομίας με όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Αειφορίας.

Γιατί η προστασία του κλίματος διαπερνά όλες τις πολιτικές, κοινωνική, βιομηχανική, εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Μια πράσινη επανεκκίνηση με:

· Την μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και τουλάχιστον το 80% ως το 2050. Αλλά όχι ΑΠΕ για τους λίγους. Ενεργειακή Δημοκρατία με την συμμετοχή Δήμων, ενεργειακών κοινοτήτων, αγροτών και παραγωγών, καταναλωτών, να αποθηκεύουν, να πωλούν την δική τους ενέργεια.

· Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

· Εντοπισμό δραστηριοτήτων, πρακτικών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος, ώστε να τεθούν σε χαμηλότερες κλίμακες ΦΠΑ.

· Μεταβίβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει επέκταση και αξιοποίηση των τραίνων στις μεταφορές.

· Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής με στόχους τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

· Ένταξη του Τουρισμού στις αρχές της αειφορίας. Ώστε όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτόν, την μεταποίηση και το μάρκετινγκ, μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία, να έχουν εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.

· Επεξεργασία και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους.

Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

· Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, και υποδομές για την πράσινη αστική ανάπτυξη.

Με στόχο πόλεις με μηδενικές εκπομπές αερίου.

Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Για τους λόγους αυτούς πήραμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε έναν οδικό χάρτη για την άμεση συνδιαμόρφωση, νομοθέτηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου-πλαισίου.

· Νόμου με ουσιαστικό περιεχόμενο, προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα.

· Νόμου που θα αναβαθμίζει τον ρόλο της Βουλής, για να ελέγχει την πορεία επίτευξης των στόχων του.

· Που θα κατοχυρώνει την διαγενεακή αλληλεγγύη διασφαλίζοντας το μέλλον των επόμενων γενεών και θα δίνει αποτελεσματικές απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε.

Στο πλαίσιο αυτό οι κατευθύνσεις μας είναι:

1. Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050 σε σύγκριση με τα ποσοστά εκπομπών του 1990

2. Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.

3. Συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα έως το 2030.

4. Συγκεκριμένος προϋπολογισμός υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.

Κλειδί της πρότασης μας είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των ειδικών, των επιχειρήσεων και των πολιτών με έμφαση στη συμμετοχή της νέας γενιάς.

Και φυσικά η ένταξη της προστασία του κλίματος στον πυρήνα κάθε κυβερνητικής πολιτικής και δράσης και ενέργειας κάθε Υπουργείου.

Γι’ αυτό και προτείνουμε:

· Τη σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από διακεκριμένους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, που θα προτείνει λύσεις προς την Κυβέρνηση και θα παρακολουθεί την πρόοδο στην υλοποίηση των κλιματικών στόχων.

· Την θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Έτσι ώστε να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες φωνή, με άμεση συμμετοχή στην υλοποίηση των στόχων μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.

· Την σύσταση Επιτροπής Διαλόγου για την υποστήριξη των πολιτών-μελών της Συνέλευσης και της εξασφάλισης συνεργασίας όλων των πολιτικών-κοινωνικών δυνάμεων.

· Τη σύσταση Επιτροπής Διαφάνειας και Λογοδοσίας, ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.

· Την εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για όλους, με 5ετή ορίζοντα. Με ταυτόχρονο σύστημα υποστήριξης για όσους θα θιγούν οικονομικά.

· Και βέβαια αν φαντάζει μεγάλο ..επίτευγμα η δημιουργία Ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε το 2009, τώρα χρειαζόμαστε έναν ειδικό «απεσταλμένο» Κλιματικής Αλλαγής σε κάθε Υπουργείο. Κομβικό σημείο επαφής.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είναι σαφής η ανάγκη να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή συμφωνία ώστε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο με το οποίο θα πορευθούμε τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό θα εξασφαλίζει τη συνέχεια και την προσήλωση στους στόχους.

Από κει και πέρα τα πολιτικά προγράμματα έχουν το λόγο.

Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι.

Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης.

Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση, να σφυρηλατήσουμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα.

Το εγχείρημα είναι τεράστιο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας, των πολιτών, των επόμενων γενεών.

Γι’ αυτό το πρώτο βήμα, για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου απαιτεί τη συναίνεση. Και μετά θα διασταυρώσουμε τα ξίφη μας για τις πολιτικές.

Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Βασικά σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή “..Από τις Εξι” με τους Δημοσιογράφους, Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά

 

Κατάθεση Καλογρίτσα

Δεν υπάρχει κανένας που να μην θέλει να χυθεί άπλετο φως σε μια συζήτηση η οποία αφορά πολιτικούς και ενδεχομένως ροή χρήματος.

Για εμάς πάγια θέση πάντοτε ήταν όλα στο φώς, ακόμα και όταν αφορούσε δικά μας πολιτικά στελέχη. Ψηφίζαμε υπέρ κάθε επιτροπής η οποία είτε προανακριτική είτε εξεταστική διερευνούσε ύποπτες υποθέσεις.

Το κρίσιμο είναι τι προκύπτει κάθε φορά, και αυτά που προκύπτουν τώρα είναι τρία σημεία:

1. Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξει το SYRIZACHANNEL

2. Η τριμερής σύμπραξη Αράβων – Καλογρίτσα – ΣΥΡΙΖΑ και

3. Η συμφωνία για το δήθεν έργο φαίνεται ότι ήταν εικονική.

Αυτές οι αντιλήψεις δείχνουν, εκτός όλων των υπολοίπων, το τι πρέσβευε και υποστήριζε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το οποίο για 4,5 χρόνια έπαιξε με τους θεσμούς.

Αυτό ήταν το οποίο αποτέλεσε και το μεγαλύτερο στίγμα της παραπάνω κυβέρνησης, το οποίο την ακολουθεί. Οι σκοτεινοί μέθοδοί της, η καθεστωτικής της αντίληψή ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που την προσδιόριζαν και έρχεται να προστεθεί και σε μια σειρά καταγγελιών που έχουν κάνει πρώην κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Κοντονής, πρώην υπουργός και πολλά άλλα ακόμα που έρχονται στο φώς, για τη διαχείριση που έκαναν οι κυβερνητικοί παράγοντες εκείνης της εποχής.

Η θέση μας είναι πεντακάθαρη. Θέλουμε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Όλα τα στοιχεία να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, και σε αυτή την κατεύθυνση θα ασκήσουμε μέσα στη Βουλή, όλα τα δικαιώματα που μας δίνει το Σύνταγμα για να μάθει και ο Ελληνικός λαός, τι ακριβώς συνέβη και το κατά πόσο υπήρχε ροή χρήματος, που διοχετεύθηκε , από ποιους και τί είδους «χρήμα» ήταν αυτό.

Για την επέτειο της ποντιακής γενοκτονίας

Για εμάς υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, μετά από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Επαναφέρουμε την πρόταση μας για για σύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής, με θέμα τη συστηματική μελέτη, ανάδειξη και διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων .

Άλλωστε, η ιστορική αλήθεια απαιτεί μια επιτροπή που συμβάλλει στην “ευαισθητοποίηση της ελληνικής, της τουρκικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, χωρίς διάθεση εκδίκησης ή αυθαίρετων γενικεύσεων”.

Α. ΠΟΥΛΑΣ: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΣΥ»

Πανηγυρίζει πάλι η κυβέρνηση για 4.000 προσλήψεις που ΘΑ κάνει στο ΕΣΥ με καθεστώς αυξημένης μοριοδότησης. Στην ουσία πρόκειται για προσωπικό που ήδη εργάζεται στις δημόσιες δομές υγείας και φυσικά αριθμητικά είναι πολύ παραπάνω από 4.000.

Ο Υπουργός Υγείας τον Μάρτιο μιλούσε για πάνω από 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι υπόλοιποι λοιπόν εργαζόμενοι τι θα απογίνουν; Αφού πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ στην πιο κρίσιμη υγειονομική κρίση από καταβολής του θα πανε σπίτι τους;

Καλούμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για την εργασίακή εξασφάλιση όλου του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και για την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των δομών δημόσιας υγείας.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 18.5.2021

Φ. Γεννηματά για κλιματικό νόμο: Στόχος μας ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο

«Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση να σφυρηλατήσουμε ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, μία προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα. Ο στόχος μας είναι ένα στοίχημα ζωής, ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για τη χώρα και την Κοινωνία, μια Πράσινη επανεκκίνηση της Οικονομίας με όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Αειφορίας. Το ζήτημα είναι πολιτικό, οικονομικό και ηθικό. Να δώσουμε, γι’ αυτό, το μήνυμα από κοινού στους πολίτες και είναι προφανές ότι στην ιεράρχηση και την εφαρμογή θα υπάρξει πολιτική σύγκρουση.» επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, όπου συζητείται στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η σχετική πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα.

Οι κατευθύνσεις μας είναι:

  1. Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ για το 2030, το 2040 και το 2050 σε σύγκριση με τα ποσοστά εκπομπών του 1990
  2. Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.
  3. Συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα έως το 2030.
  4. Συγκεκριμένος προϋπολογισμός υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.

Γι’ αυτό και προτείνουμε:

  • Τη σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από διακεκριμένους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας
  • Την θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους
  • Την σύσταση Επιτροπής Διαλόγου για την υποστήριξη των πολιτών-μελών της Συνέλευσης και της εξασφάλισης συνεργασίας όλων των πολιτικών-κοινωνικών δυνάμεων.
  • Τη σύσταση Επιτροπής Διαφάνειας και Λογοδοσίας, ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας
  • Την εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» σε εθνικό & τοπικό επίπεδο για όλους, με ταυτόχρονο σύστημα υποστήριξης για όσους θα θιγούν οικονομικά.
  • Η δημιουργία Ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε το 2009. Τώρα χρειαζόμαστε έναν ειδικό «απεσταλμένο» Κλιματικής Αλλαγής σε κάθε Υπουργείο. Κομβικό σημείο επαφής».

Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Πανδημία: Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό στους ήρωες υγειονομικούς

Να εμπαίζει προκλητικά τους ήρωες της πανδημίας που με αυτοθυσία και υπερπροσπάθεια κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ σε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, επιμένει η κυβέρνηση της ΝΔ. Παρόλο που ο Υπουργός Υγείας τον Μάρτιο μιλούσε για πάνω από 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, η κυβέρνηση τώρα πανηγυρίζει για μόλις 4.000 προσλήψεις που ΘΑ κάνει στο ΕΣΥ με καθεστώς αυξημένης μοριοδότησης. Η κυβέρνηση πολύ βολικά παραλείπει να αναφέρει ότι οι προσλήψεις αυτές αφορούν προσωπικό που ήδη εργάζεται στις δημόσιες δομές υγείας κι ότι έτσι αφήνει στον αέρα χιλιάδες άλλους εργαζομένους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Αντί να μεριμνήσει άμεσα για την εργασιακή εξασφάλιση όλου του επικουρικού προσωπικού, η κυβέρνηση επιχειρεί με μπαλώματα να καλύψει την προβληματική πορεία των εμβολιασμών και την υγειονομική οχύρωση των νησιών. Έναν και πλέον χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχει αναγνωρίσει ούτε στοιχειωδώς την πολύτιμη προσφορά των υγειονομικών, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κινήματος Αλλαγής. Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Κατάθεση Καλογρίτσα: Να πέσει άπλετο σε κάθε υπόθεση πολιτικών

Πιστό στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοκρατικής μας παράταξης να πέφτει πάντοτε άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις πολιτικών, ακόμα και όταν αφορούσε δικά μας πολιτικά στελέχη, παραμένει το Κίνημα Αλλαγής. Όπως πάντα ψηφίζαμε υπέρ κάθε επιτροπής που διερευνούσε ύποπτες υποθέσεις, έτσι και τώρα η θέση μας είναι πεντακάθαρη και θέλουμε να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία για να διερευνηθούν επιτέλους σε βάθος οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη στάση και τις επιλογές του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Μέχρι ώρας, προκύπτει: Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξει το SYRIZACHANNEL, η τριμερής σύμπραξη Αράβων – Καλογρίτσα – ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία για το δήθεν έργο φαίνεται ότι ήταν εικονική. Τα παραπάνω αποδεικνύουν τι πρέσβευε και υποστήριζε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο για 4,5 χρόνια έπαιξε με τους θεσμούς, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης. Περισσότερα ΕΔΩ.

«Σχέδιο Ελλάδα+»: Πρωταθλητές στο «κόπι-πάστε» ΣΥΡΙΖΑ & Αλ. Τσίπρας

Η στρατηγική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τόσο «εναλλακτική», που αποτελεί προϊόν αντιγραφής του ονόματος (“Σχέδιο Ελλάδα+”) και των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Υπενθυμίζουμε ότι το «Σχέδιο Ελλάδα» ήταν το ιδρυτικό και προεκλογικό πρόγραμμα του Κινήματος για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την παραγωγική, πράσινη ανασυγκρότηση. «Είναι ο μήνας που τελειώνουν τα πρωταθλήματα και στην Ελλάδα έχουμε νικητή. Πρωταθλητές στο «κόπι-πάστε» λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ & Αλέξης Τσίπρας» σημειώνει σε αιχμηρή ανάρτησή του ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *