ΕΛΛΑΔΑ 2.0 – Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ


0
(0)

Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει τον τίτλο «Ελλάδα 2.0» επειδή υποτίθεται ότι παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας.

Ωστόσο η παρουσίαση σήμερα ήταν μια ανάγνωση της έκθεσης ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση τον Νοέμβριο η Κυβέρνηση.

Ακούσαμε χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι τα 32 δισ. ευρώ θα συνδυαστούν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 27 δισ. ευρώ.

Ακούσαμε αόριστα, χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς να δίνεται βάρος στην εγχώρια παραγωγή, χωρίς να υιοθετείται η πρότασή μας για ρήτρα απασχόλησης στη χρηματοδότηση των πόρων.

Ακούσαμε τη συσχέτιση του προγράμματος με τις συντηρητικές επιλογές για τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για τα άγνωστα ακόμα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, όταν κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες).

Τότε θα το αντιπαραβάλουμε και με το δικό μας πρόγραμμα που είναι προϊόν συζήτησης με την ελληνική κοινωνία μέσα από τον ανοιχτό διάλογο σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας.

Και στη Βουλή θα αποδείξουμε ότι το 2.0 στο τίτλο του προγράμματος αναφέρεται στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει την μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω.

Αυτό το πρόγραμμα όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά τους λίγους.

Με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται.

Α. ΠΟΥΛΑΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΛΕΥΣΗ

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

«Το νομοσχέδιο που καταθέσατε νύχτα με διαδικασίες κατεπείγοντος, είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Υγείας, με 114 άρθρα αρμοδιότητας περισσότερων υπουργείων, το οποίο κληθήκαμε να επεξεργαστούμε μέσα σε λίγες ώρες.

Είναι πάγια η τακτική του κοινοβουλευτικού αιφνιδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς νομοσχέδια που αφορούν σε ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας.

Δεδομένου του ότι από τα 56 άρθρα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, τα τριάντα τρία αφορούν σε παρατάσεις ήδη ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων και συνεπώς δεν εισάγουν καινούριες ρυθμίσεις, είναι προφανές ότι η επιλογή σας αυτή έχει καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Εντάσσεται στην προσπάθεια να δώσετε στους πολίτες την εικόνα της κυβερνητικής ετοιμότητας.

Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι κουράζονται με τα επικοινωνιακά σας τερτίπια και αντιλαμβάνονται ότι πορεύεστε δίχως σχέδιο στην τρικυμία του κορωνοϊού, παρόλες τις προσπάθειες ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης που ιδρώνουν ώστε να παρουσιάσουν μία άλλη εικόνα από την πραγματικότητα.

Έχετε κουράσει, κύριοι τις κυβέρνησης, με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις σας, με τα μέτρα που ζητάτε να τηρούν οι πολίτες όταν εσείς οι ίδιοι σε κάποιες περιπτωσεις δεν τα τηρείτε, με τις παλινωδίες σας κάθε εβδομάδα για το ποιες δραστηριότητες σκοπεύετε να ανοίξετε και με τις διαρκείς δημόσιες παρεβάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.

Επίσης καλλιέργείτε και ένα επικίνδυνο κλίμα εφησυχασμού μέσω του εμβολιασμού.

Επιπλέον, η κατάθεση ενός ακόμα νομοσχέδιου τα μεσάνυχτα υποδηλώνει και φόβο.

Τον φόβο της κριτικής στις αποφάσεις σας, στις παραλείψεις σας, στις παλινωδίες σας, στα μπαλώματά σας.

Κριτική που μπορεί να αναδείξει την διάσταση μεταξύ των λόγων και των έργων σας και να κλονίσει την εικόνα της στιβαρής διακυβέρνησης που θέλετε να δίνετε.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκλειστικά επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας έχει πλέον κουράσει και έχει δώσει τροφή σε συνωμοσιολογίες και τελικά στην μη τήρηση των μέτρων και στην επίτευξη αντίθετου αποτελέσματος από το επιθυμητό.

Πλέον γίνεται όλο και πιο αντιληπτό ότι χρησιμοποιείται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ανάλογα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της.

Μάλιστα, στις τελευταίες συνεδριάσεις παρίστανται και υπουργοί, ασκώντας με τον τρόπο αυτό έμμεση πίεση στα συμπεράσματα της επιτροπής και συμπλέκοντας ανεπίτρεπτα την επιστήμη με την πολιτική.

Είδαμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι η νεολάια σας γυρίζει την πλάτη.

Δε σας λέει κάτι αυτό;

Με όλα αυτά τα μέτρα που έχετε λάβει για τη διαχείριση της πανδημίας οι νέοι δεν πείθονται.

Θα δημιουργήσετε νέες γενιές αγανακτισμένων με την πολιτική σας.

Έτσι, παρότι η χώρα βρίσκεται στον πάγο επί σχεδόν 5 μήνες ακόμα τα κρούσματα είναι σταθερά υψηλά, ο αριθμός των θανάτων δεν μειώνεται και η κοινωνία και η οικονομία ασφυκτιούν.

Με 4000 κρούσματα μετά από 5 μήνες απαγορευτικού προφανώς κάτι κάνετε λάθος.

Δεν τα έχετε καταφέρει και τα αποτελέσματα δεν σας δικαιώνουν.

Η υπομονή όλων μας έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Αντί όμως αυτοκριτικής και διόρθωσης των λαθών, το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζει στην γραμμή των ίδιων επιλογών, χωρίς βελτιώσεις και διορθωτικά μέτρα.

Ως εκ τούτου είναι αδύνατον να έχετε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ας αρχίσουμε με τα τεστ.

Ενώ σας έχουμε επισημάνει από την πρώτη περίοδο της πανδημίας, ότι για να ελεγχθεί η διασπορά χρειάζεται να κάνουμε τα περισσότερα δυνατά τεστ, εσείς επιλέξατε να κάνετε δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Μετά την υπερπροσπάθεια του πρώτου απαγορευτικού, ανοίξατε τη χώρα στον τουρισμό με δειγματοληπτικά τεστ στις πύλες εισόδου, επιτρέποντας στον ιό να εισβάλει στη Μακεδονία και στη Θράκη και στην συνέχεια σε όλη την επικράτεια.

Υποχωρήσατε μπροστά στις απαιτήσεις των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων του εξωτερικού προκειμένου να περιορίσετε την ζημία της εθνικής οικονομίας και δεν θέσατε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες στον εισαγόμενο τουρισμό, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Από τότε βιώνουμε έναν κλιμακωτά αυξανόμενο Γολγοθά, με αρχικά τριψηφίους και πλέον σταθερά τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Προμηθευτήκατε εκατομμύρια rapid tests μέσω φορέων του Υπουργείου Υγείας και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων για τις δημόσιες προμήθειες, δίνοντας λαβή σε υπόνοιες για άσκοπες και ακριβές προμήθειες προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Επίσης νομοθετείτε τη διάθεση και διενέργεια των rapid test από τα φαρμακεία.

Αλήθεια με ποιους όρους και προϋποθέσεις;

Οι φαρμακοποιοί είναι σύμφωνοι;

Σήμερα προτάσσετε για μία ακόμα φορά την ατομική ευθύνη των πολιτών, πετώντας τους το μπαλάκι με τα self tests– εξίσου αμφίβολης αξιοπιστίας.

Βάζετε τον κάθε πολίτη να κάνει τεστ μόνος του -λες και είναι τεστ εγκυμοσύνης- μεταθέτοντάς του την ευθύνη για την σωστή διεξαγωγή του τεστ, χωρίς να έχει καμία πρακτική βοήθεια από υγειονομικό προσωπικό.

Καταλαβαίνετε τι κάνετε αλήθεια;

Και μετά τι ακολουθεί;

Μήπως καταστήσετε υποχρεωτικό το τεστ στην πράξη;

Υποχρεώνοντας αρχικά τους μαθητές και τους καθηγητές για την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά των δικαστών και των δικηγόρων για τη λειτουργία των δικαστηρίων και στη συνέχεια των δημόσιων και των ιδιωτικών υπαλλήλων για να έχουν το δικαίωμα να εργαστούν;

Θα μας έχετε όλους με ένα τεστ στο χέρι;

Αντιλαμβάνεστε το παράλογο του πράγματος, πέραν της παραβίασης της προσωπικής ελευθερίας του κάθε πολίτη να κάνει ή όχι το τεστ;

Προφανώς αυτή δεν είναι σοβαρή εικόνα πολιτείας του 21ου αιώνα.

Και μάλιστα την ώρα που ως κυβέρνηση δεν έχετε καταφέρει ούτε τη χαλιναγώγηση της διασποράς, ούτε την πρόοδο του εμβολιασμού, ούτε τη θωράκιση του ΕΣΥ, ούτε την συμμόρφωση των πολιτών.

Σε κανένα τομέα δεν έχετε να επιδείξετε επιτυχία, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συστηματικά εμφανίζουν το άσπρο – μαύρο.

Ειρήσθω εν παρόδω, για τα ΜΜΕ επιφυλάσσετε νέο πακέτο χρηματοδότησης με πρόσχημα την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

Στο θέμα του εμβολιασμού στηρίζεστε αποκλειστικά στην προμήθεια εμβολίων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ όλη η Ευρώπη μιλάει για την αποτυχημένη στρατηγική προμείας εμβολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπάρχουν χώρες που στρέφονται σε άλλες διεξόδους για να θωρακίσουν τον πληθυσμό τους, εσείς περιμένετε τα εμβόλια που έρχονται με το σταγονόμετρο από τις Βρυξέλλες.

Κατά τα άλλα εξαγγέλλετε εμβολιαστικά κέντρα μαμούθ τα οποία στελεχώνονται με εργαζόμενους που τους μετακινείτε από άλλες δομές υγείας.

Πρόκειται για τους ίδιους εξαντλημένους και ταλαιπωρημένους υγειονομικούς που μπαλώνουν κάθε τρύπα του ΕΣΥ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτούς για τους οποίους δεν έχετε παρά μόνο χειροκροτήματα!

Μετακινώντας τους από δομή σε νοσοκομείο και από κέντρα υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, επιχειρείτε να καλύψετε τα κενά σε στελεχιακό δυναμικό του ΕΣΥ.

Άραγε που υπηρετεί το προσωπικό που διατείνεστε ότι έχετε προσλάβει για τη θωράκιση του ΕΣΥ;

Σε ποιες υπηρεσίες και σε ποια πόστα βρίσκονται, την ώρα που το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του κάθε χρόνο λιγοστεύει;

Ανακοινώσατε πρόσφατα αριθμούς για τις προσλήψεις που ισχυρίζεστε ότι έχετε κάνει και άκρη δεν μπορούμε να βγάλουμε.

Όπως τα παρουσιάζετε έχετε προσλάβει 15.000 άτομα προσωπικό. Και μόλις πριν απο μία εβδομάδα αναγκαστήκατε να επιστρατεύσετε 206 γιατρούς.

Που βρίσκεται η αλήθεια τελικά;

Την ίδια ώρα έχετε μετατρέψει σιωπηρά το ΕΣΥ σε μονοθεματικό.

Ομοίως με τη δήθεν αύξηση του προσωπικού του ΕΣΥ έτσι και η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ είναι μία μαγική εικόνα.

Πρέπει να μπει τέλος στην παραπληροφόρηση περί ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ.

Ας πείτε στους πολίτες την αλήθεια: στην πραγματικότητα δεν δημιουργούνται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για COVID. Απλά μέσα σε μία νύχτα μετατρέπετε αίθουσες χειρουργείων, μονάδες καρδιολογικών, καρδιοχειρουργικών και νευροχειρουργικών παθήσεων σε ΜΕΘ Covid προκειμένου να αντιμετωπίσετε την πίεση που δέχεται το σύστημα και έχετε μειώσει τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία κατά 80%.

Δεν δίνετε προστιθέμενη αξία στο ΕΣΥ με κλίνες ΜΕΘ που θα μείνουν στο μέλλον, αλλά δίνετε προσωρινές λύσεις στο πόδι για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο μέσω των δωρεών προστέθηκαν κάποιες κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Έξω από τις ΜΕΘ στοιβάζονται διασωληνωμένοι που περιμένουν την σειρά τους για ένα κρεβάτι και δίνουν τη μάχη σε κοινές κλίνες, χωρίς μηχανήματα και χωρίς εξειδικευμένη υποστήριξη.

Δεν θωρακίζετε το ΕΣΥ, αλλά το καταστρέφετε.

Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας πλουτίζει με την ανοχή σας: είτε υπερτιμολογώντας τα διαγνωστικά τεστ όπως στην αρχή της πανδημίας, είτε μισθώνοντας κλίνες -απλές και ΜΕΘ- με αυξημένο κόστος ημερήσιας νοσηλείας, είτε ακόμα και με την επίταξη, οι κλινικάρχες πλουτίζουν.

Εμείς ζητάμε επίμονα τον σχεδιασμό της ουσιαστικής αναβάθμισης του ΕΣΥ, με κλίνες ΜΕΘ που θα μείνουν παρακαταθήκη, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αξιοποίηση των δωρεών για εξοπλισμό και υποδομές.

Ενώ εσείς περιμένετε πότε θα τελειώσει η πανδημία για να φορτώσετε το βάρος των ευθυνών στους εναπομείναντες που υπηρετούν το ΕΣΥ και για να βάλετε μπροστά τις συμπράξεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους ιδιώτες.

Κύριε Υπουργέ,

Ένα άλλο ερώτημα που θα ήθελα να σας θέσω είναι για ποιο λόγο προχωράτε στην απαράδεκτη ρύθμιση συμψηφισμού των ποσών των ταμειακών διαθεσίμων που τηρούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας με την επιχορήγηση που λαμβάνει κάθε κέντρο από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Αντί να τα αναβαθμίσετε και να τα εμπλέξετε στην θωράκιση της ψυχικής υγείας των πολιτών εν μέσω της πανδημίας εσείς επιλέγετε να τα αποστραγγίσετε οικονομικά και να τα οδηγήσετε στην πλήρη υποβάθμιση.

Και τέλος, τα φάρμακα.

Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι χρειάζεται να δούμε συνολικά το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και του ελέγχου των τιμών των φαρμάκων.

Δεν έχει κανένα νόημα να διατηρούμε ένα υψηλό clawback την ώρα που δεν εισπράττεται και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Ούτε έχει νόημα να κρατάμε όμηρο έναν ολόκληρο κλάδο, ο οποίος εισφέρει στην εθνική οικονομία ένα πολύ σημαντικό ποσό ετησίως, χωρίς ρεαλιστική διέξοδο και προοπτική.

Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για το ποιο είναι το ποσό του clawback που εξακολουθεί να οφείλεται και από ποιους.

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την είσπραξή του, αλλά και ποια μέτρα έχει λάβει για τον γενικότερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Σ

το σημείο αυτό ο ρόλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είναι πολύ σημαντικός.

Πρέπει να διασφαλιστεί η ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία του ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να εισάγεται σταθερά στην ελληνική αγορά καινοτόμο φάρμακο.

Άλλωστε, η πανδημία μας απέδειξε πόσο σημαντική είναι η φαρμακευτική έρευνα και η δημιουργία νέων φαρμάκων.

Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται να υπάρχει διακομματική συνεννόηση.

Πρέπει τα κόμματα να συζητήσουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε μία εθνική στρατηγική για το φάρμακο με το βλέμμα στο μέλλον.

Για να βάλουμε τάξη στον χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά και επαναξιολογώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και στο ύψος που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, χρειάζεται τόλμη και ειλικρίνεια και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα με μπαλώματα και προχειρότητες.

Οι υπόλοιπες διατάξεις αρμοδιότητας άλλων υπουργείων κινούνται στο ίδιο πλαίσιο των παρατάσεων υφιστάμενων διατάξεων, για τις οποίες έχουμε ήδη ασκήσει κριτική.

Αποδεικνύουν ότι ακόμα και σήμερα, με την εμπειρία ενός χρόνου πανδημίας, δεν έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την υγειονομική κρίση και τις συνέπειες της.

Δεν αρκεί να δίνετε χρήμα.

Χρειάζεται σχέδιο για την επανέναρξη της οικονομίας, του λιανεμπορίου, του τουρισμού, με ασφάλεια και με υπευθυνότητα.

Δεν είναι δυνατό να πετάτε το μπαλάκι των ευθυνών μονίμως στους πολίτες και στο ΕΣΥ, που στην πραγματικότητα είναι οι αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα των ευθυνών.

Οι ευθύνες ανήκουν κατεξοχήν στο κράτος, που οφείλει να μεριμνά και να θεσπίζει τους κανόνες της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας της Χώρας.

Και σε αυτό, δυστυχώς, έχετε αποτύχει.

Κύριε Υπουργέ,

Τα λάθη είναι ανθρώπινα, μπροστά σε μία πανδημία που αιφνιδίασε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Εντούτοις, μεγαλύτερο λάθος είναι να μην αναγνωρίζει κανείς τις πλημμέλειες του, τις αδυναμίες του και τις αβλεψίες του.

Σας έχουμε κατ’ επανάληψη κάνει προτάσεις και σας έχουμε υποδείξει τα λάθη που έχουν γίνει.

Δυστυχώς, δεν έχετε την σοφία και την ευελιξία να κάνετε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, να κάνετε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και να προβείτε στην ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Είναι η ώρα να αλλάξετε γραμμή πλεύσης, τώρα πριν να είναι αργά.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 31.3.2021

«Ελλάδα 2.0» ή Ελλάδα των δύο ταχυτήτων και των κοινωνικών ανισοτήτων;

Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν έχει τον τίτλο «Ελλάδα 2.0» επειδή παρουσιάζει τη νέα εκδοχή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας, όπως ευαγγελίζεται. Αλλά γιατί αναφέρεται στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων: Αυτή των λίγων και ισχυρών και όχι αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω. Το πρόγραμμα αυτό συσχετίζεται με τις συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές για τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη. Δεν συνιστά τίποτα παραπάνω από μία μια ανάγνωση της έκθεσης ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση τον Νοέμβριο η Κυβέρνηση. Αυτό συνομολογεί και η ανύπαρκτη τεκμηρίωση για τα 32 δισ. ευρώ, που ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνδυαστούν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 27 δισ. ευρώ αλλά και για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, χωρίς να δίνεται βάρος στην εγχώρια παραγωγή, χωρίς να υιοθετείται η πρότασή μας για ρήτρα απασχόλησης στη χρηματοδότηση των πόρων. Στη Βουλή, θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για τα άγνωστα ακόμα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και θα το αντιπαραβάλουμε και με το δικό μας πρόγραμμα, προϊόν συζήτησης με την ελληνική κοινωνία με την οποία βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο.

Παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης με τα οποία προσπαθεί να καλύψει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κριτική που δέχεται, ενώ πολλά ερωτήματα, όπως πχ τη στελέχωση του ΕΣΥ, παραμένουν ουσιαστικά αναπάντητα. Με τις παλινωδίες και τις διαρροές, αλλά και τις διαρκείς δημόσιες παρεβάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπονομεύει την αξιοπιστία της, προκαλεί σύγχυση και μεγαλώνει την ανασφάλεια στην κοινωνία, με τα κρουσματα να αγγίζουν αριθμούς – ρεκόρ και το ΕΣΥ να βρίσκεται στο κόκκινο. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: πρωτιά στους θανάτους/ημέρα, ουραγοί στα μαζικά τεστ, ενώ στους εμβολιασμούς η χώρα μας είναι 30% κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε αριθμό ημερήσιων δόσεων ανά 100 άτομα, ενώ ο πρωθυπουργός στις 12 Ιανουαρίου είχε πει ότι τέλη Μαρτίου θα έχουν γίνει 4 εκατομμύρια και πλέον εμβολιασμοί. Για ακόμη μία φορά, από την αρχή της πανδημίας, αποδεικνύεται ότι το επιτελικό κράτος υποκαθιστά τα πάντα: κάνει τον επιδημιολόγο, τον υπουργό Υγείας, αποφασίζει και εκτιμά τα πάντα. Η χώρα κατέληξε να έχει μόνο ένα θεσμό: το επιτελικό κράτος, τον απόλυτο ορισμό του αποτυχημένου κράτους στη διαχείριση της πανδημίας.

Περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

PITSOS: “Διώκτης” επιχειρήσεων η κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν κι έχει δεσμευτεί για την προσέλκυση επενδύσεων, στην πράξη έχει πετύχει μόνο την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Ελλάδα. Μετά το άδοξο τέλος του εργοστασίου της «PITSOS» στου Ρέντη και της μεταφοράς της παραγωγής στην Τουρκία, το μέλλον των εργαζομένων στην άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση με ιστορία 156 ετών, είναι αβέβαιο. Η κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων, δέχθηκε την εταιρεία ως αντάλλαγμα του συμβιβασμού της με την την SIEMENS – BOSCH, για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση που αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της PITSOS από τον Ρέντη στην Ελευσίνα, οφείλει άμεσα να στηρίξει τους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. Περισσότερα ΕΔΩ.

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Συνεχίζονται οι αδιαφανείς κυβερνητικές προθέσεις
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, η κυβέρνηση κάνει πράξη τις αδιαφανείς προθέσεις της για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), που είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών στην χώρα μας. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρείας, -προφανώς με έγκριση του πρωθυπουργού-, περί μεταφοράς των εγκαταστάσεών της από τον Υμηττό προς το Λαύριο, χωρίς μια τέτοια δράση να απορρέει από κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο και από τις αναγκαίες σχετικές αναλυτικές μελέτες, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. Πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων που η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει με την παράλληλη εξαγγελία μεταφοράς κάποιων υπουργείων στους χώρους του σημερινού εργοστασίου και δημιουργίας πρωθυπουργικού γραφείου στον 7ο όροφο του κτιρίου της διοίκησης της εταιρίας; Περισσότερα ΕΔΩ.
Περικοπή χρηματοδότησης στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων

Κρυφά και ύπουλα, μέσα στις διατάξεις ενός πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας και κυρίως σε παράταση προθεσμιών, η κυβέρνηση ενέταξε μια απαράδεκτη διάταξη για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, με την οποία έμμεσα κόβει τις επιχορηγήσεις τους και συμψηφίζει τα «διαθέσιμα» των Κέντρων! Χωρίς να υπάρξει διαβούλευση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που συμμετέχουν στη διοίκηση των Κέντρων, η κυβέρνηση κλείνοντας το μάτι πονηρά στα ιδιωτικά κέντρα, απαξιώνει τα Κέντρα Πρόληψης, αντί να ενισχύσει και να αξιώσει την ήδη σημαντική παρουσία τους με ενεργή συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας εξαιτίας της πανδημίας, προφανώς γιατί το, κυρίως του εξωτερικού. Περισσότερα ΕΔΩ.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *