Ελλάδα – Κίνα: Συμφωνίες για ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και αγροτικά προϊόντα


0
(0)

Σε θερμό κλίμα έλαβε χώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάδειξη ενός προσώπου εξωστρέφειας, λαμβάνει χώρα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Κίνα, είχε την ευκαιρία χθες να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, κάνοντας σαφές πως η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά μέσα από τη συνεργασία τους.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ομιλία στα εγκαίνια του ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο, τα στελέχη και τους εργαζομένους της Cosco στη Σαγκάη χθες τα ξημερώματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας γίνει αποδέκτης επευφημιών, ανέφερε: «Σας επισκέφτηκα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Απρίλιο (στον Πειραιά) και σας είχα πει ότι, αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπίας με την ηγεσία της επιχείρησης.

«Πράγματι ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μάς έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Cosco, Xu Lirong, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ταχεία έγκριση του σχεδίου των νέων επενδύσεων και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία ο στόχος είναι πλέον ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα, και πρότεινε στην κινεζική πλευρά τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σι Τζιπίνγκ

Σε θερμό κλίμα έλαβε χώρα και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε το φιλικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και η πρόθεση για νέες συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και ο τουρισμός.

Οι τομείς συνεργασίας

Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης ότι επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κίνας.

Υπενθύμισε δηλαδή ότι «η δική μου παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Χαίρομαι που τώρα μου δίνεται η δυνατότητα, ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, να μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική τη σχέση – στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία – σε ένα ξεχωριστό επίπεδο».

«Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές. Είχα την ευκαιρία, πριν σας συναντήσω, να επισκεφτώ τα κεντρικά γραφεία της Cosco, να συζητήσω με τον πρόεδρο της εταιρείας και να επαναβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μια κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει – όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας – με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της Cosco, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μια νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν λέμε κάτι το κάνουμε, δε λέμε λόγια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Έμφαση στη ναυτιλία

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων, πρόσθεσε: «Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινεζικά ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα κινεζικά ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».

Δύο μεγάλες τράπεζες της Κίνας… στην Ελλάδα

Δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες θα δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση, με το από 31 Οκτωβρίου έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ), η ΤτΕ ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg.

Η ημερομηνία έναρξης εργασιών του υποκαταστήματος ήταν η περασμένη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και η διεύθυνση εγκατάστασής του είναι στη λεωφόρο Μεσογείων 2.

Επίσης, όπως σημειώνεται, στις 25 Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με Γραφείο Αντιπροσωπίας.

Στις 10 Νοεμβρίου η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου

Στο κλείσιμο της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τζιπίνγκ ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Κυριακή 10 Νοεμβρίου έως τις 12 του μήνα.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφτεί επίσημα το Πεκίνο.

Σήμερα, και συγκεκριμένα στις 3:30 το πρωί ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην τελετή έναρξης της έκθεσης “China International Import Expo 2019”, στο Εθνικό Κέντρο Εκθέσεων και Συνεδρίων.

Στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί από κοινού με τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ στους χώρους της έκθεσης και στο ελληνικό περίπτερο.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, κ. Li Zixue, ενώ στη συνέχεια, στις 11 ώρα Ελλάδος, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, κ. Chen Siqing.

Υπενθυμίζεται πως τον πρωθυπουργό συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή που αριθμεί 60 και πλέον εκπροσώπους εταιρειών και φορέων, ενώ από πλευράς κυβέρνησης συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.