“Εκτεθειμένο το Υπουργείο Εργασίας που έστειλε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο Γηροκομείο κολαστήριο στα Χανιά για έλεγχο μέτρων αντικαπνίσματος και όχι για τα όσα φρικτά συνέβαιναν”.

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όχι μόνο δεν διαβίβασε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα καταγγελλόμενα για την εξαθλίωση των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, για να τα ελέγξουν οι επιθεωρητές Υγείας και Πρόνοιας αλλά ζήτησε έλεγχο του Γηροκομείου για την τήρηση των μέτρων αποφυγής καπνού και μέτρων αντιμετώπισης covid-19.!!!

Αυτά προκύπτουν από την έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας (Α.Π 308/05-04-22 επισυνάπτεται) και από την συζήτηση που έγινε στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του Βουλευτή Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με την  Υφυπουργό κα Δ. Μιχαηλίδου να δηλώνει ότι αρμόδια είναι η Περιφέρεια Κρήτης αλλά να αρνείται να ενημερώσει για τους λόγους που την οδήγησαν να μην διαβιβάσει τις καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο της, στον κατ’ εξοχήν ελεγκτικό μηχανισμό που είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην οποία ενσωματώθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με τον νόμο 4622/19.

Η Υφυπουργός που παρέλειψε να διαβιβάσει τις καταγγελίες για το Γηροκομείο στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρθηκε γενικά και αόριστα σε διάφορα άλλα ζητήματα, δηλαδή μηνυτήριες αναφορές κλπ και για το γηροκομείο κολαστήριο παρέπεμψε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που εισηγήθηκε στη Βουλή κατόπιν εορτής, γεγονός που δεν αλλάζει όλα όσα έγιναν με τις συνθήκες εξαθλίωσης και την απώλεια της ζωής ηλικιωμένων στο Γηροκομείο κολαστήριο.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/Qon91lGhOaE

«Ευχολόγιο από τον Υφυπουργό Οικονομικών, αντί για πρωτοβουλία συνεννόησης με την ΕΤΑΔ, ώστε να παραμείνει το ΔΕΚΚ στους φορείς της Κρήτης, όπως ζήτησε ο Β.Κεγκέρογλου».

Συζητήθηκε στην  Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το  Υπουργείο  Οικονομικών για να συνεχιστεί η παραχώρηση της ΕΤΑΔ ακίνητης έκτασης περίπου 55 στρεμμάτων, στην οποία στεγάζεται και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

O κ. Κεγκέρογλου αναπτύσσοντας την ερώτησή του, υπενθύμισε ότι το 1984 με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, η Αμερικανική Βάση Γουρνών έπρεπε να τερματίσει τη λειτουργία της και πράγματι παραδόθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Τότε, η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης με τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, εκπόνησαν μία μελέτη για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής Βάσης και στη συνέχεια, παραχωρήθηκαν διάφορες εκτάσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, στην πορεία δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, ερευνητικό κέντρο, το Ενυδρείο Κρήτης Cretaquarium σε συγκεκριμένη έκταση -που είναι στολίδι για την Κρήτη,την Ελλάδα και την Ευρώπη-, το δημαρχείο, σχολεία, το καλλιτεχνικό και το μουσικό, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Πενήντα πέντε περίπου στρέμματα παραχωρήθηκαν από την ΕΤΑΔ στην τοπική κοινωνία, μέσω της Αναπτυξιακής εταιρείας Ειρήνη Α.Ε, με δύο αποφάσεις που συνολικά ο χρόνος παραχώρησης ήταν μέχρι το 2025. Στην έκταση αυτή δημιουργήθηκε το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

«Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης είναι ένα κεκτημένο, άρρηκτα συνυφασμένο με το νησί και το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, στην παραγωγή και στην ανταγωνιστικότητα των κρητικών προϊόντων. Είναι ένα με την Κρήτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και συνέχισε ότι πέρυσι εντελώς αντισυμβατικά η ΕΤΑΔ ζήτησε πίσω, πριν τη λήξη της συμβατικής ημερομηνίας παραχώρησης του 2025, την έκταση αυτή, η οποία αναβλήθηκε αφού προχώρησε σε εκπόνηση μελέτης τεχνικού ελέγχου του ακινήτου και μελέτης οικονομικής σκοπιμότητας .

Σήμερα, η ΕΤΑΔ επανέρχεται με την ίδια  αδικαιολόγητη και αντισυμβατική απαίτηση και οι τοπικοί φορείς, η περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αντιδρούν και εύλογα  ζητούν να συνεχιστεί η παραχώρηση και πέραν του 2025, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η υποδομή.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει μάλιστα ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και συγκεκριμένα των:

-κ.. Αρναουτάκη Σταύρου, περιφερειάρχη Κρήτης

-κ. Κουράκη Γιάννη, προέδρου  ΠΕΔ Κρήτης

-κ. Σέγκου Ιωάννη, Δημάρχου  Χερσονήσου

-κ. Αλιφιεράκη Εμμανουήλ, προέδρου Επιμελητηρίου  Ηρακλείου

-κ. Σαρρή Δημήτριου, προέδρου εταιρείας Ειρήνη Α.Ε

-κ. Λεκάκη, προέδρου ΟΕΒΕΝΗ

-κ. Κοπάση, προέδρου  ΟΑΚ

-Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων όλων των δημοτικών σχολείων.

Ο κ.Κεγκέρογλου, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου η ΕΤΑΔ  να έρθει σε συνεννόηση και με την τοπική κοινωνία και να συνεχιστεί η σύμβαση παραχώρησης, γιατί είναι επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, επ’ εφωλεία της τοπικής κοινωνίας και επ’ ωφελεία της ανάπτυξης της περιοχής και τόνισε στον Υφυπουργό οτι η αξιοποίηση των τριακοσίων σαράντα πέντε στρεμμάτων βάσει του ΕΣΧΑΔΑ που εκπονήθηκε, έλαβε χώρα μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας που υπήρξε με την τοπική κοινωνία, η οποία, υπό αυτούς τους όρους συμφώνησε στην προοπτική της αξιοποίησης των τριακοσίων σαράντα πέντε στρεμμάτων από ιδιώτη επενδυτή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε την έγκριση ακόμη και για δημιουργία  καζίνο αλλά είχε υπόψη ότι τα 55 στρέμματά έχουν παραχωρηθεί στη τοπική κοινωνία.

 

 

 

Ο Υπουργός στην απάντηση του επεσήμανε ότι με τον νόμο 4389/2016 του ΣΥΡΙΖΑ  και τη δημιουργία του Υπερταμείου οι συνθήκες έχουν αλλάξει και λειτουργεί πλέον με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, θυγατρική της οποίας είναι η ΕΤΑΔ, ιδιωτικοποιεί, παραχωρεί και αξιοποιεί όσα ακίνητα έχουν περιέλθει στην κατοχή της. Στο Υπερταμείο ανήκει η ΕΤΑΔ και μαζί με αυτήν και τα περίπου 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της.

Για το θέμα της ερώτησης, ο Υπουργός, ανακοίνωσε ότι βάσει της έγγραφης ενημέρωσης που έχει από την ΕΤΑΔ, η ΕΤΑΔ είναι έτοιμη για την εκκίνηση της αξιοποίησης του ακινήτου με χρήσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τον εκθεσιακό και συνεδριακό τουρισμό της Κρήτης αλλά και την προβολή των εξαγώγιμων κρητικών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι  είναι προς το συμφέρον όλων να επιδιωχθεί η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας των τοπικών φορέων και της ΕΤΑΔ στην εξέλιξη αυτής της διαδικασίας, χωρίς όμως να να δεσμεύεται ότι θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

 

https://youtu.be/NCkG_aa6oQo

«Άμεση πληρωμή των οφειλόμενων από το Μεταφορικό Ισοδύναμο και βελτίωση της διαδικασίας καταβολής με αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών».

Mε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ζητά την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων από το Μεταφορικό Ισοδύναμο και την βελτίωση της διαδικασίας καταβολής, με αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει επιχειρήσεις, παραγωγοί και επαγγελματίες, αντί να προωθείται η γρήγορη καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους προς τους πολίτες, παρατηρούνται όχι μόνο μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και ολιγωρίες.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η επιδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και οι δικαιούχοι εύλογα διαμαρτύρονται, αφού δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις για μεταφορές που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά.
Επειδή οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις της Ιεραπέτρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ποσών που δικαιούνται και είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
1.Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες του Μεταφορικού Ισοδυνάμου; Έχουν εντοπιστεί τα αίτια και τα κρίσιμα σημεία της καθυστέρησης;
2.Προτίθεστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αλλάξετε τη διαδικασία πληρωμής, με την αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών, ώστε να γίνεται άμεσα η καταβολή των δικαιούμενων ποσών;
3.Τι θα πράξετε για να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που οφείλονται από τον Φεβρουάριο του 2021;».

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.