Εκπαιδευτικοί Σητείας: «Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε.Σητείας ο Μύσων για το άνοιγμα των σχολειων

«Η πάγια θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας και της δημόσιας υγείας συνολικά. Έχουμε επισημάνει πως η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η βιαστική όμως και πρόχειρη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων από τις 2 Ιανουαρίου και η χθεσινή θετική εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, μας προβληματίζει στο γεγονός πως δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στο διάστημα των δύο μηνών, που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, όπως και το καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της αραίωσης των τμημάτων και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με την αξιοποίηση αιθουσών που δεν χρησιμοποιούνται και την εύρεση χώρων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία επιπλέον πρόσληψη στο προσωπικό της καθαριότητας, καθώς όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις.

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, έπειτα από διακοπές και συνακόλουθα τη μετακίνηση μεγάλου πληθυσμού, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα βρίσκονται στα σχολεία, δίχως ωστόσο να έχει προβλεφθεί η διενέργεια μαζικών τεστ σε όλους τους συναδέλφους προκειμένου να ελεγχθεί και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις σχολικές μονάδες. Για τη διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί, ενώ στο δελτίο τύπου του Υπ. Παιδείας γίνεται αναφορά για αιτήσεις δωρεάν εξέτασης μέσω πλατφόρμας σε εθελοντική βάση.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τοποθετηθούν στις ομάδες που θα συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί επίσημα, ακόμη, από την πλευρά της πολιτείας. Ειδικότερα δε το προσωπικό των δομών ειδικής αγωγής, που ούτως ή άλλως παραμένουν ανοικτές, να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα και χωρίς να διασφαλίζει ότι θα έχουν διενεργηθεί τεστ πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να μεριμνήσει για τα παραπάνω μέτρα προστασίας και ασφάλειας, προκρίνει, ως μοναδικό επιπλέον μέτρο, τη διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων. Κι επειδή η πολιτική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του, στο δελτίο τύπου κάνει λόγο «όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο».

Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να βρεθούμε με τους μαθητές μας στο φυσικό και ζωτικό χώρο, που δεν είναι άλλος από τα σχολεία. Ωστόσο, θα πρέπει να συναντηθούμε πάλι με όρους υγιεινής και ασφάλειας. Στην περιοχή της Σητείας έπειτα από την τοπική έξαρση κρουσμάτων εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1,2 του άρθρου 43 του νόμου του υπουργείου Υγείας, με την κύρωση των ΠΝΠ, ορίζει ότι:
1. Η αρμοδιότητα οργάνων για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τµηµάτων και σχολικών µονάδων, δηµόσιων και ιδιωτικών , για την αποφυγή κινδύνου εµφάνισης ή/και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μεταφέρεται στον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθµιας ή Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης µετά από γνώµη του Διευθυντή Δηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας κατ’ εφαρµογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσµατος της «Επιτροπής Αντιµετώπισης Εκτάκτων Συµβάντων Δηµόσιας Υγείας από Λοιµογόνους Παράγοντες».
2. Αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας του συνόλου των σχολικών µονάδων, δηµόσιων και ιδιωτικών, δηµοτικής ή περιφερειακής ενότητας ή εθνικού επιπέδου λαµβάνονται από τα οριζόµενα ως αρµόδια όργανα κατά την περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου (Α΄ 42), η οποία κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν. 4682/2020 (A΄ 76).

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων», έπειτα από επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, Δήμαρχο Σητείας και Διευθυντή Π.Ε. Λασιθίου και έπειτα από απόφαση του δημάρχου Σητείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων έως τις 18/1/2020. Ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία σε κόκκινες περιοχές η απόφαση αυτή ανακλήθηκε.
 Καλούμε το Διευθυντή Π.Ε. Λασιθίου να προχωρήσει στην πρόταση για αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων του Δήμου Σητείας
 Καλούμε το Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας να λάβει σοβαρά υπόψη του τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα πληθυσμιακά δεδομένα καθώς και την ιδιαιτερότητα λόγω των μετακινήσεων εκπαιδευτικών και μαθητών και να προχωρήσει άμεσα σε σχετική εισήγηση.

Ο ελλιπής σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τα rapid test έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν την πλατφόρμα, αφενός να καλούνται να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και αφετέρου να μην τους δίνεται ημερομηνία πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Άραγε θα ανοίξουν τα σχολεία και αρκετά αργότερα θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν το τεστ;

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «ο Μύσων», με παρέμβαση προς τους αρμόδιους, ενημερώνει τους συναδέλφους ότι ο Δήμος Σητείας θα διαθέσει δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς. Ο Δήμος θα διενεργήσει μαζικά rapid test κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς προκειμένου η επάνοδος στις σχολικές αίθουσες να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Την ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις της πολιτείας, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αναγκάζουν τα σχολεία στην περιοχή μας να ανοίξουν στέλνοντας ως πρόβατα στη σφαγή εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους.

Καλούμε τους αρμόδιους να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποφευχθεί μια διασπορά του ιού με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους κατοίκους του Δήμου μας.»

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.