ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ INSOCIAL ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 6 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Προς ενημέρωση σας, το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (Insocial) διοργανώνει την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 7μ.μ. διαδικτυακή συζήτηση με θέμα:

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα”

  • Το μεγάλο ιδιωτικό χρέος απειλεί την οικονομική ανάπτυξη, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.
  • Προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του.

Συζητούν:

  • Μάνθος Ντελής, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Audencia Business School
  • Ηλίας Τζαβαλής, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Συντονίζει: 

Νίκος Χριστοδουλάκης, ομότιμος καθηγητής Ο.Π.Α., επικεφαλής Insocial

Διαδικτυακή Συζήτηση (Facebook – live: Σελίδα «Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία – InSocial»)

Γ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: ΜΕ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ «ΔΗΘΕΝ» ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γ. Κουτσούκος: Με διαρροές στα ΜΜΕ για «δήθεν» μέτρα δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια

Η Κυβέρνηση υπό το βάρος της οργής των πολιτών από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα βασικά είδη κατανάλωσης, μετέρχεται για ακόμη μια φορά την προσφιλή της μέθοδο των διαρροών για «δήθεν» μέτρα που θα πάρει προσεχώς.

Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα αφού το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή, 10,7% και 8,1% αντίστοιχα, θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες και η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του εγχώριου πληθωρισμού που προβλέπεται ότι ξεπέρασε το 11% τον Μάιο.

Όμως η λογική των ετεροχρονισμένων ημίμετρων αποδείχθηκε μέχρι σήμερα ανεπαρκής για να προστατέψει την οικονομία και την κοινωνία και το μόνο αποτέλεσμα τους ήταν να επιδοτήσουν τα κέρδη των λίγων εις βάρος του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών.

Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και έχουν κατατεθεί και στην Κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα κωφεύει, αποκρύπτοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος, που υποτίθεται ότι αναζητά, της έχει ήδη προσφερθεί από τους καταναλωτές μέσα από την έμμεση φορολογία και ειδικά τον Φ.Π.Α.

Τα επαναλαμβάνουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά:

Πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Μείωση του ειδικού φόρου και του Φ.Π.Α. στα καύσιμα

Μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και τα βασικά είδη κατανάλωσης

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ,ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιθετική ρητορική και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις απαράδεκτες και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, την προκλητική στάση της στο κυπριακό αλλά και την συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε ότι απαιτούνται στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος προσώπων και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

Μόνο τους τελευταίους μήνες ο κ. Ερντογάν:

– Ζητάει την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας

– Συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

– Εκβιάζει την Ευρώπη σχετικά με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όντας η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία,

– Συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό, με όποιον αμφισβητεί την εξουσία του να μετατρέπεται απευθείας σε εχθρό του κράτους ή τρομοκράτη, όπως φαίνεται στην περίπτωση των Οσμάν Καβαλά, Σαλαχαντίν Ντερμιτάς και προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου ακόμα και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η Ένωση δεν πρέπει να επαναλάβει με τον Ερντογάν τα λάθη, που έκανε με τον Πούτιν. Όποιος αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση. Στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα αλλά και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων, όπως έχουμε ζητήσει ως Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

1. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες απέτυχαν, ύστερα από μια κυριαρχία περίπου 40 ετών.

Είναι γνωστό ότι η συντελεσθείσα παγκοσμιοποίηση συνοδεύτηκε από μια εμφανή συρρίκνωση της κυριαρχίας των εθνικών κρατών, από μια αποφασιστική αποδυνάμωση της κρατικής ικανότητας, προς όφελος της ασυδοσίας των αγορών. Ο νέος θεός των συνδεδεμένων οικονομιών ήταν οι αγορές, η αυτορρύθμισή τους, οι ιδιωτικοποιήσεις, το αχαλίνωτο κέρδος, η μυσταγωγία των χρηματιστηριακών αξιών.

2. Κι όμως, σε δύο τουλάχιστον δραματικές στιγμές του πλανήτη, οι νεοφιλελεύθεροι ιδεολόγοι αποσκίρτησαν από το δόγμα τους και «ανακάλυψαν» τις αρετές του εθνικού κράτους και των δημόσιων εθνικών πολιτικών.

Η μία ήταν στην πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, όταν έσκασε η χρηματιστηριακή φούσκα των ενυπόθηκων δανείων. Η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αντιμετωπίσθηκε με την περίφημη αυτορρύθμιση των αγορών, αλλά με την παρέμβαση των εθνικών κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.

Τη δεύτερη τη ζούμε τώρα. Η αντιμετώπισή της πανδημίας δεν «ανατέθηκε» στις αγορές ή στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Επιστρατεύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και οι λειτουργοί του. Κατά τον ίδιο τρόπο, η αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης που προκαλεί η πανδημία είναι το αντικείμενο των δημόσιων πολιτικών στηριγμένων από δημόσιους πόρους.

3. Οι νεοφιλελεύθεροι φίλοι μας καλό είναι να ακούσουν τον τελευταίο ιδεολογικό πατέρα του δόγματός τους. Ο Μίλτον Φρήντμαν έλεγε το 2001: « πριν από δέκα χρόνια θα σας έλεγα τρεις μόνον λέξεις. Ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά έκανα λάθος. Το κράτος δικαίου είναι πιο σημαντικό από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αγορές».

4. Ο κόσμος και η χώρα μας έχουν ανάγκη από μια νέα εποχή της σοσιαλδημοκρατίας, από μια νέα περίοδο ηγεμονίας των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Οι σοσιαλιστές θα ανακάμψουν στην Ευρώπη, όταν απαντήσουν στον οικονομικό “εξτρεμισμό” της παγκοσμιοποίησης. Όταν επιχειρήσουν εκ νέου τη “διόρθωση” των αγορών προς τις ανάγκες της Δημοκρατίας και της κοινωνίας. Όταν μετατρέψουν το πρωτείο της οικονομίας σε πρωτείο της πολιτικής, μέσω του δημοκρατικού επανελέγχου των εθνικών αποφάσεων. Όλα αυτά δεν σημαίνουν επιστροφή στις πολιτικές των πρώιμων μεταπολεμικών χρόνων. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν από τότε μεταβληθεί άρδην. Απαιτούνται νέες επεξεργασίες και προσεγγίσεις.

5. Χρειαζόμαστε μια συνετή παγκοσμιοποίηση, που πειθαρχεί σε κανόνες και σέβεται την κανονιστική αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν το κεφάλαιο απάντησε στον ιστορικό σοσιαλδημοκρατικό συμβιβασμό με την κατάργηση των διασυνοριακών ελέγχων και την ανεξέλεγκτη υπερεθνική κίνησή του, οι σοσιαλιστές οφείλουν να ανταπαντήσουν με την επιδίωξη ενός νέου συμβιβασμού υπέρ της κοινωνίας, των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, υπέρ των ανθρώπινων αναγκών, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Οφείλουν, ακόμη, να εργασθούν εντατικά για να μετατραπεί ο απαθής, ιδιώτης καταναλωτής σε πολίτη, μέσω της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και της εξασφάλισης διαδικασιών συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων

6. Η θεμελιώδης προτεραιότητα των Ευρωπαίων και Ελλήνων Σοσιαλιστών πρέπει να αφορά την αναδιοργάνωση των δημοκρατικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ριζική αναδιοργάνωση της Δημοκρατίας, ώστε το γενικό δημόσιο συμφέρον να καταστεί η μόνη ισχυρή κανονιστική αρχή των πολιτικών αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει κανένα φωτεινό σημάδι στην εθνική μας πορεία, εάν δεν επαναδιατυπωθεί ολότελα το δημοκρατικό αίτημα, εάν δηλαδή δεν εκμηδενισθεί η ασφυκτική επιρροή ολιγαρχικών ομάδων του πλούτου και της εξάρτησης στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων και δεν αυξηθεί, αντιστρόφως, η επιρροή του λαϊκού παράγοντα σε αυτά.Συνεπώς, η ανασύνταξη της Δημοκρατίας και η υπεροχή της πολιτικής έναντι της οικονομίας, αποτελούν προϋπόθεση για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισότητας.

7. Η επαναθέσμιση της Δημοκρατίας πρέπει να στηριχθεί σε δύο κατευθυντήριες αρχές. Η πρώτη, είναι η αρχή μιας νέας ισορροπίας μεταξύ των διακεκριμένων εξουσιών, αλλά και στο εσωτερικό κάθε εξουσίας ξεχωριστά. Το επιθυμητό είναι κάθε εξουσία να αντιρροπεί τη λειτουργία των άλλων, όχι για να τις ακυρώνει, αλλά για να προκύπτει συνθετική δημοκρατική απόφαση, χωρίς τον κίνδυνο να συγκεντρώνεται ανέλεγκτη εξουσία σε κάποιον θύλακο της δημοκρατικής επικράτειας. Έχω υπόψη μου τη συνταγματική αναθεώρηση του 1986, που αθέλητα οδήγησε σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Συνεπώς, πρέπει να φανταστούμε τη συνταγματική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως αντίρροπη στην εξουσία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, χωρίς βεβαίως να καταστρατηγείται η αρχή της δεδηλωμένης. Η υποχρέωση π.χ. της Βουλής να ψηφίζει με αυξημένη πλειοψηφία νόμο που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί μια νέα δημοκρατική ισορροπία στο εσωτερικό της εκτελεστικής εξουσίας.

8. Η δεύτερη κατευθυντήρια αρχή για την επαναθέσμιση της Δημοκρατίας πρέπει να κατατείνει σε μια αρχιτεκτονική των δημοκρατικών θεσμών, σε ένα θεσμικό σχηματισμό που θα τροφοδοτείται και θα διαμορφώνεται δυναμικά από τις λαϊκές πρωτοβουλίες και την κοινωνική δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι κατοχυρώνεται η θεσμικά οργανωμένη επέμβαση του λαϊκού παράγοντα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τέτοιο παράδειγμα συνιστά η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, μετά από συγκέντρωση υπογραφών από ένα ποσοστό των εκλογέων.

9. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διαρκής ενίσχυση της τοπικής εξουσίας, με την έννοια ότι ένα πλέγμα δικαιωμάτων πρέπει να ασκείται σε διοικητικές ενότητες που είναι πολύ κοντά στον πολίτη, άρα είναι εύκολα προσβάσιμες και ελέγξιμες από αυτόν, συγκριτικά με την πιο απόμακρη εθνική διάσταση. Η ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο πνεύμα τοπικού φεντεραλισμού. Φεντεραλισμός που θα επιτρέψει την οργάνωση πολλαπλών σχέσεων ανταλλαγής, συναγωνισμού και αλληλεγγύης μεταξύ πόλεων και περιοχών. Τα τοπικά δίκτυα αυτονομίας που θα αρθρωθούν στο εσωτερικό του φεντεραλισμού της βάσης μπορεί να είναι η νέα δημοκρατική πρόκληση και η απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

10. Η παραπάνω αρχή της εγγύτητας μας εισάγει στην ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης του κράτους, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας πρέπει να είναι η διαμόρφωση του κράτους- στρατηγείου. Το κεντρικό κράτος σχεδιάζει και εποπτεύει τις εθνικές πολιτικές μόνο, ενώ το σύνολο των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων περνά στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στις αποκεντρωμένες δομές.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: «Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ»

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: «Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΔΡΟΜΟ»

Στην παρέμβασή του ο Φίλιππος Σαχινίδης, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος-Αλλαγής έκανε λόγο για τις πολλαπλές προκλήσεις που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής -σημειώνοντας χαρακτηριστικά ενόψει εθνικών εκλογών-, «να δεσμευτούμε ότι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρότεινε στις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει η παράταξη για την οικονομία και τη φορολογική πολιτική να καταργηθεί η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και να περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια, ώστε να προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια.

«Κεντρική θέση στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα θα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού προτύπου ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό στις κρίσεις και πιο δυναμικό στις αναπτυξιακές επιδόσεις. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και να μην αφεθεί αποκλειστικά στις δυνάμεις της αγοράς μέσω της ροής των κεφαλαίων. Όπως και η ενίσχυση του ρόλου της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία. Να δεσμευτούμε ότι η δική μας αναπτυξιακή πρόταση θα διαχέει τα οφέλη σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, με προτεραιότητα όσους θίχτηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας. Ότι ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός θα γίνει με δίκαιο τρόπο. Σε μια περίοδο διαρκών μετασχηματισμών θα δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα διαρκούς κατάρτισης. Ότι θα περιοριστεί η ενεργειακή φτώχεια και θα προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι από την ακρίβεια. Ότι θα υιοθετήσουμε το στόχο για πλήρη απασχόληση και επανισορρόπηση στην κατανομή των φορολογικών βαρών εισοδήματος από εργασία και κεφάλαιο. Με την επιβολή φορολογίας καθαρού πλούτου και κληρονομιών. Με κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.Οι απαλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου στερούν από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα για αξιοπρεπή μισθό και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους. Αναγκαίου περισσότερο από κάθε άλλη φορά όπως φάνηκε από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να διατυπώσει νέες πολιτικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης τόνισε ότι «για να κερδηθεί η μάχη απέναντι στους φειδωλούς πρέπει να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα -που έχει ευνοηθεί στην κατανομή- κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο οι πόροι του ΤΑΑ», ασκώντας παράλληλα κριτική για το κυβερνητικό σχέδιο που κατατέθηκε.

«Η Σοσιαλδημοκρατία σε αυτή τη συγκυρία των αλλεπάλληλων κρίσεων οφείλει να διατυπώσει νέες πολιτικές προτάσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο της ΕΕ. Το ερώτημα για την Ε.Ε. είναι πώς θα κινηθεί την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση; Η δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε. την επόμενη ημέρα παραμένει ανοικτό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ε.Ε. πρωτοβουλία αποφασίστηκε η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να στηριχτεί η αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Είναι μια κίνηση που έμμεσα ενισχύει τα ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά της Ε.Ε. αφού οδηγεί σε κοινή έκδοση χρέους. Είναι πλέον ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις για δημιουργία ενός μόνιμου σταθεροποιητικού μηχανισμού στην ευρωζώνη, ενός μόνιμου μηχανισμού, όπως το SURE, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και η έκδοση ευρωομολόγων» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΛΟΓΟΥ

«Η Ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και δεν θα δημιουργεί νέες κοινωνικές ανισότητες» τέθηκε ως μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της σοσιαλδημοκρατίας από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση του Ι.Δ.Ε.Ε.Σ. «Οι αγορές, οι κρίσεις και η απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας».

«Όσο υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι εντός της ΕΕ, τόσο αδυνατίζουν τα επιχειρήματα μας για ενιαία φορολογική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ενιαίους δείκτες αλλά ενιαία στρατηγική φορολογικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης τασσόμενος υπέρ της ύπαρξης ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή εισηγήθηκε στα κράτη μέλη: “Τώρα που υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο τραπέζι, αναθεωρήστε τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης. Δημιουργήστε κριτήρια και προτεραιότητες”. Είδατε στην Ελλάδα η κυβέρνηση να πήρε κάποια σχετική πρωτοβουλία δημόσιου διαλόγου με δεδομένο το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ώστε να αναπροσαρμόσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης; Έχουμε πολλές φορές μιλήσει για την κοινωνική κατοικία, για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας με επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μου αρέσει να ακούω συναδέλφους μου στο ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίζουν μια τακτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία ώστε να μην βάλει ο κ. Ερντογάν βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι σοβαρές πολιτικές επιλογές» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμπληρώνοντας ότι «το Κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να συγκρουστούμε με την δεξιά ή με την αντιευρωπαϊκή αριστερά αλλά και με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που μέσα από μια συντηρητική αντίληψη δεν δείχνουν διάθεση να συγκρουστούν με ευρωπαϊκά κατεστημένα ακόμη και με κατεστημένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισκοπώντας τα γεωπολιτικά δεδομένα επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο σε λίγα χρόνια να έχει επανακάμψει στις ΗΠΑ ο τραμπισμός, η Ρωσία και η Κίνα να συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, η Λατινική Αμερική να είναι κατακερματισμένη και να υπάρχουν μικρές νησίδες σταθερότητας παγκοσμίως. «Αυτός ο κόσμος που θα έχει έλλειμμα συνεννόησης και θα έχει γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης, είναι πολύ επικίνδυνος και απρόβλεπτος. Είναι εθνική προτεραιότητα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να πρωταγωνιστήσει στην διαπαιδαγώγηση των πολιτών σχετικά με το πως η Ευρώπη θα αποκτήσει μια άλλη δυναμική πορεία ώστε να μιλήσουμε στο όνομα του φίλο-ευρωπαϊσμού αλλά όχι με ευρω-λαϊκισμό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το παιχνίδι ενοχοποίησης οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης στο εγχώριο πολιτικό σύστημα προσπαθώντας ο ίδιος να παρουσιάζει ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα, παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης σχολιάζοντας ότι αυτή η τοξικότητα δεν βοηθά.

Η ΝΔ επιβιώνει επιστρατεύοντας το σκιάχτρο, πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Μη φύγετε από το μαντρί γιατί απέναντι είναι ο λύκος, ο Τσίπρας. Δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός πειθούς του ελληνικού λαού. Έχουν αποτύχει παταγωδώς στις φυσικές καταστροφές, στα δημοσιονομικά, επέκταση αλά Καραμανλής στα χρόνια της πανδημίας» συνέχισε.

«Αν θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να ρισκάρουμε και να πούμε πράγματα που στην αρχή δεν θα ακούγονται ευχάριστα, αλλά όσο τα επαναλαμβάνουμε ο ελληνικός λαός θα καταλαβαίνει την τεράστια χρησιμότητά τους ώστε να περάσουμε σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης, ενίσχυσης του ορθού λόγου και της θέσης της χώρας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

 

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.