ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID 19


0
(0)

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, αναφορικά με τις εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας covid-19.

Αναλυτικά το κείμενο της κοινής ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγρότες των περιοχών της χώρας που διαθέτουν θερμοκήπια, όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Η παραγωγική διαδικασία στα κηπευτικά θερμοκηπίου, διεξάγεται κανονικά με τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η τελική διάθεση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται.

Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.

Παρόλα αυτά, η περιορισμένη ζήτηση που καταγράφεται, εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της Τουρκίας.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Ελληνική (και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή) αγορά να κατακλύζεται από τούρκικα κηπευτικά, λόγω και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. Τα ελληνικά – ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου καταλήγουν στα αζήτητα και οι οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες – Ευρωπαίους παραγωγούς είναι τεράστιες.

Μάλιστα στα τουρκικά προϊόντα σύμφωνα με το RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και Ε.Ε.

Δυστυχώς όμως ο βαθμός ελέγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, είναι εξαιρετικά περιορισμένος , γιατί το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της Ε.Ε. προς εισαγωγές σε Κράτη Μέλη Ε.Ε. , περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αυτές.

Δεδομένου, ότι το θέμα των εισαγωγών κηπευτικών από τρίτες χώρες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα – Ευρωπαίου παραγωγού και να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία της υπαίθρου.

Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευθεί η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα – Ευρωπαίου καταναλωτή, με προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

Δεδομένου, ότι είναι αδιαπραγμάτευτο πως πρέπει να προστατευτεί η υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

1) Τι προτίθεσθε να πράξετε, προκειμένου να αναθεωρηθεί το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου προς τα φρούτα και τα κηπευτικά, εισαγόμενων από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία για να αυξηθεί στο μέγιστο το ποσοστό ελέγχου;

2) Πώς σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την οικονομική βιωσιμότητα και να προστατέψετε το εισόδημα του Έλληνα- Ευρωπαίου παραγωγού ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Κεγκέρογλου Βασίλης, Πάνας Απόστολος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χρήστος Γκόκας

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *