«Εισαγωγή και διδασκαλία του σχολικού εγχειριδίου «Ιστορία της Κρήτης» στα σχολεία του νησιού»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 31 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Mε ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την εισαγωγή και διδασκαλία του σχολικού εγχειριδίου «Ιστορία της Κρήτης» στα σχολεία του νησιού.Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η θύμηση όλων μας, ογδόντα ένα (81) χρόνια μετά την Μάχη της Κρήτης, στρέφεται στους Κρήτες αγωνιστές που με απαράμιλλο θάρρος και πάθος αντιστάθηκαν στους εισβολείς και μετέτρεψαν μια χαμένη μάχη, όπως έλεγαν κάποιοι,  σε  νικηφόρα ηθικά αλλά και ιστορικά.

Ως Πολιτεία έχουμε και ένα επιπλέον καθήκον, που μοιάζει δευτερεύον αλλά είναι υψίστης σημασίας για τη διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης των νέων που είναι η καθιέρωση και η ένταξη της Τοπικής Ιστορίας στο ωρολόγιο κι αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων.

Στην κατεύθυνση αυτή,το εγχειρίδιο «Ιστορία της Κρήτης», που εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, έχει γραφεί σύμφωνα με τα όσα επιτάσσουν οι σύγχρονες θεωρίες παιδαγωγικής και διδακτικής και επιχειρεί να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων του νησιού, ως τοπική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Μάλιστα, έχει σταλεί από τη Δ/νση Σπουδών Α/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  στις 26 Μαΐου 2022,  το με αριθμ. πρωτοκόλλου Φ.15/60542/ΑΛ/61779/Δ1 διαβιβαστικό έγγραφο, το βιβλίο ‘Ιστορία της Κρήτης (για σχολική χρήση)’ καθώς και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ταυτόχρονα με το βιβλίο υποβλήθηκε  και Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών καθώς και πρόταση για το διδακτικό χρόνο με τη διάθεση ωρών από τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», αφού το εγχειρίδιο « Ιστορία της Κρήτης» μπορεί να ενταχθεί σε αυτά και συγκεκριμένα  στο 2ο θεματικό κύκλο (Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά)  για τα σχολεία της Κρήτης ως τοπική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπου προβλέπεται μία ώρα εβδομαδιαίως.

Επειδή το βιβλίο του κ. Μακράκη με την ιστορική γνώση που καταθέτει, την παραστατική εικονογράφηση που ζωντανεύει το παρελθόν και τις πηγές που αποκαλύπτουν τις κρυφές πτυχές των γεγονότων, φέρνει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, κάνοντάς τον παράλληλα πρωταγωνιστή στην ιστορία του τόπου του.

Επειδή το αίτημα διδασκαλίας της Ιστορίας της Κρήτης στα σχολεία του νησιού, εκτός από διαχρονικό, είναι και παγκρήτιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αντιδράσεις όλων των Κρητικών, από την ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να εισαχθεί και να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολείων του νησιού της Κρήτης, το σχολικό εγχειρίδιο «Ιστορία της Κρήτης»;

«Εναέρια μέσα πυρόσβεσης».

Mε πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κατέθεσε ερώτηση στα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Εθνικής Άμυνας για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Η κυβέρνηση από την αρχή του 2021 με σειρά ανακοινώσεων διαμήνυε ότι το 2021 όλα θα αλλάξουν στην πυροπροστασία με έμφαση στα πυροσβεστικά μέσα. Οι ανακοινώσεις της περιλάμβαναν τόσο τα ελικόπτερα (Ε/Π) όσο και τα αεροσκάφη (Α/Φ).

Πραγματικά, πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός εναέριων πτητικών μέσων, όπως το Ρωσικό Beriev Be-200, τα 6 μονοκινητήρια αεροσκάφη Air Tractor (4 με πλωτήρες και 2 με τροχούς), ελικόπτερα Kamov, κλπ. Το δε καλοκαίρι με τις μεγάλες φωτιές ήρθε για κάποιο χρονικό διάστημα και το Ilyushin IL-46.

Μια σειρά δημοσιευμάτων, από τις 15.6.21 έως τις 9.12.21, κάνουν μνεία σε ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά αναφορικά με την προμήθεια οκτώ (8) Α/Φ CL-515 και τριάντα έξι (36) Α/Φ Air Tractor, ενώ άλλα αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών μέσων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης, για αγορά τριάντα έξι (36) νέων πυροσβεστικών Α/Φ Air Tractor και ενοικίαση άλλων αντίστοιχων Α/Φ και Ε/Π.

Ιδιαίτερα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την αρχή της θητείας του έχει αναφερθεί ότι για τις ανάγκες πυρόσβεσης του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

α.Ενοικίαση είκοσι (20) Α/Φ και αριθμού Ε/Π μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency) και

β.Αγορά τριάντα έξι (36) νέων Α/Φ Air Tractor.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του στόλου των δικών μας πυροσβεστικών πτητικών μέσων, αλλά και την ενοικίαση αντίστοιχων εναέριων μέσων από το εξωτερικό, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας.

Δεδομένου ότι, ήδη έχει παρέλθει το 1ο τετράμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε την αρχή της πυροσβεστικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Η ενοικίαση των προαναφερθέντων πτητικών μέσων από την NSPA ολοκληρώθηκε;

Πόσα πτητικά μέσα αναμένονται και πότε προβλέπεται να έλθουν στη Χώρα μας; Σε ποια τιμή ενοικιάστηκαν;

2.Υπάρχει πρόθεση διεξαγωγής διαγωνισμού για την αγορά των τριάντα έξι (36) αεροσκαφών τύπου Air Tractor δεδομένου ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κατασκευαστές μονοκινητήριων πυροσβεστικών στις ΗΠΑ:

  1. Θα υπάρχει πρόβλεψη ελληνικής συμπαραγωγής, π.χ. στην ΕΑΒ στον προαναφερθέντα διαγωνισμό;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές:Βασίλης Κεγκέρογλου, Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου, Μιχάλης Κατρίνης,

Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου,Ιλχάν Αχμέτ, Χρήστος Γκόκας,Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης,

Χαρά Κεφαλίδου,Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος,Γεώργιος Μουλκιώτης,Μπουρχάν Μπαράν,Δημήτριος Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας,Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Πουλάς, Γεώργιος Φραγγίδης.

 

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.