ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Μαρτίου 2021 by energinews (admin)

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και εύλογες υποψίες για τις προθέσεις της.

Τα θέσαμε δημόσια χωρίς να έχουμε ως τώρα πάρει απάντηση. Προφανώς η Κυβέρνηση με τη γνωστή αλαζονική λογική της, θεωρεί ότι δεν έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και δεν λογοδοτεί.

Επανερχόμαστε:

Η αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου δεν συνδέεται απαραίτητα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Επιλέγοντας, όμως, τη σύνδεση αποεπένδυσης-αύξησης, η Κυβέρνηση οδηγεί στην «πώληση» του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Με τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΑΜΚ στα πλαίσια της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να γίνει στους επόμενους μήνες όταν οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες για τον «πωλητή/ελληνικό δημόσιο» καθώς:

α) η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει

β) η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί

γ) η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τα 2 από τα 3 σκέλη της εξυγίανσης και -σύμφωνα με το σχέδιο -θα έχει 22% NPE’s αντί για 45% που έχει σήμερα.

Αναμφίβολα σήμερα το ενδιαφέρον θα είναι πολύ πιο περιορισμένο λόγω της δυσμενούς συγκυρίας για την ελληνική οικονομία και τον κλάδο, όπως και των μεγάλων αβεβαιοτήτων που υπάρχουν. Όλα αυτά θα τα τιμολογήσουν οι αγοραστές/νέοι μέτοχοι στις προσφορές τους, που επομένως θα είναι κατά πολύ μειωμένες.

Αν η κυβέρνηση πράγματι πιστεύει στην επιτυχία του εμβολιασμού, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην επίτευξη του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί τέτοια αδικαιολόγητη βιασύνη;

• Όταν αυτή λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου; Με κίνδυνο απώλειας 1,5-2 δις ευρώ ακόμη;

• Πώς θα δώσει το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος μέσω του ΤΧΣ την έγκριση για υλοποίηση της ΑΜΚ, χωρίς να γνωρίζει αν η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί θα του διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό τα συμφέροντά του και δε θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της ακριβοπληρωμένης συμμετοχής του;

Αν δεν υπάρχουν εχέγγυα που διασφαλίζουν το ελληνικό δημόσιο, τότε δημιουργείται εικόνα εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί.

Για τον λόγο αυτό το Κίνημα Αλλαγής φέρνει το θέμα στην Βουλή μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΡΕΙΠΙΑ

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, στον Τ/Σ ΜEGA και την εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντ. Σιωμόπουλο και Στ. Γκαντώνα

Χθες είχαμε για ακόμη μια φορά περισσότερα από 3.000 κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ με 728 διασωληνωμένους και 72 νεκρούς, την ίδια στιγμή που είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως η πανδημία, όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά συνεχίζει να κορυφώνεται και να επιδεινώνεται.

Τρία σημεία για τα ζητήματα της πανδημίας:

Πρώτον, το βασικό μας πρόβλημα είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τα νοσοκομεία στην Αττική.

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο περισσότερους από 50 διασωληνωμένους ανά ημέρα εκτός ΜΕΘ, στην Αττική.

Αυτό που τονίζουμε από πέρυσι – αλλά ας γίνει έστω και τώρα που τα πράγματα είναι πέρα των οριακών τους σημείων – είναι πως οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στον δημόσιο σχεδιασμό. Και μάλιστα με απόλυτο τρόπο.

Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση, τις πρώτες δύο κλινικές που οικειοθελώς παρουσιάστηκαν, τους μεταβίβασε μόνο ήπια περιστατικά covid, δίχως αναπνευστικά προβλήματα και μη εμπύρετα, και σε όλες τις υπόλοιπες που υποτίθεται ότι επιτάχθηκαν, ανέθεσε μόνο μη covid περιστατικά.

Με τα μη covid και τα ήπια covid σίγουρα δεν μπορεί να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας όσον αφορά τις ΜΕΘ και να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό.

Δεύτερον, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την τήρηση των μέτρωνΟφείλουμε να αντιληφθούμε ότι έχουμε μια πολύ κουρασμένη κοινωνία, και μάλιστα, μια κοινωνία όπου συσσωρευμένα περιστατικά που καταδεικνύουν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη τήρηση των μέτρων, με κάποιους να είναι υπεράνω του νόμου, με φαινόμενα Πάρνηθας, Ικαρίας και κομματικών εμβολιασμών, συνηγορούν στο να χαθεί η εμπιστοσύνη απέναντι σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Και πέραν αυτού, όπως επισημαίνετε και στο χθεσινό σας δελτίο ειδήσεων, δεν υπάρχει και κανείς που να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων.

Το συμπέρασμα είναι απλό, είτε τα μέτρα χρειάζονται και πρέπει να εφαρμοστούν και άρα πρέπει κάποιος να τα επιβλέπει, ή δεν χρειάζονται και αυτό οι πολίτες οφείλουν να το γνωρίζουν.

Και τρίτον, το έξυπνο ακορντεόν για το άνοιγμα απέτυχε. Δεν στηρίχθηκε εμπροσθοβαρώς η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, και δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα οικονομικά μέτρα για να μπορέσουν έστω όταν έρθει η επανεκκίνηση να σταθούν στα πόδια τους.

Δεν γίνεται η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει πάνω σε ερείπια.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας:

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 25 Νοεμβρίου είχαμε καταθέσει πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας:

  • Την «ημέρα 0» προχωράμε σε μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μαζικά και όχι δειγματοληπτικά. Η Σλοβακία προμηθεύτηκε 50 εκατομμύρια τεστ με 50 εκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστο κόστος σε σχέση με αυτό που χάνει η πραγματική οικονομία. Αποτυπώνουμε έτσι το ακριβές επιδημιολογικό φορτίο της χώρας σε κάθε νομό και σε κάθε νησί της χώρας.
  • Στη συνέχεια, στεγανοποιούμε τους νομούς και τα νησιά με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 48 ωρών για εξαιρετικές περιπτώσεις μετακινήσεων.
  • Και έπειτα, εφόσον ξέρουμε όλα τα θετικά κρούσματα και τα απομονώνουμε, με βάση το διακριτό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού και κάθε νησιού, πάμε σε εξειδικευμένα μέτρα. Όπου είναι υψηλό το φορτίο προχωρούμε σε αυστηροποίηση των μέτρων για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Όπου όμως δεν είναι, ανοίγουμε με ασφάλεια την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα. Και με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα και όχι με ορίζοντα εβδομάδας.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

Την ώρα που κάθε μέρα έχουμε χιλιάδες κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αυξάνουν, δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται και το ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν ανέμελα να δίνουν ημερομηνίες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Παριστάνουν και υποκαθιστούν τους ειδικούς.

Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καραντίνα της Ευρώπης. Έχει ανάγκη από αισιοδοξία και όχι εμπαιγμό.

Οι διαρκείς ψεύτικες υποσχέσεις που διαψεύδονται σε λίγες ημέρες, για να έρθουν οι επόμενες, εξελίσσονται σε μπούμερανγκ. Γιατί αντί για ελπίδα για το αύριο, οδηγούν την κοινωνία σε μια διάχυτη απογοήτευση.

Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη χώρα.

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει, αλλά με ασφάλεια σχέδιο, σαφείς στόχους, μελετημένα βήματα, σταδιακά και με αντιμετώπιση του συνωστισμού.

Το βάρος πρέπει να πέσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τρέχουν. Όταν άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι ή πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας ως τοτέμ.

Ζητώ για μια ακόμη φορά να γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του ο Πρωθυπουργός. Αυτό έχει προτεραιότητα και όχι άλλα.

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.