«Ειδική μοριοδότηση των μαθητών των σεισμόπληκτων περιοχών της Γ’ Λυκείου στις Πανελλήνιες εξετάσεις».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 27 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Mε ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά ειδική μοριοδότηση των μαθητών των σεισμόπληκτων περιοχών της Γ’ Λυκείου στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις έχω τονίσει την ανάγκη Ειδικής μοριοδότησης των μαθητών της Γ’ Λυκείου των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν.Ηρακλείου  στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό οι μαθητές/τριες της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των Γενικών Ενιαίων Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, δύναται να εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης μου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 18 Οκτωβρίου 2021, η αρμόδια Υφυπουργός είχε αναγνωρίσει  τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν για μαθητές και σπουδαστές των σεισμόπληκλτων περιοχών και  δεσμεύτηκε για ειδική μοριοδότηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις Πανελλήνιες εξετάσεις σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Επειδή απομένουν λίγες ώρες για την ανακοίνωση των βαθμολογίων των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων

Επειδή είναι δίκαιο και εύλογο οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών να απολαύουν ειδικής μοριοδότησης αφού μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για τους μαθητές, οι οποίοι κατάφεραν να ανταπεξέλθουν παρά τις  δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

-Πότε θα εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να μοριοδοτηθούν ειδικά οι  μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της χώρας;

-Οι υποψήφιοι που προέρχονται από σχολεία των σεισμόπληκτων περιοχών υποχρεούνται να το δηλώσουν και με ποια διαδικασία;».

“Νέα δέσμευση στον Βασίλη Κεγκέρογλου για το έργο του πλατύ ποταμού-Ως το τέλος του 2022 η δημοπράτηση του έργου, αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του”.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου για την υλοποίηση του έργου του Πλατύ ποταμού και των συνοδών εγγειοβελτιωτικών έργων του.

Ο κ.Κεγκέρογλου, επεσήμανε ότι η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα του έργου είναι πλέον δεδομένη,

αφού η υλοποίηση της εκτροπής του πλατύ ποταμού και των συνοδών εγγειοβελτιωτικών  έργων του, είναι ένα μεγάλο έργο πνοής που θα συμβάλλει στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και των έργων υποδομής που ήδη υφίστανται (Φράγμα Φανερωμένης, αρδευτικά δίκτυα κλπ) και ποσοτικά με ενδεχόμενη επέκταση της αρδευόμενης έκτασης αφενός  αλλά και ποιοτικά αφετέρου, αφού θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υφαλμύρωσης  και του εμπλουτισμού του θαλάσσιου ορίζοντα ενώ  θα δώσει σημαντική ώθηση στον πρωτογενή τομέα.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στην αίολη πλέον δέσμευση που είχε λάβει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για δημοπράτηση του έργου ως στο τέλος του 2021, στις 4 διαδοχικές παρατάσεις -με την τελευταία να είναι μέχρι 3 Ιούλη- του τεχνικού συμβούλου που υποβοηθά τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την δημοπράτηση, τονίζοντας την σημαντική καθυστέρηση του έργου ενώ ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τον σχεδιασμό  δημοπράτησης του έργου, την χρηματοδοτική πηγή του  αλλά και αν έχει πραγματοποιηθεί η επικαιροποίηση των μελετών και ιδιαίτερα όσων αφορά την αρδευόμενη έκταση μετά την υλοποίηση του έργου.

Ο Υπουργός Υποδομών, με την απάντηση του «άδειασε» τον πρ.Υφυπουργό, κ. Κεφαλογιάννη για την δέσμευση του για δημοπράτηση του έργου ως το τέλος του 2021, δεσμευόμενος εκ νέου για δημοπράτηση ως το τέλος του 2022, αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο ύψους 160 εκ Ευρώ  συν 12 εκ Ευρώ απαλλοτριώσεις, οι διαδικασίες των οποίων έχουν επιταχυνθεί.

Σε ότι αφορά την επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί (σύνταξη μελέτης συστήματος αυτοματισμού, τεύχη δημοπράτησης, μελέτη κτηματογράφησης κλπ)  και  επεσήμανε ότι έχει επικαιροποιηθεί και η μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους και οφέλους  του έργου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημοπράτηση του.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του έργου, ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη και μάλιστα σε τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  και με την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ εκκρεμούν από Ελληνικής πλευράς διάφορες απαντήσεις, γεγονός που οδήγησε και στην 4η παράταση, αποκλείοντας έμμεσα την χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/5Jiutvpbt_w

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.