«Ειδικά προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτηρίων, για την διαρθρωτική προσαρμογή πολύ μικρών επιχειρήσεων και κατάρτισης επαγγελματιών και αγροτών για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας».


0
(0)

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου σε συνέχεια της συνεργασίας του, με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, κ.Μανώλη Φραγκάκη και την Δημοτική αρχή συνολικά, κατέθεσε 2 ερωτήσεις  προς τα αρμόδια Υπουργεία με τις οποίες  ζητά:

-Ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτηρίων με στόχο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ηχορύπανσης από την λειτουργία του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι και

-Ειδικό Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής πολύ μικρών επιχειρήσεων και κατάρτισης επαγγελματιών,  αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου.

Αναλυτικά τα κείμενα των ερωτήσεων έχουν ως εξής:

 

1).

«ΘΕΜΑ: «Ειδικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτηρίων με στόχο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ηχορύπανσης από την λειτουργία του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι».

 

Κύριοι Υπουργοί,

Οι εργασίες για την κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι έχουν ξεκινήσει και η λειτουργία του θα αλλάξει το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής προκαλώντας ωστόσο έντονα προβλήματα ηχορύπανσης στους γύρω οικισμούς. Είναι γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή, η πλειονότητα των κατασκευών-κατοικιών είναι παλιά κτίσματα τα οποία έχουν φθαρεί από τον χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση αλλά κυρίως θωράκιση από την ηχορύπανση και θερμομόνωση.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Η πολιτεία στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, εξαιτίας της κατασκευής του Νέου αεροδρομίου να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης αλλά και ιδιαίτερης θωράκισης από την ηχορύπανση των κατοικιών τους.

Επειδή η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών στην τοπική κοινωνία είναι ευθύνη της πολιτείας που οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, προτείνεται η εκπόνηση και χρηματοδότηση ειδικού προγράμματος για την ανακαίνιση κατοικιών και κτηρίων με θωράκιση από την ηχορύπανση (εξαιτίας των αεροσκαφών) και την ενεργειακή αναβάθμιση τους, με κίνητρα ανάλογα με αυτά της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας για συνολική επιδότηση που να μπορεί να φθάνει το 90%, και επειδή το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και λειτουργίας του Α/Δ είναι συγκεκριμένο και η νέα πραγματικότητα είναι πλέον γεγονός,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

Προτίθεστε σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας  και την Ενεργειακή Κοινότητα ΜΙΝΩΑ, στην οποία μετέχουν και οι τρεις Δήμοι της Περιοχής (Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, και Αρχανών Αστερουσίων) και η Περιφέρεια Κρήτης, να προχωρήσετε την εκπόνηση του ειδικού προγράμματος για την ανακαίνιση κατοικιών και κτηρίων με θωράκιση από την ηχορύπανση και την ενεργειακή αναβάθμιση που απαιτείται για την  ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας;».

2.)

 

«Ειδικό Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής πολύ μικρών επιχειρήσεων και κατάρτισης επαγγελματιών,  αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου».

 

Η κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας θα αλλάξει το παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο βάσει του οποίου πορεύεται μέχρι σήμερα η ευρύτερη περιοχή.

Η Αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθεί αφού χιλιάδες ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν, αλλά και χιλιάδες στρέμματα άλλων καλλιεργειών σε γη υψηλής παραγωγικότητας παύουν να υφίστανται και αυτό όχι μόνο στις εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν ήδη  για την κατασκευή του αεροδρομίου αυτού καθ’ αυτού, αλλά και στις εκτάσεις που θα αλλάξουν χρήση γης, λόγω της οικιστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης που θα προκληθεί.

Είναι προφανές ότι θα υπάρξει συρρίκνωση αντικειμένου για τους περισσότερους αγρότες και αποκλήρωση για μεγάλο αριθμό ως πρόβλημα για τους αγροτοεργάτες και τους επαγγελματίες που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση και εμπορία και ταυτόχρονα άνοιγμα νέων ευκαιριών, δραστηριοτήτων και νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την δραστηριότητα του Α/Δ από επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εντός του  Α/Δ και την ευρύτερη περιοχή ή θα δημιουργηθούν από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής σε νέα για την περιοχή αντικείμενα.

Η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών στην τοπική κοινωνία είναι ευθύνη της πολιτείας που οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για την προετοιμασία αξιοποίησης των ευκαιριών και την  προσαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής  των πολιτών στη νέα πραγματικότητα και να μην μείνει στο ενδιαφέρον της μόνο στην κατασκευή του Α/Δ και την ενίσχυση του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα προτείνεται η εκπόνηση και χρηματοδότηση «Ειδικού Προγράμματος Διαρθρωτικής προσαρμογής των μικρών επιχειρήσεων και κατάρτισης των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και εργαζομένων»  που χάνουν τη δουλειά τους ή μειώνεται το αντικείμενο τους λόγω  της νέας πραγματικότητας.

Φορέας εκπόνησης και υλοποίησης του προγράμματος μπορεί να είναι ο ΟΑΕΔ ή το ΕΙΕΑΔ ή σε συνεργασία.

Η Χρηματοδότηση του προγράμματος μπορεί να γίνει από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου ή του αποθεματικού του ΟΑΕΔ και του ΕΙΕΑΔ ή και από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείου Εργασίας ή και από Ευρωπαίους ή Εθνικούς πόρους που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Επειδή το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και λειτουργίας του Α/Δ είναι συγκεκριμένο και η νέα πραγματικότητα είναι πλέον γεγονός και

Επειδή το θέμα αυτό έχει τεθεί τόσο από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας όσο και από τα Επιμελητήρια

Ερωτάσθε κ.Υπουργέ:

Προτίθεστε να δώσετε κατεύθυνση στον ΟΑΕΔ ή το ΕΙΕΑΔ για την εκπόνηση του ειδικού προγράμματος  που απαιτείται για την περιοχή, αλλά και για την συνεργασία με τον Δήμο και τα Επιμελητήρια;.

«NAI στην δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας»

Την δημιουργία ψηφιακού Μουσείου στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας, ζήτησε από την Υπουργού Πολιτισμού, μέσω επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλη Φραγκάκη.

Ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο έρχεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την τουριστική ανάπτυξη -και όχι μόνο- για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι μία πρόκληση και μία ευκαιρία οι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής να τύχουν της περαιτέρω προσοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και της πολιτείας ευρύτερα, να συνεχιστούν οι ανασκαφές, όπου αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί, να υπάρξει προστασία αλλά και ανάδειξή τους.

Ένα, λοιπόν, θέμα είναι η προστασία, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, η προστασία γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αξιοποίησή της -με την καλή έννοια- για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι με την ευκαιρία της δημιουργίας του Αεροδρομίου, να μην είναι μόνο σημείο μετακίνησης, αλλά και προορισμός. Συνεπώς Θα μπορούσε- και υπάρχει αυτή η πρόταση, η ιδέα από τον Δήμο- να δημιουργηθεί όχι άλλο ένα μουσείο -γιατί προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αφαιρώντας από τις συλλογές των ήδη λειτουργούντων μουσείων τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία-, αλλά με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ένα Ψηφιακό Μουσείο.

Το Μουσείο αυτό, εκτός από τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής, τα ευρήματα που έχουν υπάρξει από αυτήν την περιοχή (Διπλό Πέλεκυς και τους χάλκινους βεβαίως από την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και όχι μόνο-, θα μπορούσε να λειτουργήσει και με τα ευρήματα από τις άλλες αρχαιολογικές περιοχές, ευρύτερα της Κρήτης και να είναι πραγματικά ένα πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, ο Βουλευτής πρότεινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο, στον Δήμο και ίσως σε κάποιον άλλον φορέα, για να προχωρήσει αυτή η ιδέα και κάλεσε την Υπουργό να υιοθετήσει την πρόταση αυτή.

Η Υπουργός στην απάντηση της ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι ήδη από τις 30 Ιανουαρίου του 2020 είναι σε εξέλιξη το υποέργο για τις αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης & Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με συνολικό προϋπολογισμό 3.750.000 και λήξη την 30η Ιανουαρίου του 2022, το οποίο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ανασκαφικών εργασιών, καθώς και εργασίες προστασίας, φύλαξης, συντήρησης και τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Επιπλέον, περιλαμβάνει έργα προστασίας, συντήρησης και διαχείρισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων που βρίσκονται εντός της ζώνης κατάληψης του έργου, καθώς και την καταγραφή, συντήρηση και τεκμηρίωση των κινητών ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή.

Το Υπουργείο Πολιτισμού συζητάει τη δημιουργία μίας εκθεσιακής συλλογής αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία τυχόν θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή του νέου Αερολιμένα, μέσα ή πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του και η δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου στον Δήμο είναι δυνατόν να συνδυαστεί με τις τρέχουσες δράσεις του Υπουργείου και μάλιστα η Υπουργός συμφώνησε με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης, όπως πρότεινε ο κ.Κεγκέρογλου.

 

Βίντεο από την συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/Er3K7gcoH_E

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.