Εγκρίνεται η κατασκευή νέας Αρχαιολογικής Συλλογής στην Ιεράπετρα – Τι γίνεται με φρούριο Καλέ και Σπίτι Ναπολέοντα


Τελευταία ενημέρωση 4 μήνες by energinews (admin)

Ημέρα αποφάσεων είναι η σημερινή για το μέλλον της ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Ιεράπετρας αφού το απόγευμα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί προς έγκριση η πρόταση σχετικά με την ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας στο οικόπεδο που σήμερα λειτουργεί ως πάρκινγκ στην περιφερειακή οδό Κύπρου.

Στον σχεδιασμό αυτό είχε καταλήξει προ καιρού η Δημοτική Αρχή με πολιτιστικούς φορείς της περιοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια ρεαλιστική λύση που θα μπορούσε να προχωρήσει αρκετά πιο εύκολα σε σχέση με την κατασκευή ενός Μουσείου ή τη χωροθέτηση κτιρίου σε κάποιο άλλο χώρο.

Το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Ιεράπετρας συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού τόσο για αυτό όσο και για άλλα θέματα της περιοχής.

Η κα Σοφιανού μίλησε στο Ράδιο Λασίθι αναφέροντας πως το ζήτημα της νέας Αρχαιολογικής Συλλογής σε αυτή τη φάση δεν αφορά την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά αποκλειστικά το Δήμο Ιεράπετρας, ο οποίος θα πρέπει να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης για το νέο χώρο. Εφόσον παρουσιαστεί η μελέτη του νέου κτιρίου τότε θα γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις χρειαστούν ώστε να υπάρξουν οι πρώτες εγκρίσεις.

Αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στο «σημείο 0» ανέφερε η κα Σοφιανού τονίζοντας πως θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις ώστε ένα τόσο σημαντικό έργο να μπορεί να προχωρήσει. Δική της άποψη την οποία έχει επαναλάβει και στο παρελθόν είναι πως η επιλογή κατασκευής μιας Αρχαιολογικής Συλλογής αντί ενός Μουσείου είναι η ενδεδειγμένη για την περιοχή αφού ένα Μουσείο θα απαιτούσε πολλαπλάσιο χρόνο και χρήματα και δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκρινόταν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που υπάρχουν για τη λειτουργία του σπιτιού του Ναπολέοντα αναφέροντας πως στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Καλαντζάκη αποφασίστηκε να διατεθεί ένας υπάλληλος του Δήμου Ιεράπετρας ώστε να ανοίξει σύντομα το κτίριο απ΄ τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι υπάλληλοι από πλευράς Αρχαιολογίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην συντήρηση του φρουρίου Καλέ η οποία όπως λέει συνεχίζεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή όπως λέει η κα Σοφιανού έχουν εξασφαλιστεί κάποιες πρόσθετες χρηματοδοτήσεις ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ένας εκθεσιακός χώρος με στόχο το Φρούριο να καταστεί ξανά επισκέψιμο την επόμενη χρονιά.

ΑΚΟΥΣΤΕ(ΕΔΩ)

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.