Εγκληματική ομάδα «πίσω» από την αρχαιοκαπηλία: Τι είχαν κρύψει στα σπίτια


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Εγκληματική ομάδα προχωρούσε σε παράνομες ανασκαφές

Εγκληματική ομάδα είχαν συστήσει δέκα άτομα, ηλικίας από 24 έως και 62 ετών μεταξύ αυτών και αλλοδαπός , που τακτοποιήθηκαν και σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί  προστασίας των Αρχαιοτήτων. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν στην Αττική και στο Ηράκλειο.

Οι αρχαιοκάπηλοι προχωρούσαν σε παράνομες ανασκαφές και στη συνέχεια τα πωλούσαν με σκοπό να πλουτίσουν. Στα σπίτια τους εντοπίστηκαν τμήματα αγγείων, ανάγλυφο αντικείμενα αλλά και πυροκροτητές.

Πρόκειται για σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τους συλληφθέντες να έρχονται αντιμέτωποι με τον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Αναλυτικά σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας:

Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται σε παράνομες ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες, στο Ηράκλειο. Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα οκτώ ατόμων κατηγορούμενοι για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο μεθοδικής έρευνας και εμπεριστατωμένης προανάκρισης, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, διακριβώθηκε η δράση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται σε παράνομες ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες, σε περιοχές του Ηρακλείου.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δέκα (10) άτομα, ηλικίας από 24 έως και 62 ετών μεταξύ αυτών και αλλοδαπός και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί  προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ δύο εξ αυτών (50χρονος και 62χρονος) συνελήφθησαν σε περιοχή της Αττικής και του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, χθές (04.10.2018) το πρωί οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, καθώς και με την επιχειρησιακή συνδρομή του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος Αττικής.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν σε περιοχή της Αττικής και του Ηρακλείου, δύο ημεδαποί ηλικίας 50 και 62 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Νομοθεσίας περί  προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών, ενώ από την ενδελεχή έρευνα ταυτοποιήθηκαν ακόμα οκτώ (8) άτομα, ηλικίας από 24 έως και 62 ετών μεταξύ αυτών και αλλοδαπός.

Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, σκοπός της οποίας ήταν η ανεύρεση αρχαιοτήτων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών, η ανασκαφή και η μετέπειτα πώλησή τους με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δισκοειδές ανάγλυφο αντικείμενο,
  • 10 τμήματα αγγείων,
  • 2 ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων,
  • ηλεκτρονική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων,
  • 2 εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων,
  • πυξίδα,
  • 2 σκαπτικά εργαλεία χειρός,
  • 2 πυροκροτητές
  • 20 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα
  • ένα μέτρο βραδύκαυστη θρυαλλίδα

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.