Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα από την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Εβδομάδα ενημέρωσης από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου για τα Βλαστοκύτταρα, διοργανώνεται – για τέταρτη συνεχή χρονιά – από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η. με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης. Στις προγραμματιζόμενες δράσεις συμμετέχει η  7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Όλες οι δράσεις προγραμματίζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (17η Νοεμβρίου).

Η εβδομάδα ενημέρωσης ξεκινά τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, με τη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος για τη μεταμόσχευση ασθενών με αιματολογικά νοσήματα αλλά και για τις δυνατότητες για μελλοντικές θεραπείες. Παράλληλα προγραμματίζεται η απόδοση τιμητικής πλακέτας στον Περιφερειάρχη Κρήτης για τη σημαντική στήριξη του στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την ενημέρωση της κοινωνίας,  τα ζητήματα σχετικά με τη δωρεά Ομφαλικού Αίματος και οι θεραπευτικές ιδιότητές του για τις μεταμοσχεύσεις.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, πάνω από εκατό (100) μαθητές από πέντε (5) Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία. Θα γίνουν διαδραστικές διαδικτυακές διαλέξεις από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής και για πρώτη φορά μέσω εικονική ξενάγηση στους χώρους και τις διαδικασίες της ΔηΤΟΒ Κρήτης και με νέο οπτικο-ακουστικό υλικό. Επίσης, εφόσον επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, πέντε (5) μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο 2021.

Επιπλέον, η ΔηΤΟΒ Κρήτης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου διοργανώνει στις 18  Νοεμβρίου, διαδικτυακό σεμινάριο για την επιστημονική κοινότητα με θέμα «Τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA) του πληθυσμού της Κρήτης», στο οποίο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Ο Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Γερμενής  θα μιλήσει για τον «Ρόλο των HLA στην ανοσολογία και παθολογία νοσημάτων» ενώ η Μοριακή Βιολόγος-Γενετίστρια, του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων, Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ,  κ. Ελένη Λατσούδη για τις «Σύγχρονες μεθόδους μελέτης και ανάλυσης των HLA». «Οι ιδιαιτερότητες των HLA του πληθυσμού της Κρήτης και η σημασία τους στις μεταμοσχεύσεις» θα παρουσιαστούν από την Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ  Κρήτης, κ. Ελένη Παπαδάκη.

Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας το κοινό του Ηρακλείου μπορεί να επισκεφτεί διαδικτυακά την Εικονική Έικαστική Έκθεση φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotent colors: Painting for the Stem Cells Awareness Week». Επιπλέον, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, διοργανώνεται από τους Φοιτητές Ιατρικής Σχολής για φοιτητές διαδικτυακό σεμινάριο  με θέμα «Ομφαλικά Βλαστοκύτταρα: Ταξίδι στο Χρόνο».

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου,  θα πραγματοποιηθεί  Εθελοντική Αιμοδοσία και Εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας  ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Η Εβδομάδα έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις και  τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία.

Στο πλάισιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης περιλαμβάνεται η απονομή τιμητικής πλακέτας στις Μαίες του Προγράμματος Προετοιμασίας Γονεϊκότητας, Κέντρου Υγείας Ηρακλείου, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, για την ουσιαστική συμβολή τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, σε χρόνο που θα καθοριστεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Για επικοινωνία με τη ΔηΤΟΒ Κρήτης: info@cordbloodbankcrete.gr , Tηλ. 2810-394726, 6930847253
Επικοινωνία για ΜΜΕ και δημοσιογράφους: press@cordbloodbankcrete.gr

#WorldCordBloodDay  #StemCellAwarenessWeek2020  #Περιφερεια_Κρητης   #creteregion

Ακολουθείστε τη ΔηΤΟΒ Κρήτης  facebook @cordbloodbankcrete.gr   twitter @PublicCBBC
YouTube Cord Blood Bank Crete


Σχετικα links:
Αφίσα/Δράσεις Εβδομάδας Ενημέρωσης 16-22 Νοεμβρίου 2020
Έικονική Έκθεση
Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Κρήτης και Παν/μίων Εξωτερικού
Εγγραφή στο Διαδικτυακό Σεμινάριο Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Κρήτης
Infographic Διαδικασίας Δωρεάς Ομφαλικού Αίματος
Διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού της Περιφέρειας Κρήτης

Download (PDF, 332KB)

Download (PDF, 243KB)

Download (PDF, 127KB)

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.