ΕΑΓΜΕ: Η περιοχή της Αγιά Φωτιάς είναι δεδομένα επικίνδυνη και απαιτούνται προσεκτικά μέτρα


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 4 Νοεμβρίου 2022 by energinews (admin)

Λίγο πριν την αποστολή του πρώτου πορίσματος για το τραγικό δυστύχημα στην Αγιά Φωτιά προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Δήμο Ιεράπετρας και την Περιφέρεια Κρήτης, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) Γιάννης Μιχαλάκης, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για όσα έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα αυτοψίες αλλά και για το τι πρέπει να συμβεί μελλοντικά.

Η ΕΑΓΜΕ είναι ο εθνικός φορέας που ασχολείται με τη χαρτογράφηση, τη βασική γεωλογική έρευνα και τη μεταλλευτική ιστορία της χώρας καλύπτοντας ήδη έναν αιώνα γεωλογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα και το παράρτημα που λειτουργεί στην Κρήτη με επικεφαλής τον κ. Μιχαλάκη ήδη από το πρωί της περασμένης Κυριακής βρέθηκε στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς για τις πρώτες αυτοψίες.

Ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως ήδη από το 2010 όταν και είχε συμβεί η κατολίσθηση στη βάση του μεγάλου βράχου που βρίσκεται στην δυτική πλαγιά της περιοχής είχε συνταχθεί σχετική έκθεση για την περιοχή η οποία τώρα αποδυκνείεται ιδιαίτερα χρήσιμη αφού υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν τη γεωλογική κατάσταση και επικινδυνότητα της περιοχής.

Σχετικά με τα αίτια της συγκεκριμένης πτώση του βράχου που προκάλεσε το δυστύχημα ο κ. Μιχαλάκης ανέφερε πως οφείλεται κυρίως στη φυσική διάβρωση του εδάφους, τονίζοντας πως οι πρόσφατες έντονες βροχές δεν έχουν παίξει άμεσο ρόλο, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει σεισμική δραστηριότητα την ώρα της πτώσης, ούτε και κάποια πρόσφατη αλλαγή που θα επηρέαζε τη συνοχή του εδάφους όπως κάποια πυρκαγιά ή κάποιο τεχνικό έργο.

Ο συγκεκριμένος βράχος είχε μέγεθος 20 κυβικών μέτρων με το βάρος του να υπολογίζεται στους 50 τόνους και έπεσε από 40 μέτρα κατευθείαν πάνω στα δύο διαμερίσματα και φτάνοντας τελικά ως την παραλία. Οι βράχοι που είναι ορατοί με το μάτι, άσχετα με το μέγεθός τους, δε σημαίνει πως απαραίτητα είναι και εσωτερικά συμπαγείς και ενδέχεται να έχουν κάποια μικρά κενά στο εσωτερικό τους τα οποία επιταχύνουν την αποκόλληση όσο αλλάζει το έδαφος, υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης.

Ο κ. Μιχαλάκης πρόσθεσε πως ολόκληρη η περιοχή της Αγιά Φωτιάς χαρακτηρίζεται από παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς και βράχους που κρέμονται σαν «μπαλκόνια» και ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένοι στις εναλλαγές του κλίματος ενώ παράλληλα βράχοι που έχουν ήδη πέσει είναι φανερές σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου.

Το γεγονός αυτό κάνει την περιοχή σαφώς επικίνδυνη, τόνισε, αφού νέες βραχοπτώσεις μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και έτσι απαιτούνται παρεμβάσεις που θα μειώνουν τον κίνδυνο για τους ανθρώπους, τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί.

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν και κάποια απ’ αυτά περιγράφονται και στην προκαταρκτική έκθεση που θα αποσταλεί σήμερα από το ΕΑΓΜΕ, ο κ. Μιχαλάκης ανέφερε πως το πιο άμεσο είναι η μελέτη της ευστάθειας των πρανών στο συγκεκριμένο σημείο της βραχόπτωσης ώστε άμεσα να γίνει κατανοητό αν και ποια τεχνικά μέτρα υποστήριξης του εδάφους πρέπει να υπάρξουν.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη και πιο λεπτομερής χαρτογράφηση ολόκληρης της περιοχής ώστε να ακολουθήσουν συγκεκριμένες προτάσεις προστασίας.

Ανάλογα περιστατικά είναι βέβαιο πως θα συμβούν και στο μέλλον, υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης και έτσι τελικά το μόνο που μπορεί να δώσει λύση σε αυτή την προβληματική κατάσταση είναι η καλύτερη εκτίμηση κινδύνου σε περιοχές όπως η Αγιά Φωτιά ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε θέση να αρχίζουν να «συμμαζεύουν» τα προβλήματα με ανάλογες παρεμβάσεις.

ακουστε (εδώ)

15

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.