Είναι η στιγμή να αναγεννηθεί η έννοια και οι αξίες του κοινωνικού κράτους

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Το νέο κοινωνικό κράτος αποτελεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν αναζητείται σε ένα λιγότερο κοινωνικό κράτος με εξασθένιση των  δικαιωμάτων όπως αναφέρει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία.

Αντίθετα κατανοεί τους εργαζομένους ως ανθρώπινο και παραγωγικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στην νέα οικονομία, τη τεχνογνωσία, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, την δημογραφία, τα φορολογικά έσοδα και μέσω αυτών να απολαμβάνουν μια σταθερή, ποιοτική απασχόληση καθώς και τις  διάφορες κοινωνικές παροχές .

Είναι γνωστό, ότι το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας υπήρξε το κύριο σύνθημα του σοσιαλισμού,  όπου οι βασικές του αρχές είναι οι ακόλουθες:

  • Η αρχή της ισότητας, η πρόσβαση για ίση ανάγκη.
  • Η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναλογικής κατανομής βαρών.
  • Η αρχή της καθολικότητας, με τη συμμετοχή στα οφέλη όλου του πληθυσμού.

Η συνύπαρξη αυτών των τριών αρχών είναι απαραίτητη, καθώς η ακύρωση μιας από αυτές ακυρώνει αυτόματα και τις άλλες δύο. Η Κυβέρνηση αντί να δίνει προτεραιότητα στην βελτιστοποίηση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων ασκώντας μια δυναμική κοινωνική πολιτική εξασφαλίζοντας την κοινωνική ασφάλιση, ανατρέπει τα καθεστώτα που ίσχυαν τα τελευταία 40 χρόνια με επιδόματα «ελεημοσύνης» μετατρέποντας το ‘κοινωνικό κράτος» σε «προνομιακό κράτος».

Αυτό όμως που αποτελεί κύριο πλήγμα στο κράτος πρόνοιας, το οποίο συρρικνώνεται, ακυρώνεται βασικά η αρχή της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και λαμβάνει χώρα  η μορφή ενός προνομιακού κράτους, όχι του κοινωνικού κράτους, που διασφαλίζει την ελάχιστη προστασία των πολιτών.

Αυτό βέβαια συμβαίνει όχι μόνο στην κοινωνική προστασία (πρόνοια, ιατρική περίθαλψη, ασφάλιση) αλλά  και σε άλλες κοινωνικές παροχές κλπ.  Γι΄ αυτό λοιπόν πρέπει να προστατευθεί το κοινωνικό κράτος, αλλιώς τείνει να ακυρωθεί.

Τελειώνοντας όσον αφορά  στην «πρώτη φορά Αριστερά», που με υποσχέσεις περί «σκισίματος» των Μνημονίων, κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία, βλέπουμε πως από την αρχή της διακυβέρνησής του με την Καραμανλική δεξιά, ξεκίνησε να εφαρμόζει με δόλο, τα εντελώς αντίθετα από τα όσα κατά καιρούς κατήγγελλε, ξεχνώντας έτσι αρχές και ιδεολογίες με μοναδικό σκοπό να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία ισοπεδώνοντας με αυτό το τρόπο το «κοινωνικό κράτος» αντικαθιστώντας το σε  «προνομιακό κράτος»…

Είναι η στιγμή, πλέον, να αναγεννηθεί η έννοια και οι αξίες του κοινωνικού κράτους με μόνο στόχο οι νέοι αυτής της χώρας να ζήσουν καλύτερα από τους πατεράδες τους…

thecaller.gr

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.