Δ. Τζανακόπουλος: «Ταξικά μονομερής και αντιπεριβαλλοντική η πολιτική της ΝΔ»


Reading time: 16 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 5 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Κύρια σημεία παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή A΄ Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για το Περιβάλλον.

«Ταξικά μονομερής και αντιπεριβαλλοντική η πολιτική της ΝΔ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να μετατρέψει αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων πολιτικών στόχων και οικονομικών συμφερόντων». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει βρει ευκαιρία να «εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και συνολικά της δημόσιας ζωής». Σημείωσε ότι ενδεικτικά της αντίληψης και των πρακτικών διακυβέρνησης της ΝΔ είναι «τα δώρα των 20 εκατομμυρίων σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση «βρίσκει ευκαιρία για μια πολιτική πλήρους απορρύθμισης και αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας, της οικονομίας, αλλά και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ως προς την αγορά εργασίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ασκεί μια ακραία, ταξικά μονομερή πολιτική όπου εργαζόμενοι με απόφαση της κυβέρνησης από τη μια μέρα στην άλλη εργαζόμενοι μετατρέπονται σε άνεργους επιδοματούχους, θεσμοθετείται η αρχή «μισή δουλειά-μισός μισθός», δεν υπάρχει καμία προστασία από τις απολύσεις, σε αντίθεση με αυτά που ψευδώς ισχυρίζονται ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης, ενώ υπάρχουν τεράστια τμήματα του εργαζόμενου πληθυσμού όπως οι εποχικοί, οι καλλιτέχνες, οι μερικώς απασχολούμενοι που δεν καλύπτονται από κανένα μέτρο».

Ως προς την οικονομία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει την αυθόρμητη κίνηση της ύφεσης να κανιβαλίσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ένα στρατηγικό σχέδιο «να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για μια βαθιά αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων». Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση «ενώ δεν πήρε το γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξη όπως την καλούσε να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ» την ίδια στιγμή «έχει δαπανήσει έξι δισεκατομμύρια από το μαξιλάρι». Υπογράμμισε ότι η αναξιοπιστία του κ. Σταϊκούρα προκύπτει και από το γεγονός «ο Υπουργός Οικονομικών έχει δώσει άλλα νούμερα για την ύφεση στη δημοσιότητα στην Ελλάδα, ύψους 4,7% ενώ στο κείμενο που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ύφεση ύψους 7,9%».

Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μια συνολική και ακραία απορρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.» Ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να μηδενίσει το κοντέρ στην περιβαλλοντική νομοθεσία επικαλούμενη τα γραφειοκρατικά βάρη. Και έτσι κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή απορρυθμιστικού χάους: με τους δασικούς χάρτες, με τις ασφυκτικές προθεσμίες στη δημόσια διοίκηση και την εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών, με τις χαριστικές ρυθμίσεις στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, με τη ζωνοποίηση των περιοχών Natura, και με την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των περιοχών Natura».

Σημείωσε δε, ότι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι «θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια τεχνολογία εξουσίας για να μπορεί να κάνει ειδικές διευθετήσεις εξυπηρέτησης συμφερόντων. Με αυτήν την τεχνολογία έφερε η ΝΔ τη χώρα στην καταστροφή το 2010. Διότι μόνο μέσω της απορρύθμισης μπορεί να εξυπηρετήσει τα φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Υπουργός έκανε αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ με διαστρεβλώσεις και ψέματα. Ως προς τους δασικούς χάρτες, επικαλέστηκε ότι υπάρχουν 170.000 αντιρρήσεις και επικαλείται αυτό το πρόβλημα για να ακυρώσει την μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών. Έτσι θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς δασικούς χάρτες».

Ως προς τις περιοχές Natura ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «αντί, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να κρίνονται ad hoc οι δραστηριότητες στις περιοχές Natura, η κυβέρνηση έκανε μια γενική συνταγή όπου λέει ότι σε όλες τις περιοχές Natura επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες».

Ως προς τις άδειες για υδρογονάνθρακες ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «στη μοναδική άδεια που χορηγήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε τα Ιόνια νησιά δεν υπάρχει οικόπεδο που να βρίσκεται σε περιοχή Natura».

Ν. Βούτσης: Να αποσυρθεί άμεσα το “περιβαλλοντοκτόνο” νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Ομιλία του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Να αποσυρθεί άμεσα το “περιβαλλοντοκτόνο” νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

• Απίστευτη και αδικαιολόγητη εμμονή σε θέσφατα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και σε στερεότυπα που βρίσκονται πίσω από περιβαλλοντικά εγκλήματα και την κλιματική κρίση, την οποία αντιμετωπίζουμε.

• Πλήρης αδυναμία και έλλειψη ορίζοντα από την πλευρά της Κυβέρνησης στο να απαντηθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα καλείται να δει με «καινούργιο» μάτι και νέα προοπτική τα σύγχρονα και μελλοντικά επίδικα για το περιβάλλον.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ:

https://www.facebook.com/nikos.voutsis.1/videos/1948210171981276/

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ (από τα πρακτικά της Βουλής):

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν για να διευκρινίσουμε κάτι που αφορά την πρωινή διαδικασία και από την εξέλιξη της διαδικασίας το πρωί για τη συζήτηση επί της ουσίας, φάνηκε ότι είναι προδήλως αντισυνταγματικά μία σειρά από άρθρα του νομοσχεδίου και άρα ήταν μία πάρα πολύ χρήσιμη διαδικασία, η οποία πιστεύω ότι κατέδειξε ακριβώς τον πυρήνα της προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση πέραν του Συντάγματος να νομοθετήσει, με μόνο πρόκριμα και τεκμήριο μία εξαιρετικά λαθεμένη αντίληψη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι από την πλευρά μας –καθώς ποτέ δεν ετέθη ζήτημα διακοπής των εργασιών της Βουλής- μπήκε ζήτημα ευθύτατα ότι, εφόσον επανεκκινεί η χώρα στη δεύτερη φάση που βρισκόμαστε, ίσα ίσα το παράδειγμα έπρεπε να το δώσει η Βουλή επανεκκινώντας είτε κατ’ αναλογία με τα θερινά Τμήματα είτε με θερινά Τμήματα, καθώς πλέον έχουμε Μάιο, δηλαδή με εκατό βουλευτές αντί των εξήντα τελικά που αποφασίστηκε να λειτουργήσει κανονικά. Αυτή ήταν η θέση μας.

Προηγούμενα είμαι σίγουρος ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν ήξερε το θέμα. Γι’ αυτό αναφέρθηκε και γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος να το πω. Η δημοκρατική επιμονή εκ μέρους του εισηγητού και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει η διαδικασία κατά τον Κανονισμό –γιατί μόνο έτσι έπρεπε να γίνει, δηλαδή δι’ εγέρσεως των Βουλευτών- προφανώς δεν είχε μέσα της το αριθμητικό κριτήριο. Δηλαδή πάντοτε διά της εγέρσεως των Βουλευτών τεκμαίρεται κιόλας, με βάση ποιων κομμάτων εγείρονται οι Βουλευτές, η πλειοψηφία.

Αλίμονο, εάν υπήρχε διάθεση με κόλπο, όπως ειπώθηκε πριν από λίγο –λυπάμαι-, να υπάρξει μία άλλη πλειοψηφία δι’ αυτού του τρόπου. Δεν είναι έτσι. Αντίθετα, ήταν λάθος και δημιουργεί λάθος προηγούμενο, κακό προηγούμενο, για το μέλλον και για κρίσιμες φάσεις, εφόσον έρθουν, τελικά η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε.

Θέλω να σας πω δε –και προς τη Νέα Δημοκρατία απευθύνομαι- όταν αποφασίστηκε να λειτουργήσει η Βουλή από εδώ και πέρα με εξήντα Βουλευτές, αυτό δεν σημαίνει πως ανάλογα με το πόσες μέρες κρατά ένα νομοσχέδιο, αυτοί οι Βουλευτές διαιρούνται διά του δύο, διά του τρία κ.οκ. Το λέω ευθέως. Κακώς δεν ήσασταν τριάντα δύο –ή πόσοι σας αναλογούν- το πρωί. Είναι άλλο οι ομιλητές, παραδείγματος χάρη ότι επτά θα μιλήσουν σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και επτά αύριο και αντιστοίχως περισσότεροι από τη Νέα Δημοκρατία ή από τα άλλα κόμματα, και άλλο ότι μέσα στη Βουλή σήμερα έπρεπε να ήμασταν οι εξήντα, όπως είχε οριστεί!

Ήταν τόσο αυθαίρετο αυτό και σωστά ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος είναι πάρα πολύ έμπειρος ως Πρόεδρος δεν το είπε δημοσίως, αλλά το υπέδειξε στον κ. Τζανακόπουλο. Αναφέρομαι σ’ αυτά και χάνω τον χρόνο μου. Η κ. Μπακογιάννη προηγούμενα προφανώς –επαναλαμβάνω- λόγω του ότι δεν γνώριζε αυτό το ζήτημα είπε το πρωί ότι η Αντιπολίτευση θέλει να κάνει ένα αντιδημοκρατικό κόλπο, δηλαδή ότι ήρθαν όλοι που δεν δικαιούντο να έρθουν. Προφανώς δικαιούντο να έρθουν όλοι απ’ όλα τα κόμματα. Από τη Νέα Δημοκρατία προφανώς δεν είχε γίνει αντιληπτό αυτό και ήρθαν οι μισοί. Δεν θα άλλαζε κάτι στο αν πηγαίναμε πραγματικά με τα βήματα του δημοκρατικού Κανονισμού γι’ αυτά τα πράγματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, πραγματικά αναλύθηκαν και από τους εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης, τους εισηγητές ιδιαίτερα και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια αυστηρή κριτική και εναντίωση μ’ αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, όπως έχει αναφερθεί. Εγώ δεν θέλω να επαναλάβω αυτά και ούτε θέλω να επαναλάβω πραγματικά το καινοφανές, ότι μετά από τόσους μήνες διαβούλευσης ήρθε ένα διπλάσιο νομοσχέδιο, όπου και στην πρώτη του μορφή, δηλαδή στο μισό νομοσχέδιο, αλλά και στο τελική του μορφή το σύνολο όλων των μορφών των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και των αρχών είναι εναντίον. Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ανεξάρτητη αρχή και έχει λόγο σε σχέση μ’ αυτά τα ζητήματα, όπως και άλλες αρχές. Έχουν κάνει μια σειρά εμπεριστατωμένων και τεκμηριωμένων κριτικών.

Επίσης, δεν αναφέρομαι σ’ αυτά που με σαφήνεια ή υπαινικτικά εντοπίζονται και επισημαίνονται αναλυτικά σε σχέση με άρθρα του νομοσχεδίου από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής, σε έναν τόμο που μας δόθηκε. Επαναλαμβάνω ότι αυτά αναλύθηκαν, ειπώθηκαν, κατατέθηκαν κι είμαι σίγουρος ότι και μέχρι αύριο θα τεκμηριωθούν περισσότερο για να εμπεδώσουν την ανάγκη να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Είναι ζήτημα της Κυβέρνησης να το κάνει μέχρι αύριο αυτό.

Θέλω να βάλω μια επιπλέον πτυχή, πολύ σοβαρή, κατά τη γνώμη μου, με βάση την οποία η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε φέρει αυτό το νομοσχέδιο με την προετοιμασία που έγινε και με τις ενστάσεις που είχε σήμερα -όχι απλά σήμερα, ίσως για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- προς συζήτηση και προς νομοθέτηση στη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην προηγηθείσα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων πριν από μερικές μέρες ο κύριος Πρωθυπουργός με την πρωτομιλία του και τη δευτερομιλία του σε κάτι ήταν πάρα πολύ σαφής, που δεν ήταν καν δημιουργική ασάφεια, στο «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό, αν θέλετε, είναι ένα στοιχείο σε σχέση με τις προβλέψεις, σε σχέση με την τεράστια αβεβαιότητα που υπάρχει για το είδος του ιού και των συμπαρομαρτούντων σε όλα τα επίπεδα διεθνώς, παγκοσμίως, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, για το τι έρχεται, για το ποιες θα είναι οι συνέπειες. Όμως, δεν δεσμεύτηκε. Βεβαίως, την ίδια μέρα -και αυτό μας προκάλεσε κατάπληξη- έστειλε η Κυβέρνηση κάποιους υπολογισμούς –έχει τους δικούς της- για 4,9% ύφεση, για ανεργία 19,9% κλπ. Μένει ο γρήγορος χρόνος να δούμε τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή δεδομένα και που θα πάει και πως θα ισορροπήσει αυτή η κατάσταση σ’ αυτή τη δεύτερη και τρίτη φάση σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη.

Πολύ σωστά, λοιπόν, αποδέχθηκε, απ’ ό,τι φαίνεται, και ο Πρωθυπουργός την πρόκληση που δυο φορές έχει κάνει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι οτιδήποτε παραπάνω από 4%, αφού και ο ίδιος συμπαρατάχθηκε με τη βασική πρόβλεψη του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδας, θα είναι κάτι το οποίο θα προέρχεται από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ή που θα ακολουθήσει η παρούσα Κυβέρνηση. Το κρατάμε αυτό δίπλα. Πλην, όμως, κρατάω θετικά, για να αξιοποιήσω στη σκέψη μου την οποία θα σας πω, τη γενική αβεβαιότητα που κατατέθηκε και η οποία είναι εύλογη. Και δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι οργανισμοί μιλάνε για ποσοστά τα οποία απέχουν μεταξύ τους πολλαπλασίως για την ύφεση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για το οικονομικό κλίμα κλπ.

Θα έλεγα, λοιπόν, το εξής: Έχουμε συνειδητοποιήσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι και όλες εδώ μέσα και όλες οι πολιτικές παρατάξεις ότι είναι προφανές ότι καθώς βρεθήκαμε και βρισκόμαστε μέσα σ’ αυτή την κρίση αυτού του εύρους κι αυτού του βάθους, θα πρέπει να ψαχτούμε για το πως θα υπάρξει αντιμετώπιση, με βάση πια πρότυπα, ποιες αξίες, ποιες κατευθύνσεις σε πράγματα που θεωρούντο μέχρι τώρα θέσφατα για την οικονομική πολιτική, για το παραγωγικό μοντέλο, για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και για τις παρακινδυνεύσεις για επιπλέον υγειονομικές κρίσεις, για την κλιματική κρίση, που πριν μερικούς μήνες ήταν το πρώτο ζήτημα με βάση το οποίο γινόταν και η συζήτηση στην Ευρώπη. Όλοι νομίζω το κάνουν ήδη, όπως κάποια διανοητικά φόρα και πολιτικές παρατάξεις και κράτη.

Αυτά όλα δημιουργούν ένα πεδίο προγραμματικών αποκλίσεων, συγκλίσεων, διερευνήσεων. Οι διερευνήσεις –επαναλαμβάνω- είναι διανοητικές και με βάση δεδομένα τα οποία θα πρέπει να δει η ανθρωπότητα με καινούριο μάτι, με καινούρια οπτική και όχι στη βάση των στερεοτύπων με βάση τα οποία φτάσαμε στην κρίση. Ήταν αυτό που λέγαμε για το πως έφτασε στην κρίση και τη χρεοκοπία η χώρα ώστε να μην βγούμε ύστερα και ακολουθηθούν τα ίδια μοντέλα.

Δεν θα επαναλάβω αυτά που προηγούμενα είπε ο Γραμματέας του ΚΚΕ. Και στις επιτροπές και εδώ αναλυτικά και τεκμηριωμένα ανάφεραν οι εισηγητές των κομμάτων, ο εισηγητής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στις ενστάσεις, στις απορρίψεις που υπήρχαν και τον Οκτώβρη και τον Φλεβάρη. Τώρα, όμως, που όλοι υποτίθεται πως θα έπρεπε να ψαχνόμαστε, πώς δικαιολογείται αυτή η απίστευτη, κυριολεκτικά, απροσχημάτιστη εμμονή σε νεοφιλελεύθερα δόγματα και στερεότυπα σε σχέση με το τι είδους ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει, ποια πρέπει να είναι η σχέση του ανθρώπου με τη φύση –μιλάμε για την Ελλάδα- ποιο πρέπει να είναι το τουριστικό προϊόν για την Ελλάδα, ποια πρέπει να είναι η χημεία και το μείγμα της οικονομίας μας, προς τα που να αναπτυχθεί, σε ποιες κατευθύνσεις; Είναι κολοσσιαία ζητήματα τα οποία όχι απλά τα ψάχνουν τώρα όλοι, αλλά προφανώς παίρνουν και τις πολιτικές τους θέσεις, τις πολιτικές τους κατευθύνσεις.

Από την πλευρά μας έχει διαμορφωθεί και ένα πρόγραμμα και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε κλίμακα Ευρώπης να υπάρξει μια ουσιαστική σύγκλιση με τις δυνάμεις των σοσιαλιστών ή των πρασίνων που έχουν θέσει τέτοια ζητήματα μ’ αυτές τις ευαισθησίες, από πριν κιόλας. Δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή; Δεν χρειάζεται μια νέα οπτική; Δεν είναι απλά το «πράσινο» deal και απλά η πραγματική εκφορά ενός λόγου και η εφαρμογή αποφάσεων των προηγούμενων διασκέψεων τις οποίες ο κ. Τράμπ έχει ρίξει στα σκουπίδια. Αυτά όλα είχαν τεθεί και προ της πανδημίας σαν ζητούμενα. Ήταν το corpus και το εφόδιο με βάση το οποίο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ΜΚΟ, όλοι είχαν αντίρρηση για το παρόν νομοσχέδιο, για τις αδειοδοτήσεις, για τον τρόπο που γίνονται.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης της ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ολοκληρώνω σε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Εδώ τίθενται από την αρχή ζητήματα και ερωτηματικά σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ποιο παραγωγικό μοντέλο, ποια η σχέση με τη φύση, ποιες οι κατευθύνσεις μιας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, τι είδους τουρισμός, τι είδους πρότυπα ζωής, τι είδους κατανάλωση, τι είδους τρόφιμα, ποιος είναι ο ρόλος του πρώτου παραγωγικού μοντέλου;

Αυτά όλα πού πηγαίνουν; Είναι σαν να κλείσατε τη στρόφιγγα, κλείσατε έναν διακόπτη τη μέρα που ξεκίνησε η επικινδυνότητα της πανδημίας, πριν και από το lockdown, και επανέρχεστε τώρα με βιαστικό τρόπο -ονομάστηκε και αντιδημοκρατικός τρόπος μιας εκβίασης λειτουργίας της Βουλής με έναν τέτοιο τρόπο- για να επαναφέρετε τι; Τι είπατε; Ποιο ήταν το βασικό στοιχείο της σκέψης που καταθέσατε το πρωί, κύριε Υπουργέ; Επανεκκίνηση της οικονομίας.

Άρα, λέτε ότι όλα αυτά, τα οποία ήταν τα θέσφατα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αυτά που ζήταγε ο ΣΕΒ τα προηγούμενα χρόνια και σε σύγκρουση με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλετε, με τους Πράσινους κ.λπ., πρέπει τώρα επειγόντως μέσα στην κρίση, πριν δοκιμάσουμε την δεύτερη φάση, να νομοθετηθούν, διότι είναι μονόδρομος για να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία.

Με όλες προφανώς, λοιπόν, τις στρεβλώσεις, τις επικινδυνότητες, τα ερωτηματικά που συνοδεύουν την απλή σκέψη όλων μας, συλλογικά και ατομικά, για το τι έφερε και για το πώς είμαστε υποχρεωμένοι να ανταπεξέλθουμε και να ανταποκριθούμε στα καινούρια μεγάλα ζητήματα που μπαίνουν, τα οποία προφανώς θα έχουν ανατροπές -και για τις εξορύξεις και για το ενεργειακό μείγμα και για όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε το πρωί ως κεφάλαια και τα οποία συμπεριλαμβάνονται εκεί μέσα, όπως και για τη NATURA, τις ΑΠΕ, τις αδειοδοτήσεις και για τον ρόλο του δημοσίου- αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα. Κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά αισθάνθηκα την ανάγκη, γονιμοποιώντας τη συζήτηση που έχει γίνει μέχρι τώρα, να το θέσω ευθέως, ευθύτατα, διότι δείχνει ότι αυτό «το βλέπουμε και κάνουμε» δεν έχει να κάνει μόνο με την αίσθηση που έχει ο Πρωθυπουργός -κατά τη γνώμη μου δικαίως ως προς αυτό-, ότι υπάρχει μια ισχυρή αβεβαιότητα ως προς τα μεγέθη, αλλά έχει να κάνει και με μια εμμονή, απίστευτη και αδικαιολόγητη, σε θέσφατα και σε στερεότυπα που οδήγησαν μέχρι εδώ που οδήγησαν και σίγουρα δεν απαντάνε στα νέα προβλήματα με βάση τα οποία πρέπει η ανθρωπότητα, αλλά και ο λαός μας να πορευτεί.

Ευχαριστώ.

Ν. Παππάς: «Άλλη ύφεση προβλέπει ο Μητσοτάκης, άλλη ο Σταϊκούρας. Με ποιο σενάριο σχεδιάζεται η αντιμετώπιση της κρίσης;»

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, με αφορμή την αναφορά Μητσοτάκη στο CNN για το ύψος της ύφεσης

«Άλλη ύφεση προβλέπει ο Μητσοτάκης, άλλη ο Σταϊκούρας. Με ποιο σενάριο σχεδιάζεται η αντιμετώπιση της κρίσης;»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN ότι η ύφεση ενδέχεται να ανέλθει στο 10%.

Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή απέφυγε να κάνει πρόβλεψη.

Ο κ. Σταϊκούρας προβλέπει ύφεση 4,7% όταν βγάζει ανακοινώσεις εντός Ελλάδας και ως 7,9% όταν απευθύνεται στην Ε.Ε.

Αλήθεια, με ποιο σενάριο γίνεται ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της κρίσης; Αν γίνεται, δηλαδή.

– Επισυνάπτεται το σχετικό απόσπασμα με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ύφεση.

Ε. Αχτσιόγλου: “Βρισκόμαστε μπροστά σε οριζόντια μείωση μισθών με κυβερνητική επιλογή”

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Βρισκόμαστε μπροστά σε οριζόντια μείωση μισθών με κυβερνητική επιλογή”

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία οριζόντια μείωση μισθών με κυβερνητική επιλογή», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5”. «Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας παρατείνεται και το νέο σχήμα εκ περιτροπής εργασίας που θεσμοθέτησε ο κ. Βρούτσης καθίσταται μόνιμο και γενικεύεται, πράγμα που σημαίνει μισή εργασία με το 50% του μισθού», σημείωσε.

«Η ΝΔ έχει κάνει από την αρχή μία πολύ συνειδητή επιλογή: να αλλάξει την ποιότητα των σχέσεων εργασίας ενισχύοντας την εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Αντί να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται για να διατηρήσουν τις σχέσεις εργασίας όπως ήταν πριν από την κρίση, δίνει κίνητρο για εκ περιτροπής εργασία. Αυτό οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών. Μάλιστα, χωρίς καν προστασία για τον κατώτατο μισθό, θα μιλάμε για θεσμοθέτηση ενός νέου υποκατώτατου μισθού», υπογράμμισε.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, ακόμα, ότι «με απόφαση του υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές στο καθεστώς εργασίας (αναστολές, εκ περιτροπής, ωράρια), παρά μόνο εκ των υστέρων στο τέλος του μήνα. Αλλά η εκ των υστέρων δήλωση δεν είναι δήλωση, γιατί δεν επιτρέπει τον έλεγχο. Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μία γκρίζα ζώνη στην αγορά, όπου στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποιος δουλεύει σε μία επιχείρηση, για πόσο δουλεύει και για πόσα λεφτά».

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή δεν είχαν δέσμευση να διατηρήσουν το προσωπικό τους μετά το τέλος του λοκ-ντάουν, ενώ δεν υπήρξε ούτε πραγματική οικονομική στήριξή τους με “ζεστό” χρήμα».

Για τις συστάσεις του ΣΕΒ περί μονιμοποίησης των μέτρων της κυβέρνησης τόνισε ότι «η αντίληψη του ΣΕΒ είναι αποτυπωμένη στην κυβερνητική πολιτική. Τα όσα εκφράζει ο ΣΕΒ πάρα πολύ γρήγορα γίνονται κυβερνητικά μέτρα. Η συνταγή της κυβέρνησης και του ΣΕΒ μοιάζει πάρα πολύ με τη συνταγή της περιόδου 2012 – 2014. Αυτά τα σχήματα οδήγησαν σε έκρηξη της ανεργίας και στη γενιά των εργαζόμενων φτωχών». Η ΝΔ, πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου, «θεωρεί τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων τροχοπέδη για την ανάπτυξη, πιστεύει ότι αν συμπιεστούν η εργασία και οι μισθοί θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, αυτές οι συνταγές είναι ανεδαφικές και αποτυχημένες».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι ένα νομοτελειακό γεγονός, εξαρτάται πάρα πολύ από το τι μέτρα πήρε ή δεν πήρε η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό εμείς επιμέναμε να υπάρχει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο για να προλάβουμε τις συνέπειες της ύφεσης. Να δοθεί δηλαδή χρήμα για τη στήριξη των μισθών, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το “παράθυρο” αυτό κλείνει, οι μέρες του τελειώνουν και τώρα πια βρισκόμαστε μπροστά στις συνέπειες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ύφεση και η ανεργία θα είναι μεγάλη, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια άλλη πολιτική, με αυτή την έννοια φέρει τη σφραγίδα αυτής της κυβέρνησης».

Δήλωση του Ε. Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα στην Βουλή, στη συζήτηση της ερώτησης για την μεσαία τάξη, λίγο πολύ ο κ. Σταικούρας με κατηγόρησε για ελιτισμό. Που είναι κάτι σαν να σε κατηγορεί ο Σκρουτζ Μακ Ντακ για τσιγκουνιά.

Η βασική μας διαφορά είναι εγώ προσπάθησα να εκφράσω την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για το πως θα αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης και ο κ. Σταικούρας προσπάθησε να εκφράσει την αγωνία της αυτοδικαίωσής του.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ό,τι κάνει η ΝΔ είναι το βέλτιστο και το βέλτιστο μόνο η ΝΔ το κάνει. Και άρα ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή πλεύσης, δεν χρειάζεται να ενσωματώσει καμία ιδέα ή πρόταση από άλλο χώρο.

Εδώ το βίντεο της συζήτησης στη Βουλή για την ερώτηση για την μεσαία τάξη:

Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» και στην εκπομπή του Ν. Ξυδάκη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου, παρέμβαση στην εκπομπή του Νίκου Ξυδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», με αφορμή την Ημέρα Δράσης #save_art από τον «105,5 Στο Κόκκινο» και την «Αυγή» για τη στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Κ. Νοτοπούλου: «Χωρίς τέλος ο εμπαιγμός των χιλιάδων εργαζομένων στον χώρο του επισιτισμού- τουρισμού»

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Χωρίς τέλος ο εμπαιγμός των χιλιάδων εργαζομένων στον χώρο του επισιτισμού- τουρισμού»  

Δήλωση της τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των εργαζομένων και κυρίως στον επισιτισμό -τουρισμό είναι μέτρα προσωρινά που δεν υπαγορεύτηκαν βάσει κάποιας στρατηγικής, αλλά της συνήθους τακτικής του «βλέποντας και κάνοντας».

Η Κυβέρνηση παριστάνει ότι ξέχασε το αυτονόητο ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων απαιτεί και την αυτονόητη παράταση των επιδομάτων ανεργίας και της ειδικής αποζημιώσεως των 800 ευρώ.

Χιλιάδες συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμα μια φορά σε καθεστώς αβεβαιότητας για το μέλλον τους και φόβου για την επιβίωσή τους, καθώς έληξε η δίμηνη παράταση καταβολής των επιδομάτων ανεργίας και ειδικής αποζημιώσεως.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους συμπολίτες μας και να παρατείνει άμεσα την χορήγηση των ανωτέρω για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να πράξουν το αυτονόητο για την εξασφάλιση της  επιβίωσης και των θέσεων εργασίας τόσων χιλιάδων εργαζομένων.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.