Δύο παιδιά κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους στη Χρυσή, μήπως πρέπει ν’ ασχοληθεί κάποιος;

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Αυγούστου 2021 by manos (seo)-admin

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η νήσος Χρυσή, επανέρχεται στην επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο και με ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη να υπενθυμίζει τις πραγματικές ανάγκες, τα προβλήματα και τις συνθήκες που χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σε κάθε τους επίσκεψη.

Να θυμίσουμε πως φέτος στη Χρυσή δεν λειτουργεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, και έτσι ο κάθε επισκέπτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος ώστε στην επίσκεψή του να έχει μαζί του τα απαραίτητα για την παραμονή σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν να αγοράσει να φάει ή να πιεί κάτι, αλλά ούτε και να βρει μια ομπρέλα θαλάσσης για λίγη σκιά, αφού όλα αυτά, για διαφορετικούς λόγους, απαγορεύονται.

Έτσι την περασμένη Τετάρτη εκατοντάδες επισκέπτες οι οποίοι περίμεναν σχεδόν μια ώρα κάτω από τον ήλιο ώστε να αναχωρήσουν ο καθένας με διαφορετικό πλοίο για την Ιεράπετρα, είδαν δύο αδέρφια να χάνουν τις αισθήσεις τους, να μένουν σχεδόν χωρίς παλμούς, και ένα γιατρό που τυχαία βρισκόταν δίπλα τους να κάνει ότι μπορεί για να τα επαναφέρει.

Πρόκειται για τον Πέτρο Σφυράκη, γνωστό καρδιοχειρούργο με καταγωγή από τα Σχινοκάψαλα Ιεράπετρας, με θητεία στο εξωτερικό, πρώην διευθυντής μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο και πλέον καρδιοχειρούργος στο Νοσοκομείο Metropolitan στην Αθήνα, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για την περιπέτεια που πέρασε.

Ο κ. Σφυράκης ανέφερε πως αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη Χρυσή μετά από 20 χρόνια και οι συνθήκες που αντιμετώπισε ήταν απαράδεκτες, επικίνδυνες, και βέβαια έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή δύο αδερφιών.

Όπως λέει πρόκειται για δύο κορίτσια ηλικίας 14-15 ετών με καταγωγή από την Ολλανδία τα οποία με τους γονείς τους βρέθηκαν στη Χρυσή και την ώρα της αναχώρησης, νωρίς το απόγευμα, ανάμεσα σε μια τεράστια ουρά επισκεπτών άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα.

Αρχικά το ένα κορίτσι λιποθύμησε, με τον κ. Σφυράκη που βρισκόταν πολύ κοντά του να προσπαθεί να το συνεφέρει και μόλις τα κατάφερε λιποθύμησε και το δεύτερο κορίτσι. Τα κορίτσια όπως λέει είχαν σχεδόν μηδενικούς παλμούς, ενώ λίγο αργότερα όταν συνήλθαν μπήκαν μέσα σε ένα από τα σκάφη και λίγο αργότερα έχασαν ξανά τις αισθήσεις τους.

Ο κ. Σφυράκης τόνισε πως το πλήρωμα του πλοίου βοήθησε όσο μπορούσε ώστε τα κορίτσια να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής είχαν συνέλθει τελείως και ο ίδιος έκρινε πως δεν χρειάζονταν επίσκεψη στο Νοσοκομείο ώστε να ζητήσει βοήθεια.

Αιτία της λιποθυμίας φαίνεται πως ήταν η έντονη αφυδάτωση των κοριτσιών αλλά και το γεγονός πως πιθανότατα δεν είχαν φάει τίποτα για ώρες, κάτι το οποίο ο κ. Σφυράκης χαρακτήρισε αδιανόητο να συμβαίνει.

Για το θέμα πήρε ηθέση και ο Μάκης Δημογεροντάκης, επιχειρηματίας του τουρισμού που για δεκαετίες έχει δραστηριοποιηθεί στη Χρυσή, αναφέροντας πως η φετινή κατάσταση είναι πρωτοφανής, και ανεξάρτητα από το καθεστώς νομιμότητας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να παρέχονται έστω τα βασικά σε κάθε επισκέπτη.

Με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και καθαριότητας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στη Χρυσή και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας ώστε να προχωρήσει το Διαχειριστικό Σχέδιο (Διαβάστε ΕΔΩ όσα προβλέπονται από το σχέδιο διαχείρισης) που είχε δημιουργηθεί με την πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη και τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Πέρα από αυτό, όπως λέει ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη Χρυσή πέρα από το να διαχειρίζεται τα απορρίμματα, και έτσι μόνη λύση παραμένει η ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου και όλα όσα αυτό προβλέπει ώστε τελικά να μπορούν να γίνονται νόμιμα παρεμβάσεις πάνω στη Χρυσή προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσο και των επισκεπτών.

Για το θέμα που προέκυψε έχει ενημερωθεί και η αρμόδια διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη από την οποία επίσης αναμένονται απαντήσεις για την πορεία του διαχειριστικού σχεδίου της νήσου Χρυσής.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.