Δωρεάν συνεδρίες από την Ε. Σταράκη για την υποστήριξη στο προσωπικό του Νοσοκομείου Ιεράπετρας


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Οι ψυχοπιεστικές καταστάσεις των ημερών της καραντίνας είναι διαχειρίσημες αρκεί να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο.Το άγχος και ο φόβος για την υγεία επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση και πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αυτός ο φόβος γίνεται ακόμα πιο έντονος στα άτομα που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Πανδημίας.

Μπορεί το coaching να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε και βιώνουμε ορισμένοι από εμάς και να προχωρήσουμε παρακάτω; ‘

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα έδωσε απάντηση η Coach Ελένη Σταράκη που φιλοξενήθηκε στο Ράδιο Λασίθι, με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβε να κάνει δωρεάν συνεδρίες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με  την κ. Σταράκη να αναφέρετε στην πρωτότυπη πρωτοβουλία που πήρε, να κάνει δηλαδή δωρεάν συνεδρίες coaching στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Ιεράπετρας, οι οποίες θα ξεκινήσουν μέσα στον μήνα Μάιο. Οι συνεδρίες θα περιλαμβάνουν τρεις βασικούς άξονες. Την «Διαχείριση ψυχοπιεστικών καταστάσεων» , την «Βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων» και τις «Αρχές ψυχικής ανθεκτικότητας», και όσοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της μέσω της σελίδας της στο Facebook

Αρχικά όπως μας εξήγησε η Coach η συγκεκριμένη προσφορά για να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες αφορούσε το προσωπικό της κλινικής Covid-19 όμως υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες ειδικότητες και πόστα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Αυτό μας δείχνει να καταλάβουμε πως πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας.Μέσα από την επαγγελματική της κατάρτιση θα προσπαθήσει βοηθήσει τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την προσπάθεια τους ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα.

Με τον επιβεβλημένο και αναγκαίο για όλους εγκλωβισμό, υπήρξε ισχυρή η επίδραση του πρόσθετου ελεύθερου χρόνου κάτι που έκανε πολλούς από εμάς να αισθανθούμε άβολα γιατί συνειδητοποιήσαμε κάποιες ανεπάρκειες στη ζωή μας. Μια κατάσταση που δεν ήταν απαραίτητα αρνητική, αφού το «δώρο» του περισσότερου χρόνου οδήγησε σε ένα κρίσιμο σημείο  όπου κληθήκαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο ενδεχόμενο να αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα να μας καταβάλλουν ή να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε τη ζωή μας παρακάτω.

Η φράση «νέα πραγματικότητα» που ακούγεται και γράφεται τον τελευταίο καιρό, για την coach, ως έννοια δεν υφίσταται. Όλη αυτή η κρίση ήταν σαν την μια βελόνα που έσπασε μία φούσκα. Ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται κάποια μέτρα και σταθμά. Ξεχνάμε όμως πως η ίδια η ζωή χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα. Αυτό ήρθε να μας διδάξει η συγκεκριμένη κρίση ,οπότε μιλάμε για μια αναπλαισίωση της πραγματικότητας.

Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν κατά ένα μεγάλο μέρος όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Η συμπεριφορά των παιδιών είναι ο καθρέπτης της στάσης των γονέων του. Αν κάποιο παιδί αισθάνεται φόβο και αβεβαιότητα για την κατάσταση που βιώνουμε είναι επειδή ο γονιός κάτι δεν έχει πράξει σωστά. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν οι γονείς είναι τι αισθάνεται το παιδί τους αυτή τη στιγμή και για ποιο λόγο αντιδράει, τι θέλουν να διδάξουν την συγκεκριμένη στιγμή στο παιδί τους , με ποιο τρόπο και πότε.

Στη συνέχεια η Coach κ. Σταράκη μας μίλησε για τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες και για το πως βίωσαν και βιώνουν τον εγκλεισμό ακόμα σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή την περίοδο αλλά και γιατί οι γονείς ή φροντιστές τους είναι πραγματικοί ήρωες. Ένα πρόγραμμα που μπορούν να παρακολουθήσουν οι γονείς που θα μπορέσει να τους βοηθήσει είναι το «Αντίδραση ή ανταπόκριση» ειδικά για γονείς με παιδιά που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος σε αυτό που πρέπει να σταθούμε είναι στην φροντίδα της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας. Το να αισθανόμαστε δυνατοί και ισορροπημένοι μέσα μας είναι και το μυστικό για να προχωρήσουμε αλλά και όταν υπάρξει αδυναμία να ζητάμε βοήθεια.

Module cannot be rendered as the requested content is not (longer) accessible. Contact the administrator to get access.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.