Δυστυχώς απορρίφθηκε και η ένσταση για να ενταχθεί το έργο «Βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δικτύων» του Δ.Μινώα Πεδιάδας,προϋπολογισμού 2,19 εκ.Ευρώ που έμεινε έξω από το πρόγραμμα Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης.


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 29 Μαρτίου 2023 by energinews (admin)

Δυστυχώς απορρίφθηκε και η ένσταση για να ενταχθεί το έργο «Βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δικτύων» του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, προϋπολογισμού 2,19 εκ Ευρώ που έμεινε έξω από το πρόγραμμα Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη  Κεγκέρογλου, προκειμένου να ενταχθεί το έργο «Βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δικτύων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας» στο πρόγραμμα Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» για μικρά αρδευτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. €, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας υπέβαλε την πρόταση ύψους περίπου 2,19 εκατ.€ με τίτλο «Βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δικτύων Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ωστόσο, η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο αν και συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία δεν εγκρίθηκε και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που εντάχθηκαν και ανακοινώθηκαν πριν από ένα μήνα και στην κατεύθυνση αυτή, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει την ειδική προσφυγή επί των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου για το εν λόγω έργο και στη συνέχεια να ανακοινωθεί η έγκριση του.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα υποδομών εγγείων βελτιώσεων που αποτελεί και αντικείμενο της ερώτησης, υπεβλήθησαν 158 αιτήσεις, η πλειοψηφία των οποίων εγκρίθηκαν.

Σε ότι αφορά όμως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, αν και κατανόησε την παράκληση του κ.Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι η ένσταση που εξετάστηκε από ειδικούς του Υπουργείου δεν μπορεί να γίνει δεκτή αφού:

1)για το 2ο υπόεργο δεν υπεβλήθη εμπρόθεσμη περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά ούτε και εγκεκριμένη μελέτη

2)η ίδια η αίτηση για το έργο ήταν ελλιπής και μη ορθά συμπληρωμένη.

3)δεν υπήρχαν τεύχη δημοπράτησης, τα οποία μάλιστα μοριοδοτούνταν ιδιαίτερα

4)η εφορεία αρχαιοτήτων εξέδωσε με καθυστέρηση την έγκριση

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το 2024 θα επαναληφθεί η πρόσκληση για μικρά έργα και μπορεί να επανυποβληθεί με όλες τις αδειοδοτήσεις, μελέτες και εγκρίσεις. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το 2024 θα υπάρξει πρόσκληση για έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού, στα οποία μπορεί να ενταχθεί το Φράγμα Μπαδιά

που είναι απαραίτητο για την  άρδευση της ευρύτερης περιοχής.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/piqPIIW2PYE

Δέσμευση Υπουργού Πολιτισμού στον Βασίλη Κεγκέρογλου για την «Γαλατιανή Κεφάλα» και άλλους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αλλά για το μέλλον.

Δέσμευση Υπουργού Πολιτισμού στον Βασίλη Κεγκέρογλου για την «Γαλατιανή Κεφάλα» και άλλους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αλλά για το μέλλον.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη  Κεγκέρογλου, για τον απαράδεκτο αποκλεισμό του ανάκτορου του Γαλατά Μινώα Πεδιάδας από την υποψηφιότητα σειριακής εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι η  κατάθεση του  φακέλου υποψηφιότητας (τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για αξιολόγηση και παρατηρήσεις ενώ η επίσημη υποψηφιότητα αναμένεται από το 2024)  για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, 6 μινωικών ανακτόρων και συγκεκριμένα  της  Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας είναι αδιαμφισβήτητα μια θετική πρωτοβουλία αλλά και δράση.

‘Έρχεται σε συνέχεια της αναθεώρησης, το 2014, του Ενδεικτικού Καταλόγου της χώρας μας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και σκοπεί στην ενιαία προστασία των μνημείων, στη ανάδειξη των χαρακτηριστικών τους και στην αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, με την ενιαία προβολή και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών που είναι ζητούμενο και πρέπει να γίνει και πράξη.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Βουλευτής, από τον κατάλογο απουσιάζει, μεταξύ άλλων, το ανάκτορο του Γαλατά που είναι  αρχαιολογικός χώρος της μινωικής εποχής και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλατάς του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Μάλιστα είναι κτισμένο στην κορυφή λόφου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.Χ και ανασκάφηκε την περίοδο 1992-2005 υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Ρεθυμιωτάκη.

Eπειδή πρόκειται για Μινωικό ανάκτορο και επειδή ακριβώς γίνεται λόγος για ένα ολιστικό πλαίσιο ανάδειξης του Μινωικού Πολιτισμού, ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε άμεσες ενέργειες και συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να εγγραφεί  το ανάκτορο του Γαλατά Μινώα Πεδιάδας στη σειριακή εγγραφή των Μινωικών ανακτόρων, στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Επιπλέον, ο κ.Κεγκέρογλου, ζήτησε τη δέσμευση της Υπουργού προκειμένου να  αναληφθούν πρωτοβουλίες για ανάδειξη και αξιοποίηση και των άλλων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Μινώα όπως η Ακρόπολη Σμαρίου, η αρχαία Λύττος, ο Προφήτης Ηλίας κλπ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η Υπουργός Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση του,  ανέφερε ότι στη παρούσα φάση δεν μπορεί να ενταχθεί το ανάκτορο του Γαλατά γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ούτε η χάραξη των δρόμων, ούτε οι χώροι στάθμευσης κλπ που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σειριακή εγγραφή της Γαλατιανής Κεφάλας  στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η διαδικασία της σειριακής εγγραφής είναι δυναμική και μπορεί να διευρυνθεί ο κατάλογος με την ένταξη της Γαλατιανής Κεφάλας στο μέλλον, εφόσον όμως πληρωθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, η Υπουργός δεσμεύτηκε για ενιαίο σχέδιο σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα και την Περιφέρεια Κρήτης- μέσω μάλιστα της διαδικασίας των προγραμματικών συμβάσεων που έχει προτείνει και στο παρελθόν ο κ.Κεγκέρογλου- προκείμενου και οι υπόλοιποί αρχαιολογικοί χώροι να αξιοποιηθούν και να καταστούν επισκέψιμοι, αποτελώντας πόλο έλξης και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας, στο πλαίσιο  μάλιστα της λειτουργίας του νέου διεθνούς αεροδρομίου.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/PY8hppEDj4c

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.