Δυνατότητα στους αγρότες να μην καταβάλλουν φόρο σε κακές χρονιές δίνει η ΕΕ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, η Ευρωβουλή έπεισε το Συμβούλιο της ΕΕ και την Κομισιόν να χαλαρώσουν τον κανονισμό που αφορά στις εθνικές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις προς τους αγρότες, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνταν αθέμιτες πρακτικές.

Πιο εύκολη η παροχή εθνικής ενίσχυσης

Οι ευρωβουλευτές κατόρθωσαν να πείσουν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση των αγροτών σε αποζημιώσεις για σοβαρές μειώσεις εισοδήματος και για απώλειες που προκαλούνται από δυσμενή κλιματολογικά γεγονότα, εκδηλώσεις ζωικών ή φυτικών ασθενειών ή προσβολές από παράσιτα. Το κατώτατο όριο για την ενεργοποίηση αντισταθμίσεων θα μπορούσε έτσι να μειωθεί από 30% σε 20%.

Μεταβατική περίοδος δύο ετών

Παράλληλα Ευρωβουλή και Συμβούλιο συμφώνησαν σε διετή μεταβατική περίοδο, με την τελική απόφαση ωστόσο που θα ορίζει τον συνολικό προϋπολογισμό να υπόκειται σε προσαρμογές ανάλογα με τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό που μένει να συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες. Την Τρίτη 30 Ιουνίου, διαπραγματευτές της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου συνυπέγραψαν ένα προσωρινό κείμενο το οποίο επεκτείνει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίοι αναμένεται να λήξουν στα τέλη του 2020.

Η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2021, θα πρέπει να είναι δύο έτη, συμφώνησαν οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η Επιτροπή πρότεινε αρχικά μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, την οποία και οι δύο συννομοθέτες θεώρησαν ανεπαρκή λόγω των επανειλημμένων καθυστερήσεων με τις μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό και τις στενά συνδεδεμένες συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Το Κοινοβούλιο προώθησε επίσης μέτρα που δίνουν στα κράτη μέλη περισσότερη ευχέρεια στη στήριξη των αγροτών, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Περισσότερος χρόνος για νέα σχέδια για το κλίμα, τη βιολογική και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Πηγή: agronews.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.