«Δυνατότητα» για αυξημένους πόρους για την Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής


0
(0)

Στην ημερίδα με θέμα «Αξιοποίηση των Πόρων της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ – Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη – Προγραμματική περίοδος 2021-7» που πραγματοποιείται στη Λευκωσία συμμετέχει ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα.
Η ημερίδα οργανώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου και στην τοποθέτηση του ο Γ. Αλεξάκης επεσήμανε την μοναδική ευκαιρία που υπάρχει για την αύξηση κατά 8% των πόρων του Ταμείο Συνοχής, για την Ελλάδα, καθώς και αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 2% για την Κύπρο, προκειμένου να ενισχυθεί ο στόχος της ουσιαστικής Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της εξισορρόπησης των ανισοτήτων μεταξύ χωρών αλλά και ευρωπαϊκών περιφερειών.
Ο Γιώργος Αλεξάκης με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη αλλά και του Αντιπροέδρου της CRPM, παρουσίασε το θέμα «Η Πρόκληση των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν τους πόρους των Ταμείων – Εμπειρίες και Καλές Πρακτικές άλλων Παράκτιων Περιφερειών και της Κρήτης».
Ειδικότερα στην ομιλία του ο Γ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στο νέο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και τους 5 νέους στόχους της Πολιτικής Συνοχής :
1) Εξυπνότερη Ευρώπη
2) Πιο πράσινη Ευρώπη, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα
3) Καλύτερα συνδεδεμένη Ευρώπη,
4) Πιο κοινωνική Ευρώπη,
5) Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες.
Ο κ. Αλεξάκης εστιάστηκε στους οικονομικούς πόρους για την Πολιτική Συνοχής και ειδικότερα τους πόρους που προορίζονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα η αύξηση κατά 8 % (από 17,8 σε 19,2 δις €) των πόρων του Ταμείου Συνοχής και η αντίστοιχη αύξηση 2 % για την Κύπρο προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική Περιφερειακή Ανάπτυξη και Εξισορρόπηση των ανισοτήτων τόσο εντός των χωρών όσο και σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Επίσης στην εμπειρία εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στην Περιφέρεια Κρήτης :
1) με τις δυο Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στους Δήμους Ηρακλείου και Χανίων καθώς, και
2) με τις 3 Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στους ΟΤΑ του νησιού μας, και
3) με τα CLLD (ΤΑΠΤοΚ) που διαχειρίζονται οι Ομάδες Τοπικής Δράσης.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας συζητήθηκε η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής την επόμενη Προγραμματική περίοδο υπό το πρίσμα της απαίτησης κατάλληλης τεχνικής και διαχειριστικής επάρκειας από τους ΟΤΑ, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί.
Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η Περιφερειακή Αποκέντρωση αποτελεί κοινή τάση στην Ευρώπη καθώς είναι σαφές ότι η ΕΕ θέλει να αποδώσει στις Περιφερειακές Αρχές ένα ακόμη πιο σημαντικό ρόλο με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων. «Η στόχευση αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει και ξεπεράσει την πολυμορφία στην αρχιτεκτονική των ΟΤΑ τόσο εντός μιας χώρας όσο και από χώρα σε χώρα» – επισήμανε στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *