ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤO ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-OΡΓΑΝΩΣΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται για σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 οι παρακάτω δράσεις:

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

20:00 ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΡΑΚΗΝΑΔΟ
(Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βολίμων)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Κουτσούκος Γιάννης, μέλος ΚΠΕ

ΡΕΘΥΜΝΟ

20:00 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
(Εμμανουήλ Πορτάλιου 23)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Πάνας Απόστολος, Επικεφαλής Αυτοοργάνωσης, Βουλευτής Χαλκιδικής

 

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την ημέρα αυτή στην υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σ΄ αυτόν. Με την πανδημία παρούσα για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά και με τη ρύπανση του πλανήτη να επιδεινώνεται και ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα να αυξάνονται, καθίσταται αναγκαία συνθήκη η οργάνωση δράσεων που θα εξασφαλίζουν την διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη, προάγοντας παράλληλα την ευημερία.

Τα δύο χρόνια πανδημίας ανέδειξαν τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εκτός από την αυτονόητη επιδίωξη της ισότιμης και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης του πολίτη στις δημόσιες δομές, απαιτείται η άμεση αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των δομών Υγείας, με άμεση ενίσχυση και στελέχωσή τους, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχών υγείας για όλους τους πολίτες.

Η υγεία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Οι ανισότητες, οι παραλείψεις και οι αστοχίες στην οργάνωση και τη λειτουργίας του τομέα της υγείας μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες στρατηγικές, με τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών που θα προέρχονται από εθνική συνεννόηση κομμάτων και θεσμικών φορέων και στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο.

Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση.

Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις.

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΠΟΛΑΚΗ

Λάθος εντύπωση έχετε κ. Πολάκη. Να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, λοιπόν. Υπουργοί στην Κυβέρνηση συνεργασίας με Σαμαρά και Καρατζαφέρη ήταν οι σημερινοί συνοδοιπόροι σας: Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θάνος Μωραΐτης. Μαθήματα «προοδευτικότητας», λοιπόν, αλλού.

ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΚΑΤΡΙΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Προς ενημέρωσή σας, σάς προωθούμε γραπτή δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη, Επικεφαλής Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής

Η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σήμερα στην ολομέλεια ήταν μια αυτονόητη πράξη τιμής προς τον Ουκρανικό λαού που αντιστέκεται στην ρώσικη εισβολή. Μια πράξη τιμής που αποδόθηκε στο πρόσωπο στου προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι.

Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο, και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα.

Το σαφές μήνυμα συμπαράστασης του Ελληνικού λαού προς το λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τη χώρα του είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα οφείλουν κα το περιφρουρήσουν όλοι.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΣ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ 72 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: Ας μη χαθεί η ευκαιρία των 72 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων για το κοινωνικό κράτος, την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συζήτησε εφ’ όλης της ύλης με τον δημοσιογράφο Νίκο Χρυσολωρά στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum επισημαίνοντας την ανάγκη να μην χαθεί η ευκαιρία που δημιουργούν για την προοπτική της Ελλάδας τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων με σαφή στόχευση στο κοινωνικό κράτος, την ενεργειακή ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα διοχέτευα ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων του ταμείου ανάκαμψης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ενεργειακού δικτύου και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα έδινα προτεραιότητα στην υγεία, στην παιδεία. Σημαντικούς πόρους και στην ψηφιακή σύγκλιση όχι όμως με τιμές πολλαπλάσιες από αυτές άλλων κρατών» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με την τρέχουσα πολιτική συζήτηση επισήμανε ότι «δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό αν κάποιος πολιτικός αρχηγός ζητά κάθε μέρα εκλογές, αλλά αν του προτείνει ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Θα επιμείνω στην προοδευτική αξιακή αντιπολίτευση» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε 43 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσιονομική επέκταση τον καιρό της πανδημίας. Και 60 δισεκ. να έδινε, ο κ. Τσίπρας θα έλεγε δώσε παραπάνω. Γιατί αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ο Τσίπρας. Εγώ και η παράταξη μου δεν πολιτευόμαστε με αυτούς τους όρους. Πρέπει να δίνουμε αυτά που πρέπει, σε αυτούς που πρέπει για να πιάνουν τόπο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η σοσιαλδημοκρατία επανακάμπτει πολιτικά σε ευρωπαϊκές χώρες γιατί «εκατομμύρια πολίτες είδαν την αξία των ιδεολογικών μας εργαλείων».

Για την συζήτηση περί συνεργασιών ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Απέναντι στο τανγκό Μητσοτάκη- Τσίπρα, ερχόμαστε την 1η Κυριακή ζητώντας ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, που θα αλλάξει την προοπτική του τόπου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «καύσιμα» για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες που αύξησε η ενεργειακή κρίση και το ράλι των ανατιμήσεων.

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είναι η κυβέρνηση των αρίστων. Ρύθμισε την αγορά ενέργειας; Έκανε πολιτική απανθρακοποίησης; Απολιγνιτοποίηση κάνει η Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο κατά 25%. Θα μου πείτε κάποιοι: Μα ήξερε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία; Έπρεπε ένας Πρωθυπουργός που κοιτά στο μέλλον και βλέπει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, να γνωρίζει αυτό που ήξεραν και οι Ευρωπαίοι και δεν αύξησαν το μίγμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα της κοινωνικής κατοικίας, που θα μπορεί να προσφέρει φτηνή στέγη σε νέα ζευγάρια και οικονομικά ευάλωτους πολίτες και το οποίο συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, που το εφαρμόζει. Υποσημείωσε μάλιστα για το όψιμο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το εν λόγω πρόγραμμα: «Η αλαζονεία μερικές φορές περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα. Ξέρετε πόσα σπίτια έχει εντάξει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης; 100 παρακαλώ!»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΟ DELPHI ECONOMIC FORUM

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: «ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ»

Η Ελλάδα είναι παρούσα έμπρακτα στο πλευρό της δοκιμαζομένης Ουκρανίας, αποφασιστικά αντίθετη στην πέρα από κάθε λογική Ρωσική εισβολή. Συμβάλλουμε στη στήριξη του αγώνα του Ουκρανικού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία και ειρήνη.

Στο πλαίσιο αυτό η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε σήμερα επιστολή προς την ΥΠΑΙΘ, προτείνοντας να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεών του, για τη φιλοξενία γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς να εξασφαλίσει την μεταφορά, εγκατάσταση και διαμονή των οικογενειών σε αυτές.

Επίσης η Βουλευτής ζήτησε να εξεταστεί το θέμα της φιλοξενίας παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία και στις κατασκηνώσεις που ανήκουν στο «ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους.

Όλοι έχουμε χρέος να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στη διεθνή προσπάθεια να μειώσουμε τις τραγικές συνέπειες του πολέμου, για τον άμαχο πληθυσμό που ξεριζώνεται βίαια, ιδιαίτερα η χώρα μας, που μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού της Ομογένειας ζει και ακμάζει στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στις περιοχές της μαρτυρικής Μαριούπολης και της Οδησσού.

Ακολουθεί η Επιστολή:

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως

Κυρία Υπουργέ,

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εκατομμύρια Ουκρανών πολιτών, κυρίως γυναίκες και παιδιά, γίνονται πρόσφυγες στις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες για να σώσουν τη ζωή τους.

Η Ελλάδα μπορεί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να δώσει το παρόν, αναδεικνύοντας την ανθρωπιστική διάσταση αυτού του παράλογου πολέμου και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που τονίζουν τη φυσιογνωμία της χώρας μας. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες της Ουκρανίας και ειδικά της περιοχής της Μαριούπολης όπου υπάρχει Ελληνική ποντιακή ομογένεια.

Σε αυτή τη λογική, θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεών του, για τη φιλοξενία γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία σε αυτές.

Προτείνουμε τη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα Αττικής, όπου υπάρχουν 414 τετράκλινοι οικίσκοι (μπαγκαλόους) για τη φιλοξενία προσφυγικών οικογενειών από την Ουκρανία. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς, έχει κάθε δυνατότητα να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις μεταφοράς εγκατάστασης και διαμονής αυτών των οικογενειών.

Επίσης θα θέλαμε να εξεταστεί το θέμα της φιλοξενίας παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία στις κατασκηνώσεις που ανήκουν στο «ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους.

Θεωρώντας ότι όλοι έχουμε χρέος να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην διεθνή προσπάθεια να μειώσουμε τις τραγικές συνέπειες του πολέμου, για τον άμαχο πληθυσμό που ξεριζώνεται βίαια, ιδιαίτερα η χώρα μας που ένα σπουδαίο κομμάτι του ελληνισμού βρίσκεται αντιμέτωπο με τον αφανισμό του, ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει με σοβαρότητα και ταχύτητα την πρότασή μας.

Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση

Χαρά Κεφαλίδου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΓΙΑ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ Γ.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σε άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησαν σήμερα οι βουλευτές – υπεύθυνοι των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών τομέων του Κινήματος Αλλαγής, κ.κ. Γιώργος ΦραγγίδηςΤόνια Αντωνίου και Γιώργος Μουλκιώτης, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ.κ. Μπουρχάν Μπαράν και Ανδρέας Πουλάς, οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης κ.κ. Χάρης Καστανίδης και Γιώργος Αρβανιτίδης και η Γραμματέας της Κ.Ο. κ. Ευαγγελία Λιακούλη. Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν ενδελεχή έρευνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε κλινική covid του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», που οδήγησε στον τραγικό θάνατο δύο ασθενών και στον τραυματισμό νοσηλευόμενων.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να ενημερωθούν για τον επίσημο απολογισμό τραυματιών και καταστροφών, την ύπαρξη πλάνου αποκατάστασης των ζημιών της πυρκαγιάς, την πρόβλεψη που έγινε για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη των ασθενών της κλινικής covid που επλήγη, καθώς και αν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των τραυματιών και των οικογενειών των θανόντων.

Επιπλέον, οι βουλευτές ρωτούν να μάθουν ποιες ενέργειες έγιναν για τη διερεύνηση του συμβάντος και ενδεχόμενων ευθυνών, για το αν ακολουθήθηκαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της κατάστασης και αν το νοσοκομείο διαθέτει την ανάλογη ετοιμότητα, όπως μελέτη πυρασφάλειας και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση κινδύνων, στο οποίο να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό.

Τέλος, θέτουν ερωτήματα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο μέτρων υγείας και ασφάλειας στο χώρο του νοσοκομείου και την διεξαγωγή ελέγχων σχετικά με την τήρησή τους από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1) Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Στυλιανίδη,

2) Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη

3) Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

 

Θέμα: «Ενδελεχής έρευνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», που οδήγησε στον τραγικό θάνατο δύο ασθενών και στον τραυματισμό νοσηλευόμενων»

Στις 9.00 το πρωί της Τετάρτης, 6 Απριλίου 2022, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του «πέτρινου» κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β’ Πνευμονολογική Κλινική. Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα με αδιευκρίνιστα ακόμα αίτια, σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, που κόστισε τη ζωή δύο ασθενών, οδήγησε στον τραυματισμό νοσηλευόμενων και σε καταστροφή κτηριακού, ξενοδοχειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Επειδή, πρόκειται για ένα θλιβερό περιστατικό με απώλεια ανθρώπινων ζωών και τραυματισμό συνανθρώπων μας, των οποίων η κατάσταση ενδεχομένως επιδεινώθηκε με άγνωστες ακόμα συνέπειες για την πορεία της υγείας τους,

Επειδή, τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική και ψυχική ακεραιότητα εργαζόμενων και ασθενών,

Επειδή υπάρχει ανάγκη άμεσης και πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας μιας τόσο νευραλγικής κλινικής, όπως η κλινική αντιμετώπισης περιστατικών covid,

Επειδή, σε περιπτώσεις τέτοιων συμβάντων προκύπτουν ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη και την επάρκεια μέτρων υγείας και ασφαλείας στους χώρους όπου συμβαίνουν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιες δομές όπως τα νοσοκομεία,

Επειδή, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να προβαίνουν στους προβλεπόμενους ελέγχους,

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1) Ποιος είναι ο επίσημος απολογισμός σε τραυματίες και ποια η κατάσταση της υγείας τους;

2) Σε ποιες ενέργειες προέβησαν η διοίκηση του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη περίθαλψη και φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών της κλινικής covid που επλήγη από τη φωτιά; Θα χρειαστεί το νοσοκομείο ενίσχυση, ώστε να αντέξει την πίεση από τα περιστατικά covid;

3) Ποιος είναι ο επίσημος απολογισμός των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στον κτηριακό, ξενοδοχειακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»; Υπάρχει πλάνο άμεσης αποκατάστασης των ζημιών του ορόφου που ξέσπασε η πυρκαγιά, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικός και ποιο είναι αυτό;

4) Τι συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προτίθεστε να πάρετε ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες των άτυχων θανόντων και των τραυματιών;

5) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό και να αποδοθούν ενδεχόμενες ευθύνες;

6) Ποιες είναι οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο νοσοκομείο; Ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα;

7) Διαθέτει το νοσοκομείο την προβλεπόμενη μελέτη πυρασφάλειας και αν ναι, στο συγκεκριμένο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά τηρούνται οι κανόνες πυρασφάλειας;

8) Διαθέτει το νοσοκομείο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο να τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση εκδήλωσης πάσης φύσεως κινδύνων, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική διαχείρισή τους και να μη θρηνούμε ανθρώπινες ζωές; Έχει λάβει το προσωπικό του νοσοκομείου σχετικά σεμινάρια εκπαίδευσης;

9) Τηρούνταν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ως προς τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας μέτρα;

10) Πότε και πού έγιναν έλεγχοι για την τήρηση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Ποια είναι τα σχετικά αποτελέσματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Μπουρχάν Μπαράν

Ευαγγελία Λιακούλη

Τόνια Αντωνίου

Γιώργος Μουλκιώτης

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Αρβανιτίδης

Χάρης Καστανίδης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας “Ψηφιακή Κοινωνία” που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέτοντας τον πολίτη πρωταγωνιστή στη λήψη αποφάσεων, τις τελευταίες μέρες δημιουργήθηκε η επίσημη κοινότητα του Κινήματός μας στο Viber.

Σκοπός είναι η έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών, των φίλων και των στελεχών του Κινήματος με αμεσότητα για όλα τα νέα και τις δράσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Γίνε μέλος εδώ: https://viber.pasok.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η παράταξη μας από την αρχή στάθηκε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, απέναντι στην παράνομη ρωσική εισβολή και στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες.

Ανάλογα βιώματα άλλωστε έχει και ο ελληνικός λαός μετά την τραγωδία της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, κάτι που όφειλε να αναγνωρίσει ο κ. Ζελένσκι.

Καλωσορίσαμε σήμερα την παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όμως, η ομιλία στρατιωτών και μάλιστα ενταγμένων στο τάγμα Αζόφ είναι απαράδεκτη και υπογραμμίζει την αδιανόητη προχειρότητα με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση ύψιστης σημασίας ζητήματα. Οι εξηγήσεις, που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν είναι επαρκείς.

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.