Διπλασιάστηκαν τα αιτήματα για ρύθμιση στους λογαριασμούς ρεύματος

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Απριλίου 2022 by energinews (admin)

Μεγάλη αύξηση καταγράφουν τα αιτήματα οικιακών καταναλωτών προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας για τον διακανονισμό των λογαριασμών ρεύματος.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, χιλιάδες είναι πλέον τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις χρεώσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κινούνται σε αστρονομικά… επίπεδα εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ο μηχανισμός μετακύλισης κόστους ενεργοποιείται με την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής και τα επιπλέον κόστη που δεν μπορούν να καλύψουν οι προμηθευτές περνάνε στους καταναλωτές.

Έτσι, οι λογαριασμοί παίρνουν φωτιά. Το ενεργειακό κόστος είναι καυτό… και αυτό το διαπιστώνουν την τρέχουσα περίοδο οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με τις χειμερινές καταναλώσεις ρεύματος. Τα ηλεκτρικά σώματα, παλιά κλιματιστικά και ηλεκτρικά καλοριφέρ προκαλούν πρόσθετο κόστος. Οι ποσότητες ρεύματος που κατανάλωσαν νοικοκυριά είναι μεγαλύτερες και σε συνδυασμό με το ράλι ανόδου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς πυροδοτούν μεγάλες αυξήσεις.

Σύμφωνα με διαπιστώσεις στελεχών της αγοράς ρεύματος οι διακανονισμοί έχουν αυξηθεί 100% σε σχέση στο τελευταίο τετράμηνο. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν ρυθμίσεις προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να είναι συνεπείς έναντι των υποχρεώσεων τους.

Όπως σημειώνουν πηγές, οι ανεξάρτητοι πάροχοι κάνουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των λογαριασμών με τρεις έως και πέντε μηνιαίες δόσεις. Η επιλογή τους αυτή έχει να κάνει με το ό,τι δεν συγκεντρώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσά καθώς επιλέγουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής να την επιμερίζουν ανάμεσα στους έναντι και τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Αντίθετα, η ΔΕΗ περνά τη ρήτρα μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Η δημόσια επιχείρηση για τα αιτήματα διακανονισμών εφαρμόζει το πάγιο πρόγραμμα ρυθμίσεων που συνίσταται στην προκαταβολή ενός μέρους της οφειλής και την αποπληρωμή της υπόλοιπης μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος του ποσού.

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.