«Διασφάλιση επάρκειας εργατών γης και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου του εργοσήμου προκειμένου να προστατευθούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των αμειβομένων με αυτό».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Σεπτεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Β. Κεγκέρογλου: «Διασφάλιση επάρκειας εργατών γης και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου του εργοσήμου προκειμένου να προστατευθούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των αμειβομένων με αυτό». Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκαν σήμερα δύο επίκαιρες ερωτήσεις του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου του εργοσήμου  μισθωτών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και αγροτών γης (πρώην ΟΓΑ), προκειμένου να προστατευθούν και να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα τους».

Ο βουλευτής, αρχικά τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο της θεσμικής αντιπολίτευσης που ασκεί, θέτει αυτές τις ερωτήσεις, προκειμένου να εκκινήσει –επιτέλους- η απαραίτητη διαδικασία βελτίωσης του θεσμού του εργοσήμου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε τις βασικές δυσλειτουργίες του εργοσήμου, όπως:

– την άδικη ασφαλιστική μεταχείριση των εργαζομένων με εργόσημο, αφού για να δικαιωθούν 25 ένσημα/μήνα πρέπει να έχουν μηνιαίες αποδοχές 1.200 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι χρειάζονται αποδοχές 650 ευρώ,

– την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αφού δεν δικαιούνται Δώρα Εορτών και επίδομα αδείας,

– την μη προαναγγελία της απασχόλησης με εργόσημο με παρενέργειες αφενός τη μη δυνατότητα ελέγχου της απασχόλησης αφετέρου την φαλκίδευση ασφαλιστικών δικαιωμάτων (π.χ. σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος).  Στο σημείο αυτό επισήμανε την παράλειψη της Κυβέρνησης να εκδώσει την απαιτούμενη για την εφαρμογή του άρθρου 60 του ν.4635/2020 Υ.Α., βάσει του οποίου οι απασχολούμενοι με εργόσημο καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.        Ειδικά για τους αγρότες γης, ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης του νομοθετικού πλαισίου και προσαρμογής του στα νέα δεδομένα της ασφάλισης επί ασφαλιστικών κατηγοριών καθώς και συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών, όταν κατ’ επάγγελμα αγρότης απασχολείται, κατά την ίδια χρονική περίοδο, και με εργόσημο ως εργάτης γης, προκειμένου να μην επιβαρύνεται με διπλές εισφορές.

Τέλος , ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση πως στη σημερινή συγκυρία που οι ανάγκες σε εργάτες γης για την ελαιοσυγκομιδή (ιδιαίτερα στην Κρήτη) είναι μεγάλες χρειάζεται:

– η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων με εργόσημο σε αγροτικές εργασίες, να επεκταθεί και πέραν των 70 ημερών, χωρίς επιπτώσεις στα δικαιώματά τους ,

– να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής της απλοποιημένης διαδικασία μετάκλησης εργατών γης (ΠΝΠ/90/01-05-20) σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με νέες προθεσμίες και πέραν των ορίων εργατών γης που είχαν δηλωθεί από τις Περιφέρειες  και με διεξαγωγή όλων των απαιτούμενων ελέγχων για covid-19.

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τσακλόγλου, συμφώνησε μερικώς με τις διαπιστώσεις του κ. Κεγκέρογλου και υποσχέθηκε ότι στο «ΕΡΓΑΝΗ II», το οποίο προετοιμάζεται από το Υπουργείο, θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά όλες οι εργασίες, ακόμη και διάρκειας ελάχιστων ωρών, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι σύντομα θα ρυθμιστεί το –εκκρεμές ακόμη- νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου αγροτών γης για το χρονικό διάστημα 2020 και εφεξής. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι το εργόσημο αποτελεί μια ιδιότυπη μορφή σύμβασης έργου και όχι εργασίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου διαφώνησε απολύτως με την θέση του κ. Τσακλόγλου ότι το εργόσημο δεν αντιπροσωπεύει εργασία, τονίζοντας ότι η απασχόληση με εργόσημο είναι εργασία και όχι σύμβαση έργου. Κλείνοντας, κάλεσε τον κ. Υφυπουργό να προετοιμάσει την μεταρρύθμιση του εργοσήμου με γνώμονα την προστασία και βελτίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τονίζοντας ότι σε αυτό απαιτείται να συνδράμει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και κάνοντας τες εύχρηστες για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

 

 

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

 

https://youtu.be/QHwLR8wwtaE

« Εφαρμογή απόφασης Ελεγκτικού Συνεδρίου περί εξίσωσης των ορίων ηλικίας (συνταξιοδότησης) μεταξύ ανδρών και γυναικών με ανήλικα μέχρι την 31.12.2010 παιδιά».

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Ι.Βρούτση

 

ΘΕΜΑ: « Εφαρμογή απόφασης Ελεγκτικού Συνεδρίου περί εξίσωσης των ορίων ηλικίας (συνταξιοδότησης) μεταξύ ανδρών και γυναικών με ανήλικα μέχρι την 31.12.2010 παιδιά».

 

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 317/2020) δικαιώνει άνδρα δημόσιο υπάλληλο με 25 χρόνια ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) και ανήλικο τέκνο το 2010, ο οποίος ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί στο 50ό έτος της ηλικίας του, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης τους, αντίκειται και στην αρχή της ισότητας αμοιβών, η οποία κατοχυρώνεται διαχρονικά στο ενωσιακό δίκαιο και απαγορεύει διακρίσεις λόγω φύλου.

Ήδη το Ευρωπαϊκό δικαστήριο από το 2009, είχε αποφασίσει την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του ελληνικού συστήματος πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.

– Επειδή η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση ανδρών και γυναικών συνιστά δυσμενή διάκριση των πρώτων έναντι των δεύτερων,

– Επειδή η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει για την εξίσωση των ορίων ηλικίας (συνταξιοδότησης) μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία,

– Επειδή ο ΕΦΚΑ οφείλει να εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

 

-Προτίθεστε να εφαρμόσετε την απόφαση 317/2020 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε ο ΕΦΚΑ να χορηγεί σύνταξη σε άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που το 2010 είχαν 25 έτη ασφάλισης και ανήλικο τέκνο, χωρίς να υποχρεωθούν οι ασφαλισμένοι αυτοί να κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα;

– Προτίθεστε,ακολουθώντας το πνεύμα της απόφασης του αρμόδιου ανώτατου δικαστηρίου περί μη δυσμενών διακρίσεων σε βάρος των ανδρών ασφαλισμένων, να την εφαρμόσετε αναλογικά και συνολικά στον ΕΦΚΑ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.