
Διαμαρτυρία του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για τα εισαγόμενα κηπευτικά που μοιράστηκαν σε σχολεία

Τελευταία ενημέρωση 26 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin
Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης στέλνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για το ζήτημα της δωρεάν διάθεσης εισαγόμενων κηπευτικών προϊόντων σε σχολικές μονάδες όλης της χώρας. (Περισσότερα ΕΔΩ).
Αναλυτικότερα η επιστολή του Συλλόγου:
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος σε σχολικές μονάδες, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Αφορμή αυτής της διαμαρτυρίας, υπήρξε το γεγονός ότι σε σχολεία στην βόρεια Ελλάδα, διανεμήθηκαν λαχανικά (κηπευτικά) προέλευσης Ισπανίας και Μαρόκου. Συγκεκριμένα διανεμήθηκαν αγγουράκια “ΚΝΩΣΟΥ” και τοματίνια cherry όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ετικέτα που συνόδευε την συσκευασία.
Προφανώς και δεν εγείρεται νομικό θέμα από την πλευρά της εταιρείας καθώς ο μοναδικός περιορισμός που προϋποθέτει το πρόγραμμα είναι η ποιότητα και όχι η προέλευση τους.
Σας θέτουμε όμως την ΗΘΙΚΉ διάσταση αυτού του συμβάντος, καθώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες την τελευταία τριετία λόγω πανδημίας αλλά και της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Άρα ήταν επιτακτικό, περισσότερο από ποτέ, να υπάρξει πρόβλεψη ή έστω η προτροπή, σε τέτοιες δράσεις να στηρίζονται πρώτα τα ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως αν εμπεριέχεται στο θεσμικό πλαίσιο ή όχι.
Επίσης σε μία εποχή που το σύνολο των προϊόντων έχουν επωμιστεί μια τεράστια αύξηση στο κόστος μεταφοράς, είναι οξύμωρο να γίνονται τέτοιου είδους εισαγωγές. Είναι ορθότερο να καλύπτονται οι ανάγκες από την τοπική παραγωγή εφόσον υπάρχει.
Αντιστοίχως, αναρωτηθείτε ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της ελληνικής πολιτείας αν για παράδειγμα κατασκευάζονταν αγάλματα στην Ισπανία με την ονομασία Καρυάτιδες.
Από τα παραπάνω, σας καλούμε να αναγνωρίσετε ότι ήταν ένα ατόπημα εκ μέρους των ελληνικών υπηρεσιών, όπου δεν έχουν λάβει υπόψη τα παραπάνω ζητήματα και καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να μην επαναληφθούν ξανά τέτοιου είδους γεγονότα στο εγγύς μέλλον.
Με τιμή εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γαϊτάνης Ιωάννης
Ο Γεν. Γραμματέας
Βιαννιτάκης Μιχαήλ»