Διακοπές: Οι λόγοι που δεν μπορείς να τις απολαύσεις


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 8 Αυγούστου 2020 by energinews (admin)

Τις περίμενες ολόκληρο το χρόνο και τώρα δε χαίρεσαι

Εδώ και πολλούς μήνες, ανυπομονούσες για αυτές τις λίγες εβδομάδες ή μέρες ξεκούρασης. Γιατί τότε νιώθεις ότι τώρα που ήρθαν δεν τις αξιοποιείς στο έπακρο; Πιθανότατα επειδή πήρες μαζί σου στις αποσκευές σου κάποιες σκέψεις ή συνήθειες που σε εμποδίζουν.

Έχεις υπερβολικές προσδοκίες

Είχες εντοπίσει την τέλεια παραλία και φανταζόσουν τον εαυτό σου να την απολαμβάνει σε μια ξαπλώστρα πίνοντας κοκτέιλ. Αυτό είναι το πρώτο λάθος. Ειδικά φέτος που λόγω της πανδημίας τα σχέδια πολλών από εμάς χρειάστηκε να ακυρωθούν ή να αλλάξουν, διαπιστώνουμε πόσο αρνητικό είναι να εξιδανικεύουμε κάτι. Είναι το πρώτο βήμα προς την απογοήτευση, γιατί συχνά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αντί να σχηματίζεις στο μυαλό σου προσδοκίες εκ των προτέρων και να ανυπομονείς να ζήσεις αυτό ακριβώς που έχεις σκεφτεί, προτίμησε να ζεις στο τώρα. Δες την πραγματικότητα με καθαρά μάτια και βρες ό,τι θετικό μπορείς να αξιοποιήσεις. Έτσι, θα περάσεις καλά ακόμα κι αν δεν βρεθείς σ’ αυτή την τέλεια παραλία αλλά σε κάτι λιγότερο εξωτικό αλλά εξίσου χαλαρωτικό.

Έχεις προγραμματίσει και την τελευταία λεπτομέρεια

Επειδή κατάφερες να πάρεις μόνο μια εβδομάδα άδεια θεωρείς ότι είναι σημαντικό να αξιοποιήσεις αυτό το λίγο χρόνο που θα κάνεις διακοπές στο έπακρο. Για αυτό, έχεις δημιουργήσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα, το οποίο σκοπεύεις να ακολουθήσεις από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα και όπου οτιδήποτε απρόβλεπτο δεν έχει θέση. Ακόμα κι αν ξεκινάς με μια καλή πρόθεση, αυτή η ανάγκη σου μπορεί εύκολα να δημιουργήσει συγκρούσεις, ιδιαίτερα εάν κάνεις διακοπές με μεγάλη παρέα. Γιατί στην παρέα σου μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ακολουθήσουν ένα σφιχτό πρόγραμμα –και είναι και οι δικές τους διακοπές, σωστά; Επιπλέον, αν αφήσεις χώρο για αυθορμητισμό είναι πιο πιθανό να απολαύσεις τις ιδέες και τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής που συχνά οδηγούν στις καλύτερες εμπειρίες.

Δεν αλλάζεις την καθημερινή ρουτίνα σου

Είσαι σε διακοπές, οπότε είναι δεδομένο ότι νιώθεις πιο χαλαρή κι έχεις λιγότερο στρες. Γιατί λοιπόν να αγχώνεσαι που η ώρα έχει πάει τρεις κι ακόμα δεν έχετε συμφωνήσει σε πια ταβέρνα θα φάτε; Και γιατί να νιώθεις τύψεις που κοιμήθηκες μέχρι αργά και “θα χάσεις τη μέρα”; Μέχρι ένα σημείο, είναι λογικό να επιμένεις να τηρείς την ρουτίνα σου, γιατί το σώμα και το μυαλό χρειάζονται χρόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν ρυθμό. Όμως καλό είναι να χαλαρώσεις πριν καταστρέψεις τις διακοπές σου από το άγχος. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο των διακοπών: να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα.

Έχεις αφήσει εκκρεμότητες στη δουλειά

Ακριβώς όπως όταν είμαστε στη δουλειά, σκεφτόμαστε τις διακοπές, όταν είμαστε σε διακοπές σκεφτόμαστε τη δουλειά. Όμως αυτό μας δημιουργεί μια αίσθηση εκκρεμότητας και φυσικά δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε. Η μία σκέψη οδηγεί στην άλλη και καταλήγουμε να νιώθουμε ενοχές γιατί εστιάζουμε σε όσα δεν έχουμε κάνει. Γι’ αυτό, προσπάθησε πριν φύγεις για διακοπές να έχεις τελειώσει με όσα περισσότερα projects μπορείς ώστε να νιώσεις αρκετά χαλαρή για να μπορείς να φύγεις.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.