Διαδικτυακή συνάντηση εκπροσώπων Περιφέρειας Κρήτης με τους εκπροσώπους της νεοϊδρυθείσας Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Κρήτης


0
(0)

Διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης και της νεοϊδρυθείσας Ένωσης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. (Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας) Κρήτης “CretanSCENT”, της τέταρτης δευτεροβάθμιας ένωσης Κ.ΑΛ.Ο. στη χώρα. Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, η  Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ-Κρήτης  Μαρία Κασσωτάκη, η Διευθύντρια αναπτυξιακού Προγραμματισμού της  Περιφέρειας  Κρήτης  Χρύσα Δασκαλάκη και η εκπρόσωπος της ΠΑΝΕΤΑΙΚ  Μαρία Περαντωνάκη.

Στη συνάντηση η Ένωση παρουσίασε αρχικά τον γενικό σκοπό της που είναι η ενίσχυση του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας  και μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην αειφόρο, ανθεκτική, ενεργειακά αυτόνομη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη ανάπτυξη, καθώς και τους άμεσους στόχους της.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα την τρέχουσα κατάσταση της κοινωνικής οικονομίας στο νησί και επισημάνθηκαν τα γενικά βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Κρήτη. Σε αυτή τονίστηκε από τον κύριο Παπαδεράκη η τοποθέτηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στους τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας Κρήτης (και όχι μόνο οριζόντια), ενώ ο κ. Παπαδεράκης αναφέρθηκε και στο Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης  που βοηθά τη Περιφέρεια να διαγνώσει τοπικά κοινωνικά φαινόμενα, όπως ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και να σχεδιάσει πολιτικές κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης. Οι κυρίες Κασσωτάκη και Δασκαλάκη επεσήμαναν επίσης τον έντονο συσχετισμό της Κ.ΑΛ.Ο. με τη Βιώσιμη Αστική και Έξυπνη Ανάπτυξη και παρέπεμψαν τις επιχειρήσεις του κλάδου να καταχωρηθούν στο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας το οποίο θα λάβει ιδιαίτερη μέριμνα γι’ αυτές, ενώ ανακοίνωσαν στην Ένωση προς σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης Μητρώου Μεντόρων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Επιπρόσθετα, ετέθη και το ζήτημα της επικείμενης κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας για τη Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, το οποίο απαιτεί σταθερή συνεργασία με την Ένωση των Επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. Κρήτης, καθώς και με το Forum και τα Κέντρα Στήριξης. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης τόνισαν ότι αυτό θα βοηθήσει στη σχεδιασμό δράσεων της Περιφέρειας και δημιουργίας δομών, όπως για παράδειγμα εκείνης της Θερμοκοιτίδας Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Σημαντικό σκέλος της συζήτησης αποτέλεσε και το θέμα του μηχανισμού χρηματοδότησης του εν λόγω κλάδου επιχειρήσεων, ο οποίος για τη νέα προγραμματική περίοδο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί από την Κυβέρνηση.

Τέλος, η Περιφέρεια Κρήτης αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ένωσης για τη συμμετοχή της στην διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνει η Ένωση στις 19 Απριλίου με θέμα «Ευκαιρίες και Προκλήσεις για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην εποχή της πανδημίας, πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *