Διαδικτυακή εκδήλωση για τα Πλωτά αιολικά πάρκα-Η περίπτωση της Κρήτης


0
(0)

«Η παράκτια ζώνη και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη χωροθέτηση και ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στην Κρήτη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης την πρώτη ημέρα της τετραήμερης διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΚΑΠΕ και τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου BLUE DEAL, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με την ανάπτυξη της Γαλάζιας Ενέργειας στη Μεσόγειο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας. Παρουσίασε το ενεργειακό προφίλ της Κρήτης και το μελλοντικό εθνικό σχέδιο για την απανθρακοποίηση, εστιάζοντας στην ανάγκη για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Τέλος, αναφέρθηκε στους ανασταλτικούς παράγοντες ανάπτυξης της Γαλάζιας Ενέργειας αλλά και στις προοπτικές της Κρήτης στον τομέα αυτό.

 

Ο Δρ. Νίκος Ζωγραφάκης Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, ως εταίρος του έργου στην ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης και ως προαπαιτούμενο για μελλοντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Ενέργειας στο νησί μας. Την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες για την γαλάζια ενέργεια σε περιφερειακό επίπεδο και οι  προοπτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικά με το σχεδιασμό έργων Γαλάζιας Ενέργειας στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, το τοπίο των επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών για το ζήτημα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τουριστικούς και αρχαιολογικούς φορείς, λιμενικούς και τραπεζικούς φορείς, την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία (DG-Mare) κ.ά.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *