Διάγγελμα Μητσοτάκη μέχρι αύριο για τα μέτρα του Πάσχα και την άρση του lockdown


0
(0)

Oριστικοποιείται σήμερα και ανακοινώνεται το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών και την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα εξηγήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Πάσχα και θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Θα έχει προηγηθεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα κάνει την εισήγηση της στην κυβέρνηση.

Ορόσημο για την οικονομία η 14η Μαϊου
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του χθες το απόγευμα, μιλώντας στην Ακαδημία στελεχών της ΝΔ. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως είπε, η κυβέρνηση θα προσδιορίσει με ακρίβεια πότε «θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος». Ημερομηνία ορόσημο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, τα μέσα Μαΐου, «όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία».

Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει κλειδί για την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου την εμπιστοσύνη και την συνεργασία των πολιτών, προκειμένου να βγει η χώρα από τον κλοιό της πανδημίας. Η κούραση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown είναι γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου και αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «η υγειονομική κρίση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της» και θέλει να παρουσιάσει ο ίδιος στους πολίτες το φως στην άκρη του τούνελ αυτής της περιπέτειας. Στις ανακοινώσεις θα περιλαμβάνεται η απόφαση της κυβέρνησης για την συνέχιση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάδοση του κορωνοϊού και την πίεση του ΕΣΥ.

Προς άνοιγμα τα σχολεία στις 10 Μαϊου
Με σύμμαχο τους εμβολιασμούς που θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες, τα self tests και τον καιρό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα. Το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι προβλέπει το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 10 Μαΐου. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί από μερίδα λοιμωξιολόγων, με βάση τα στοιχεία για αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι σημαντική η συνεισφορά των self test για να λειτουργήσουν ομαλά όλες οι σχολικές μονάδες.

Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει την τελική εισήγηση. Το άνοιγμα δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση πριν το Πάσχα, με τις ημερομηνίες που συζητούνται να αφορούν από τις 6 έως τις 12 Μαΐου. Τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους για πελάτες χωρίς να χρειάζεται η αποστολή sms και ραντεβού στις 5 Μαΐου.

Κομβική ημερομηνία είναι η 14η Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα του τουρισμού. Η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι είναι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας και υπάρχει η πεποίθηση πως οι επισκέψεις στη χώρα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Τα σύνορα θα ανοίξουν για επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.