Δημ. Παπαδημούλης: Πόσα από τα 240 δισεκ. ευρώ του ESM θα πάρει ως δάνειο η Ελλάδα; Πόσα έχουν μείνει από το «μαξιλάρι» των 37 δις. ευρώ που παρέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ;»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup και στην αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν στην Ελλάδα, έκανε την εξής δήλωση:«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να δηλώνει ικανοποίηση για την ανεπαρκή απόφαση του Eurogroup, οφείλει να απαντήσει άμεσα:

–         Πόσα από τα 240 δισεκ. ευρώ του ESM θα πάρει ως δάνειο η Ελλάδα;

–         Θα ζητηθούν και πότε;

–         Πού και πώς θα δοθούν;

–         Πόσα της έχουν μείνει από το «μαξιλάρι» των 37 δισεκ. ευρώ που παρέλαβε;»

Θεανώ Φωτίου: 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ακούσαμε όλοι χτες τον προσεκτικό και αλληλέγγυο λόγο του υπεύθυνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κ. Τσιόδρα, κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά. Θέλουμε όμως να θέσουμε στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:

 1. Έχουν ενημερώσει τον κ. Τσιόρδα για τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους 354 οικισμούς και καταυλισμούς όπου ζουν 105.000 Έλληνες Ρομά; Τον έχουν ενημερώσει ότι οι 76 από αυτούς, με πληθυσμό 8.600 άτομα, είναι καταυλισμοί από καλύβες και παραπήγματα που στερούνται όλες τις βασικές υποδομές (τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση);
 2. Τον  έχουν ενημερώσει ότι άλλοι 155 οικισμοί με 60.000 άτομα, που βρίσκονται στις παρυφές των πόλεων, περιλαμβάνουν και σπίτια και παραπήγματα και βρίσκονται σε πολύ κακή γενική κατάσταση;
 3. Ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους Έλληνες Ρομά, αφού κατάργησε μόλις εξελέγη την Ειδική Γραμματεία Ρομά και «πάγωσε» εδώ και εννέα μήνες ή ματαίωσε προγράμματα 150 εκατομμυρίων που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
 4. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε δειγματοληπτικούς ελέγχους τώρα σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά;
 5. Θα αποστείλει κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας στους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά για να  ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους χώρους και να περιθάλπουν πιθανά κρούσματα;
 6. Θα υπάρξει ειδικό επίδομα για όλες τις οικογένειες Ρομά που δραστηριοποιούνταν σε λαϊκές αγορές και  πλανόδιο λιανεμπόριο στη Θεσσαλία και τώρα αναγκαστικά μένουν άπραγοι;
 7. Θα φροντίσουν για την καθημερινή σίτιση των Ρομά της Θεσσαλίας, αξιοποιώντας τα 11.000 ημερήσια σχολικά γεύματα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας που σήμερα δεν δίνονται;
 8. Τι σημαίνει «μένουμε στο σπίτι» για τους Έλληνες Ρομά των καταυλισμών;
 9. Θα φροντίσουμε όλοι την επομένη αυτού του εφιάλτη για την αξιοπρεπή κατοικία των Ελλήνων Ρομά;
 10. Θα αναστοχαστούμε τώρα που η πανδημία πλήττει όλους μας ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή τη χώρα δεν χωρίζονται σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες και θα παλέψουμε κατά του αποκλεισμού, των διακρίσεων και του ρατσισμού που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά;

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

Δήλωση -απάντηση Π. Σκουρλέτη στον υπουργό Εσωτερικών: Τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια»

Τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια»

Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Θεοδωρικάκο ότι η Πρωταπριλιά πέρασε και ότι μπορεί να σταματήσει να ψεύδεται για το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Πλησιάζει, εξάλλου, η ώρα που θα πρέπει να απαντήσει στη σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μακάρι εκεί να είναι περισσότερο ειλικρινής, διότι η μέθοδος «Μαυρογιαλούρου» που ακολουθεί είναι αδιέξοδη για την χώρα και αργά ή γρήγορα θα στραφεί εναντίον του.

Και ναι, η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει την αλήθεια. Γνωρίζει ότι τα μεγάλα έργα του «Φιλόδημου» δεν είχαν ανάγκη να τα «σώσει» ο κ. Θεοδωρικάκος για να τα παρουσιάσει ως δικά του έργα.

Ορίστε μερικά παραδείγματα για τη πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται μερικά από τα μεγάλα έργα που ανακοινώθηκαν στον Πρωθυπουργό χθες ως «διασωθέντα» από τον κ. Θεοδωρικάκο:

1. Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου (Κρήτη): Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.

2. Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) οικισμού Ερέτριας, 13.672.240,53 ευρώ. Δημοπρατημένο.

3. Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων σε περιοχές Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής, 12.400.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.

4. Εφαρμογή ζωνοποίησης και αντικατάσταση παλαιών αγωγών δικτύου πόλεως Τρικάλων, 12.050.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.

5. Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, 11.127.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.

6. Έργα διευθέτησης- αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, 10.285.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.

7. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, 9.419.130,74 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.

8. Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.

9. Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού και σύνδεσή τους με την υφιστάμενη ΕΕΛ Λεχαινών, 6.233.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.

10. Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής, 5.650.245,64 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.

11. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Σιάτιστας Ν. Κοζάνης, 5.454.389,14 ευρώ. Δημοπρατημένο.

Ανακοίνωση ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – «Θα είναι σαν να έχεις internet, αλλά δε θα έχεις» ~ Νίκη Κεραμέως, 2020

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατάφερε και πάλι να δημιουργήσει την απόλυτη σύγχυση σε εκπαιδευτική κοινότητα και χιλιάδες οικογένειες μαθητών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με δελτίο τύπου στις 8 Απριλίου 2020, καθώς και με φτηνούς εντυπωσιασμούς στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ανακοίνωσε πως ξεκινά η χωρίς χρέωση πρόσβαση στο internet (zerorating) για μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έσπευσε μάλιστα να ευχαριστήσει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για την κοινωνική τους προσφορά.

Ωστόσο, η δωρεάν πρόσβαση αφορά αποκλειστικά και μόνον την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ενώ η προβολή περιεχομένου που έχει ενσωματωθεί από άλλες πήγες (πχ: video στο youtube, σύνδεσμοι σε άλλες σελίδες) χρεώνεται κανονικά!

Απάτη και ψέμα για ακόμη μια φορά από την υπουργό των ακριβοπληρωμένων αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με χρήματα από το δημόσιο ταμείο. Τη στιγμή μάλιστα που δεν πρόλαβε να «στεγνώσει το μελάνι» της εγκυκλίου που απέστειλε προς τα σχολεία της χώρας, με την οποία αναιρούσε την προηγούμενη εντολή της για παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εξοπλισμού (laptops και tablets) που όπως αποδείχτηκε προορίζεται να παραδοθεί στα κλειστά σχολεία και όχι σε αυτούς που δεν έχουν τα μέσα ώστε να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας να σταματήσει τώρα την παραπλάνηση, την επικοινωνιακή διαχείριση και τον εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής και της παροχής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, έχει ως άμεση υποχρέωση τη διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού και την εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε όσους και όσες την έχουν ανάγκη.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, αλλά και πριν λίγες μέρες με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 36 Βουλευτές του, ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων τόσο για τους καταυλισμούς Ρομά, Προσφύγων, φυλακές όσο και για τα δημόσια και ιδιωτικά προνοιακά ιδρύματα πριν αυτά εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες.

Δυστυχώς η καθυστέρηση στη λήψη αυτών των μέτρων έχει ήδη οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε καταυλισμούς Ρομά και προσφύγων. Και φοβούμαστε πως αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα εμφανισθεί και στα προνοιακά ιδρύματα όπως συνέβη ήδη σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία. Μάλιστα καθημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν μεγάλους αριθμούς (με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς) θανάτων ανθρώπων που ζούσαν σε ιδρύματα, σε ποσοστά μάλιστα που ξεπερνούν το 20% του συνολικού αριθμού θανόντων.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 63 δημόσια και 140 ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα όπου διαμένουν 7.000 ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες που κατ’ εξοχήν συμπεριλαμβάνονται στις ιδιαίτερα ευπαθείς και ευάλωτες στον κορωνοϊό ομάδες συμπολιτών μας. Επίσης λειτουργούν και εκατοντάδες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με άγνωστο αριθμό φιλοξενούμενων. Η λειτουργία στα ιδρύματα αυτά είχε υποβαθμισθεί στα μνημονιακά χρόνια σε τραγικά επίπεδα λόγω των μεγάλων περικοπών πιστώσεων, την αποψίλωση του προσωπικού, ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – μέσα στις ιδιαίτερα ασφυκτικές μνημονιακές συνθήκες – προσπάθησε να αναστρέψει την κατάσταση στα 13 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) της χώρας που είναι αρμόδια για τη λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων. Ενίσχυσε πρωτίστως τη στελέχωσή τους με 350 επικουρικούς, 300 νέους επιστήμονες και 220 εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας ενώ νομοθέτησε τη σύσταση 393 θέσεων μόνιμου προσωπικού και περίπου 400 επιπλέον επικουρικού προσωπικού.

Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ στους 9 μήνες της διακυβέρνησής της, δεν έκανε τίποτα. Μάλιστα απέπεμψε τους 520 νέους επιστήμονες και εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας μόλις έληξαν οι συμβάσεις τους. Έτσι η αρχή της πανδημίας βρήκε τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα σε πλήρη αποδυνάμωση και με τεράστιες ελλείψεις υλικών υγειονομικής προστασίας.

Όμως αντί της έστω και τώρα απαιτούμενης δυναμικής κινητοποίησης, η Κυβέρνηση προχωρεί σε αποσπασματικές ανακοινώσεις μέτρων, τα οποία εκτός των άλλων σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τμήμα ενός απαιτούμενου ολοκληρωμένου σχεδίου. Μόλις δε στις 17 Μαρτίου – εν μέσω πανδημίας- αποφάσισε να προκηρύξει με αδιαφανή κριτήρια την πρόσληψη 500 υπαλλήλων ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και φροντιστών/ επιμελητών. Και μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα προσέλθει για εργασία ούτε το 20%, ενώ από τους επιλεγέντες πολλοί προτιμούν τα νοσοκομεία, όπου η σύμβαση είναι διετής και όχι εξάμηνη.

Συγχρόνως αφήνει ακάλυπτους τους επικουρικούς που εργάζονται σήμερα, με ημερομηνία λήξης της σύμβασή τους την 30ή Ιουνίου, τη στιγμή που καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια με πενιχρά μέσα.

Η Κυβέρνηση αντί ενός οργανωμένου σχεδιασμού διαγνωστικών υγειονομικών ελέγχων του προσωπικού των ιδρυμάτων (παλιού και νεοπροσληφθέντων) και των φιλοξενούμενων, καθώς και διάθεσης του αναγκαίου εξοπλισμού υγειονομικής προστασίας, προστρέχει σε φιλανθρωπικές χορηγίες αβέβαιου αποτελέσματος. Την ίδια στιγμή αρνείται την προσφορά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τη διενέργεια ευρέων διαγνωστικών ελέγχων.

Τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κωρονοϊό στα προνοιακά ιδρύματα είναι η απόλυτα αναγκαία απαγόρευση του επισκεπτηρίου, καθώς και η ενημέρωση του προσωπικού από τους ελάχιστους υπηρετούντες γιατρούς. Τα πάντα βασίζονται στην φιλοτιμία και υπευθυνότητα των υπαλλήλων. Και μόλις πρόσφατα ορισμένα μέσα ατομικής προστασίας άρχισαν να φθάνουν στα ιδρύματα κυρίως από χορηγίες.

Αλλά τους ίδιους κινδύνους αντιμετωπίζουν και τα εκατοντάδες ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, κληροδοτήματα, ενώσεις κλπ) που είναι καταχωρημένα στο Ειδικό Μητρώο το οποίο για πρώτη φορά νομοθέτησε και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που στεγάζουν/περιθάλπουν εξ ίσου ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς και πρέπει να ελέγχονται καθημερινά.

Καλούμε την Κυβέρνηση να συναισθανθεί επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες της για την διαφύλαξη της υγείας προσωπικού και φιλοξενούμενων στα προνοιακά ιδρύματα, και να διασφαλίσει την ασφαλή και κανονική λειτουργία τους υλοποιώντας επειγόντως πριν είναι πολύ αργά τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις μας:

 • Να ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό των ΚΚΠ στον μέγιστο δυνατό βαθμό με:
  • τάχιστη ολοκλήρωση, διαδικασιών μονιμοποίησης του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού και καμία απομάκρυνση με τη λήξη της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της μόνιμης πρόσληψης
  • άμεση επαναπρόσληψη των 520 πρόσφατα αποπεμφθέντων από τα ΚΚΠ νέων επιστημόνων και εργαζόμενων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ
  • προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων μόνιμου προσωπικού στα ΚΚΠ
 • Να πραγματοποιηθούν από πανεπιστημιακά εργαστήρια διαγνωστικά τεστ σε όλους της εργαζόμενους και ωφελούμενους των προνοιακών ιδρυμάτων.
 • Να διατεθεί άμεσα ο απαραίτητος εξοπλισμός προστασίας της εργαζόμενους  (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, στολές)
 • Να πραγματοποιούνται καθημερινοί έλεγχοι της λειτουργίας των ιδρυμάτων από τα αρμόδια όργανα (ΣΕΥΥΠ και Σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τα ΝΠΔΔ και Περιφέρειες για τα ΝΠΙΔ)

Αθήνα 11 Απριλίου 2020

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.