Δημοσκόπηση MRB: Στις 2,9% μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, οι απαντήσεις των πολιτών για τα Τέμπη


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Μαρτίου 2023 by energinews (admin)

Στις 2,9 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση της MRB, στην οποία οι μετέχοντες απάντησαν και ερωτήσεις σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη.
Πρόκειται για δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για το Open, από τις 6 έως τις 13 Μαρτίου, σε δείγμα 1.450 ατόμων. Σε αυτή, οι ερωτηθέντες μεταξύ άλλων αξιολόγησαν τη στάση της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Επίσης, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν την άποψη πως για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνονται κυρίως η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η πλειονότητα εκτίμησε πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε δεν θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Δημοσκόπηση: Η πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 27,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 24,5%, με τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να διαμορφώνεται στις 2,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 17,4%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνεται στις 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς συγκεντρώνει το 30,4% έναντι 27,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποσοστό 10% το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο κόμμα και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,7%.

 

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 33,8% και ο Αλέξης Τσίπρας το 29,3%, ενώ το 28,8% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας από τους δύο».

Δημοσκόπηση: Ποιος ευθύνεται για το δυστύχημα στα Τέμπη

Για το 46,8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, για το δυστύχημα των Τεμπών ευθύνονται κυρίως η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το 13% απαντά πως κυρίως ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, το 8,8% ο σταθμάρχης και το 8,5% το υπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Το 62,5% κρίνει αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και το 27,5% την αξιολογεί θετικά. Σε ό,τι αφορά τη στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, το 54,9% την αξιολογεί αρνητικά και το 34,5% θετικά.

Παράλληλα, το 51,7% κρίνει αρνητικά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στα Τέμπη και το 30,1% θετικά.

Στο ερώτημα αν η επιτροπή που συγκροτήθηκε θα ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος, το 64,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι και το 27,3% σίγουρα ή μάλλον ναι.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Πώς επηρεάζει τους ψηφοφόρους

Αναφορικά με το πώς το δυστύχημα στα Τέμπη θα επηρεάσει τον τρόπο που θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν, το 30,% των ερωτηθέντων απάντησε πολύ, το 25,1% αρκετά, το 12,8% λίγο και το 27,6% καθόλου.

Σε ερώτηση για το ποιες λέξεις εκφράζουν περισσότερο τους Έλληνες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, το 63,4% απαντά πως αισθάνεται οργή, το 37,3% παραίτηση/απογοήτευση, το 35% φόβο, ελπίδα το 23,1%, περηφάνεια το 10,3% και σιγουριά το 7,5%.

Τέλος, το 62,9% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο που κάλυψαν τα ΜΜΕ το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ το 28,9% το αξιολογεί θετικά.

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.