ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΗΡΕ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ»


Reading time: 28 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 22 Μαρτίου 2023 by manos (ceo)-admin

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας, αρχικά, τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Μάντζος εκτίμησε ότι «η ενίσχυση της αναποφάσιστης ψήφου έχει ένα βαθύ πολιτικό μήνυμα: ότι οι πολίτες ζητούν ειλικρίνεια, αυτοκριτική, υπευθυνότητα από τις πολιτικές δυνάμεις και όχι μια λογική των συμπληρωμάτων. Όλοι πρέπει να αναμετρηθούν με το ύψος της ευθύνης τους και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το κράτος και τη χώρα όπου θέλουμε να ζούμε».

Στον απόηχο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι «ο κ. Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την ανάγκη να μιλήσουμε με όρους ειλικρίνειας και αυτοκριτικήςΦαίνεται ότι πήρε προαγωγή από πρίγκιπας σε αυτοκράτορα. Λίγο έως πολύ είπε ότι μπορεί να φταίνε όλοι γύρω τριγύρω, να φταίνε οι προηγούμενοι, να φταίνε έως και οι υπουργοί του, όλοι εκτός από τον ίδιο. Μπορεί να φταίει η Κυβέρνηση αλλά όχι ο “Κυβερνήτης”. Να αλλάξουν όλοι και όλα γύρω του για να μη χρειαστεί να αλλάξει ο ίδιος».

Κατηγόρησε, παράλληλα, τον Πρωθυπουργό ότι «μπήκε στη ζώνη του θράσους, καταλογίζοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη κακή πίστη ή αντιπολιτική συμπεριφορά. Να το κάνει αυτό ο Πρωθυπουργός από το γραφείο του οποίου λειτούργησε ο “Μεγάλος Ανιψιός” σε ένα σύστημα παρακολουθήσεων και υποκλοπών, συνιστά θράσος. Το μόνο ενδιαφέρον που θα μπορούσε να έχει μια συνάντηση μεταξύ τους θα ήταν να του πει πότε, γιατί και με ποιο προϊόν τον παρακολουθούσε. Διότι υποκλοπές είχαν γίνει τότε, το λέει και η ΕΥΠ και η ΑΔΑΕ. Άρα να είμαστε ειλικρινείς, να έχουμε θάρρος και να πούμε και μισή κουβέντα».

Ο κ. Μάντζος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την αναφορά του Πρωθυπουργού στο ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι «θέλει αρκετή δόση πολιτικής μικροψυχίας το να μιλάς για το ΑΣΕΠ, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, και να μη λες καν τη λέξη ΠΑΣΟΚ -υπάρχει αλλεργία σε αυτό-, να αρνείσαι ή να υποκρύπτεις ότι η ΝΔ δεν το ψήφισε και να αναφέρεις απλώς ότι το έκανε ο Α. Πεπονής μόνος του. Πώς ήταν ο Α. Πεπονής μόνος του; Δεν υπήρχε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τότε;».

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για προβολέα. Τα κακά νέα για την κυβέρνηση είναι ότι τον προβολέα τον κρατάμε εμείς. Και τον ρίχνουμε παντού, και στο κομματικό του κράτος και στις υποκλοπές και την παραβίαση του κράτους δικαίου και στην παράλειψη και την καθυστέρηση στις βασικές υποδομές ασφαλείας στη σύμβαση τηλεδιοίκησης.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός. Δεν είναι σχολιαστής της πραγματικότητας, δεν κάθεται σε ένα πάνελ και να λέει “α τι καλά θα ήταν να είχαμε επιτελικό κράτος που να συντονίζει”, “τι καλά θα ήταν να είχαμε επαναδιαπραγματευτεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ”, “τι καλά θα ήταν να μην είχαμε ένα κομματικό κράτος”, “τι καλά θα ήταν να μην είχαμε σταθμάρχη με μπλοκάκι”. Ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά, πέρα από τον ίδιο;», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

Τις διεκδικήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων ανέδειξε, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Εξετάζουμε ένα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τον αγροτικό κόσμο “στα κάγκελα”. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτή τη στιγμή, πληρώνουν ξανά το “μάρμαρο” μιας ακόμα κρίσης, ασφυκτιούν υπό το βάρος του ιλιγγιώδους κόστους παραγωγής, απελπίζονται με τις τιμές στο χωράφι να πέφτουν στο ναδίρ, την ίδια στιγμή που στο ράφι ο καταναλωτής τα πληρώνει “χρυσάφι”, απογοητεύονται βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς να σαπίζουν στη γη ή στις αποθήκες, εξοργίζονται από τη νέα ΚΑΠ που αφήνει τους καρπούς με κέλυφος και τα μήλα Αγιάς εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων, αγωνιούν στο έλεος της κλιματικής κρίσης, αγανακτούν περιμένοντας ες αεί αποζημιώσεις, ενισχύσεις και όποια “ξεροκόμματα” δεήσει να τους πετάξει η Κυβέρνηση», ανέφερε η Λαρισαία Βουλευτής.

«Αντί να ρυθμίσετε τα φλέγοντα προβλήματα, αντί να δώσετε λύσεις για τον πρωτογενή τομέα, αντί να απαντήσετε στις επιτακτικές ανάγκες της υπαίθρου, φέρνετε μια λειψή και προχειρογραμμένη νομοθετική παρέμβαση, για δύο αποσπασματικά θέματα, εγείροντας μάλιστα σφοδρές αντιδράσεις, αφήνοντας ταυτοχρόνως ανέγγιχτα όλα όσα “καίνε” τους παραγωγούς», σημείωσε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Επιπλέον, εστίασε αναλυτικά στην σκληρή κριτική των συναρμόδιων Φορέων για τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις που αφορούν τον “ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ”, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η Ν.Δ. “βάζει τους ιδιώτες από το παράθυρο”, στηλιτεύουν αποψίλωση του Οργανισμού από προσωπικό και επικινδυνότητα των χώρων εργασίας, ενώ εγείρουν αιτήματα απόσυρσης των διατάξεων. «Πολλή μοναξιά, κε Υπουργέ. Πολλή μοναξιά στην Κυβέρνησή σας, τον τελευταίο καιρό, με την κοινωνία απέναντι. Τα ίδια ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες, με το Νομοσχέδιο για το νερό, όλοι απέναντι και ένας Υπουργός να παριστάνει τον “φωτεινό παντογνώστη”. Τα ίδια βιώνουμε 22 μέρες τώρα, παρακολουθώντας μια Κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο για την φρικτή τραγωδία των Τεμπών. Το μαύρο άσπρο δεν γίνεται, όσο και να το καμουφλάρετε», τόνισε με έμφαση.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας παρουσίασε εκτενώς τις προγραμματικές θέσεις που έχουν επεξεργαστεί για τον πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα, την ανάγκη για «εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του ΕΛΓΑ, με έναν καινοτόμο Κανονισμό που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πληγέντων παραγωγών, με ταχύτητα, διαφάνεια και αναμφισβήτητη αντικειμενικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί η πρόταση της Λαρισαίας Βουλευτή, ειδικά για το Νομό Λάρισας, για τον οποίο διεκδίκησε «τη δημιουργία μιας πιλοτικής πρότυπης δομής δωρεάν στήριξης και πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου για τις νέες τεχνολογίες, τα νέα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στην αγροτική εκμετάλλευση, «για να μην χάνεται ο κάτοικος της περιφέρειας, ρωτώντας και ψάχνοντας δεξιά και αριστερά “από τον Άννα στον Καϊάφα”. Για να μην “πνίγεται” μόνος στη γραφειοκρατία και στο χαμένο “μπαλάκι” των συναρμοδιοτήτων. Για να μην επιβαρύνεται με πρόσθετα έξοδα. Για να μην βλέπει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης να περνούν, και αυτός να μένει πίσω».

Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό κ Γεωργαντά ο οποίος δήλωσε ότι θα παρευρίσκεται την Κυριακή στο Κιλελέρ , να τοποθετηθεί τόσο για το ζήτημα του Αχελώου, για το οποίο συζήτησε πρόσφατα η Βουλή με πρωτοβουλία της κ Λιακούλη, όσο και για το θέμα της Αβερώφειου Σχολής για την οποία όλοι οι φορείς της Λάρισας, έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση και λειτουργία της.

«Η Αγροτιά μπορεί, αξίζει και πρέπει να σηκώσει ξανά το βλέμμα ψηλά. Όχι από απόγνωση, όπως σήμερα, αλλά με περηφάνια», υπογράμμισε η Ευαγγελία Λιακούλη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη στο MEGA TV και στην εκπομπή ”Κοινωνία Ώρα MEGA” με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που μεταβιβάζει την ελεγκτική αρμοδιότητα για το νερό, στην Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων και καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών, σε ένα ζήτημα που αφορά ένα δημόσιο αγαθό, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την εσφαλμένη επιλογή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Υπενθυμίζω πως η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό με τη σχετική ελεγκτική αρμοδιότητα, αποτελούσε δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης στην πρόταση που υπέβαλε το 2021 για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την παράταξη που πίστεψε, εισήγαγε και στήριξε τις Ανεξάρτητες Αρχές, θα πρέπει, όμως, να αξιολογηθεί και το κατά πόσο η λειτουργία τους είναι προς όφελος των πολιτών.

Εδώ, βέβαια, προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα σε μία τραγική συγκυρία: Πώς μπορεί η κυβέρνηση να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι η νέα ρυθμιστική αρχή θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών, όταν η ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ανταλλάσσει κατηγορίες με τον ΟΣΕ για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο και την τραγωδία στα Τέμπη;

Ή πως εξηγείται η αδράνεια τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, την στιγμή που οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν τις πιο ακριβές υπηρεσίες ίντερνετ στον ΟΟΣΑ και την Ευρώπη, με την χαμηλότερη ποιότητα δικτύου;

Αναφερθείς στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές», ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

O Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι ως «ξένος», κάνοντας διαπιστώσεις σαν να είναι «παρατηρητής» σε αυτή τη χώρα.

Ένας Πρωθυπουργός ο οποίος μιλούσε υπέρ του εαυτού του, εντάσσοντας την τραγωδία στον προσωπικό εκλογικό του σχεδιασμό.

Ένας Πρωθυπουργός ο οποίος προσπαθεί να διαχύσει τις ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το μετέωρο και μη ρεαλιστικό, πλέον, αίτημα για αυτοδυναμία.

Ένας Πρωθυπουργός που αξιοποίησε την χθεσινή συνέντευξη ως μέσο παραπλανητικής και προπαγανδιστικής επικοινωνιακής τακτικής.

Ένας Πρωθυπουργός που ακόμη και τώρα, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα, δεν ξεκαθάρισε το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δείχνοντας έτσι πάλι την βαθιά αντιθεσμική του στάση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν παίρνω εύκολα το λόγο για να μιλήσω για θέματα που έχουν μιλήσει οι συνάδελφοί μου και ιδιαίτερα ο εισηγητής μας που είχε μια πολύ τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη άποψη για το νομοσχέδιο και την είπε με λεπτομέρειες, όπως και η κ. Λιακούλη και όσοι άλλοι θα ακολουθήσουν από δω και πέρα.

Παίρνω το λόγο γιατί έχω μια προσωπική ευαισθησία. Έτυχε να έχω ασχοληθεί επισταμένα ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το συγκεκριμένο Οργανισμό και θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, η ανάγκη δημιουργίας του Οργανισμού ήταν γνωστή από πολύ παλαιότερα. Υπήρχε στο Υπουργείο και στις Υπηρεσίες του μια πολυδιάσπαση, ένας κατακερματισμός, παράλληλες και μη τεμνόμενες πουθενά διαδικασίες. Η έρευνα ήταν για τους ερευνητές, η εκπαίδευση για τους εκπαιδευτές και η πιστοποίηση για τους ειδικούς που μπορούσαν να κρίνουν τα προϊόντα.

Η πολυδιάσπαση του προσωπικού ήταν απίστευτη. Θα πω ένα παράδειγμα. Υπήρχαν πάνω από δέκα εργαστήρια μυδοτροφίας που έκαναν έρευνα, τα οποία ήταν μονομελή: ήταν το γραφείο και ο ερευνητής. Και ο καθένας διεκδικούσε για τον εαυτό του ουσιαστικά την ερευνητική δουλειά. Σε ένα Υπουργείο που είχε ένα ενιαίο αντικείμενο και που θα μπορούσε η έρευνα αυτή να αποτελεί προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας.

Οι εκπαιδευτικές δομές ήταν τυπικές, σε τελείως αρχαϊκή μορφή. Καμία σχέση με την εξέλιξη της γνώσης. Η δε πιστοποίηση, υπόθεση των ειδικών. Οι ειδικοί έλεγαν, ας πούμε, με τις δικές τους διαδικασίες, χωρίς να προηγείται καμία οριζόντια σχέση, διάλογος ή οτιδήποτε άλλο. Θυμάμαι τη μεγάλη αδυναμία που είχε το θέμα των ελληνικών σπόρων, οι οποίοι ποτέ δεν έμπαιναν σε μια ουσιαστική λειτουργία και δεν υπήρχε καμία σύνδεση με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Θέλαμε λοιπόν να υπάρξει ένας οργανισμός, που να συνδέσει, την έρευνα, την εκπαίδευση και την πιστοποίηση. Η δημιουργία του Οργανισμού έγινε μετ’ εμποδίων. Πήγαμε στο Ισραήλ για να δούμε τις εμπειρίες αυτές. Πήγαμε στην Αμερικανική Σχολή στη Θεσσαλονίκη για να δούμε τον τρόπο καλλιέργειας και τις πρότυπες μορφές παραγωγής είτε κτηνοτροφικών προϊόντων είτε φυτικών προϊόντων. Πήγαμε σε διάφορες ημερίδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δούμε πώς οργανώνονται οι ομάδες παραγωγών γύρω από αυτά.

Έτσι λοιπόν πήραμε μια απόφαση να δημιουργήσουμε τον ελληνικό γεωργικό οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ ενώνοντας την έρευνα του ΕΘΙΑΓΕ, την επαγγελματική εκπαίδευση του ΟΓΕΕΚΑ, την πιστοποίηση του ΟΠΕΓΕΠ, και τη διάθεση και τον έλεγχο του γάλακτος και του κρέατος του ΕΛΟΓΑΚ.

Και τότε υπήρξαν μεγάλα εμπόδια. Έγινε μεγάλη συζήτηση και υπήρχαν και τότε αντιδράσεις σοβαρές. Γιατί πραγματικά κάθε τι που αλλάζει την κατάσταση στους δημόσιους υπαλλήλους, το αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με μια δικαιολογημένη –θα έλεγα- ευαισθησία, διότι έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί να μην δίνουν ποτέ ολοκληρωμένες απόψεις για τα πράγματα που τους αφορούν.

Έγινε λοιπόν αυτή η συνένωση, με πλήρη διάταξη, προσωπικό και διευθύνσεις, και άρχισε να λειτουργεί. Θέλω εδώ –το νιώθω ηθική μου υποχρέωση- να μνημονεύσω τον άνθρωπο που ανέλαβε να φτιάξει τον Οργανισμό τότε. Ήταν ο Καθηγητής Βασίλης Γκίκας, ο οποίος δυστυχώς χάθηκε πολύ νέος, ένας εξαιρετικός επιστήμονας, που ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος του Οργανισμού.

Άρχισε λοιπόν να λειτουργεί ο Οργανισμός, γιατί τότε μπορούσε με μια κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάξει, να συνενωθούν οργανισμοί. Ήταν η εποχή της Κυβέρνησης Παπαδήμου.

Και στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης καταφέραμε να φτιάξουμε ένα νόμο τον οποίο καταθέσαμε στη Βουλή. Στην κυβέρνηση συμμετείχε και η Νέα Δημοκρατία. Υπήρχε στο εσωτερικό της κυβέρνησης μια αντιπαράθεση, δεν ήθελε η Νέα Δημοκρατία, επειδή ήταν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, να το ψηφίσει. Ήθελε πιθανά να το ψηφίσει μόνη της μετά, στις επόμενες εκλογές. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Το αποσύραμε γιατί δεν μπορούσε η κυβέρνηση να περάσει έναν νόμο εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Δεν γινόταν αυτό. Αυτό για την ιστορία.

Πρέπει να πω ότι πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρόνια. Πάλι στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Πέρασαν δύο περίοδοι Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και θέλω εδώ να αναφέρω αυτό που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω στην Αίθουσα αυτή, αυτό το δυστύχημα της ασυνέχειας του κράτους. Την αδυναμία οποιασδήποτε κυβέρνησης έρχεται, να παραλάβει μια οποιαδήποτε πρόταση, από οποιοδήποτε κόμμα -πολλές φορές και του ίδιου κόμματος- και να μπορεί να την εφαρμόσει. Ή να δει τις ατέλειές της και να την αλλάξει. Αν η πρόταση αυτή είχε προτεραιότητα να συμβεί, έπρεπε να γίνει. Δεν γινόταν ποτέ. Και μετά μιλάμε πώς εκτροχιάζονται τα τρένα. Γιατί δεν ξεκινάμε ποτέ από εκεί που το αφήσαμε για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Αυτή, λοιπόν, η ασυνέχεια του κράτους δεν είναι τυχαία. Γιατί συνδυάζεται με την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις.

Πέρασαν έκτοτε τρεις κυβερνήσεις. Πέρασαν έντεκα χρόνια. Παρακολούθησα τον διάλογο που έγινε αυτόν τον καιρό. Σαν να άκουγα τις ίδιες συζητήσεις, τα ίδια θέματα, τις ίδιες διεκδικήσεις -δίκαιες και άδικες- με την ίδια φρασεολογία. Και ερωτώ: Μια μεταρρυθμιστική δύναμη, όποια και να είναι αυτή, όπως κι αν λέγεται, ό,τι κι αν πιστεύει για τον εαυτό της, θα μπορούσε ποτέ να συζητήσει με τον εαυτό της και να αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξει μια τακτική και να μπορεί να προχωρήσει η συνέχεια του κράτους, η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και όλα αυτά; Εμφανιζόμαστε μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια που έγιναν επαναστάσεις και στον αγροτικό χώρο να συζητάμε τα ίδια πράγματα, με την ίδια χαμηλή -αν θέλετε- απόδοση, με τον ίδιο ελλιπή διάλογο, με την ίδια ελλιπή διαβούλευση.

Έρχομαι τώρα να πω μια κουβέντα για τον νόμο, ότι έχει δίκιο ο εισηγητής μας. Είναι ένα ευχολόγιο. Δεν έχει ένα πλαίσιο εφαρμογής. Έχει περιγραφή των αρμοδιοτήτων, αλλά είναι, κύριε Υπουργέ, ένας νόμος όπως τον διάβασα, που προϋποθέτει πάλι, για άλλη μια φορά, πλήθος κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων προκειμένου να γίνει πράξη. Και ξέρω πολύ καλά πότε μια κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να φτιάξει απλά μια κοινή υπουργική απόφαση, πολύ πιο αργά ένα προεδρικό διάταγμα. Ακόμα πιο αργά να αλλάξει έναν οργανισμό. Δεν υπάρχουν ποτέ στους νόμους μας εφαρμοστικά σχέδια των μεταρρυθμίσεων και αυτό αποτελεί μεγάλη ένδεια για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Μπορεί να είναι αγνή η πρόθεση, να θέλετε πραγματικά να φτιάξετε έναν οργανισμό που να λειτουργεί σύγχρονα. Η μέθοδος που ακολουθείτε είναι λάθος.

Πριν τελειώσω, θέλω να πω το εξής. Τι δείχνει αυτή η πρόταση; Ότι παρά τις φραστικές διακηρύξεις δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική στον αγροτικό τομέα. Πώς συνδέονται οι στόχοι του ΕΛΓΟ με τον σύγχρονο αγροδιατροφικό τομέα; Πώς συνδέονται οι ελληνικοί σπόροι με την περαιτέρω έρευνα; Πώς συνδέεται ο υγιής ανταγωνισμός με τα προϊόντα ολικής ποιότητας; Πώς συνδέεται με τις περιφερειακές δομές; Τι έγιναν οι περιφερειακές συμπράξεις που νομοθετήσαμε; Τι έγιναν οι περιφερειακές στρατηγικές; Τι έγινε η συμβολαιακή γεωργία και σε τι κλίμακα υπάρχει σήμερα στην αγροτική μας πολιτική; Τι έγινε η σύνδεση με το μητρώο εμπόρων που δεν λειτούργησε ποτέ και που θα ήταν ακριβώς αυτό που θα εμπόδιζε τους μεσάζοντες να κλέβουν τον ιδρώτα του παραγωγού; Τι έγινε με την πολιτική των εξαγωγών;

Και κυρίως, πώς ενώνονται οι παραγωγοί με τη μεταποίηση για να πάμε σε προϊόντα ολικής ποιότητας, που θα ήταν μια ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας; Που θα έδινε και στον τουρισμό ποιότητα και στη βάση της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα την καθιστούσαν ανθεκτική και θα έδιναν τη δυνατότητα να υπάρχει προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή και τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα τέτοιο όνομα τα προϊόντα μας στο εξωτερικό που να μπορούν να γίνουν συνώνυμο της τουριστικής -αν θέλετε- ανάπτυξης, όχι μονάχα ως δωμάτια και ξενοδοχεία που τα αγοράζουν οι ξένοι, αλλά ως ένα πρότυπο αγροδιατροφικό, το οποίο ο ξένος θα το καταλάβει και θα το συνδέσει με την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον της χώρας.

Αυτός ο βιώσιμος ανθεκτικός αγροτικός τομέας, μια ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης δυστυχώς δεν είναι στη λογική της Κυβέρνησης. Είναι πολύ ελκυστική η αυτοαναγόρευση κομμάτων ή πολιτικών ως μεταρρυθμιστικών, ως μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Βάζουμε τίτλους στα νομοσχέδια μας. Και δεν μιλάω γι’ αυτό το συγκεκριμένο. Βάζουμε τίτλους οι οποίοι πολλές φορές είναι κενοί περιεχομένου, διότι από κάτω το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά μεταρρύθμιση αποτελεί.

Μια πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα σήμερα έπρεπε να κάνει τεράστια βήματα και άλματα μπροστά και όχι να διαχειρίζεται την υπόθεση της οικονομίας, της ανάπτυξης και της προοπτικής της χώρας με μόνο προεκλογικά κριτήρια και προεκλογικούς σκοπούς.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΠΕΡ ΕΟΠΥΥ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΥΠΕΡ ΕΟΠΥΥ ΑΠΟ 6% ΣΕ 4%

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας»

Θέμα: «Κατάργηση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις επικουρικές συντάξεις – μείωση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 6% σε 4%»

Αιτιολογική Έκθεση

Άρθρο 1

Μείωση από 6% σε 4% της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των κύριων συντάξεων

Με την προτεινόμενη διάταξη μειώνεται η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των κύριων συντάξεων από 6% σε 4%, δηλαδή επανέρχεται η εισφορά στα προ του τρίτου μνημονίου επίπεδα. Ειδικότερα: με το ν. 4334/2015 αυξήθηκε η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6% στερώντας από 2,5 εκ. συνταξιούχους (ανεξαρτήτως του ύψους της σύνταξης) ένα ποσό από το εισόδημά τους. Η μείωση αυτή , προστιθέμενη στην κατάργηση του ΕΚΑΣ (άρθρο 92 του ν. 4387/2016), την έμμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων (μέσω της επιβολής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 6%), την κατάργηση των κατωτάτων ορίων σύνταξης που διασφάλιζε ο ν. 3863/2010 (ν. Λοβέρδου – Κουτρουμάνη), την μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω επιβολής πλαφόν (ν. 4387/2016), το κούρεμα του εφάπαξ καθώς και των μερισμάτων του ΜΤΠΥ, όλες αυτές οι μειώσεις αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συρρίκνωσαν δραματικά το εισόδημα των συνταξιούχων. Εισόδημα που συρρικνώθηκε έτι περαιτέρω από την πρόβλεψη του ν. 4472/2017 να αρχίσουν οι αυξήσεις των συντάξεων το 2023 και όχι το 2017 που αρχικά προβλεπόταν από το ν. 4387/2016. Η οικονομική υστέρηση από τη μείωση της εισφοράς καλύπτεται από την αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ που σήμερα υποχρηματοδοτείται: ενώ από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ετήσια επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ 0,6% του ΑΕΠ, η χρηματοδότηση για το 2023 ανέρχεται μόλις στο 0,22% (501 εκ. ευρώ) του ΑΕΠ (223,14 δις ευρώ).

Άρθρο 2

Κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί των επικουρικών συντάξεων

Με την προτεινομένη διάταξη καταργείται η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επικουρικών συντάξεων. Η εισφορά αυτή επιβλήθηκε από το τρίτο μνημόνιο (ν.4334/2015 ) σε 1.200.000 συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης, αφαιρώντας από αυτούς ένα σημαντικό μέρος εισοδήματος. Με την προτεινόμενη διάταξη αίρεται μια μεγάλη αδικία εις βάρος των συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης της χώρας και γίνεται ένα βήμα αναγνώρισης των θυσιών τους και μερικής αποκατάστασης του εισοδήματος τους, δεδομένου ότι οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες και η αγοραστική τους δύναμη συνεχώς φθίνει. Επιπλέον, δεδομένων των προβλέψεων του ν. 4387/2016 και της δραματικής μείωσης των επικουρικών συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 30-35%, με το προτεινόμενο άρθρο καλύπτεται ένα μέρος των απωλειών τους. Επιπλέον , η παρούσα διάταξη δεν ανατρέπει τα οικονομικά δεδομένα του ΕΟΠΥΥ, αφού το οικονομικό της κόστος ανέρχεται σε 93 εκ. ευρώ ετησίως ενώ, επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ ,σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2023 θα έχει πλεόνασμα 384 εκ. ευρώ.

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2023

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» προστίθενται άρθρα ως εξής:

Άρθρο 1

«Η περίπτωση β της παρ. 30 του άρθρου 1 ν. 4334/2015 (Α` 80), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«30. α) Από την 1.1.2023 η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων καθορίζεται σε ποσοστό 4%, και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 (Α’ 115) και των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152).

Σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το ως άνω ποσοστό ύψους 4% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως αιτίας και αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 (Α’ 115), και των παραγράφων 11 και 12 του ν. 3986/2011 (Α’ 152).

Για τους δικαιούχους σύνταξης που συγχρόνως λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, ή απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας δεν υπολογίζεται εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των ανωτέρω επιδομάτων.

Στην περίπτωση κατά την οποία συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη και αποδοχές από μισθωτή εργασία ή από άσκηση επαγγέλματος ή απασχόλησης, καταβάλλεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνουν, καθώς και επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους»».

Άρθρο 2

«Η περίπτωση β’ της παρ. 30 του άρθρου 1 ν. 4334/2015 (Α` 80), όπως ισχύει, καταργείται».

Οι προτείνοντες βουλευτές

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ»

«Νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο αγροτική έρευνα, γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, διασφάλιση της ποιότητας»

Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας και κάνοντας έναν απολογισμό της αγροτικής πολιτικής που ακολούθησε τα σχεδόν 4 χρόνια διακυβέρνησής της τα συμπεράσματα είναι άκρως απογοητευτικά.
Δεν είχατε κανένα σχεδιασμό και δεν δώσατε καμία προοπτική στους αγρότες για να αναδιοργανωθεί η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μας ώστε να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση και να διασφαλίσει την ασφάλεια τροφίμων στο εσωτερικό της χώρας.
Συνδιαλεχτήκατε επιλεκτικά και κατά το δοκούν για τον καθορισμό των εθνικών προτεραιοτήτων της νέας ΚΑΠ και δεν ακούσατε τα αιτήματα των αγροτών και τις πραγματικές ανάγκες του παραγωγικού τομέα της χώρας.
Λάβατε ανεπαρκή μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εξαιρούσαν μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου από τις πληρωμές.
Δώσατε προκαταβολές για ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες με πρόχειρο υπολογισμό και τρόπο με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες αργά ή γρήγορα να αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΛΓΑ.
Επιδεικνύετε αδυναμία στο θέμα της στήριξης των προϊόντων ΠΟΠ και επιπλέον δείξατε ολιγωρία στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική κτηνοτροφία αλλά και τους καταναλωτές.
Επί των ημερών της διακυβέρνησής σας η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι αυξήθηκε υπέρμετρα επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και επιστρέφοντας ψίχουλα στους παραγωγούς.
Η πολιτική σας για τους εργάτες γης είναι αλλοπρόσαλλη και ευνοεί τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις.
Έχετε προκαλέσει τεράστιες αρρυθμίες στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα να σημειωθούν λάθη στην πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, να εκκρεμούν άλλες πληρωμές και να βρίσκεται ακόμη στον αέρα η έναρξη της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023. Πότε επιτέλους θα βάλετε τέρμα στην προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να πληρώνονται έγκαιρα, χωρίς λάθη και με διαφάνεια οι ενισχύσεις και να μην ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο οι αγρότες.
Δεν προχωρήσατε σε αλλαγή των Κανονισμών του ΕΛΓΑ που πια δεν ανταποκρίνονται στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στις ζημιές που αυτή προκαλεί. Έχετε αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΛΓΑ; Πόσο υποστελεχωμένος είναι από γεωπόνους και κτηνιάτρους στα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και από προσωπικό στην Κεντρική Υπηρεσία;
Δεν έχουν προχωρήσει τα αρδευτικά έργα στη χώρα με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Το νερό γίνεται όλο και πιο ακριβό και δυσεύρετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ανάβαλος στην Αργολίδα έργο το οποίο έχει τεθεί στις καλένδες και του οποίου το νερό υπόσχεται η κυβέρνηση και σε όμορους νομούς τη στιγμή που δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε στην Αργολίδα. Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η υφαλμύρωση που υφίσταται το νερό του Ανάβαλου λόγω της εισχώρησης θαλασσινού νερού στη διαδρομή του, γεγονός που χρήζει περαιτέρω μελέτης και έργων.
Στο ίδιο περιορισμένο κάδρο, κινείται και το νομοθετικό έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μετά από τέσσερα χρόνια κυβερνητικής θητείας, είναι φτωχό και απολύτως αναντίστοιχο με τις προσδοκίες των καιρών και των αγροτών.
Εν προκειμένω, φέρνετε στο παρά πέντε των εκλογών ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί έναν υπεροργανισμό, σε θολό τοπίο, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε η στελέχωσή του με επαρκές προσωπικό, ούτε η οικονομική του χρηματοδότηση.
Κατά τη συνήθη σας νομοθετική τακτική όμως όλα αυτά τα χρόνια εμπλέκετε σε νομοσχέδια και τροπολογίες και άλλα ζητήματα όπως σήμερα αυτό του Φορέα Διαχείρισης του Ελαιώνα Άμφισσας προκειμένου να μας φέρετε σε δίλημμα και να αποσπάσετε τη θετική μας ψήφο.
Αντί να επικεντρώνετε τις προσπάθειές σας στην κατάρτιση νομοσχεδίων με όραμα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα «τσουβαλιάζετε» διατάξεις διαφορετικού περιεχομένου για να πετύχετε τους στόχους σας και να δικαιολογήσετε την ανικανότητά σας.
Δεν αρμόζει στον αγροτικό τομέα τέτοια αντιμετώπιση όπως αυτή που δέχεται από την κυβέρνησή.
Αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας είχατε πει ότι θα φέρετε τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα. Κάνατε χθες μάλιστα συνάντηση με το ΓΕΩΤΕΕ το οποίο σας κατέθεσε τις προτάσεις του για να προχωρήσετε σε τροπολογία. Δυστυχώς μάθαμε ότι το θέμα έχει μπλοκάρει. Αφήνετε στο κενό χιλιάδες φοιτητές που βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον αβέβαιο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών θα μείνει στη συλλογική μνήμη για την οδυνηρή απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων νεαρής ηλικίας. Θα μείνει, όμως, επίσης και ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, καθώς συνδυάζει πολιτική διαφθορά, οικονομική διαφθορά, πελατειακό κράτος και υπονόμευση του Κράτους Δικαίου.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας της, η Κυβέρνηση έδωσε ρεσιτάλ ‘επαγγελματικής αποκατάστασης ημετέρων’, που ανεξαρτήτως της έλλειψης προσόντων τοποθετήθηκαν στις διοικήσεις δημόσιων φορέων, σε θέσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ότι πρέπει να καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους και έμπειρους επαγγελματίες.

Τεχνικά συστήματα που θα αποτελούσαν τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας στην πρόληψη ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους σιδηροδρόμους έμειναν ανολοκλήρωτα ή και άφαντα, με τραγική ειρωνεία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμπει την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν εκπλήρωσε τις σχετικές υποχρεώσεις της, λίγες μόνο ημέρες πριν το τραγικό δυστύχημα.

Την ίδια στιγμή, λιμνάζουν επί χρόνια οι ποινικές δικογραφίες της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις και οικονομικές ατασθαλίες του ΟΣΕ, σε σχέση με παραδοτέα έργα, που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία και που ποτέ δεν παραδόθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που διερευνούσε την περιβόητη “Σύμβαση 717”, αντικείμενο της οποίας ήταν η αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, αντικαταστάθηκε το 2021 με συνοπτικές διαδικασίες, όταν αυτή επισήμανε ποινικές ευθύνες.

Αμέσως μετά την τραγωδία η Κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της τραγωδίας, διορίζοντας ως ελεγκτές τους ίδιους τους ελεγχόμενους! Παράλληλα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που θα όφειλε να έχει αυτοεξαιρεθεί από κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, εφόσον στενός συγγενής του υπηρετούσε στο γραφείο του Υπουργού Μεταφορών, έσπευσε να διατάξει τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας … 15ετίας, σε μια προφανή και λυπηρή προσπάθεια συμψηφισμού.

Τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί μάς προειδοποίησαν έντονα και επανειλημμένα για την διολίσθηση του κράτους δικαίου στη χώρα, με την Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και να ισχυρίζεται ότι ‘είναι στραβός ο γιαλός’.

Ας μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να επιλέξει, όπως και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, την προσφιλή της τακτική της συσκότισης, του συμψηφισμού και της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Η κοινωνία δεν πρόκειται πλέον να το ανεχθεί.

Σήμερα είναι κοινός τόπος ότι η διαφθορά σκοτώνει. Ότι ακόμα και τα “μικρο-ρουσφέτια”, όπως η “τακτοποίηση” του μοιραίου σταθμάρχη, σκοτώνουν. Ότι η προσβολή των θεσμών και της διάκρισης των εξουσιών σκοτώνει.

Σε αυτή τη συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται προς τους πολίτες να συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες για την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την αποτελεσματική προστασία της διαφάνειας και των θεσμών.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εννιά χρόνια μετά τη σύμβαση 717, η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση. Ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν να παραδώσουν το έργο και όχι να τσακώνονται ποιος έκανε τι και γιατί, για να μην παραδοθεί. Πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος που δεν πληρούσε το ηλικιακό όριο σε αυτή τη θέση; Δεν είναι ένα κομματικό ρουσφέτι; Υπήρχαν καμπανάκια από εγχώριους και ευρωπαϊκούς παράγοντες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει: “Δεν ήξερα”» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης για την τραγωδία στα Τέμπη και χαρακτήρισε «συγγνώμη που έγινε με επικοινωνιακούς όρους» τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού.

Ανέδειξε την πρόταση του για μεταβατική επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε δημόσιο έλεγχο και σύντομα εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με βάση διεθνή πρότυπα.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της νέας γενιάς, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «τα νέα παιδιά που έμειναν εδώ και φωνάζουν “ως εδώ” και νιώθουν κομμάτι αυτής της τραγωδίας, μιας χώρας που δίνει λίγες ευκαιρίες στους νεότερους, που δεν βλέπουν προοπτική, που δεν συναντούν αξιοκρατία και διαφάνεια, τι ζητούν από εμάς; Έχω χρέος προσωπικά, ως νέος άνθρωπος, αυτό να το πολεμήσω. Να καταφέρω να έρθει στον τόπο μας μια άλλη εποχή πραγματικής αξιοκρατίας» και επανέλαβε την πρότασή του η στελέχωση των οργανισμών να γίνεται με διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να προσελκύονται δυνατά βιογραφικά Ελλήνων από όλο τον κόσμο και με θητεία αποσυνδεδεμένη από τον εκλογικό κύκλο.

«Δεν μπορεί συνεχώς στο δημόσιο να συναντούμε είτε κολλητούς του κ. Μητσοτάκη είτε κολλητούς του κ. Τσίπρα είτε κομματικά ρουσφέτια» είπε.

«Δεν μπορεί να μπαίνει ένας υπουργός στο υπουργείο με μια στρατιά μετακλητών αλλά αντίθετα πρέπει να συνοδεύεται από ελάχιστους συνεργάτες, χωρίς να αμφισβητείται η εσωτερική αξιοκρατία της δημόσιας διοίκησης στα υπηρεσιακά συμβούλια. Δεν μπορούν τα κόμματα να έχουν ένα μακρύ χέρι στα υπηρεσιακά συμβούλια. Πρέπει να σεβαστούμε τον δημόσιο υπάλληλο. Πρέπει να δώσουμε μπόνους παραγωγικότητας. Αξιολόγηση και αξιοκρατία» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Όχι ένα κράτος λάφυρο του κ. Τσίπρα, του κ. Μητσοτάκη και της παρέας τους. Κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος είναι εκείνο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Και θεωρώ ότι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχετε δει σε επιτελικό κράτος της Ευρώπης, ο άνθρωπος που το κινεί να είναι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού;» διερωτήθηκε.

«Επιτελικό κράτος, που είναι μια παρέα φίλων, γνωστών και συγγενών που παίρνουν το κράτος ως λάφυρο. Στήνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Προσπαθούν να κρύψουν ευθύνες. Μοιράζουν το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολιγάρχες για να έχουν καλή μιντιακή αντιμετώπιση» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όποιος από τις ανεξάρτητες αρχές έλεγε κάτι άλλο, τον στοχοποιούσε ο κ. Παππάς, ο κ. Πολάκης. Στο θέμα των υποκλοπών, δύο έντιμοι δικαστές με τεράστια εμπειρία, ο κ. Ράμμος και ο κ. Μενουδάκος έβγαλαν στην επιφάνεια πάρα πολλά ζητήματα, που δείχνουν τι παρακράτος είχε στηθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Δέχτηκαν προσωπική επίθεση από τον κ. Γεωργιάδη και άλλους υπουργούς. Δεν μπορούν αυτά τα κόμματα. Δεν πιστεύουν πραγματικά στη διάκριση των εξουσιών. Δεν έχουν ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό σεβασμό, ώστε να εγγυηθούν αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία, η εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμών, της δικαιοσύνης για να κρατήσουν σφιχτά τις καρέκλες της εξουσίας» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Το βαθύ κράτος είναι ένα σύστημα εξουσίας το οποίο παράγει διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, είναι ένα πελατειακό κράτος. Θεωρώ ειρωνεία προς τον ελληνικό λαό να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Ό,τι αρνητικό έχει συμβεί στο παρελθόν και οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, το έχει επαναλάβει και ο ίδιος. Δεν πήρε μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος. Το επέκτεινε και το εργαλειοποίησε όπως και ο κ. Τσίπρας».

Αναφορικά με τη δήθεν απόρριψη δυο προσκλήσεων για συνάντηση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «δείχνει ότι, δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι Πρωθυπουργός είναι πολλές. Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα βλέποντας τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη. Όπως, πιστεύω, θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας και να υπάρχει μία κυβέρνηση που θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό. Στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα, σεβασμός στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό» περιγράφοντας ότι η πρώτη φορά που συνομίλησαν ήταν σε διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων οπότε και ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ένα αόριστο “να τα πούμε”, που ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση. Ακολούθως, οι δυο τους ξαναβρέθηκαν στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο – δυο μέρες πριν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης με το predator- .

«Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο Πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει. Να είναι μία νέα εποχή. Μία εποχή όπου η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει» και συμπλήρωσε πως «δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;»

Ερωτηθείς για το αν η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού και μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα».

Για την προϋπόθεση του ισχυρού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την Α΄ Κυριακή για να γίνει προγραμματική συζήτηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα, που διοίκησαν τη χώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είπε: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. «Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανέφερε.

Ερωτηθείς για σενάρια αποστασίας βουλευτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με έμφαση: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του – με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής – τον μιμηθεί και σε άλλα , που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».

 

8

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.