ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»


Reading time: 14 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 20 Μαρτίου 2023 by energinews (admin)

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Μάντζος τόνισε πως «το διακύβευμα δεν είναι η επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σαν να μη συνέβη τίποτα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου», εκτιμώντας πως «οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη, αλήθεια, απαντήσεις. Ελπίζουμε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να γίνει σε ένα κλίμα τέτοιο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απαντήσεις».

«Η συζήτηση για τις υποδομές και το κράτος σε αυτήν τη χώρα μπορεί και οφείλει να είναι όσο πιο γενική και διαχρονική γίνεται. Όμως, η συζήτηση για τις ευθύνες και τους υπευθύνους της τραγωδίας πρέπει να είναι ειδική, συγκεκριμένη, απολύτως εξειδικευμένη σε πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις με όρους νομικούς. Έχουμε ένα συγκεκριμένο εγκληματικό αποτέλεσμα: 57 νεκρούς σε καιρό ειρήνης. Ναι στη συζήτηση για το κράτος όχι στη διάχυση ευθυνών», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας μία σειρά από «αδήριτα, σκληρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν»:

«Γιατί υπήρξε υπερβολική καθυστέρηση στην εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, που αν λειτουργούσε θα είχε σώσει 57 συμπολίτες μας;

Γιατί δεν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλίδες στο ενδιάμεσο, μέχρι την εγκατάσταση;

Γιατί σταμάτησε το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας στα κεντρικά του ΟΣΕ;

Γιατί αγνοήθηκαν όλα τα σήματα κινδύνου από τους εργαζομένους, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων που μιλούσε για το κορυφαίο σε θνησιμότητα σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη;

Γιατί οι ελλείψεις στο προσωπικό του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ δεν αναπληρώθηκαν παρά μόνο με ρουσφετολογικές διαδικασίες μετατάξεων μέσα από την κινητοποίηση με τροποποίηση εκ των υστέρων του ορίου ηλικίας για τη μετάταξη; Η τριμελής επιτροπή που αξιολογεί αυτήν τη διαδικασία ορίζεται από τη διοίκηση του ΟΣΕ, η οποία ορίζεται από την κυβέρνηση. Υπάρχει μία αδιάσπαστη αλυσίδα κομματοκρατίας.

Γιατί έχει επιδειχθεί τέτοια προκλητική ανοχή σε μία σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είχε αξιολογηθεί 300 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε 45 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε μια ανεπαρκή εταιρεία που πήρε και προίκα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για δήθεν άγονες γραμμές. Να μας πει η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί ενώ το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε 645-800 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε υποδομές από τους Ιταλούς αυτό μειώθηκε στα 77,3 εκατ. ευρώ».

Σχολιάζοντας, τέλος, την αποδοχή της συγγνώμης του Παύλου Πολάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε πως «ο πολλάκις αμαρτήσας Πολάκης, πολλάκις μετανοεί και πολλάκις συγχωρείται. Δεν είναι η πρώτη φορά. Άρρητα, σιωπηρά, σε κάθε κρίση, όχι απλώς συγχωρείται αλλά υιοθετείται από ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά: στο αντιμνημόνιο, στην κυβερνητική του θητεία με επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη, στο αντιεμβολιαστικό κίνημα», εκτιμώντας ότι πλέον «ακυρώνεται επισήμως η όποια απόπειρα μετριοπαθούς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι προγραφές, οι διώξεις, οι απειλές, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και στη δικαιοσύνη δεν χαρακτηρίζουν την αριστερά. Η αριστερά αυτά τα έχει υποστεί. Δεν μπορεί να τα κάνει και δεν επιτρέπεται στους κόλπους της να τα ανέχεται», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μετά από οκτώ χρόνια εμπαιγμού από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει ρύθμιση για την κατάργηση του άρθρου 28 του νόμου 3937/2011 με τον οποίο νομοθετήθηκε η μετεγκατάσταση της Ακρινής.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, που νομοθέτησε τη μετεγκατάσταση το 2011 και παρέδωσε ολοκληρωμένο ΠΔ για την υλοποίηση της το 2015, στέκεται δίπλα στους κατοίκους της Ακρινής και στηρίζει το δίκαιο αίτημα της μετεγκατάστασης που επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατο δημοψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά σχετική απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε πρόσφατα συνιστά μια ακόμα πράξη που δείχνει πολύ καθαρά την αντίληψη της για το κράτος δικαίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην  ΕΡΤ NEWS και στην εκπομπή ”Επτά” με την Βάλια Πετούρη

Σε σχέση με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δήλωσε:

Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, ανάμεσα στον ΟΣΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι ενδεικτικό της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί σε ένα νευραλγικό τομέα κρατικής ευθύνης που αφορά άμεσα τους πολίτες, όπως είναι ο σιδηρόδρομος.

Παρά την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει ολόκληρη την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, η πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης ούτε σήμερα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί.

Ωστόσο, εν έτει 2023, κανείς δε μπορεί να διανοηθεί ότι η ασφάλεια των πολιτών μπορεί να εξαρτάται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα, χωρίς άλλες ασφαλιστικές δικλείδες στην περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

Ευθύνες υπάρχουν, λοιπόν, και στη διοίκηση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ και στον τέως πολιτικό τους προϊστάμενο, τον κ. Καραμανλή, ο οποίος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήταν υπεύθυνος για τον σιδηρόδρομο.

Ευθύνες υπάρχουν και για το επιτελικό κράτος, το οποίο επί τέσσερα ολόκληρα  χρόνια «πανηγυρίζει», αυτάρεσκα, για τα δήθεν επιτεύγματά του, τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι δεν «άκουγε» καν τις φωνές αγωνίας των εργαζόμενων και των υπεύθυνων και δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών. Και η ευθύνη αυτή βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που προΐσταται του ‘’επιτελικού’’ κράτους

Η δε πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού περί «θυσίας των παιδιών» στο δυστύχημα των Τεμπών είναι πολιτικά απαράδεκτη.

Για την ξαφνική «καρατόμηση» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε: 

Είναι άξιο απορίας, πώς αντικαταστάθηκε εν μία νυκτί ένας αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος μόλις ένα μήνα πριν είχε κριθεί ως απολύτως κατάλληλος να συνεχίσει να προσφέρει στη θέση αυτή.

Είναι ενδεικτική, μάλιστα, η δημόσια τοποθέτηση του τέως αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος κάνει πλέον λόγο για κέντρα εξουσίας που παρέβλεψαν με πρωτοφανή τρόπο τις προτάσεις του, αφήνοντας σαφή εννοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Θεωρώ ότι τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές, όχι μόνο δεν συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτους δικαίου, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν εκπνεύσει ο συνταγματικός της βίος, προσπαθεί με απροκάλυπτο τρόπο να ελέγξει οποιοδήποτε θεσμό της πολιτείας περνάει μέσα από την δικαιοδοσία της.

Τέτοιες συμπεριφορές, ωστόσο, μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω.

Για τον ρυθμιστικό ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

Θα πρέπει κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, επιτέλους, να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών και όχι να τη μεταθέτει συνεχώς, στο πλαίσιο ενός προσωπικού, μικροπολιτικού σχεδιασμού.

Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές με το δικό του πρόγραμμα, έχοντας μεταξύ πολλών άλλων καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις μας:

  • Για το συνεχώς αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος, στην αντιμετώπιση του οποίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς.
  • Για την στήριξη του ΕΣΥ, το οποίο παρότι όλοι αποθέωναν μέσα στην πανδημία, καταρρέει, έχοντας αφεθεί στην τύχη του σκοπίμως από την κυβέρνηση.

Με αυτές και άλλες προτάσεις θα προσέλθουμε στις εκλογές και θα ζητήσουμε-μετά τις εκλογές-την αποδοχή των θέσεων μας, γιατί θεωρούμε ότι η υιοθέτηση των προτάσεών μας θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντάς τους ελπίδα και προοπτική.

Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι το βραδύ των εκλογών ο ελληνικός λαός θα μας δώσει μία δυνατή εντολή και με βάση τις «κόκκινες γραμμές» μας, θα καλέσουμε τις υπόλοιπες  πολιτικές δυνάμεις να μας πουν, αν τις αποδέχονται ή όχι, προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, μακριά από τις «περιπέτειες» των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

Ο Σπύρος Σημίτης υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος νομικός και πρωτοπόρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας και διατελώντας μεταξύ άλλων Πρόεδρος του γερμανικού Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής και Δεοντολογίας και άλλων διεθνών επιτροπών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Διέγραψε σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα με τιμητικούς τίτλους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και άνοιξε δρόμους με την προοδευτική και καινοτόμο σκέψη του.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στις 4 Οκτωβρίου του 2021 εισάγεται με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στο Γραφείο του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετά από έλεγχο, που διενήργησε σε σχέση με τη Σύμβαση 717, θέματα δηλαδή ασφαλείας των σιδηροδρομικών υποδομών.

Στο έγγραφο αυτό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας γνωρίζει στον Υπουργό Μεταφορών τεράστιες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για την πρόοδο των εργασιών ασφαλείας στους σιδηροδρόμους και ζητά εντός διμήνου να του γνωρίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών αν θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις, τις οποίες ζητάει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και κοινοποιεί το σχετικό πόρισμα και στην οικονομική εισαγγελία για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών βρίσκεται ενώπιον δραματικής πληροφόρησης και πρέπει να ενεργήσει.

Αντ’ αυτού περνούν έτσι οι μήνες και σήμερα όταν ερωτάται τι απέγιναν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες απαντά: «Δεν γνώριζα το θέμα και ζήτησα να ενημερωθώ τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αντιλαμβάνεστε περί τίνος πρόκειται;

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

Αυστηρή κριτική, σε υψηλούς τόνους, άσκησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούληαπό το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, εναντίον του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η Λαρισαία Βουλευτής εστίασε στις διατάξεις για το νερό, χαρακτηρίζοντας «ιεροσυλία» το γεγονός ότι «ενώ ακόμα δεν έχουν στεγνώσει τα δάκρυα από την παντελή υποβάθμιση και το κακήν – κακώς ξεπούλημα, αντί “πινακίου φακής”, του δημόσιου αγαθού της μαζικής μεταφοράς μέσω σιδηροδρόμου, η Κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την “κερκόπορτα” για την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα δημόσιου κοινωνικού αγαθού». Περιέγραψε, επίσης, ως «πολιτικό κυνισμό» την χρονική “σύμπτωση” της ψήφισης του Νομοσχεδίου με την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που εορτάζεται μεθαύριο.

Η Ευαγγελία Λιακούλη επανέλαβε με έμφαση το αίτημα – που είχε διατυπώσει σε δημόσιες παρεμβάσεις της, όλες τις προηγούμενες ημέρες – η Κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις. «Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Η ύδρευση αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας» επισήμανε, ενώ ανέδειξε αναλυτικά τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που εντοπίζει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

«Πάρτε πίσω, τώρα, τα άρθρα για τα ύδατα και ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, για να εγκύψουμε μονιασμένοι στην επίλυση των υδατικών προβλημάτων, που απαιτούν άμεσα ρεαλιστικές απαντήσεις. Εμείς στη Λάρισα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία το γνωρίζουμε καλά. Ακόμα μια κυβερνητική θητεία φθάνει στο τέλος της και το πρόβλημα διαιωνίζεται, τα έργα καρκινοβατούν, οι αγρότες σε αδιέξοδο, αγωνιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους, βλέποντας το νερό να χάνεται στη θάλασσα, οι κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος της κλιματικής κρίσης, απέναντι σε μια Κυβέρνηση, που για τέσσερα χρόνια αδιαφόρησε να δώσει τις αναγκαίες λύσεις και να επιταχύνει τις δέουσες παρεμβάσεις, παρατείνοντας το υφιστάμενο τέλμα, με ολέθριες συνέπειες για τον Τόπο μας», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, η Λαρισαία Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άρθρο που έχει εγείρει σφοδρές αντιδράσεις των αγροτών, αναφορικά με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κατά 20 % γειτονικών οικοπέδων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. «Η γαλάζια ρύθμιση, που η Ν.Δ. είχε πάλι ψηφίσει στο άρθρο 4 του δικού της νόμου 4951/2022, είναι απαράδεκτη και καταστροφική για τον αγροτικό κόσμο. Απαιτούμε τώρα, άμεσα, να διορθωθείΕγγράφως να το αλλάξετε, όχι στα λόγια, γιατί από λόγια, μας έχετε “χορτάσει”, και εμάς και ιδίως τους αγρότες που παλεύουν να επιβιώσουν, που αγωνίζονται να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, που μάχονται κόντρα στην ερημοποίηση της υπαίθρου», σημείωσε η Λαρισαία Βουλευτής.

Περαιτέρω, η Ε. Λιακούλη τοποθετήθηκε για τις ενεργειακές διατάξεις, αναδεικνύοντας ότι «ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση, ενώ η ενεργειακή ένδεια αποτελεί διογκούμενη απειλή, ενώ η ενεργειακή δημοκρατία αναδεικνύεται σε σύγχρονο προοδευτικό κοινωνικό αίτημα, η Ν.Δ. συνεχίζει τα παιχνίδια υπέρ των λίγων και ισχυρών, με μόνο της μέλημα την ενεργειακή “ολιγαρχία”.

Συμπερασματικά, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας στηλίτευσε το γεγονός ότι «εξαιτίας της Κυβέρνησης, αντί να νομοθετούμε μια σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία, αντί να ψηφίζουμε καινοτόμες παρεμβάσεις για ανθεκτικότητα μπροστά στην κλιματική κρίση, αντί να θεσπίζουμε ρεαλιστικές λύσεις για την επάρκεια και ποιότητα των υδάτινων πόρων, αντί να επιταχύνουμε δράσεις κυκλικής οικονομίας, αντί να διασφαλίζουμε την ενεργειακή δημοκρατία υπέρ των πολλών, είμαστε μπροστά σε μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για το περιβάλλον».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΡΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

Στο πλαίσιο της ομιλίας του απόψε στο Κιλκίς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε την «άγνοια» που επικαλέστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σχετικά με έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας -ήδη από το 2021- το οποίο εντόπιζε ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για την πρόοδο των εργασιών ασφαλείας στους σιδηροδρόμους και μάλιστα ζητούσε να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις.

«Σήμερα, έρχεται μία ακόμη βόμβα. Έγγραφό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο εστάλη στο Υπουργείο Μεταφορών στις 4 Οκτωβρίου 2021 και μιλά για εγκληματική αδράνεια στους χειρισμούς της σύμβασης 717/2014. Ρώτησαν τον κ. Καραμανλή οι βουλευτές μας στη Βουλή και εκείνος λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι επιτελικό κράτος που εγγυάται τα στοιχειώδη. Είναι ένα επιτελικό κράτος του θράσους και της συγκάλυψης. Μόνη του προτεραιότητα είναι να μην αντιμετωπίσει τις ευθύνες της η σημερινή κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στάθηκε κριτικά απέναντι στο αφήγημα του προοδευτικού εκσυγχρονιστή, που προβάλλει ο Πρωθυπουργός.

«Είπε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να τα βάλει με το βαθύ κράτος βαφτίζοντας τον εαυτό του μεταρρυθμιστή. Ποιος είναι το “βαθύ κράτος”; Βαθύ κράτος είναι αυτοί που αξιοποιούν με πελατειακούς όρους το Ταμείο Ανάκαμψης. Βαθύ κράτος είναι αυτοί που οργανώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το παρακράτος των υποκλοπών. Βαθύ κράτος είναι όταν μία σύμβαση επί εννιά χρόνια δεν υλοποιείται, γνωρίζουν τις εγκληματικές ευθύνες συγκεκριμένων παραγόντων των Οργανισμών και του Υπουργείου αλλά δεν κάνουν τίποτα, έχοντας αυτά τα τραγικά αποτελέσματα όπως λέει και η Αρχή Διαφάνειας. Βαθύ κράτος είναι να διορίζεις τα κομματικά σου παιδιά σε κρίσιμες θέσεις των οργανισμών. Ας δούμε τα βιογραφικά όλων των εμπλεκομένων. Οι περισσότεροι είναι στελέχη, που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη, κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη δέσμη πέντε προτάσεων για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο, που παρουσίασε με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα». Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν:

  • Η προσωρινή επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε κρατικό έλεγχο και εξεύρεση σύντομα νέου στρατηγικού επενδυτή.
  • Ανασύστασή της ΡΑΣ με βάση τα διεθνή πρότυπα και άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στην παροχή τεχνογνωσίας και εποπτείας

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έκανε τη δουλειά της; Τα κομματικά τους παιδιά διόρισαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρώπους που δεν γνώριζαν τι σημαίνει τρένο. Δεν κουραστήκαμε να κάνουμε εκλογές και μετά από αυτές να ξηλώνεται όλο το κράτος; Και να έρχονται άνθρωποι χωρίς καμία περγαμηνή πέρα από την κομματική τους ταυτότητα, να παίρνουν παχυλούς μισθούς για να κάνουν εξυπηρετήσεις; Πού αλλού συμβαίνει αυτό; Αλλά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετανόητοι» είπε ο κ. Ανδρουλάκης προσδιορίζοντας ως μείζον η στελέχωση του κράτους να είναι πέρα και πάνω από κάθε εκλογικό κύκλο.

Σχετικά με την υπόθεση των παράνομων υποκλοπών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Από πέρυσι το καλοκαίρι που πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν περάσει πολλοί μήνες. Ό,τι μάθατε εσείς, έμαθα και εγώ. Ενώ οι έρευνες των ανεξάρτητων αρχών του κ. Μενουδάκου και του κ. Ράμμου έχουν προχωρήσει και έχουν βρει πάρα πολλά στοιχεία για να ρίξουν φως σε αυτήν την υπόθεση. Γιατί κινείται τόσο αργά η δικαιοσύνη; Μήπως περιμένει να τελειώσουν οι εκλογές; Για να μη μάθει ο ελληνικός λαός την εγκληματική δραστηριότητα του παρακράτους πριν τις εκλογές και αξιολογήσει όπως πρέπει τον κ. Μητσοτάκη και τον ανιψιό του;»

«Είναι δυνατόν σε μια χώρα που έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε τις τράπεζες, να επιτρέπει η κυβέρνηση – αντί να απειλήσει με υπερφορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών – να έχουμε τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και στεγαστικών δανείων; Αυτό περιφρονεί τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις που επωμίζονται οι πολίτες.

Στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον κατώτατο μισθό, επισήμανε ότι «αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά που το κράτος καθόρισε τον κατώτατο μισθό. Με την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και, βέβαια, έχουμε χρέος να απελευθερώσουμε τις τριετίες, ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά».

«Προσπαθώ να δείξω έναν άλλον δρόμο. Αυτός ο δρόμος όμως δεν είναι ένας δρόμος συμβιβασμού. Είναι ένας δρόμος συγκρούσεων. Και, αν νομίζουν κάποιοι ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές και μετά θα σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας για να μείνουν πρωθυπουργοί, μάλλον δεν ξέρουν τι είναι η σημερινή και νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει ισχυρή εντολή κάνοντας μόνο προγραμματικές συμφωνίες και χωρίς πρόσωπα που έχουν υπονομεύσει σταθερά το δημόσιο συμφέρον εις βάρος του ελληνικού λαού. Δεν ξεχνώ και δεν ξεχνάει καμία και κανένας από εμάς ότι, όταν ο κ. Καραμανλής χρεοκόπησε την Ελλάδα, αυτή η παράταξη κράτησε τη χώρα όρθια και δεν έπαιξε παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με το μετεκλογικό περιβάλλον.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ – ΛΑΡΣ ΚΛΙΝΓΚΜΠΑΪΛ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, είχε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Καλωσορίζω τον Πρόεδρο του SPD. Μας τιμά με τη σημερινή μας συνάντηση, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα μετά την απίστευτη τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες Έλληνες πολίτες, κυρίως νέους ανθρώπους. Μια τραγική στιγμή για την πατρίδα μας που αναδεικνύει το έλλειμμα σε υποδομές αλλά παράλληλα και σε αξιοκρατία και διαφάνεια» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε πως διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές αποτελεί η διασφάλιση «μιας στρατηγικής ενίσχυσης του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και βέβαια της υγείας, της παιδείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες, που προέκυψαν μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση καθώς και την ενεργειακή κρίση».

Με φόντο την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «αξίζει να θυμηθούμε το βιβλίο του Πρόεδρου του SPD και πρώην Καγκελαρίου Χέλμουτ Σμίτ για την αυτοδύναμη Ευρώπη. Αυτό είναι το όραμα κάθε δημοκράτη φιλοευρωπαίου, που θέλει να ζούμε μαζί, με αλληλεγγύη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Αυτοδύναμη Ευρώπη σημαίνει μια Ευρώπη με ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δημιουργήσει μια ισχυρή ανταγωνιστική βάση και θα αντιμετωπίσει την εξάρτησή της από τρίτα κράτη. Μια Ευρώπη που θα προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, μια Ευρώπη που θα έχει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας για να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως αυτές που βλέπουμε να κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτή την Ευρώπη οφείλουμε να υπηρετήσουμε ως Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές.Θέλω να σας καλωσορίσω ξανά, όλους τους αγαπητούς φίλους. Ξέρω ότι μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για το μέλλον των λαών μας και το μέλλον των λαών της Ευρώπης. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι όπως το SPD σε δύσκολες στιγμές ήταν ένα κόμμα ευθύνης, έτσι και το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα κράτησε ψηλά την ευθύνη για να υπάρχει η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε ένα κόμμα ιστορικό, ένα κόμμα το οποίο προσπάθησε να αλλάξει με μεταρρυθμίσεις την Ελλάδα, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και αυτό φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε για πολλά χρόνια. Είμαστε δύναμη προόδου, αλλαγής, μιας παράταξης που υπηρετεί τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Πρόεδρος του SPD, από την πλευρά του, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είχα υποσχεθεί στην προ μηνών συνάντησή μας ότι θα επισκεφτώ την Αθήνα για να εκφράσω την υποστήριξη μας στην προεκλογική εκστρατεία σας. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να στείλω ένα ισχυρό σήμα σήμερα, εδώ από την Αθήνα, ότι είμαστε φίλοι, συνεργαζόμαστε στενά με το ΠΑΣΟΚ και επιθυμούμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα το πρωί έλαβα το τηλεφώνημα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και σας μεταφέρω τις ευχές του για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των κομμάτων μας.

Ένα από τα θέματα, που θα μας απασχολήσουν, είναι και το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Εκφράζω τη συμπαράσταση μας στον ελληνικό λαό. Ήταν ένα δυστύχημα, που μας σόκαρε. Όπως ανέφερε και ο Νίκος, είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Χρειάζεται να γίνουν νέα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.