ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΦΟΡΩΝ ΕΧΕΙ Η ΝΔ, ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ»


Τελευταία ενημέρωση 4 μήνες by manos (ceo)-admin

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα φορολογικά, με τον Δ. Μάντζο να επισημαίνει, αρχικά, τη σημασία «να μιλάμε με real και όχι fake news», εξηγώντας: «Real news είναι ότι δεν έχει γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών που προμηθεύουν ενέργεια.

Υπάρχει μία εσκεμμένη σύγχυση και μία θολή απάντηση του κ. Σκέρτσου σε προχθεσινή μου ερώτηση για το αν έχει γίνει είσπραξη των φορολογητέων υπερκερδών των προμηθευτών. Η ΝΔ αναφέρθηκε σε όλους τους πόρους των 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και τα διυλιστήρια που φορολόγησε με μεγάλη καθυστέρηση μετά από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τα 370 εκατ. ευρώ φορολόγησης ηλεκτροπαραγωγών, που είναι ποσό υποτριπλάσιο από όσα είχε υπολογίσει η ΡΑΕ, καθώς και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή τις επιστροφές από τις ΑΠΕ.

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν δημιουργήθηκε για να δίνει η ΝΔ επιδόματα σε λογαριασμούς και να κάνει πολιτική pass. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Άρα, real ειδήσεις: δεν έχουν εισπραχθεί τα φορολογητέα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι άλλα 900 εκατ. ευρώ που δεν έχουν φορολογηθεί. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλησε. Αν ήθελε, δεν θα άφηνε στο συρτάρι του κ. Σκρέκα ανυπόγραφη τη σχετική υπουργική απόφαση».

Ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει «κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων υπερκερδών. Μιλάει η ΝΔ για κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Για ένα θέμα το οποίο είναι διάφανο από τον Φλεβάρη του 2022.

Αντιθέτως, η κρυφή ατζέντα είναι της ΝΔ και έχει δύο σημεία. Πρώτον, η έκθεση Πισσαρίδη και η αναφορά στο “Ελλάδα 2.0” ότι “βασική φορολογική πολιτική είναι η ενσωμάτωση των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας ανεξάρτητα από την πηγή”. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι το μέρισμα, αντί να πάει με κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση 5-10-15% όπως προβλέπουμε, θα πάει σε συντελεστή έως και 44%!

Και το δεύτερο σημείο της κρυφής ατζέντας. Παρήγγειλε η ΝΔ, ναι ή όχι, το Νοέμβριο του 2022 από το ΙΟΒΕ μελέτη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι λέει αυτό το επτασφράγιστο μυστικό της μελέτης και δεν μας το απαντούν από προχθές που ρωτώ; Θα πάνε σε αύξηση τεκμηρίων; Θα πάνε σε περιορισμό των εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδα; Τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα».

Απευθυνόμενος, τέλος, στον Νίκο Ρωμανό από την ΝΔ , ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε:

«Εμείς μιλήσαμε για φορολόγηση των υπερκερδών όλων των εταιρειών, και των τραπεζών και των εταιρειών σε ολιγοπωλιακούς τομείς της αγοράς, που έχουν αποκερδίσει ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση.

Τρεις μέρες τώρα μιλάμε για κάτι που αφορά σε ελάχιστους ισχυρούς. Ποιοι από εμάς περιμένουν στο τέλος του έτους να εισπράξουν μερίσματα πάνω από 100.000 ευρώ; Έχετε εσείς ακίνητα στο Ε9 πάνω από 1 εκ.; Που φτάνουν και τα 4,8 εκ.; Που περιμένετε να τα περάσετε στα παιδιά σας με γονική παροχή; Αυτοί δεν είναι η μεσαία τάξη, είναι οι φίλοι της ΝΔ, είναι αυτοί για τους οποίους δουλεύει η ΝΔ».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ»

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφτηκε το πρωί το Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε σε δηλώσεις του:

«Είναι αποκαλυπτική η απελπιστική κατάσταση, όταν 3.500 περιμένουν για χειρουργείο και υπάρχουν μόνο 7 αναισθησιολόγοι για 28 θέσεις. Ενώ η Ευρώπη έδωσε 20 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει διάθεση – λόγω των ιδεοληψιών της – να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. 2-4% του ταμείου δίνει στην υγεία, όταν χώρες με ανάλογα προβλήματα δίνουν 8 -10 %. Θεωρούμε ότι το κοινωνικό κράτος είναι προτεραιότητα και έχουμε χρέος να μειώσουμε τις ανισότητες, να έχουμε ισχυρή δημόσια παιδεία, ισχυρή δημόσια υγεία, προοπτική για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη.

Γι’ αυτό προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη και την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να υπάρχει περισσότερο μόνιμο προσωπικό. Να αυξηθούν οι μισθοί των υγειονομικών στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι πολύ χαμηλότερα. Και βέβαια να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, κρίσιμο είναι η ενίσχυση ενός ισχυρού δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όλα αυτά συνιστούν μια δέσμη προτάσεων για μια κοινωνία ανθεκτική και δίκαιη».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη.

«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Δήμαρχο για την ενημέρωση που μας έκανε, υπογραμμίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται, όταν υπάρχει βούληση.

Μας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες για το δημοτικό ιατρείο, τα ΚΔΑΠ, το όραμά του για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τις ενεργειακές κοινότητες που αφορούν τους δήμους αλλά και τους πολίτες. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όχι απλά δεν έχει κανένα σχέδιο, αλλά δεν έχει και την ευαισθησία αντιμετώπισής τους.

Το πρωί ήμουν στο Nοσοκομείο “Παπανικολάου”. Τι απεδείχθη από την ενημέρωση των γιατρών; Ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την ενημέρωση του Δημάρχου επίσης φάνηκε ότι δεν στηρίζει πραγματικά την αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ισχυρές υπηρεσίες στον πολίτη, καθώς ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι εγγύτερα στην καθημερινότητα του πολίτη και τα προβλήματά του. Ως το κόμμα που έκανε τις μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την αυτοδιοίκηση, φιλοδοξούμε και σε αυτή τη νέα εποχή να πρωταγωνιστήσουμε ξανά ώστε να υπάρχει αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, να υπάρχει αξιοκρατία και διαφάνεια στις δαπάνες. Να σταματήσει το πελατειακό κράτος. Χρειάζεται ένα κράτος που θα λειτουργεί επιτελικά. Ένα κράτος που θα κάνει διάχυση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων. Και όχι το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη που ήξερε να κάνει υποκλοπές, να πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα αλλά δεν ήξερε να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να στηρίξει πραγματικά την αυτοδιοίκηση. Κι έχουμε χρέος σε αυτό το πολύ κρίσιμο θέμα, το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς δεν λύθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανήμερα της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι στα ελληνόπουλα καλή επιτυχία. Στο πρόγραμμά μας προτείνουμε το Εθνικό Απολυτήριο προκειμένου να ξαναγίνει επίκεντρο το δημόσιο σχολείο και όχι τα φροντιστήρια».

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Μιλά η ΝΔ για κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Για τις προτάσεις μας που οδηγούν σε δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και ανακούφιση των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, με τη μείωση άδικων φόρων.

Αντιθέτως, είναι η ΝΔ εκείνη που έχει κρυφή ατζέντα με δύο μάλιστα κεφάλαια.

Πρώτον, η έκθεση Πισσαρίδη και η αναφορά στο Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” ότι “βασική φορολογική πολιτική είναι η ενσωμάτωση των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας ανεξάρτητα από την πηγή”. Άρα η ένταξη όλων των εισοδημάτων, ακόμη και των μερισμάτων, σε φορολόγηση που μπορεί να φτάνει και σε συντελεστή 44%!

Και δεύτερον. Παρήγγειλε η ΝΔ, ναι ή όχι, το Νοέμβριο του 2022 από το ΙΟΒΕ μελέτη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Τι λέει αυτό το επτασφράγιστο μυστικό της μελέτης και δεν μας το απαντούν από προχθές που ρωτώ; Τι σκοπεύουν να κάνουν; Θα πάνε σε αύξηση τεκμηρίων; Θα πάνε σε περιορισμό των εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδα; Τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της ΝΔ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023)

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα επισκεφτεί τη Σητεία.

Στις 12:00 θα περιοδεύσει στην τοπική αγορά και στις 20.00 θα μιλήσει στην πλατεία Μικρασιατών.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ: ΙΣΧΥΡΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ, ΑΔΥΝΑΜΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Στο πλαίσιο συνέντευξής του απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος.

«Ακούσαμε ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι “φορομπηχτική” για τη μεσαία τάξη και τον ελληνικό λαό. Ήμουν ευρωβουλευτής εννέα χρόνια και, δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, γνωρίζω πάρα πολύ καλά το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τα μοντέλα φορολόγησης των κρατών της Δυτικής Ευρώπης. Και δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να γίνει Ουγγαρία. Γιατί αυτό είναι το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη: ισχυροί ολιγάρχες, αδύναμη μεσαία τάξη και φτωχοποίηση των πιο αδύναμων Ελλήνων» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν σαφής.

«Θέλουμε να μειωθεί αυτός ο φόρος και το αποδεικνύουμε με την ψήφο μας. Τρεις φορές έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε.

«Ουδέποτε μίλησε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ούτε υπάρχει στο πρόγραμμά μας φόρος στα κέρδη. Μάλιστα δεν το ψηφίσαμε, όταν το έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούμε πως ο φόρος στα μερίσματα πρέπει να είναι 5% -όπως είναι σήμερα- έως τις πρώτες 50.000 ευρώ. Από τις 50.000 έως τις 100.000, το υπερβάλλον ποσό με 10%. Και πάνω από τις 100.000 με 15%. Σήμερα, η εφημερίδα “Καθημερινή” αποδεικνύει με τα δημοσιεύματά της ότι η Ελλάδα έχει από τους μικρότερους συντελεστές. Και ο κ. Σκέρτσος τι είπε; “Αν αυξήσετε τον συντελεστή, υπονομεύετε την ανάπτυξη”. Άλλες χώρες που τρέχουν με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί έχουν μεγαλύτερους συντελεστές; Ξέφυγε πρόσφατα σε ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ότι θέλουν να έχουμε “ανάπτυξη Ρουμανίας”. Υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα στην Ευρώπη. Ή θα έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος και δίκαιη φορολόγηση ή θα έχουμε άδικη φορολόγηση και ανίσχυρο κοινωνικό κράτος. Εγώ υπηρετώ το πρώτο» επισήμανε αναφορικά με τα μερίσματα.

«Υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση ή μεγαλο-μεσαία επιχείρηση που δίνει ατομικά μερίσματα 100.000-200.000-300.000; Ξέρετε, για να πάρει κάποιος μερίσματα της τάξης των 150.000 ευρώ σε μετοχές του ΟΤΕ πρέπει να έχει 1,5 εκατ. ευρώ μετοχές. Λέμε, λοιπόν, απλά πράγματα. Στις 70.000 ευρώ μέρισμα, με αυτό που προτείνουμε, πληρώνει 1.000 ευρώ παραπάνω. Στις 120.000 πληρώνει 4.000 παραπάνω. Αυτό πείραξε τον κ. Σκέρτσο; Τα 5 δισ. ευρώ ΦΠΑ που έχουν “σκοτώσει” τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες τα τελευταία δύο χρόνια, δεν τον πείραξαν;» απάντησε στους ισχυρισμούς του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι η μείωση του φόρου στα μερίσματα αύξησε τα κρατικά έσοδα, επισημαίνοντας εμφατικά: « Να γιατί, λοιπόν, μίλησα για επικοινωνιακό ολοκληρωτισμό από τη Νέα Δημοκρατία. Το 2020 υπήρχε τεράστια ύφεση στη χώρα λόγω της πανδημίας, οπότε προφανώς το 2021 θα υπήρχαν περισσότερα έσοδα είτε 5% είτε 10%».

Σχετικά με το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών: «Για τις γονικές παροχές, εμείς μιλάμε για 400.000 ευρώ ανά γονέα για κάθε παιδί δηλαδή αφορολόγητο όριο συνολικά στις 800.000 ευρώ. Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα αντιπροτείνει 800.000 ευρώ που πολλαπλασιάζεται επί έξι συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των τεσσάρων παππούδων και γιαγιάδων. Δηλαδή, αφορολόγητο όριο μέχρι 4,8 εκατ. ευρώ. Είναι φορομπηχτική πολιτική, όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα , μετοχές 3 ή 4 εκατ. ευρώ στα παιδιά τους να πληρώνουν φόρο γονικής παροχής; Να πληρώνουν και να έχουμε λιγότερους φόρους στη μισθωτή εργασία, να μειωθεί η μαύρη εργασία, να έχουμε καλύτερους μισθούς για τη νέα γενιά. Εμείς αυτά προτείνουμε».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πρόθεση του εφόσον συμφωνήσουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, να κατατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής .

«Λένε ότι ο Ανδρουλάκης κάνει φορομπηχτική πολιτική, αλλά η πολιτική Μητσοτάκη έχει το ελληνικό νοικοκυριό τρίτο από το τέλος σε αγοραστική δύναμη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δουλεύει για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε διότι ο “χρυσός” χορηγός της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχομαι σήμερα να πω -και αυτό είναι ο προάγγελος της αντιπολίτευσης που θα κάνω στη Βουλή- ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα μπει εμπόδιο στις ανισότητες, στις περιπέτειες. Θα είναι ένα κόμμα που θα θωρακίσει τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε.

Σχετικά με τις ανακρίβειες της Νέας Δημοκρατίας για το κείμενο προγραμματικής διαβούλευσης , ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Είναι φοβερό πώς ξαφνικά, με ένα non paper από το Μαξίμου, όλα τα media στην Ελλάδα έκαναν αυτήν την απρέπεια έναντι του ΠΑΣΟΚ. Όλα είναι στο site μας. Απλά το καθένα μπήκε στο σωστό σημείο. Για να μην υπάρχει παρανόηση. Άλλα είναι τα κείμενα τα οποία συζητήσαμε προγραμματικά με εταίρους, φορείς, στελέχη από τον Σεπτέμβριο και άλλο είναι το πρόγραμμα που εγώ εξήγγειλα ως πρόγραμμα 12 σημείων συγκλίσεων πριν τις εκλογές».

Κληθείς να προσδιορίσει τον εκλογικό πήχη για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε: «Η Δημοκρατική Παράταξη με την ιστορία, την κοινωνική βάση και τις ιδέες της, να ξαναγίνει πρωταγωνιστής και ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης προσδιόρισε ως προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τη δίκαιη φορολόγηση, το κοινωνικό κράτος και το δημογραφικό. Μάλιστα προσκόμισε συγκριτικό πίνακα ως προς τη φορολογική διαφορά μεταξύ μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με δύο παιδιά στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

«Είμαστε τελευταία χώρα με 3% διαφορά. Χώρες με δημογραφικά προβλήματα – πχ το Βέλγιο είχε 15 μονάδες, η Ιρλανδία 14 μονάδες, η Πορτογαλία με ανάλογη οικονομία με εμάς 10 μονάδες – εγώ τι λέω; Να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για να στηρίξουμε την οικογένεια με δύο παιδιά. Αυτό είναι μια πολιτική, η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ξέρετε, κινούμαι βάσει της ευρωπαϊκής κανονικότητας, της Δυτικής Ευρώπης, γιατί αυτό είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και αυτό όχι της Ουγγαρίας» τόνισε.

«Την ώρα που ο λαός έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ κι έχει φτωχοποιηθεί λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και στο κόστος ζωής, την ίδια στιγμή 150 εισηγμένες εταιρείες ενίσχυσαν το 2022 τα κέρδη τους 300%. Εμείς τι λέμε; Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας, τραπεζών και προμηθευτών ενέργειας. Η Νέα Δημοκρατία φορολόγησε με 90% κάποια υπερκέρδη των παραγωγών. Στο συρτάρι του κ. Σκρέκα – και να βγει να με διαψεύσει – υπάρχει η φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών. Δεν έχει γίνει» επέμεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Έχω μια φιλοσοφία, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν είμαστε τιμωρητικοί για το κέρδος. Όχι. Προφανέστατα να υπάρχουν κέρδη για να υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά αυτή την περίοδο η ανάπτυξη είναι κερδοσκοπική εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, διότι δεν μπορείς να έχεις ενεργειακή κρίση και να βγάζεις περισσότερα από πριν, πάει να πει ότι δεν λειτουργεί η αγορά. Δεν είμαστε λοιπόν τιμωρητικοί με το επιχειρείν» πρόσθεσε.

«Το 2022 το εμπορικό έλλειμμα ήταν 12% στην Ελλάδα. Το 2023 στο 9,2%. Και μας λένε ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Πορτογαλία: -1% πέρυσι, +1% φέτος. Ισπανία: +0,6% πέρυσι, -1% φέτος. Τι θέλω να πω; Η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα. Τεράστιο εμπορικό έλλειμμα ξανά, τεράστιο χρέος ξανά» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ. ΕΝΑ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ

Και η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία δεν έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση και πρόληψη περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων. Αντίστοιχα δεν αποτελεί προτεραιότητα η ψηφιακή ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας όπως και η ψηφιακή υποστήριξη κάθε υποδομής δημοσίου συμφέροντος.

Δεν προκαλεί, έκπληξη η κατάρρευση της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων όταν η αρχική σελίδα στην οποία βρίσκεται η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, http://www.iep.edu.gr/el/e-ypiresies του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν πληροί μια από τις βασικότερες αρχές ασφάλειας, καθώς σε αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο TLS 1.3 για τη μετάδοση με ασφάλεια πληροφοριών και ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζουμε ότι, το έργο (ΑΔΑ:Ψ5ΧΑΟΞΛΔ-Η7Ρ) για τη Δημιουργία και χρήση Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) κόστισε στον Έλληνα πολίτη, λίγους μήνες πριν 834.287,30 €. Μεταξύ άλλων, το έργο συμπεριλάμβανε και την πρόσληψη οκτώ (8) εξωτερικών συνεργατών διοικητικού/οικονομικού, πληροφορικής για την ανάπτυξη λογισμικού, τεχνικής υποστήριξης συστήματος Help-Desk και στελεχών εκπόνησης μελετών.

Το 2022 στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research), οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 64% συγκριτικά με το προηγούμενο χρόνο, καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα παρόμοιων συμβάντων που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια φορείς του Δημοσίου στη χώρα μας. Ενδεικτικά:

 • 2021: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
 • 2021: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • 2022: Ελληνικά Ταχυδρομεία
 • 2022: Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου
 • 2022: ΑΑΔΕ και άλλες 800 σελίδες του Δημοσίου

Με την κατάρρευση της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων αποκαλύφθηκε αυτό που βρίσκεται πίσω από επικοινωνιακές φιέστες:

 • Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οργανωτική και επιχειρησιακή ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς για τον συντονισμό θεμάτων κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών επιλέγονται μετακλητοί υπάλληλοι.
 • Η αδυναμία πρόληψης, καθώς για μια τόσο σημαντική εφαρμογή δεν υπάρχει διαθέσιμο σύστημα αποτροπής επιθέσεων DDoS.
 • Η έλλειψη σχεδίου για τη διαχείριση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων, καθώς παρόλο που την τελευταία στιγμή εφάρμοσαν σύστημα αποτροπής επιθέσεων DDoS, αυτό δεν ενεργοποιήθηκε και ρυθμίστηκε σωστά.                                      Μετά από όλα αυτά εύλογα αναρωτιόμαστε:
 • Είναι διασφαλισμένα τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας, τα οικονομικά δεδομένα και τα προσωπικά δεδομένα που έχουν εμπιστευτεί οι πολίτες στο κράτος;
 • Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του κράτους;
 • Υπάρχει για όλους τους φορείς δεσμευτική πολιτική ασφάλειας πληροφορίας και εμπιστευτικότητας;

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας μας να αποτρέπει, να καταπολεμά και να ανακάμπτει από τις κυβερνοεπιθέσεις προτείνει συγκεκριμένες στρατηγικές:

Πρόληψης

 • Εφαρμογή συστήματος αποτροπής επιθέσεων DDoS σε όλες τις εφαρμογές της Δημόσιας Διοίκησης
 • Ανάπτυξη των δεξιοτήτων στελεχών των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης στα θέματα κυβερνοασφάλειας

Αποτροπής

 • Αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων στο πεδίο σε αντίθεση με φαραωνικά έργα εκατομμυρίων ευρώ ή με την σύσταση επιτροπών
 • Εφαρμογή συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης κυβερνοεπιθέσεων

Αντίδρασης

 • Αξιοποίηση και εκπαίδευση των στελεχών των φορέων σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων κυβερνοεπιθέσεων.
 • Δημιουργία σχεδίων εναλλακτικής λειτουργίας (plan-b)

Οι οποίες για να υλοποιηθούν απαιτείται πρωτίστως η ανάγκη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού στον τομέα των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών με εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια.

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενδυναμώνουν τους πολίτες και τη δημοκρατία, να προωθούν τη λογοδοσία της εξουσίας και τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Αυτές οι προτεραιότητες για την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση, δημιουργούν τις βάσεις για την ευημερία και την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κράτος να εγγυάται την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών. Η ασφαλής λειτουργία των δημόσιων υποδομών αποτελεί προτεραιότητα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.