ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «Η ΝΔ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ»


Reading time: 14 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 3 Οκτωβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Καλεσμένος στην εκπομπή «Βράδυ της Κυριακής» του ΕΡΤ News με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη ήταν χθες (02/10) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Κάνοντας μία αποτίμηση της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Sunday Times, ο κ. Μάντζος τη χαρακτήρισε «δηλωτική πολλών αληθειών που ο ίδιος στην Ελλάδα δεν παραδέχεται. Η πρώτη είναι η παραδοχή απόλυσης του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ, που αποδεικνύει την ύπαρξη ευθύνης. Και η δεύτερη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρείτο από τον κ. Μητσοτάκη ως δεδομένος κυβερνητικός εταίρος», τονίζοντας παράλληλα ότι ο Πρωθυπουργός «ομολογεί ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα και ένα πολιτικό σενάριο πίσω από αυτήν την παρακολούθηση: ότι η ΝΔ θέλησε να κρατήσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη».

Αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή, ο Δημήτρης Μάντζος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «εξάγει fake news, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει ότι έκανε τα πάντα για την αποκάλυψη της αλήθειας. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν έκανε όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και τους Νόμους μας για να φτάσουμε εις βάθος τη διερεύνηση», υπογραμμίζοντας εκ νέου την απουσία κομβικών μαρτύρων της υπόθεσης.

Στάθηκε, παράλληλα, στο «περίφημο και περιώνυμο» απόρρητο, υπενθυμίζοντας το άρθρο 14 του Ν. 3649/2008 της ΝΔ που δίνει το δικαίωμα και την υποχρέωση στον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, ήτοι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να άρει το απόρρητο όλων των υπαλλήλων και των διοικητών της υπηρεσίας πληροφοριών.

«Το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι να σπάσει η αίσθηση της ανομίας, της ατιμωρησίας και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και κυρίως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έπρεπε και πρέπει στο μέλλον να έχουν κομβικό ρόλο σε αυτές τις υποθέσεις. Πρέπει να μαθευτεί όλη η αλήθεια, όχι μόνο στο Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και σε όλους τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θεσμική οδός ενημέρωσης του Νίκου Ανδρουλάκη από την Πολιτεία για τους λόγους παρακολούθησής του: Για την ΕΥΠ είναι ανεπίτρεπτη “καινοτομία” να ενημερώσει, η Εισαγγελέα δεν προβλέπεται, η ΑΔΑΕ απαγορεύεται από τον Μάρτιο του 2021 και η Βουλή παρεμποδίζεται» και αναρωτήθηκε «αν όλο αυτό είναι κράτος δικαίου ή η δίκη του Κάφκα».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία να κοιτάζουμε το τρίτο κόμμα και να του ζητάμε να μας πει με ποιον θα πάει. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ρωτήσαμε να μας πει αν θα πάει με τον κ. Καμμένο και αν θα τον αγκαλιάσει στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ο πολίτης ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και του βγήκε ο Καμμένος» και ξεκαθάρισε:

«Όταν κάποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να ξέρει ότι θα βγει ΠΑΣΟΚ. Η δική μας πρόταση είναι αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και με βάση αυτό θέλουμε να αξιολογηθούμε. Η πολιτική, για εμάς, είναι η τέχνη του εφικτού για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, όχι η τέχνη του βολικού εκλογικού σώματος. Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το τι λέει για την κοινωνική κατοικία, τα οικονομικά προβλήματα, τη λιτότητα, τα θεσμικά. Και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση θα έρθει από τον λαό. Ας περιμένουμε λοιπόν τις εκλογές και την αξιολόγηση, όχι με ευσεβείς πόθους, αλλά με προγραμματικές συμφωνίες.».

Απευθυνόμενος, παράλληλα, στον βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκο Φίλη, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πράγματα παρόμοια με εμάς, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Όταν είπαμε εμείς για το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Γενάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε καν τι είναι αυτό», ενώ σχολίασε πως «Μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μεγάλες ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, νομίζω ότι έχουμε ωριμάσει. Το ΠΑΣΟΚ ωρίμασε πριν από όλους γιατί ήταν μόνο του στην αρχή της μεγάλης κρίσης, όταν μας κοιτούσατε και μας δείχνατε με το δάχτυλο».

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω και από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τον επερχόμενο χειμώνα, τον οποίο ο Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε μεν δύσκολο, αλλά «ίσως όχι τόσο όσο ο κ. Γεωργιάδης θέλει να παρουσιάσει για να κρατάει τον πήχυ χαμηλά ώστε να τον περάσει, φοβίζοντας και ναρκοθετώντας εν πολλοίς το επενδυτικό κλίμα». Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Παρουσίασε, στη συνέχεια, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κλιμακωτή επιδότηση με δίκαιη κατανομή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, μέτρα και κίνητρα εξοικονόμησης, καθώς και μείωση των έμμεσων φόρων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «όπως αργήσαμε να ακούσουμε για υπερκέρδη και φορολόγηση, δεν θα ακούσουμε ποτέ για το πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί αυτό σημαίνει σύγκρουση με τα συμφέροντα, την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Είναι σαφές ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αλλεργία στη ρύθμιση, τη διαφάνεια και τους κανόνες».

Επεσήμανε, επομένως, την ανάγκη ισχυρών ελέγχων στην αγορά. «Δείτε πώς δένουν όλα: η Δημοκρατία με την ευημερία, την ασφάλεια και την καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό επιμένουμε να μιλάμε για αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος. Γιορτάσαμε χθες 12 χρόνια από τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Διαύγειας για διαφάνεια και λογοδοσία στο δημόσιο βίο. Αυτό είναι το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ και αυτό θέλουμε να εγγυηθούμε ως ανανεωμένη παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας, τέλος, το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι «λύσεις υπάρχουν, αν υπάρχει πολιτική βούληση, σοβαρότητα, ρεαλισμός και όχι ιδεοληψία και επικοινωνία. Είναι ο Ν.4009/2011 του ΠΑΣΟΚ που έδωσε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να το ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα ώστε να αντιμετωπίζεται το κοινό έγκλημα», υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τον Ιανουάριο του 2021 με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, είχε καταθέσει δική του πρόταση νόμου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ 2009

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 6 με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τη Νίνα Κασιμάτη

‘’Η ακρίβεια καλπάζει και στο βάθος δημοσιονομικό αδιέξοδο ανάλογο με αυτό του 2009’’


Σε σχέση με την κατάσταση στα Πανεπιστήμια ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόνισε:

Στο πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019 υπήρχε διάταξη για το άσυλο με την οποία η αρμόδια Υπουργός δήλωνε ότι: «θα τελειώσουμε με το άσυλο της ανομίας, ότι θα τελειώσουμε με τα θλιβερά γεγονότα στον χώρο των Πανεπιστημίων, τα οποία μας προσβάλλουν ως πολιτικό σύστημα, ως χώρα και ως πανεπιστημιακή κοινότητα».

Φοβάμαι ότι όλα αυτά παρέμειναν σε επίπεδο εξαγγελιών και συνθημάτων. Τεχνάσματα επικοινωνιακά δηλαδή, στα οποία αρέσκεται η κυβέρνηση, αφού επί της ουσίας ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στα Πανεπιστήμια μέχρι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τον κίνδυνο, λέγοντας ότι και ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας – που ακολούθησε – δεν έχει τύχει σοβαρής επεξεργασίας από την πλευρά της κυβέρνησης κι ότι δεν θα λειτουργήσει.

Αντιθέτως με ό,τι έλεγε η κυβέρνηση, ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν ήταν πανάκεια. Παρατηρούμε ότι τα προβλήματα παραμένουν. Τα φαινόμενα βίας, ανομίας και παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια παραμένουν με αμείωτη ένταση. Όλη αυτή η κατάσταση χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να δημιουργήσει ιδεολογική και πολιτική πόλωση, παρά επί της ουσίας για να βελτιώσει την κατάσταση.

Κι όμως το Ελληνικό Πανεπιστήμιο αξίζει καλύτερης τύχης. Πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα κατατάσσονται πολύ ψηλά σε παγκόσμιες μετρήσεις. Από αυτά αποφοιτούν χιλιάδες Έλληνες που κάνουν διεθνή καριέρα.

Για την ακρίβεια, την οικονομική κατάσταση των πολιτών, τα δημοσιονομικά ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε:

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις συμφωνίες που συνάπτει και προσπαθεί επικοινωνιακά να τις προβάλει με κάθε τρόπο και την ίδια στιγμή οι πολίτες στα μέσα του μήνα ψάχνουν τις τσέπες τους, για να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά.

Ταυτόχρονα το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή τα δάνεια που χρωστούν οι πολίτες στα funds και στις τράπεζες, τα χρέη στην εφορία και τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται μήνα με το μήνα, ενώ έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Η κυβέρνηση μιλά για μηχανισμό φορολόγησης των υπερεσόδων των παρόχων ενέργειας – ένας μηχανισμός ωστόσο ο οποίος άργησε πάρα πολύ να εφαρμοστεί και ακόμη δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση δεν εξηγεί γιατί δεν εφαρμόζει σχετική οδηγία και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, στην αγορά δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος. Από τον Απρίλη έχει να επιβληθεί πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια. Προφανώς, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Ότι δεν έχουν ανέβει υπερβολικά οι τιμές των αγαθών και των τροφίμων, ότι δεν υπάρχει θέμα πρωτοφανούς αισχροκέρδειας που πλήττει τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδήματα και γι’ αυτό έχει ευθύνη: γιατί δεν ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις στην ενέργεια για να μετριάσει το κόστος για τους πολίτες. Αυτό βεβαίως αξιολογείται από τους πολίτες κάθε μήνα που έρχονται οι λογαριασμοί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διατείνεται πως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, γιατί –υποτίθεται πως-ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 5% πριν δύο μέρες! Έφτασε δηλαδή στα επίπεδα που μας άφησε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ το 2009 – μια κατάσταση που μας οδήγησε σε πτώχευση. Ακόμη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παραδέχτηκε ότι έχει καταγράψει 14 δις χρέος από τις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ.

Αυτή είναι η «χρηστή» δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ. Μιας κυβέρνησης που έλεγε ότι θα «καθαρίσει» τα κόκκινα δάνεια και τελικά «φεσώνει» την ελληνική κοινωνία με 14 δις, μεταχρονολογώντας μάλιστα το συγκεκριμένο χρέος για το 2023-2025, δηλαδή μετά τις εκλογές. Αυτό εμένα μου θυμίζει την πολιτική που άσκησε ο κ. Καραμανλής και παρέδωσε την χώρα στο ΠΑΣΟΚ χρεωκοπημένη το 2009.

Οι πολίτες ζητούν δίκαιες παρεμβάσεις που θα ανακουφίζουν τη μεσαία τάξη και τους χαμηλότερους οικονομικά συμπολίτες μας. Ζητούν φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών – η οποία γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση- και βεβαίως ζητούν ελέγχους στην αγορά, για να μπορούν να αγοράζουν τα βασικά είδη διατροφής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ο Πρωθυπουργός συνέχισε να προσποιείται ότι δεν γνωρίζει την ουσία της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών αλλά παρά ταύτα απέλυσε δύο πρόσωπα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Απέφυγε να αναφέρει όμως ότι χάρις την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία δεν κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα -ούτε καν αυτά που παραιτήθηκαν-, παρά μόνο ο παρακολουθούμενος και το αλά καρτ απόρρητο σφράγισε τα στόματα του πρώην και του νυν Διοικητή της ΕΥΠ.

Αλλάζοντας τις εκδοχές σαν τα πουκάμισα, τώρα ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το ζήτημα των υποκλοπών έχει να κάνει με κάποιον που επιδίωξε να επιβαρύνει τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Ποιος;

Ο ανιψιός και στενότερος συνεργάτης του;

Ο εκλεκτός του στην ΕΥΠ, διορισμένος μάλιστα με αλλαγή των κριτηρίων επιλογής;

Δεν του φτάνει η κοροϊδία σε 11 εκατομμύρια Έλληνες, τώρα θέλει να την διευρύνει και σε 67 εκατομμύρια Βρετανούς;

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: «ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΕΡΔΗ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε σήμερα πως κάθε μήνα εισπράττονται 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών ως επιδοτήσεις.

Τα νούμερα όμως για τον Σεπτέμβριο, που είναι διαθέσιμα τα απολογιστικά στοιχεία, είναι διαφορετικά.

Η ελληνική αγορά ενέργειας ήταν τον Σεπτέμβριο η 3η ακριβότερη (κοντά στα 420 €/MWh).

Υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν μόνο στην Ιταλία (430 €/MWh) και τη Μάλτα (421 €/MWh). Τα τιμολόγια χωρίς τις επιδοτήσεις τον Σεπτέμβρη πλησίαζαν τα 800 €/MWh με τη ΔΕΗ να δίνει τον τόνο προσφέροντας τα ακριβότερα.

Συνεπώς, οι προμηθευτές πουλούσαν ρεύμα σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν δύο φορές επάνω από την πανάκριβη τιμή του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημιουργώντας κέρδη που προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά, ο μηχανισμός της Κυβέρνησης είναι μηχανισμός παρακράτησης ή δημιουργίας υπερεσόδων;

ΕΚΔΗΛΩΣΗ INSOCIAL & FES ATHENS ME ΘΕΜΑ: «ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ» (5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

INSOCIAL & FES Athens

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, ώρα 18.30

Αμφιθέατρο ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ, Κεντρικό Κτίριο ΕΚΠΑ
(Πανεπιστημίου 30, Αθήνα, Στ. Μετρό «Πανεπιστήμιο»)

ΘΕΜΑ: «Μορφές και συνθήκες εργασίας μετά την πανδημία»

Η ψηφιοποίηση έχει αδιαμφισβήτητα εισχωρήσει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Την ώρα που η αυτοματοποίηση, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να διευκολύνουν την επαγγελματική μας ζωή, δημιουργούν παράλληλα σημαντικότατες προκλήσεις για τους εργαζόμενους. Επομένως, η προσαρμογή σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι αναπόφευκτη και είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει έντονα τα πολιτικά κόμματα. Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα δε φαίνεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας των σχετικών φορέων. Κατά συνέπεια, ελάχιστες είναι οι προτάσεις πολιτικής που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα προς αντιμετώπιση του.

Σε αυτό το πλαίσιο το γραφείο του ιδρύματος FriedrichEbert στην Αθήνα σε συνεργασία με το ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία Insocial πήραν την πρωτοβουλία να διεξάγουν μία έρευνα για να εξετάσουν τις ελπίδες και τους φόβους των πολιτών σχετικά με της συνέπειες της ψηφιοποίησης στην αγορά εργασίας. Πολίτες, οι οποίοι διαφέρουν ως προς την ηλικία, το επάγγελμα και τον τόπο κατοικίας, ρωτήθηκαν σχετικά με τις προσδοκίες και τα συναισθήματα που τους γεννά το ζήτημα. Τα αποτελέσματα μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή επιχειρημάτων που θα αποδεικνύουν ότι το θέμα αυτό αξίζει περισσότερη προσοχή.

Με αυτή την εκδήλωση στοχεύουμε να απαντήσουμε στις εξής ερωτήσεις:

Πως αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της ψηφιοποίησης στην αγορά εργασίας?
Πόσο έτοιμος είναι ο κόσμος της εργασίας να ανταπεξέλθει στις εξελίξεις αυτές;
Τι φοβούνται αλλά και σε τι ελπίζουν περισσότερο οι εργαζόμενοι;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρουσίαση έρευνας της Prorata για το Friedrich Ebert Stiftung, με τη συνεργασία του InSocial:

«Εργασία στην εποχή της Ψηφιοποίησης. Φόβοι κι ελπίδες»,

από τον Άγγελο Σεριάτο (Επικεφαλής Τμήματος Ερευνών Prorata)

Ομιλίες – Σχολιασμός

Άγγελος Σεριάτος (Επικεφαλής Τμήματος Ερευνών Prorata)

Φαίη Μακαντάση (Διευθύντρια Ερευνών Διανέοσις)

Ηλίας Κικίλιας (Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ)

Χρήστος Γούλας (Διευθυντής ΙΝΕ – ΓΣΕΕ)

Συντονίζει:

Νίκος Χριστοδουλάκης (καθηγητής Ο.Π.Α., Επικεφαλής INSOCIAL)

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Επιστημονικός Διευθυντής του InSocial Γιώργος Παπούλιας και ο Διευθυντής του γραφείου FES στην Αθήνα, Arne Schildberg.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η συζήτηση θα συνεχιστεί με ένα κέρασμα στον προθάλαμο της αίθουσας

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ: «ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ »

Αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε τα εξής:

«Η δημοσιονομική εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πριν λίγο στη Βουλή, είναι θλιβερή και άκρως ανησυχητική.

Δυστυχώς, δικαιώνει τις αυστηρές προειδοποιήσεις και την σκληρή κριτική που επανειλημμένως έχουμε ασκήσει προς την Κυβέρνηση, όσον αφορά την ελλιπέστατη και κυνικά αδιάφορη στάση της, απέναντι στην εντεινόμενη οικονομική ασφυξία των Δήμων, των Περιφερειών και των εκατοντάδων Νομικών τους Προσώπων ανά την Ελλάδα.

Οι αριθμοί που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι αποκαλυπτικοί και μιλούν από μόνοι τους:

– Έλλειμμα 246 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2022, αντί πλεονάσματος 60 εκατ. που είχε ψηφιστεί για το 2022. Με άλλα λόγια, επιδείνωση άνω των 300 εκατ. Ξεκάθαρα μάλιστα καταγράφεται, ότι αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, «στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων». Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, πλήρως όσα επισημαίνουμε εδώ και μήνες.

– Έλλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2023.

Όσο για την περιβόητη αύξηση των Κ.Α.Π. (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ) κατά 120 εκατ. από το 2023, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αποδεικνύεται ανεπαρκής, πριν καν εφαρμοστεί. Δεν το λέμε εμείς, προκύπτει σαφώς από το κατατεθέν κείμενο, αφού και για το 2023, παρά την πρωθυπουργική “ελεημοσύνη”, οι ΟΤΑ πάλι θα κλείσουν με έλλειμμα, και μάλιστα 105 εκατομμυρίων. Άρα, “άνθρακες” ο γαλάζιος “θησαυρός”.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να πετά επικοινωνιακά “ψίχουλα” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζουμε τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, με τις οποίες προ μηνών και διαρκώς “κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου”, για τη “θηλιά” που σφίγγει στο λαιμό του αυτοδιοικητικού θεσμού, η ενεργειακή “καταιγίδα” και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.

Επισημαίνουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα κούφιο κέλυφος, αλλά ο πυλώνας στήριξης των τοπικών κοινωνιών, με αναρίθμητες αρμοδιότητες ζωτικής σημασίας στην καθημερινότητα όλων μας.

Έλλειμμα δεκάδων εκατομμυρίων στους Δήμους και στις Περιφέρειες, σημαίνει έλλειμμα ποιότητας ζωής και υπηρεσιών στις πόλεις και στα χωριά μας ανά την επικράτεια, και αυτό για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τους θεμελιωτές και “υπηρέτες” του αυτοδιοικητικού θεσμού, είναι ανεπίτρεπτο.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΙ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023 ΔΕΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με την ίδια αναποτελεσματική και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Και όλα αυτά μέσα από μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ακροβασίες που προβλέπουν ότι η Γενική Κυβέρνηση θα διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές έλλειμμα του -1,7% το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα +0,7% το 2023, με ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 μόλις 2,1%, σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης 5,3% που προβλέπεται για φέτος.

Η Κυβέρνηση όπως έκανε και στο παρελθόν υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του, ενώ υποτιμά και την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, κινδύνους που επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό επιτελείο, παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση που πραγματοποίησε χωρίς σοβαρά κριτήρια, έχει μείνει πλέον από «καύσιμα», αφήνοντας σχεδόν απροστάτευτους τους πολίτες το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι οι δημόσιες δαπάνες θα υποχωρήσουν ραγδαία κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του ΑΕΠ.

Η συνέχιση της άδικης φορολογικής πολιτικής αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο όπου προβλέπεται συγκεκριμένα, ότι το 2023 οι καταναλωτές θα ξαναπλήρωσουν τα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρων κατανάλωσης σε σχέση με το 2021 που πλήρωσαν το 2022, επιβαρυμένα όμως με ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών κολοσσών παραμένει ακόμη εξαγγελία.

Επιπλέον, το περιβόητο φιλο-επενδυτικό και φιλο-αναπτυξιακό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να έχει μακράν τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργεί εμπορικά ελλείμματα μαμούθ που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τα έσοδα του τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είτε αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είτε απασχολείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης τη στιγμή που σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2015.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται σαν καθρεφτάκια για ιθαγενείς από μια Κυβέρνηση που συνεχίζει να κατανέμει τους πόρους στη βάση του σχεδίου που κατασκεύασε με τους προνομιακούς συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου και τη στιγμή που οι συμπολίτες μας βλέπουν γύρω τους τις δημόσιες υποδομές στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές να φθίνουν σε ποιότητα και να δοκιμάζονται επιχειρησιακά.

Το τραπεζικό σύστημα για να παίξει στοιχειωδώς τον χρηματοδοτικό ρόλο του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβάλλουσα ρευστότητα της ΕΚΤ και στους δανεικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που φυσικά όλοι μαζί δανειζόμαστε αλλά λίγοι και εκλεκτοί λαμβάνουν για να επενδύσουν.

Τέλος, για την αξιολόγηση της ακρίβειας και της σοβαρότητας των προβλέψεων του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2023 δεν χρειάζεται παρά να θυμίσουμε τις τεράστιες αποκλίσεις του περσινού προσχεδίου του κ. Σταϊκούρα από τον τελικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αλλά και από την έως σήμερα εκτέλεση του.

Ωστόσο οι βαθιά ταξικές επιλογές δεν μπορούν να κρυφτούν παρά τις αλχημείες του οικονομικού επιτελείου. Και η Νέα Δημοκρατία θα τιμωρηθεί αυστηρά από τους πολίτες για αυτές.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα ασκήσουμε τεκμηριωμένη κριτική και θα εξειδικεύσουμε το σχέδιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής στη ΔΕΘ.

 

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.