ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ»


Τελευταία ενημέρωση 23 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Απαντώντας την εκτίμηση του Δημήτρη Οικονόμου ότι η υπόθεση των υποκλοπών έχει κουράσει, ο κ. Μάντζος διερωτήθηκε «τι πρέπει να συζητήσουμε που να μην κουράζει εσάς και το Μέγαρο Μαξίμου; Αν σας κουράζει το ΠΑΣΟΚ και η υπόθεση των υποκλοπών, υποθέτω, σας κουράζει εξίσου και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου και σας κουράζει και το δελτίο Τύπου της Διεθνούς Διαφάνειας. “Κούρασε” η Δημοκρατία, “κούρασε” να μας ακούτε από το Γενάρη να μιλάμε για πλαφόν στη λιανική τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, “κούρασε” να υποστηρίζουμε την εθνική πατριωτική γραμμή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, κούρασε το ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι τι πρέπει να συζητήσω εγώ; Να συζητήσω για το ταξί στη Νέα Υόρκη και το πόσο όμορφα περνάει τις διαβάσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός;».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, για ακόμη μία φορά στο γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καταφέρει να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι «έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος κινείται απολύτως νόμιμα, θεσμικά, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Κι από την άλλη μια Κυβέρνηση που προσπαθεί να συγκαλύψει. Η ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να μιλήσει γιατί δεν της το επιτρέπει ο Πρωθυπουργός, όπως είπε ο διοικητής της. Η ΑΔΑΕ απαγορεύεται και η Βουλή παρεμποδίζεται. Ο Πρωθυπουργός δεν αίρει το απόρρητο, όπως προβλέπει ο Νόμος, ώστε να κατατεθεί όλη η αλήθεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Ένα απόρρητο που φαίνεται πως ισχύει μόνο για τους τελευταίους δύο διοικητές της ΕΥΠ και όχι για τους προηγούμενους!».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε εκ νέου ότι «εμείς έχουμε μέτωπο απέναντι στον καθεστωτισμό, τη συντήρηση και τη νοοτροπία “ιδιοκτησίας” της πολιτικής εξουσίας. Κάποιοι προσπάθησαν να καταλάβουν τους αρμούς τις εξουσίας, κάποιοι άλλοι τους κατέλαβαν και δημιούργησαν κάστες εξυπηρέτησης συμφερόντων. Είμαστε απέναντι και στις δύο αυτές καθεστωτικές αντιλήψεις».

Α.ΠΑΝΑΣ – Σ.ΚΟΜΝΗΝΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Απόστολου Πάνα και του Γραμματέα του Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Στέφανο Κομνηνό

Σύμφωνα με τον τιμάριθμο Αυγούστου 22/21 κατά τη Eurostat, η Ελλάδα γίνεται ολοένα και ακριβότερη για τους πολίτες της. Συγκεκριμένα, με 11,2%, είναι κατά 2,1 μονάδες υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και η έβδομη σε ρυθμό αύξησης από τις 19 χώρες. Οι μεγαλύτερες μάλιστα ανατιμήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στο ψωμί και στα δημητριακά (+18,5%), στα κρέατα (+17,1%), στα αυγά και στα γαλακτοκομικά (+18%), στα έλαια και λίπη (25,5%), στον καφέ-κακάο-τσάι (12,5%) αλλά στα φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα.

Επιπλέον, σε Συγκριτικό Επίπεδο Τιμών [– ΕΕ:100 (Eurostat)], η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ ακριβότερη από την όποια φθηνότερη της ΕΕ: 23% από τη Βουλγαρία στην ένδυση / υπόδηση μέχρι και 339% από τη Ρουμανία στις τηλεπικοινωνίες! Ειδικά στις τελευταίες είναι πολύ ακριβότερη (κατά 69%) ακόμη και από το μέσο όρο της ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό πάλι με στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%), συνηγορούν στους φόβους μας για απερχόμενο κίνδυνο οικονομικής ανέχειας. Ήδη οι πρώτες δραματικές αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, υπό τον φόβο των ανατιμήσεων, έχουν παγιωθεί.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα τη στιγμή που τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η κατάσταση στη χώρα μας πρόκειται να επιδεινωθεί. Οι συνέπειες των νέων οικονομικών συνθηκών βαραίνουν την ίδια την Κυβέρνηση, που συνεχίζει κωφεύει όχι μόνο στις προειδοποιήσεις και στις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής αλλά και στα ίδια τα οικονομικά στοιχεία, συνεχίζοντας αδιάφορα την επιδοματική τακτική της, ενώ η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές και στοχευμένες, με κοστολογημένα και συγκεκριμένα μέτρα.

Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓO ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Κραυγή αγωνίας από Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία και τη Ρωσία που ζητούν τη συνέχιση των σπουδών τους σε ΑΕΙ της χώρας μας, λόγω του πολέμου».

Με αναπάντητες, μέχρι σήμερα από το ΥΠΑΙΘ, ερωτήσεις που σας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αριθ. πρωτ.: 3615, στις 28-02-2022 και Αρ. Πρωτ.: 5136, στις 12-05-2022, ζητούσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων φοιτητών στην Ουκρανία και τη Ρωσία και την πρόβλεψη συνέχισης των σπουδών τους σε αντίστοιχα ΑΕΙ της χώρας μας.

Σήμερα, ενώ συνεχίζεται ο πολύμηνος πόλεμος στην Ουκρανία, όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στη Ρωσία, μετά την απόφαση της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν. Σε αυτό το τρομακτικό περιβάλλον, οι Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία αγωνιούν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους. Με την εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτεία ότι δεν θα τους εγκαταλείψει μόνους, ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ, καθώς βρίσκονται πλέον σε απελπιστική κατάσταση αδιεξόδου, λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης και της αγωνίας για γενίκευσή της στην περιοχή.

Απαντώντας στην φωνή αγωνίας τους, το ΥΠΑΙΘ κρύβεται και αποφεύγει να δώσει λύση κάνοντας επίκληση του νόμου που απαγορεύει τις μετεγγραφές από το εξωτερικό για προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και της αυτονομίας των ελληνικών ΑΕΙ.

Επισημαίνουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, όπως και κάθε νομοθετικό πλαίσιο, ισχύει για καιρό ειρήνης, ρυθμίζοντας τις εκάστοτε ανάγκες. Όταν η συγκυρία το απαιτεί και οι ανάγκες αλλάζουν, υπάρχει το εργαλείο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που μπορούν να ρυθμίσουν τα νέα δεδομένα. Τέτοια είναι και η περίπτωση εμπόλεμων καταστάσεων, όπως σήμερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι, σε αυτό το εμπόλεμο περιβάλλον, μέλημα της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η διασφάλιση, για όλους τους Έλληνες πολίτες, συνθηκών ομαλής συνέχισης της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρει τον τρόπο να επιτραπεί σε όσους Έλληνες πολίτες, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους ή η συνέχισή τους καθίσταται πλέον αδύνατη, να τις συνεχίσουν σε σχολές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

Στο διάστημα των πολλών μηνών από την έγκαιρη επισήμανση του σοβαρότατου προβλήματος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο σας για την καταγραφή των Ελλήνων προπτυχιακών φοιτητών στην Ουκρανία και τη Ρωσία και την υλοποίηση του αιτήματός τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.